Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Ube: Leguma filipineza cu multiple beneficii pentru organism

Ube: Leguma filipineza cu multiple beneficii pentru organism

Postat in: Dieta si sport
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 5 aprilie 2023

Un sistem imunitar puternic inseamna si o sanatate de fier si mai putine afectiuni care ne-ar putea da viata peste cap. Sistemul imunitar functioneaza corect si eficient doar daca avem grija de el si ne asiguram ca avem in organism suficiente substante esentiale pentru stimularea sa. Este foarte simplu sa intelegi cum functioneaza sistemul imunitar uman.

De fiecare data cand apar virusuri, bacterii, microbi care ataca organismul si celulele sistemul imunitar se activeaza si isi trimite celulele albe sa lupte impotriva „inamicilor”. Se identifica rapid „inamicul” si se declanseaza toate mecanismele tipice de atac. Daca ai sistem imunitar puternic si eficient scapi rapid de orice fel de afectiuni comune si nu apuci sa ai si simptomele care nu iti vor mai permite sa faci nimic cat este ziua de lunga.

De ce este recomandat sa consumam leguma filipineza Ube?

Ube, o leguma filipineza cu un gust deosebit si o culoare unica ar putea sa ne ajute sa avem mereu un sistem imunitar puternic. Ube face parte din familia Dioscoreaceae, este originar din Africa si Asia, din Filipine, este cultivat mai mult in zone tropicale si subtropicale. Sunt peste 600 de specii de ube, doar 15-20 sunt comestibile.

Leguma are multi antioxidanti puternici, este de culoare violet, usor de recunoscut, poate fi facuta pudra sau pasta, folosita adesea pentru paste, prajituri, alte produse de patiserie din bucataria asiatica. Nu doar bucataria asiatica profita de pe urma calitatilor ube, ci si bucatariile europene si cele mediteraneene in special, care o descopera din ce in ce mai bine pe masura ce aceasta isi face loc si in meniurile de restaurante de top.

De multe ori poti sa confunzi foarte usor ube cu un cartof dulce. Ube vine intr-o varietate uriasa de culori, are mai mult amidon decat cartofii dulci. Coaja ube este mai lemnoasa, mai tare, miezul este alb, rosu, violet. Proprietatile sale recunoscute in medicina din intreaga lume se datoreaza in principal continutului mare de antocianine, cu efecte puternice antiinflamatoare. Gustul legumei ube seamana mult cu al vaniliei, este usor dulce si cremos, fiind excelent in deserturi, supe, in feluri de mancare care contin si carne. Se poate gati usor, la fel ca orice cartof, se poate pregati la cuptor, praji, combina cu legume in salate.

Calitati nutritionale si beneficiile cele mai importante pentru sanatate ale legumei UBE

Profilul nutritional al ube este unul deosebit. Intr-o 100 g de ube vom gasi 69.9 g apa, 120 Kcal, 1 g proteine, 0 g grasimi, 27 g carbohidrati buni, fibre 4 g, calciu 20 mg, fier 0.36 mg, sodiu 10 mg, vitamina A 100 IU, vitamina C 12 mg, fier. Fibrele cu efect probiotic sunt excelente pentru sistemul imunitar si pentru functionarea optima a sistemului digestiv, pentru scaune normale si usor de eliminat. Incurajeaza dezvoltarea bacteriilor bune din intestine, are proprietati antioxidante puternice, reduce stresul oxidativ celular, previne efectele radicalilor liberi asupra tesuturilor.

Te va ajuta sa slabesti mai usor, nu iti va mai fi foame mereu, va descuraja poftele de dulce si cantitatea prea mare de zahar din sange, va tine glicemia in frau si va curata sangele de toxine. Sursa de proteine de calitate, ube are si beta-caroten, iti va oferi o senzatie de satietate care va dura, va combate diabetul, inflamatia, infectiile de origine microbiana, obezitatea, bolile cardiovasculare grave. Vederea se va imbunatati si ea, vor fi evitate degenerescenta maculara si cataracta daca vei consuma cu regularitate ube.

De asemenea vei observa si o imbunatatire a metabolismului general in urma consumului, dar si o functionare mai buna a inimii. Scapi de trigliceridele crescute si de colesterolul rau din sange, ajuti ficatul sa se refaca si sa aiba mai putina grasime la nivelul sau, se repara mai usor si cecumul si colond dupa o dieta plina de grasimi. Cancerul colorectal si cel de stomac ar putea fi prevenite daca va exista un consum mai mare de ube.

Studiile realizate de-a lungul timpului au demonstrat ca ube este eficient si cand vine vorba de tratarea si ameliorarea simptomatologiei hiperhomocisteinemiei, un factor de risc serios cand vine vorba de boli de inima grave-nivelul de homocisteina din sange este mult prea mare si ube il poate scadea usor.

