Ruptura de ligamente: Cum apare, complicatii, metode de preventie
Rupturile de ligamente sau entorsele sunt traumatisme ale ligamentelor, care apar atunci cand acestea sunt intinse prea mult sau atunci cand o articulatie este plasata intr-o pozitie nenaturala. Persoanele care au entorse prezinta, de asemenea, umflaturi, dureri musculare, dar si modificari ale rigiditatii articulatiei. In functie de gravitatea leziunii, pot exista rupturi de ligamente de diferite tipuri. Cum apar aceste rupturi si cum le putem preveni descopera in acest material.
Tipuri de rupturi de ligamente
Gradul 1: Consta in distensia unei parti a ligamentului, fara ruperea acestuia. Zona pare umflata si cu o durere de intensitate variabila, dar articulatia permite miscari normale;
Gradul 2: Consta in ruperea partiala sau totala a ligamentelor. Articulatia nu permite miscari normale si apar dureri severe. De obicei, acest tip de entorsa necesita o perioada de repaus variabila inainte de a se reveni la activitatea normala;
Gradul 3: Consta in ruptura totala a ligamentului. Aceasta poate provoca dislocare daca provoaca pierderea congruentei articulare. Entorsele de gradul III sunt predispuse la tratament chirurgical pentru a se repara ligamentul afectat;
Cauze care pot provoca rupturile de ligamente
O entorsa este o leziune cauzata de o miscare brusca si excesiva a unei articulatii, depasind mobilitatea fiziologica a acesteia. Aceasta miscare poate intinde sau rupe ligamentele, care sunt benzi de tesut conjunctiv fibros care leaga doua oase unul de celalalt, oferind stabilitate articulatiilor. Pentru a obtine aceasta stabilitate, ligamentul are o functie pasiva (incetineste miscarea atunci cand este intins) si o functie activa (actioneaza ca un receptor care, atunci cand sufera o intindere, trimite informatii pentru a activa sistemul muscular si pentru a corecta pozitia articulatiei).
Entorsele apar astfel atunci cand o articulatie a fost fortata sa se deplaseze intr-o pozitie anormala. Un caz des intalnit de entorsa este cea a gleznei, fiind des intalnita la sportivi, in special la cei care joaca fotbal sau baschet, de exemplu. De obicei, entorsele apar atunci cand o articulatie se misca intr-o pozitie nenaturala fie printr-o cadere, rasucire sau lovitura. Ligamentul care captuseste oasele pe care le leaga se intinde dincolo de posibilitatile sale pana la distensie si rupere. Entorsele pot aparea si la incheieturi, vertebre cervicale si degete. Rupturile de ligamente sunt de obicei asociate cu urmatorii factori de risc:
Conditiile de mediu - Suprafetele alunecoase sau neuniforme va pot face mai predispusi la ranire.
Oboseala - Muschii obositi nu pot oferi un sprijin bun articulatiilor. Atunci cand sunteti obosit, aveti, de asemenea, mai multe sanse de a ceda fortelor care ar putea tensiona o articulatie.
Echipament necorespunzator - Pantofii sau alte echipamente sportive care nu se potrivesc bine sau sunt prost intretinute pot contribui la riscul aparitiei unei entorse.
Cum se poate preveni o ruptura de ligamente
Nu exista o metoda sigura, dar exista cateva sfaturi pe care le puteti urma pentru a reduce sansele aparitiei unei entorse:
Purtarea incaltamintei de protectie in timpul activitatilor fizice care exercita o presiune asupra gleznei sau a altor articulatii.
Purtati pantofi care se potrivesc corect piciorului.
Evitati tocurile inalte.
Intindere si incalzire inainte de a face sport.
Nu practicati sporturi sau activitati pentru care nu ati fost instruit.
Cum stii ca treci printr-o ruptura de ligamente
Inflamatie: Desi zona afectata sufera de umflaturi, aceasta nu afecteaza articulatia, spre deosebire de dislocari si fracturi, care deformeaza si disloca articulatia oaselor.
Rigiditate articulara: Este obisnuit sa aveti dificultati in miscarea articulatiei, deoarece puteti simti durere.
Vanatai: Acestea au loc in zona umflata si apar atunci cand un vas de sange se rupe. Vanataile se pot raspandi pe zona afectata, in plus fata de schimbarea culorii pe masura ce acestea dispar.
Caldura in zona afectata: Temperatura creste in zona articulatiei, deoarece pe masura ce se acumuleaza sange, se acumuleaza caldura.
Ce trebuie sa stii daca ai suferit o entorsa
Bandajati zona afectata strans, dar nu excesiv. Mentineti membrul afectat ridicat deasupra nivelului inimii. Pastrati zona ranita in repaus timp de cateva zile si, atunci cand mergeti, este recomandat sa utilizati carje, deoarece aceste aspecte minimizeaza umflarea si reduc vanataile. Pentru durere, medicamentele antiinflamatorii, cum ar fi acidul acetilsalicilic sau ibuprofenul, pot ajuta la ameliorarea acesteia. In timpul examenului fizic, medicul va verifica daca exista umflaturi si puncte de sensibilitate in membrul afectat. Localizarea si intensitatea durerii pot ajuta la determinarea amplorii si naturii daunelor. Specialistul va efectua un interviu cu pacientul cu privire la modul in care s-a produs vatamarea pentru a trece la examenul fizic ulterior, unde va revizui nivelul inflamatiei. Daca este necesar, se vor efectua investigatii suplimentare, precumꓽ
Raze X - Acestea pot ajuta la excluderea unei fracturi sau a altor leziuni osoase ca sursa a problemei.
