Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Sanatatea articulatiilor: Cum iti pot imbunatati sanatatea daca urci scarile zilnic

Sanatatea articulatiilor: Cum iti pot imbunatati sanatatea daca urci scarile zilnic

Postat in: Dieta si sport
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 20 martie 2023

Urcatul scarilor este extrem de benefic pentru sanatate si silueta. Aceasta practica este asociata cu arderea rapida a caloriilor si au efecte puternice in ceea ce priveste pierderea in greutate si tonifierea musculaturii. Urcatul scarilor poate fi o activitate fizica benefica pentru sanatate. Este o modalitate excelenta de a imbunatati starea fizica, de a creste forta musculara si de a imbunatati sistemul cardiovascular.

De asemenea, urcatul scarilor poate fi o optiune buna atunci cand nu exista alte optiuni de exercitii fizice, cum ar fi o sala de sport sau o plimbare in aer liber. Pe langa beneficiile fizice, urcatul scarilor poate fi si un exercitiu mental. De exemplu, poate fi folosit pentru a dezvolta concentrarea, perseverenta si determinarea. In plus, poate fi o modalitate excelenta de a combate stresul si anxietatea prin eliberarea endorfinelor si prin focalizarea atentiei asupra activitatii fizice.

Beneficii pentru sanatate ale urcatului pe scari

In general, urcatul scarilor poate fi o modalitate simpla si eficienta de a imbunatati sanatatea fizica si mentala. Este important sa incepeti incet si sa va asigurati ca va intindeti si va incalziti inainte de a incepe sa urcati scarile. De asemenea, este important sa va ascultati corpul si sa va opriti daca simtiti orice disconfort sau durere.

Arde mai multe calorii decat jogging-ul
Urcatul scarilor este o activitate fizica intensa, care faciliteaza arderea caloriilor. In acest sens, este benefic nu doar urcatul scarilor, ci si coboratul acestora.

Reduce riscul accidentelor vasculare cerebrale
Activitata fizica zilnica, cum este urcatul scarilor, minimizeaza posibilitatea aparitiei unui accident vascular si reduce riscul cu pana la 29%.

Imbunatateste functia cardiaca
Aceasta activitate fizica moderata are grija de sanatatea inimii si reduce riscul de aparitie a problemelor cardiace pe termen lung. Urcatul scarilor reprezinta o alternativa buna, pentru cei care au un stil de viata sedentar.

Intareste muschii
Muschii picioarelor, ai abdomenului si spatelui sunt implicati activ atunci cand urcati scarile. Activand acest grup muscular va ajuta sa aveti oase mai puternice si articulatii mai sanatoase.

Stimuleaza metabolismul
Folosirea muschilor scheletici ajuta la cresterea metabolismului, marirea masei musculara si imbunatatirea tonusului muscular. Pe langa faptul ca imbunatateste starea de sanatate a sistemului musculo-scheletic, poate ajuta si la reducerea durerilor articulare.

Combate sedentarismul
Daca de o lunga perioada de timp nu ati mai facut sport sau exercitii fizice, incepeti sa urcati scarile in fiecare zi. Creati treptat o rutina, crescand si dorinta de activitate fizica suplimentara. In acest fel va bucurati de un plus de sanatate.

Te ajuta sa ai un corp suplu si frumos
Dietele fara miscare ajuta la slabit, dar te ajuta sa ai un corp tonifiat. Urcatul scarilor poate fi cea mai comoda si rapida modalitate de a-ti modela corpul.

Alte avantaje ale urcatului scarilor
Este dovedit faptul ca 20 de scari urcate zilnic inseamna, in medie, 2.7kg in minus pe an. Urcatul si coboratul scarilor sunt activitati fizice simple care te ajuta sa-ti mentii sanatatea in parametrii optima. Parcurgerea ascendenta si descendenta a unor trepte are un impact pozitiv de-a lungul timpului. Urcatul si coboratul scarilor solicita mult mai intens musculatura corpului. Acest exercitiu viguros ofera reale beneficii, reducand totodata riscul aparitiei bolilor cardiace, cancer, obezitate si diabet de tip 2 si imbunatatind tonusul muscular.

Urcatul si coboratul scarilor sunt exercitii usoare si sigure pentru persoanele de orice varsta. Dezvoltarea unui obicei din a folosi scarile in locul liftului poate conduce la imbunatatirea semnificativa a starii de sanatate. Iata cateva motive clare care ar trebui sa va convinga sa faceti aceasta practica:

urcatul scarilor implica depunerea unui efort energetic de 8-9 ori mai mare decat mersul normal pe o suprafata plana,
la fiecare 10 trepte urcate, corpul arde cate o kilocalorie;
la fiecare 20 de trepte coborate, corpul arde cate o kilocalorie;
doar 10 minute de urcat al scarilor pe zi reduce la jumatate riscul producerii unui atac de cord pe parcursul a 10 ani;
cu cat o persoana are o greutate corporala mai mare, cu atat mai multe calorii va arde atunci cand urca sau coboari scarile.

