Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Sarbatori fericite!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Sanatatea creierului:  Ce inseamna starea de mindfulness pentru organism

Sanatatea creierului: Ce inseamna starea de mindfulness pentru organism

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 5 martie 2023 Ultima actualizare: 19 decembrie 2023

Anxietatea este privita ca pe o emotie si, ca atare, o experimentam cu totii. Dar asta nu inseamna ca nu putem face ceva in legatura cu acest lucru. Anxietatea, pe langa faptul ca este deranjanta, poate deveni o tulburare psihologica. Prin urmare, cel mai bine este sa ne ocupam de ea de acum inainte, invatand ce este, cum functioneaza si, mai important, cum o putem gestiona cu meditatia, una dintre cele mai puternice si mai vechi tehnici disponibile. Meditatia si mindfulness sunt practici care pot ajuta la reducerea anxietatii si la cresterea starii de bine prin constientizarea momentului prezent si eliberarea de ganduri si emotii negative.

Ce inseamna meditatie mindfulness
Meditatia mindfulness (sau meditatia constienta) este o practica meditativa care se concentreaza asupra aducerii atentiei constiente si a prezentei mentale in momentul prezent, fara a judeca sau a evalua gandurile, sentimentele sau senzatiile care apar in minte si in corp.

Aceasta practica se bazeaza pe filozofia budista si este folosita in multe traditii meditative si spirituale pentru a imbunatati starea de constienta si a reduce stresul si anxietatea. Meditatia mindfulness poate fi practicata prin simpla observare a respiratiei, prin concentrarea pe senzatiile corporale sau prin recunoasterea si acceptarea gandurilor care apar in minte fara a le judeca sau a le urmari. Prin practica mindfulness, oamenii pot invata sa traiasca in prezent si sa isi dezvolte capacitatea de a se concentra si a fi constienti de propriile lor ganduri si emotii, ceea ce poate duce la o mai mare liniste interioara si o imbunatatire a starii generale de bine.

Ce este meditatia
Meditatia este antrenament mental. Practicarea acesteia consta in generarea unor stari mentale pozitive, cum ar fi calmul sau entuziasmul, si obisnuinta cu ele pana cand devin noi obiceiuri psihologice si emotionale. Ca incepatori, este suficient sa investiti 10 pana la 20 de minute zilnic, astfel incat, in cateva saptamani, sa observati beneficiile sale. Dintre toate tehnicile, meditatia mindfulness este una dintre cele mai populare astazi, atat pentru eficacitatea sa, cat si pentru sutele de studii care o sustin.

De exemplu, conform cercetarilor, adultii sanatosi (fara o tulburare psihologica) care au meditat in mod regulat, au experimentat mai putin stres si mai multa stabilitate emotionala decat cei care nu au avut o practica meditativa. In plus, studiile au aratat ca a trai cu o mai mare atentie la prezent a fost unul dintre principalele beneficii ale practicii. Iata cateva modalitati prin care puteti incepe sa practicati meditatia si mindfulness:

Incepeti cu respiratia: Asezati-va intr-un loc linistit si concentrati-va pe respiratie. Observati cum aerul intra si iese din corpul. Cand va trec prin minte ganduri, acceptati-le, iar apoi lasati-le sa plece si reintoarceti-va la respiratie. Observati-va gandurile: In loc sa va identificati cu gandurile si sa va lasati acaparat de acestea, incercati sa le priviti cu o atitudine de detasare. Cand va vin ganduri, priviti-le ca pe niste nori care trec pe cerul mintii si lasati-le sa treaca.

Fiti constient de momentul prezent: Concentrati-va pe ceea ce faceti in acest moment. Fie ca este vorba de spalat vasele, pregatitul mesei sau plimbatul, concentrati-va pe actiunea pe care o faceti si simtiti senzatiile pe care le traiti. Practicati recunostinta: Incearcati sa va concentrati atentia asupra lucrurilor pentru care sunteti recunoscator. Aceasta practica poate ajuta la reducerea anxietatii si la cresterea starii de bine. Incepeti cu sesiuni scurte: In loc sa incercati sa meditati timp de o ora, incepeti cu sesiuni mai scurte, de 5-10 minute pe zi si sa cresteti ulterior durata in timp.

Cum sa meditati pentru a reduce anxietatea

Cateva minute de practica echivaleaza cu ore de teorie, asa ca inainte de a analiza modul in care meditatia reduce anxietatea, haideti sa experimentam direct cum functioneazaꓽ

Stati confortabil
Meditatia este un exercitiu mental, deci este mai bine sa fiti intr-un loc frumos, linistit si sa adopti o pozitie confortabila. Statul pe scaun este de obicei cea mai buna optiune, deoarece culcat vom fi prea confortabil si, desi somnul poate fi foarte odihnitor, beneficiile sale nu sunt cele ale meditatiei. Odata ce ne simtim confortabil, decidem cat timp vom medita si vom inchide ochii.