Oasele vor fi mai rezistente si mai puternice, calciul din ube este crucial pentru sanatatea generala a oaselor. Se evita aparitia osteoporozei, bolilor sistemului osos care apar mai ales la batranete. Daca iei mereu medicamente si consumi alcool destul de mult, includerea ube in meniul zilnic te va ajuta cu siguranta sa iti revii mai rapid si ficatul nu va mai depune efort sa iasa din incurcatura de unul singur-se reduce simtitor stresul oxidativ de la nivelul celulelor hepatice. Scapi mult mai usor de tot ce inseamna constipatia in sarcina, peristaltismul este incurajat si el mereu, bolul alimentar se va misca mai usor prin intestine. Plus ca eviti AVC-urile si atacul de cord, cele mai frecvente cauze ale decesului in randul adultilor sau al tinerilor.

Ube este un ingredient versatil in bucatarie, se poate fierbe, praji, gati la cuptor, se poate face chiar si piure. In Filipine se transforma in faina si se foloseste in foarte multe deserturi delicioase. In orez, gemuri, clatite, inghetata, in mancaruri de baza, alaturi de carne, oriunde pui acest ube va reusi sa iasa in evidenta si sa ofere un gust excelent preparatelor servite.

Nu vor exista restrictii legate de cantitatea de ube consumata, insa nu trebuie sa exgeram daca nu vrem sa avem si efecte negative mai ales la nivelul sistemului digestiv. Se va discuta cu nutritionistul si cu medicul specialist inainte de a consuma noua ta leguma preferata. Trebuie sa o gatesti bine inainte de consum, asta este clar, si sa ai de fiecare data si ceva condimente sau alte ingrediente care sa o completeze si sa o faca si mai buna la gust. Gustul dulce iti va fi pe plac, desigur, dar ai putea sa o combini si cu ceva sarat, cu preparate si ingrediente mai sarate in mod natural, cu niste branzeturi fine ca sa descoperi adevaratul sau pontetial in orice meniu.

Ce este tigva si cum se poate consuma

Leguma tigva (calabash) se gaseste pe toate continentele, nu se stie care este originea sa pana acum. La nivel de localizare putem discuta insa de originea tigva, este este in Africa, Asia, de unde se aduc semintele la un moment dat si apoi se tot raspandeste in Europa. Se cultiva si in alte tari si este intalnita in gradini. Dar plantele de tigva sunt pretentioase la caldura, deci trebuie ingrijite mereu si ferite de calduri mari, semintele vor germina la 20 grade Celsius, plantele mature insa se vor simti bine la 19-27 grade Celsius.

Fructul se numeste talv, i se scoate miezul si se usuca, fiind folosit pe post de leguma in tot felul de preparate sofisticate. Daca este sa ne gandim la o comparatie, fructul talv este un fel de dovlecel, aroma nu este pronuntata, gustul este usor amarui. Notele de guave si de ananas vor completa gustul deosebit al tigvei.

Minimele suportate sunt de 12 grade Celsius, pe cand maxima ajunge si la 38 grade Celsius. Daca vrei sa fructifice cat mai bine planta are nevoie de lumina, umiditatea trebuie sa fie moderata-rezolvi rapid problema cu sisteme de irigare prin picurare. Poti sa plantezi tigva in soluri argiloase, lutoase sau argilo-lutoase, de exemplu.

Tot ce vrei sa stii despre tigva, o leguma inrudita cu ube

Articole similare
De ce sa folosesti cosmetice care au la baza lapte de capra De ce sa folosesti cosmetice care au la baza lapte de capra

Produsele cosmetice pe bază de lapte de capră au proprietăți antibacteriene, combat celulita și redau elasticitatea pielii, hidratează în profunzime și au grijă de straturile epidermei, au proprietăți antialergice, combat radicalii liberi din atmosferă și estompează efectul nociv al razelor Ultaviolete, regenerează în profunzime țesuturile, regenerează firul de păr, vitaminizează țesuturile și stimulează producția de colagen. În plus laptele de c

18 ianuarie 2021
Edited 6 februarie 2023
citește articolul
Vitamina C nu se gaseste doar in citrice Vitamina C nu se gaseste doar in citrice

Numai în Transilvania se găsesc 1,200 de flori sălbatice în lunci, fânețe, pășuni, pajiști și păduri. Unele sunt rare, pe lista plantelor protejate prin lege, dar majoritatea sunt flori pe care mulți le vedem vara la țară în curtea bunicilor, de la tot soiul de bulbi până la salvie și mușețel.

19 decembrie 2019
Edited 6 februarie 2023
citește articolul
Cum afecteaza poluarea tenul si pielea? Cum afecteaza poluarea tenul si pielea?

Radicalii liberi pot declanșa apariția acneei și a ridurilor. Radicalii liberi sunt molecule care elimină electronii din celulele sănătoase ale pielii. Aceștia pot cauza inflamații, care pot duce la acnee, rozacee și pigmentarea pielii. De asemenea, descompun colagenul și elastina, iar asta duce la apariția ridurilor. Altfel spus, expunerea la aer murdar poate face pielea să arate mai uscată și obosită. Odată ce bariera pielii devine uscată, hidr

19 decembrie 2019
Edited 6 februarie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 7 total

Pagina