Sampon pentru copii fara parabeni si sulfati
Cu toate ca nici adultii nu ar trebui sa foloseasca produse de ingrijire care au in compozitie parabeni si sulfati, pentru copii acest aspect este extrem de important. Pe langa faptul ca aceste substante pot afecta dermul si pot determina aparitia iritatiilor, ele sunt absorbite de piele si patrund in organism, daunand sanatatii.
Ce sunt parabenii?
Parabenii sunt conservanti sintetici folositi in produsele de ingrijire cu scopul de a le creste perioada de valabilitate, acestia anihiland bacteriile si microbii care pot aparea dupa deschiderea produsului. Sunt incadrati in categoria substantelor cancerigene, fiind incriminati in aparitia cancerului de san, a melanomului si a unor grave tulburari hormonale.
Parabeni in produse cosmetice
Parabenii pot fi usor descoperiti analizand eticheta produselor. Pot fi notati cu un simplu E urmat de un numar sau pot purta diferite denumiri, cele mai frecvent intalnite fiind: metylparabeni, etylparabeni, propylparabeni, butylparabeni si isobutylparabeni. In urma unui studiu efectuat de cercetatorii din Danemarca s-a observat ca parabenii au fost detectati in sangele si urina voluntarilor care, inainte cu doar cateva ore, si-au aplicat un produs ce continea substanta toxica. Pe de alta parte, un alt component extrem de toxic, capabil sa deterioreze structurile celulare, este sulfatul de sodiu. Acesta este notat SLS sau SLES, in functie de tipul sau, si este un agent de spumare regasit cu precadere in sampon, gel de dus si sapun lichid. Punctam ca SLS este catalogat drept cel mai periculos ingredient din produsele de infrumusetare. Folosirea constanta a produselor pe baza de sulfati deterioareaza dermul, usuca firul de par si ataca radacina acestuia, favorizand aparitia eczemelor si caderea masiva a parului.
Parabenii si impactul asupra copiilor
Produsele pe baza de parabeni, sulfati si alte substante toxice, de exemplu, benzoat de sodiu, plumb sau aluminiu, trebuie evitate cu cel putin cateva luni inainte de a ramane insarcinata si mentinut obiceiul atat pe perioada sarcinii cat si, ulterior, pe perioada alaptarii, astfel evitandu- se si cel mai mic risc ca bebelusul sa intre in contact cu aceste ingredient nocive. De la malformatiile congenitale si pana la aparitia dermatitelor de contact, a eczemelor si a alergiilor severe, copiii sunt cei mai expusi, avand pielea foarte sensibila si capacitatea de absorbtie mare. Pe de alta parte, parabenii au capacitatea de a prelua functia anumitor hormoni, in speta a estrogenului, fapt ce impacteaza negativ dezvoltarea copiilor. Conform studiilor, copiii care au folosit produse pe baza de parabeni s-au confruntat cu o pubertate precoce si cu o dezvoltare excesiva a tesutului testicular si mamar.