Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Oxigenarea creierului: sfaturi pentru un creier sanatos

Oxigenarea creierului: sfaturi pentru un creier sanatos

Postat in: Sanatatea ta
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 20 noiembrie 2017 Ultima actualizare: 12 ianuarie 2023

Creierul este cel mai solicitat organ al corpului uman, motiv pentru care o mare parte din atentie ar trebui sa se indrepte catre acesta, cu atat mai mult cu cat degradarea sa ireversibila. Cu toate ca reprezinta doar 2% din greutatea corpului, creierul este organul care consuma cea mai multa energie. Astfel, pentru a functiona normal, creierul are nevoie de minim 20% din cantitatea totala de oxigen si 15% din cantitatea totala de sange care circula prin organism.

Cum poate afecta lipsa oxigenarii creierului

Atunci cand creierul este slab oxigenat, afectiune numita hipoxie, intreg organismul este lipsit de vlaga si se instaleaza senzatia de oboseala si epuizare. De asemenea, ametelile si starile de confuzie pot avea la baza tot o lipsa de oxigenare a creierului. Atunci cand creierul nu primeste suficient oxigen si sange apare accidentul vascular cerebral, care, in anumite cazuri, poate fi fatal.

Simptomele creierului insuficient oxigenat

Primele simptome ale creierului insuficient oxigenat sunt ameteala, starea de lesin (in cazuri grave chiar lesinul), respiratia greoaie insotita si de transpiratie, intunecarea vederii. Paloarea fetei si amorteala mainilor sau picioarelor sunt simptome asociate cu lipsa oxigenului la creier. De asemenea, oboseala psihica si fizica accentuata poate fi indusa de creier ca urmare a lipsei oxigenului. Factorii de risc care favorizeaza si agraveaza acest simptom sunt fumatul, alimentatia dezechilibrata si saraca in vitamine si minerale si lipsa activitatii fizice.

Tratament pentru oxigenarea creierului

Se recomanda administrarea suplimentelor alimentare pe baza de ginko biloba, magneziu, omega-3 si vitaminele B, in special B6 si B9. Acestea au capacitatea de a sustine circulatia cerebrala, implicit oxigenarea creierului, de a reduce oboseala si de a imbunatati considerabil functiile sistemului nervos. Concomitent se recomanda consumul fructelor, legumelor in stare cruda si al pestelui si renuntarea la alimente nocive ca, de exemplu carnea procesata si produsele de tip fast-food si patiserie. Avand in vedere ca un neuron este compus din aproximativ 90% apa, consumul a minim doi litri pe zi devine absolut obligatoriu. Cercetatorii au demonstrat ca un pahar de apa baut dimineata pe stomacul gol ajuta in buna functionare a sistemului nervos si energizeaza organismul pe durata intregii zile. De asemenea, activitatea fizica zilnica, cel putin mersul pe jos in  natura, favorizeaza oxigenarea celulara. Pentru mentinerea unui creier sanatos este necesara inlaturarea stresului, odihna suficienta si practicarea meditatiei si a exercitiilor de tip yoga.

 

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina