Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Ritual de frumusete: Cum sa folosesti uleiul de ricin pentru par

Ritual de frumusete: Cum sa folosesti uleiul de ricin pentru par

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 21 septembrie 2023 Ultima actualizare: 22 septembrie 2023

Atunci cand ne gandim la uleiul de ricin, avem in minte cuvantul ”hidratare”, insa beneficiile acestuia merg dincolo de estetica. Uleiul de ricin este o triglicerida compusa din acizi grasi esentialiꓽ 90% omega 9, dar contine, de asemenea, o cantitate insemnata de vitamina E, proteine, minerale si proprietati antiinflamatorii, antifungice si antibacteriene. Toate aceste proprietati il fac ideal pentru tratarea infectiilor sau arsurilor. Dar este, de asemenea, utilizat in diverse produse cosmetice, deoarece ofera beneficii multiple pentru piele, par si sanatatea generala.

Ce proprietati ale uleiul de ricin?

Acesta este creditat cu multe beneficii, printre care proprietatile sale antibacteriene, antiinflamatoare si hidratante ies in evidenta (protejeaza impotriva pierderii de apa si hidrateaza in profunzime). Prin urmare, este obisnuit sa-l gasiti in produsele cosmetice utilizate pentru a imbunatati acneea. Dar, fiind bogat in acid ricinoleic, are, de asemenea, proprietati antioxidante, astfel incat previne imbatranirea. Si inmoaie si imbunatateste textura pielii, datorita continutului sau in acizi grasi. De asemenea, deoarece uleiul de ricin are in compozitie proteine, minerale si vitamine, reface si intareste tesuturile.

Cum sa folosesti corect uleiul de ricin?

Principalul efect al uleiului de ricin este stimularea cresterii genelor. Pentru genele rare, se poate aplica in fiecare noapte o cantitate mica pe radacina genelor curate si demachiate, masand usor pana la absorbtie.  Amintiti-va sa utilizati o cantitate foarte mica, deoarece este un ulei foarte dens. De asemenea, poate fi folosit pe sprancene daca aveti zone subtiri. Uleiul de ricin are insa si beneficii asupra parului. Astfel, ajuta la evitarea firelor despicate si la imbunatatirea parului uscat sau deteriorat. In plus, uleiul contribuie la stimularea cresterii parului.  

Un truc este sa incalziti putin uleiul si sa il aplicati pe scalp, prin masaj, timp de aproximativ 5 minute. Este recomandat sa repetati acest tratament zilnic si sa o faceti inainte de a merge la culcare, astfel incat sa actioneze peste noapte, urmand ca a doua zi dimineata sa spalati parul cu sampon. Acest ulei stimuleaza circulatia sangelui la foliculii de par, permitand o crestere mai rapida. In plus, ajuta si la regenerarea unghiilor fragile.

 

Uleiul de ricin este un ulei vegetal care este utilizat pentru o gama larga de scopuri cosmetice si medicale. Se spune ca ofera beneficii pentru sanatate, pentru fata si piele. Insa putini cunosc faptul ca ricinul actioneaza si ca un laxativ. Una dintre componentele esentiale pentru o sanatate buna a pielii este vitamina E. Datorita acesteia, se genereaza protectie impotriva factorilor daunatori, cum ar fi radicalii liberi. Uleiul de ricin este ideal pentru sanatatea pielii, deoarece ingredientele sale includ vitamina E si acizi grasi. Datorita lor, organismul poate produce colagen si elastina. Acestea, la randul lor, permit hidratarea adecvata a pielii. Un alt beneficiu pentru piele este ca elimina acneea. Acest lucru este posibil datorita proprietatilor sale antibacteriene si antiinflamatoare. Utilizarea sa este pozitiva si in fata cicatricilor sau a semnelor. Acizii grasi si trigliceridele faciliteaza regenerarea pielii.

Uleiul de ricin, ideal pentru tratarea acneei

Uleiul de ricin a devenit un produs natural ideal pentru tratarea acneei pe piele. Acidul ricinoleic continut in acest ulei are proprietati multiple care lupta impotriva microbilor si actioneaza direct pe baza problemei, reusind sa purifice pielea si prevenind formarea de noi impuritati. Fiind un hidratant puternic, uleiul de ricin este foarte benefic pentru ingrijirea pielii uscate si mentinerea umiditatii dermei. Acizii grasi multipli continuti in uleiul de ricin previn uscarea pielii si ofera un plus de moliciune. Puteti sa va masati cu ulei de ricin in zonele in care pielea este mai uscata, pentru ca aceasta sa isi recupereze hidratarea.

Unul dintre marile beneficii cosmetice ale uleiului de ricin este faptul ca este un aliat excelent impotriva imbatranirii pielii. De fapt, multe produse cosmetice anti-imbatranire il incorporeaza in formula lor ca ingredient principal. Ajuta, printre altele, la reducerea cearcanelor si ofera un aspect mai tanar pielii.