Respirati adanc si simtiti respiratie
Acest lucru ne va ajuta sa eliberam tensiunea musculara, sa ne relaxam si sa ne concentram. Simtiti respiratia, ea este ancora noastra in prezent. Pentru a face din ea obiectul meditatiei, o lasam sa curga natural, fara a o modifica. Apoi ne concentram pe senzatiile din abdomen (expansiune si contractie) si numaram la sfarsitul fiecarei expirari. Cand ajungem la 10 respiratii, ne oprim pentru scurt timp si incepem de la inceput.

Gestionati distragerile
Vom fi distrasi foarte mult, dar asta nu este o problema, ci face parte din antrenament. De fiecare data cand un gand, un zgomot sau o senzatie ne scoate din starea de meditatie, devenim constienti ca ne-am distras si ne intoarcem atentia, cu bunatate, la numaratoare si la respiratie.

Incheierea
Cand sesiunea se termina, respiram adanc si deschidem incet ochii. Apoi incercam sa incorporam aceasta atentie in restul zilei, amintindu-ne ca ne putem intoarce in prezent in orice moment devenind constienti de respiratie.

Ca incepatori, cel mai simplu si mai eficient lucru este sa urmati instructiunile unei meditatii ghidate, care se pot regasi in nenumarate tutoriale, precum si in aplicatii mobile.  

Acum ca ne-am familiarizat cu termenul de meditatie si cu cel de mindfulness, putem explora aceste practici inainte, in timpul si dupa fiecare episod de anxietate. In meditatie gasim momente de calm, dar devenim si martori ai pelerinajului emotiilor si gandurilor care ne populeaza mintile. Si este o descoperire valoroasa, pentru ca ne arata cate forte opereaza in noi fara ca noi sa ne dam seama.

Mai devreme sau mai tarziu, temerile noastre vor aparea in sesiunile de meditatie: frica de singuratate, saracie, boala, batranete, moarte sunt doar cateva exemple. Cand se intampla acest lucru, cheia este in:

Recunoasterea fricii
Acceptarea fricii
Intoarcerea in prezent.
A nu ne implica intr-o frica ne face sa ne preluam puterea. Si cand repetam aceasta sesiune zi dupa zi, mintile noastre incep sa nu mai perceapa frica ca pe o amenintare reala si sa o traiasca asa cum este ea cu adevarat: un gand simplu. In acest fel, demontam, bucata cu bucata, masinaria anxietatii, in timp ce o inlocuim cu o atitudine mult mai optimista fata de provocari.

In general, meditatia si mindfulness sunt practici care necesita o anumita disciplina si perseverenta pentru a fi integrate in viata de zi cu zi. Cu toate acestea, cu practica si rabdare, aceste tehnici pot ajuta la reducerea anxietatii si la cresterea starii de bine.

Cum ajuta aromaterapia inducerea starii de mindfulness

O sesiune de aromaterapie cu uleiuri esentiale are multiple beneficii pentru organism si psihic. Cum functioneaza? Aromele actioneaza asupra simturilor noastre si ne influenteaza starea emotionala, psihica si fizica. Explicatia este simpla. Amintirile olfactive si senzatiile olfactive ne ajuta sa evadam din realitate si sa ne relaxam pentru ca simturile, stimulii senzoriali ne influenteaza alegerile.

Mai mult decat celelalte simturi, mirosul este capabil sa ne influenteze chiar si starea emotionala, declansandu-ne amintiri, sentimente, dispozitii. O simpla aroma ne poate trezi amintiri din trecutul apropiat sau indepartat, la fel cum ne poate face sa avem diferite stari, de calm, de relaxare, de panica sau sa experimentam sentimente de apropiere sau antipatie.

Pentru  ca aromele sunt atat de prezente si de importante in viata noastra, este ideal sa stim cum sa le folosim intr-un mod benefic. Folosind uleiurile esentiale (aromaterapia) ne putem influenta in mod constient starea fizica, psihica sau emotionala, alungand gandurile negative si deschizandu-ne catre calm, liniste, relaxare. Aromaterapia ne ajuta sa avem o dispozitie pozitiva, ne creeaza o atmosfera propice pentru a fi mai echilibrati, mai calmi, mai linistiti si totodata mai fericiti. 

Terapia cu uleiuri esentiale functioneaza in special la nivel psihic. Cu toate aceastea, exista tratamente care pot ameliora si afectiuni sau dureri fizice.La nivel psihic, aromaterapia reuseste sa aduca echilibrul, calmul, starea de liniste, dar si sa energizeze, sa creasca nivelul de optimism, de spontaneitate, de creativitate.

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina