Proprietati si beneficii ale coenzimei Q10
Coenzima Q10 a fost descoperita inca din anul 1957, fiind intens studiata de-a lungul timpului si descoperiindu-se noi si pretioase proprietati si beneficii, atat in domeniul sanatatii cat si in cel al frumusetii. In medicina mai este cunoscuta si sub denumirea de vitamina Q10.
Ce este coenzima Q10?
Coenzima Q10 este o substanta liposolubila, existenta in toate celulele organismului, avand valoarea unui antioxidant puternic capabil sa anihileze reactiile radicalilor liberi si, in plus, este implicata in toate procesele de producere si stocare a energiei din organism. Coenzima Q10 se gaseste in alimente ca, de exemplu, soia, alune, spanac, broccoli, sardine, macrou, pastrav, carne, fiind produsa si de corpul uman, la persoanele tinere aproximativ 300 mg/zi, insa, scazand dramatic dupa varsta de 40 de ani.
Beneficiile coenzimei Q10
Coenzima Q10 este clasificata ca fiind un aliat de baza in tratamentul afectiunilor cardiovasculare. Cercetarile in domeniu au demonstrate ca persoanele care se confrunta cu boli cardiace au un nivel foarte scazut al acestei substante. De asemenea, coenzima Q10 este strans legata de mentinerea tensiunii arteriale in valori normale si este benefica in tratamentul de scadere a hipercolesterolemiei, doua cauze majore de declansare a afectiunilor cardiovasculare. Totodata, gratie efectului antioxidant puternic, coenzima Q10 intareste sistemul imunitar si, conform mai multor studii efectuate in Marea Britanie, este eficienta in anihilarea celulelor canceroase. Administrarea coenzimei Q10 in doze mari pacientilor cu Parkinson a condus la ameliorarea simptomelor si la incetinirea procesului de evolutie a bolii. Pe de alta parte, suplimentele alimentare si cremele pe baza de coenzima Q10 s-au dovedit a fi un adevarat aliat al frumusetii, fiind eficiente in anihilarea radicalilor liberi responsabili de imbatranirea prematura a pielii.
Coenzima Q10: contraindicatii
Suplimentele alimentare care contin coenzima Q10 trebuie administrate conform prospectului, deoarece dozele care depasesc 100 mg/zi pot cauza insomnie, iar o cantitate mai mare de 300 mg/zi poate intoxica ficatul. Alte efecte adverse ale administrarii coenzimei Q10 sunt reducerea necesarului de insulina la pacientii cu diabet si minimizarea efectului anticoagiulantelor. In cazuri rare pot aparea alergii cutanate, stari de greata, ameteala, durere abdominala, cefalee, iratibilitate sau sensibilitate la lumina.