Urcatul scarilor este un antrenament de aerobic, deoarece stimuleaza functionarea inimii si a sistemului circulator. De asemenea, urcatul a cate doua trepte in acelasi timp este un exercitiu excelent pentru musculatura picioarelor. Aceasta practica reduce in mod semnificativ nivelul de glicemie si imbunatateste echilibrul corporal. Urcatul scarilor solicita forta musculara si are un puternic efect vizibil de intarire a musculaturii.

In plus, ajuta la tonifierea musculaturii bratelor. Pentru un efect mai puternic, se recomanda alternarea bratelor inainte si inapoi in timpul miscarii. De asemenea, antreneaza puterea de concentrare. Un beneficiu psihic obtinut prin canalizarea atentiei asupra treptelor si evitarea unui posibil dezechilibru. Atat urcatul, cat si coboratul scarilor, ajuta la reducerea nivelului colesterolului rau LDL. Aceste practici imbunatatesc functionarea plamanilor si a aparatului cardiac, facilitand fluxul de oxigen de care beneficiaza organele vitale. Oxigenarea muschilor ajuta la cresterea rezistentei musculare, astfel incat activitatile zilnice nu mai par dificil de indeplinit.

Un corp mai bine tonifiat inseamna o imunitate mai puternica. De aceea, urcatul scarilor poate fi considerat o metoda de preventie a aparitiei gripei si racelii. Pierderea in greutate este un beneficiu deloc de neglijat al urcatului scarilor. O persoana cu o greutate de 55 de kilograme care urca trepte timp de 30 de minute va arde 220 de kilocalorii, in comparatie cu alt tip de antrenament aerobic in care se ard 190 de kilocalorii.

Urcatul scarilor ofera efecte pozitive si la nivel mental, stimuland productia de endorfine, un neurotransmitator ce ne induce starea de fericire si calm. Aceasta activitate fizica poate fi considerata si o forma eficienta de combatere a stresului. In acest fel, va creste stima de sine si increderea in fortele proprii pe masura ce randamentul la efort se mareste, conditia fizica se imbunatateste iar silueta se modeleaza armonios.

Avand in vedere beneficiile acestei activitati fizice care se afla la indemana oricui este bine sa luati in considerare posibilitatea de a adopta acest obicei. Daca locuiti intr-un bloc cu lift evitati sa luati liftul si urcati scarile cat mai des. Daca locuiti la casa si nu aveti scari, ori de cate ori mergeti in diferite institutii sau alte locatii prevazute cu scari, urcati-le energic si veti observa cu siguranta o schimbare.

Transpiri intens cand urci scarile? Diferenta dintre deodorante si antiperspirante si cum le alegi

Deodorantele si antiperspirantele actioneaza in mod diferit chiar daca ambele lupta cu aceeasi problema - transpiratia. Dincolo de ingredientele care intra in compozitia acestor produse, si modul in care le folosim trebuie sa fie diferit pentru ca daca le incurcam riscam iritatii in zona axilelor.  Deodorantele au fost gandite de specialistii in dermatocosmetica pentru a elimina sau pentru a masca mirosul de transpiratie. De cele mai multe ori, deodorantele sunt concepute pe baza de alcool si pot avea un anumit parfum. Atunci cand sunt aplicate pe pielea de la subrat, ele creeaza un mediu acid, care tine la distanta bacteriile responsabile cu mirosul neplacut de transpiratie.

Acest miros nu este determinat de transpiratia in sine, ci de bacteriile care se dezvolta in mediul cald si umed de pe pielea corpului nostru. Aceste bacterii apar in mod natural pe piele si nu toate sunt daunatoare. Problemele apar cand corpul nostru sufera de anumite boli autoimune si aceste bacterii sufera mutatii sau avem anumite boli ale glandelor endocrine sau dereglari hormonale si aceste bacterii se inmultesc prea repede. Cele mai comune specii de bacterii care traiesc in zona axilelor, zona pubiana si zona degetelor de la picioare sunt: Corynebacterium, Staphylococcus, Propionibacterium si Micrococcus.

Cum spuneam, bacteriile nu sunt periculoase pentru sanatatea noastra, daca organismul nostru este sanatos si in parametrii. Ele de devin periculoase cand avem un sistem imunitar slabit sau avem anumite boli in organism - infectii, viroze, dereglari psihosomatice. Pe scurt, un deodorant are proprietati antibacteriene, antifungice si hidratante, daca are in compozitia lui si uleiuri cu efect emolient sau are o textura onctuoasa. In acest fel, deodorantele pot proteja pielea delicata a subratului, care se poate irita foarte usor din cauza epilarii, transpiratiei si a folosirii produselor pe baza de alcool.

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina