Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Paduchi de cap la copii, la scoala sau gradinita?

Paduchi de cap la copii, la scoala sau gradinita?

Postat in: Mama si copilul
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 10 octombrie 2017 Ultima actualizare: 12 ianuarie 2023

Infectarea cu paduchi, numita in termeni medicali pediculoza capilara, este o afectiune des intalnita in randul copiilor, cu precadere a celor cu varsta pana in 12 ani, care merg la gradinita sau la scoala, medii prielnice de contaminare.

Despre paduchi

Paduchii sunt paraziti, insecte de mici dimensiuni, care traiesc doar pe scalpul uman si se hranesc cu sange. Acestia nu pot fi luati de la animalele de companie, nu pot zbura si nu pot sari, asemenea puricilor, insa pot fi preluati cu usurinta prin contactul direct cu o persoana infectata. Cele mai comune metode de transmitere sunt in mediile aglomerate sau prin folosirea vestimentatiei si accesoriilor de par ale unei persoane purtatoare. Este important de punctat faptul ca, desi pe scalpul uman paduchii pot trai maxim o luna, in medii diferite nu rezista mai mult de 48 de ore, insa ouale acestora, la temperaturi mici, pot sta incubate chiar si 30 de zile, timp in care se pot transmite. Femela depune oul, numit lindina, la radacina firului de par. Cu cat temperatura este mai mica, cu atat perioada de incubatie este mai mare, insa, in principiu acesta se dezvolta pana la stadiul de adult in aproximativ 10 zile. Initial lindinile pot fi confundate cu matreata, insa oul ecluzat, numit si nimfa, coboara la aproximativ 2-3 cm de radacina si capata o culoare bej-albicioasa. Cele mai afectate zone sunt ceafa si partile laterale ale capului, in spatele urechilor.

Paduchi la copii

Contrar a ceea ce se crede, paduchii nu sunt indicator al saraciei sau igienei precare, ba chiar mai mult acestia prefera parul curat pentru a se inmulti. Este important ca pediculoza capilara sa fie depistata din timp si tratata corespunzator deoarece efectul asupra celor mici poate fi unul neplacut. Pe langa mancarimea constanta, pot aparea leziuni provocate de scarpinatul intens care sa conduca la o suprainfectare a zonei. De asemenea, copiii se pot confrunta cu insomnii si stari de irascibilitate si pot fi afectati la nivel psihic, deoarece, in acceptiunea lor, se confrunta cu o rusine si au tendinta de autoizolare. In cazurile de infectare majora, fetitele vor fi nevoite sa se tunda si, din nou, apar implicatii emotionale.

Sampon pentru paduchi

Pentru tratarea eficienta si rapida a paduchilor se recomanda folosirea sampoanelor special create pentru combaterea pediculozei capilare. Fata de remediile traditionale pe baza de gaz sau otet, samponul pentru paduchi are in compozitie uleiuri minerale, actionand pe doua directii simultan: sufoca si deshidrateaza paduchii si ouale acestora. Se recomanda alegerea unui sampon fara insecticide, astfel incat paduchii sa nu poata dezvolta rezistenta la produs. Se recomanda ca intreaga familie sa se spele in aceasi zi pe cap cu samponul anti-paduchi, astfel incat sa nu existe pericolul de recontaminare. De asemenea, lenjeria, hainele si accesoriile de par, in special pieptenele si peria, sa fie dezinfectate inainte de a fi folosite.

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 7 total

Pagina