Imagistica prin rezonanta magnetica (RMN) – RMN-ul poate fi utilizat pentru a ajuta la diagnosticarea amplorii leziunii.
Dupa vizita la specialist cu diagnosticul ulterior, este important sa incepeti tratamentul cat mai curand posibil. Procesul va consta in mai multe faze care vor varia in durata, in functie de gradul de vatamare. Tratamentul se va concentra pe restabilirea functiei pasive si active, insa initial, controlul inflamatiei va fi necesar.
Cum poti ajuta corpul sa se refaca mai repede dupa o ruptura de ligamente
Odihniti-va si evitati activitatile care provoaca durere, umflaturi sau disconfort. In functie de gradul entorsei, va fi necesar sa se mobilizeze zona de la inceput. Ascultati specialistul in ceea ce priveste prognosticul si durata vindecarii, dar trebuie sa stiti ca acestea vor varia in functie de amploarea ranirii. De asemenea, urmati intocmai indicatiile propuse de medic. Gheata poate ajuta in cazul entorselor. Pentru a controla inflamatia, medicul poate plasa un bandaj elastic pe zona afectata. Ridicarea zonei ranite deasupra nivelului inimii, in special pe timp de noapte, permite gravitatiei sa ajute la reducerea umflaturilor. Discutati cu medicul sau cu un specialist in fizioterapie - Inceperea diferitelor exercitii atat pentru ca muschii sa inceapa sa lucreze, cat si pentru a asigura mobilitatea articulatiei. Intensitatea acestor exercitii va creste, adaptandu-se la fiecare caz, pana la atingerea unei rezolutii totale a mesei. In anumite cazuri, se poate interveni chirurgical, in functie de gravitatea entorsei. Poate fi normal in acest tip de vatamare ca disconfortul sa persiste o vreme, deci nu ar trebui sa existe semne de ingrijorare. Cu toate acestea, pastrati legatura cu medicul si informati-l asupra oricaror simptome aparute.
Concluzii: Ce trebuie sa stii cand ai o ruptura de ligamente
Pe scurt, Ligamentele sunt structuri de legatura, care leaga oasele unul de altul si mentin articulatiile. Ligamentele genunchiului au cel mai adesea de suferit, iar intinderea de ligamente la genunchi presupune exercitarea unei forte asupra lor, ceea ce poate insemna o cazatura sau o lovitura cu impact direct asupra genunchiului. Daca forta este foarte puternica, din intinderea ligamentelor, poate aparea o ruptura. Conform studiilor medicale, daca un ligament este intins cu 15 % din lungimea lui normala, se va rupe. Daca este intins cu 8% va suferi o ruptura partiala, insa, daca se repeta intinderea cu 8%, microtraumatismul va favoriza ruptura ligamentului.
Ce se poate intampla cand aveti o ruptura de ligamente? Cu cat purtati mai mult o atela, cu atat articulatia va fi mai rigida si cu atat muschii vor fi mai slabi. Atunci va fi mai dificil sa va recastigati puterea si flexibilitatea. Este important sa cunoasteti tipul de entorsa pe care il aveti, deoarece diferitele tipuri de entorse necesita tratamente diferite. Cel mai frecvent tip de entorsa apare la nivelul gleznei.
Modalitatile recomandate in mod obisnuit de a trata entorsele includ odihna si imobilizarea pentru a reduce umflarea si durerea. Gheata ajuta, de asemenea, la gestionarea umflaturilor si durerii, precum si la furnizarea de sprijin suplimentar pentru tesutul deteriorat. In orice caz, primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa va prezentati la medic, deoarece netratarea entorsei ar putea duce la leziuni permanente.
Entorsele sunt leziuni asociate cu afectarea ligamentelor si articulatiilor. Acestea apar atunci cand tesutul conjunctiv dintr-o zona cum ar fi glezna, genunchiul sau incheietura mainii se rupe din cauza supraintinderii. Entorsele apar din cauza miscarii sau rasucirii rapide si bruste. Cel mai bun mod de a evita entorsele este sa nu incepeti nicio activitate fizica fara exercitii de intindere si incalzire. Si nu uitati cel mai de pret sfatꓽ nu va autotratati, vizitarea medicului este absolut necesara, chiar daca entorsa este una de gradul I.
Bibliografie:
LeBlond RF, et al., eds. The spine, pelvis and extremities. In: DeGowin's Diagnostic Examination. 10th ed. New York, N.Y.: McGraw-Hill Education; 2015. http://www.accessmedicine.com;
Muscle cramps. Merck Manual Professional Version. http://www.merckmanuals.com/professional/neurologic-disorders/approach-to-the-neurologic-patient/muscle-cramps;
Sprains, strains and other soft tissue injuries. American Academy of Orthopaedic Surgeons. http://orthoinfo.aaos.org/topic.cfm?topic=A00111. Accessed Jan. 16, 2016;