Daca parul este deteriorat, uleiul de ricin este un produs natural foarte eficient. Este un mare reparator si intaritor al parului. Multe balsamuri de par includ ulei de ricin, deoarece ofera o stralucire aparte parului. In plus, asa cum am amintit la inceputul articolului, uleiul de ricin este celebru printre persoanele care isi doresc sa obtina gene si sprancene mai dese. Datorita continutului sau ridicat de vitamina E, uleiul de ricin este foarte benefic pentru intarirea si mentinerea unghiilor. Un alt beneficiu al uleiului de ricin este ca poate fi folosit ca ulei de corp pentru masaje antiinflamatorii, putand sa ajute in ameliorarea afectiunilor musculare si articulare.

Ofera vitalitate parului

Un alt beneficiu pe care il produce este ca uleiul de ricin ofera parului vitalitate, tot datorita continutului sau ridicat de vitamina E. Desigur, este bine sa mentionam faptul ca se recomanda evitarea contactului cu ochii. Cei care au probleme cu constipatia pot folosi intern uleiu de ricin, insa acesta trebuie utilizat ocazional si nu in mod frecvent

Reduce inflamatia

Datorita tuturor proprietatilor pe care le are, uleiul de ricin are multe proprietati medicale. Una dintre ele este puterea sa antiinflamatoare. Prin urmare, la persoanele care au zone intunecate sau umflaturi intr-o anumita zona a fetei, pot aplica uleiul prin masarea usoara a acelei zone. Prin actiunea sa directa asupra pielii, ajuta la recuperarea sanatatii sale, aspectul sau se imbunatateste considerabil. Deoarece uleiul de ricin sprijina sistemul limfatic, care este responsabil pentru absorbtia si eliminarea celulelor lichide, a materialelor reziduale in exces, se poate afirma faptul ca ajuta la imbunatatirea imunitatii.

Util in mai multe afectiuni

Uleiul de ricin sprijina drenajul limfatic, mentine sanatatea timusului si imbunatatirea fluxului sanguin, motiv pentru care se poate utiliza in urmatoarele afectiuniꓽ reumatism, dureri musculare, dureri de cap, artrita, dureri la nivelul vezicii biliare, infectii parazitare, sindromul premenstrual, insomnie, probleme abdominale.

Imbunatateste circulatia sanguina

Relatia dintre sistemul limfatic si fluxul sanguin este extrem de importanta, iar pentru o buna circulatie a sangelui, sistemul limfatic trebuie sa functioneze optim. Daca la nivelul acestuia apar probleme, de exemplu prezenta edemului, pot aparea afectiuni circulatorii. Sistemul limfatic colaboreaza cu sistemul circulator cardiovascular astfel incat sa se pastreze nivelul de sange si lichidul limfatic sa se mentina intr-un echilibru ideal pentru o buna stare de sanatate. Uleiul de ricin imbunatateste activitatea sistemului limfatic deoarece contribuie la asigurarea unei circulatii sanguine optime.

 

Cum sa folosesti corect uleiul de ricin pentru par

Se stie ca parul creste, in medie, aproximativ 1 cm pe luna si de la 50 si pana la 100 de fire de par cad in fiecare zi. Aceste aspecte sunt in stransa legatura cu fazele de crestere si regenerare ale parului, mai exact: faza anagena- de crestere, faza catagena- de tranzitie si faza telegena- de stagnare. Faza anagena poate dura pana la 6 ani, timp in care 85% din fire cresc, in timp ce 10-25% se afla in faza telegena, prin urmare cad. Persoanele care au o faza anagena scurta nu se pot mandri cu o podoaba capilara bogata, asemenea persoanelor care au o faza telegena lunga. Prin urmare, pentru cresterea rapida a parului sunt necesare tratamente care sa favorizeze intreg procesul.

Uleiul de ricin este cunoscut din timpuri stravechi pentru beneficiile pe care le are pentru parul uman. Mai putin cunoscute sunt si proprietatile antibacteriene, antioxidante si antiinflamatorii ale uleiului de ricin ce ajuta sa prevenim boli precum dermatita seboreica la nivelul scalpului sau ajuta la preventia in lupta cu alte ciuperci sau paraziti. In plus, uleiul de ricin poate stimula microcirculatia sangelui de la nivelul scalpului. Iar acest lucru faciliteaza fluxul nutrientilor catre radacina catre varf, asigurandu-i firului hranirea si rezistenta. Asta il face mai sanatos si viguros.

Daca ai inceput de calvitie sau simti ca pierzi par mai mult decat de obicei poti folosi uleiul de ricin si pentru recapatarea desimii parului, insa trebuie combinat cu ulei de masline, ulei de nuca de cocos sau de ulei emu in proportie de 50%, deoarece cel de ricin den unul singur e foarte vascos. Uleiul de ricin ajuta si atunci cand vrei sa redai un aspect lucios si mai inchis al podoabei capilare. Nutrientii din compozitia uleiului de ricin retin umiditatea in interiorul firului, ajutand astfel toate firele sa para cu o nuanta mai inchisa. Uleiul de ricin contine ingrediente ce pot preveni despicarea firelor, precum vitamine E, aminoacizi, sau acizi grasi Omega 6. Aceste substante penetreaza parul degradat si uscat, ajutand firul sa retina umezeala. Iar firele de par hidratate si sanatoase se rup mai greu.

De ce apare pelagra si cum te poate ajuta uleiul de ricin sa combati aceasta boala

Pelagra este o boala care apare din cauza deficientei de niacina (vitamina B3) in organism. Niacina este o vitamina esentiala pentru functionarea normala a organismului, inclusiv pentru metabolismul energetic si pentru sanatatea pielii, sistemului nervos si sistemului digestiv. Principala cauza a pelagrei este o alimentatie insuficienta sau deficitara in niacina si/sau triptofan, un aminoacid esential din care organismul sintetizeaza niacina. De asemenea, pelagra poate aparea la persoanele care au o absorbtie deficitara de niacina in intestin sau care au afectiuni medicale care afecteaza metabolismul acestei vitamine.

Pelagra se manifesta printr-o serie de simptome, iar manifestarile pot varia in functie de stadiul si severitatea deficientei de niacina. Cele trei simptome caracteristice ale pelagrei sunt cunoscute sub denumirea de "cele trei D-uri": dermatita, diaree si dementa. Iata mai multe detalii despre fiecare dintre aceste manifestari:

Dermatita: Manifestarile cutanate sunt unul dintre primele semne ale pelagrei. Se caracterizeaza prin aparitia unei eruptii cutanate rosiatice, uscate, sensibile la atingere si, uneori, pruriginoase. Eruptia apare in special in zonele expuse ale pielii, cum ar fi gatul, mainile, picioarele si fetele expuse la soare. Culoarea pielii poate deveni rosie sau bruna, iar pielea poate deveni crapata sau descuamata.

BIBLIOGRAFIE:

Kothari, S. K.; Bhattacharya, A. K.; Ramesh, S.; Garg, S. N.; Khanuja, S. P. S. (November–December 2005). "Volatile Constituents in Oil from Different Plant Parts of Methyl Eugenol-Rich Ocimum tenuiflorum L.f. (syn. O. sanctum L.) Grown in South India". Journal of Essential Oil Research; Bast, Felix; Pooja Rani; Devendra Meena (2014). "Chloroplast DNA Phylogeography of Holy Basil (Ocimum tenuiflorum) in Indian Subcontinent". The Scientific World Journal. 70;

Goldman L, et al., eds. Diseases of the esophagus. In: Goldman-Cecil Medicine. 26th ed. Elsevier; 2020. https://www.clinicalkey.com. Accessed Nov. 10, 2020.
Feldman M, et al., eds. Gastroesophageal reflux disease. In: Sleisenger and Fordtran's Gastrointestinal and Liver Disease: Pathophysiology, Diagnosis, Management. 11th ed. Elsevier; 2021.
https://www.clinicalkey.com. Accessed Nov. 11, 2020.Yun JS, et al. Laparoscopic repair of hiatal hernia. Journal of Thoracic Disease. 2019; doi:10.21037/jtd.2019.08.94.

Articole similare
Ulmul: un copac cu multiple utilizari in medicina Ulmul: un copac cu multiple utilizari in medicina

Ulmul nu este un simplu copac, ci o adevarata sursa de sanatate pentru organismul nostru. Acesta isi merita pe deplin denumirea de arbore minune pentru ca face adevarate minuni din punct de vedere medical.

6 aprilie 2023
Edited 7 aprilie 2023
citește articolul
Ube: Leguma filipineza cu multiple beneficii pentru organism Ube: Leguma filipineza cu multiple beneficii pentru organism

Ube, o leguma filipineza cu un gust deosebit si o culoare unica ar putea sa ne ajute sa avem mereu un sistem imunitar puternic. Ube face parte din familia Dioscoreaceae, este originar din Africa si Asia, din Filipine, este cultivat mai mult in zone tropicale si subtropicale. Sunt peste 600 de specii de ube, doar 15-20 sunt comestibile.

5 aprilie 2023
citește articolul
Nutritie: Ce este tigva, cum se poate consuma, contraindicatii Nutritie: Ce este tigva, cum se poate consuma, contraindicatii

Leguma tigva (calabash) se gaseste pe toate continentele, nu se stie care este originea sa pana acum. La nivel de localizare putem discuta insa de originea tigva, este este in Africa, Asia, de unde se aduc semintele la un moment dat si apoi se tot raspandeste in Europa. Se cultiva si in alte tari si este intalnita in gradini.

5 aprilie 2023
Edited 5 aprilie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 9 total

Pagina