Sanatatea inimii: Totul despre capilare, cele mai mici vase de sange din organism
Capilarele sunt vase de sange foarte mici, au aproximativ 5 micrometri in diametru si joaca un rol central in circulatie. Desi sunt firave, prin dilatarea acestora apare celulita si vergeturile. Dilatarea vaselor capilare poate fi o consecinta a ruperii fibrelor de colagen. Capilarele sunt componente cruciale ale sistemului circulator, deoarece permit schimbul de substante intre sange si tesuturi, inclusiv oxigen, dioxid de carbon, nutrienti si alte substante metabolice. Capilarele sunt cele mai mici vase de sange din corpul uman, fiind foarte subtiri si usor permeabile, ceea ce le permite sa transporte substante esentiale catre tesuturi si sa elimine deseurile si alte substante metabolice din organism. In plus, capilarele joaca un rol important in mentinerea tensiunii arteriale.
Datorita dimensiunii lor mici si a distributiei lor in intregul corp, capilarele sunt esentiale pentru perfuzia adecvata a tesuturilor si asigurarea functionarii corespunzatoare a organelor. Oboseala, lesinul sau ameteala pot aparea atunci cand fluxul sanguin prin capilare este afectat intr-un anumit mod. Capilarele sunt responsabile cu transportul sangelui oxigenat de la artere la tesuturile corpului si alimenteaza corpul cu sange neoxigenat de la tesuturi la vene. Aceste vase se gasesc in plamani, retina si muschii striati, dar si in glande si maduva osoasa.
Capilarele se alatura si devin vinisoare si apoi vene, care sunt responsabile cu transportul sangelui catre inima. Capilarele functionale, reprezinta partea fundamentala a sistemului vascular. Acestea trec prin schimburi respiratorii si metabolice ce au loc intre sange si lichidul intercelular ce asigura furnizarea de oxigen si substante nutritive catre tesuturi si organe si faciliteaza eliminarea substantelor reziduale.
Capilarele au peretii compusi dintr-un singur strat de celule endoteliale plane, ceea ce le face permeabile. Acestea formeaza retele intre artere si vene, dar si retele formate din doua artere si doua vene. Formatiunile capilare duc uneori la aparitia anumitor boli. Formarea capilarelor suplimentare reprezinta un mecanism important prin care se poate dezvolta cancerul. Bolile capilarelor retinale contribuie la aparitia degenerarii maculare aferente varstei. In plus, densitatea capilara se asociaza cu factorii de risc cardiovasculari si poate duce la tensiunea ridicata sau colesterol, dar si boli de inima si complicatii ale acestora, cum ar fi insuficienta cardiaca sau batai neregulate de inima.
De cate tipuri sunt capilarele?
Capilare continue
Acestea sunt cele mai frecvente capilare. Contin spatii mici intre celulele endoteliale prin care trec gazele, apa, zaharul si unii hormoni si se regasesc in muschi, piele, grasime si tesutul nervos.
Capilare fenestrate
Acestea sunt „mai scurte” decat capilarele continue si se afla in zonele in care schimbul intre sange si tesuturi se face in mod frecvent. Asadar, se regasesc cu precadere in intestinul subtire, unde nutrientii sunt absorbiti din alimente dar si in alte intestine, rinichi si glande endocrine.
Capilare sinusoide
Acestea sunt cele mai rare tipuri de capilare si sunt responsabile cu schimbul de molecule mari, chiar si de celule. Sunt localizate in anumite tesuturi, inclusiv in cele ale ficatului, splinei si maduvei osoase.
Functiile capilarelor constau in conectarea sistemului arterial cu sistemul venos si facilitarea transportului si a schimbului de gaze, de lichide si de substante nutritive in organism. Arterele si arteriolele actioneaza pentru a transporta aceste produse in capilare iar schimbul efectiv are loc la nivelul capilarelor.
Capilariile sunt foarte subtiri si sunt compuse din numai doua straturi de celule, un strat interior de celule endoteliale si un strat exterior de celule epiteliale. Acestea sunt atat de mici incatt celulele rosii din sange trebuie sa curga prin ele. Studiile arata faptul ca daca ttoate capilarele din corpul uman ar fost aliniate acea linie se va intinde peste 100.000 de mile. In corpul uman mediu exista in jur de 40 de miliarde de capilare.
Care sunt factorii de risc care duc la spargerea vaselor capilare?
Avand in vedere ca venele capilarele sunt foarte mici, orice schimbare brusca poate provoca simptome vizibile sau chiar afectiuni medicale grave. Factorii care stau la deteriorarea acestor vene sunt:
Stresul;
Obezitatea;
Imunitatea scazuta;
Conditiile de mediu;
Hidratarea deficitara;
Stilul de viata sedentar;
Alimentatia saraca in proteine si nutrienti.
Dilatarea si agresarea capilarelor pot duce la aparitia unor afectiuni precum:
Cuperoza;
Purpura capilara;
Celulita si vergeturi;
Malformatia arterio-venoasa;
Sindromul de scurgere capilara;
Capilarele joaca un rol esential in oxigenarea organismului, insa anumite obiceiuri nocive cum ar fi administrarea unor medicamente, sedentarismul, alimentatia nesanatoasa pot duce la ruperea acestora. Iata cateva metode de preventie usor de aplicat:
Mentinerea unei greutati constante, deoarece marirea greutatii afecteaza colagenul si duce la aparitia vergeturilor
Adoptarea unui plan alimentar sarac in zaharuri si toxine, deoarece acestea ingroasa sangele si forteaza capilarele sa realizeze fluxul de oxigenare in organism
Aplicarea cremelor anticelulitice care cresc rezistenta capilarelor prin continutul de cafeina, retinol, antioxidanti si vitamine
Masarea pielii cu uleiuri esentiale care stimuleaza circulatia sangelui;
Protejarea pielii de factorii poluanti din mediu;
Evitarea temperaturilor extreme;
Evitarea expunerii la soare.
Tratamentul capilarelor dilatate cuprinde:
Tratamentul anticelulitic LED + Esthetic ce faciliteaza activarea circulatiei sangelui si regenerarea celulara a pielii;
Efectuarea masajelor cu gelul anticelulitic reductor ContourActif, cu scopul de a stimula fermitatea pielii;
Aplicarea compreselor cu ceai de musetel si ceai verde, deoarece cafeina stimuleaza circulatia sangelui la nivelul pielii;
Aplicarea mastilor pe baza de Aloe Vera, ulei de jojoba, castravete pentru hidratarea pielii si pastrarea frumusetii acesteia.
Prin urmare, vasele capilare au un rol esential la interior iar efectele lor se vad cel mai bine la exterior. Aceste mici vase de sange sunt si extrem de fragile, de aceea este esentiala protejarea pielii de poluare, frig si caldura excesiva, dar si utilizarea produselor dermato-cosmetice care trateaza cu blandete pielea. Nu uitati ca tratamentele din saloanele de infrumusetare va pot ajuta sa diminuati in mod considerabil aspectul inestetic al capilarelor dilatate.
Ce este indicele UV si cum afecteaza radiatia UV capilarele de la nivelul epidermei
Indicele UV este conceput ca o scala liniara care are limita la un singur capat, valorile lui fiind direct proportionale, spun oamenii de stiinta, cu intensitatea radiatiilor UV care cauzeaza arsuri solare pe pielea oamenilor. Radiatiile solare reprezinta radiatia electromagnetica emisa de soare, care poate fi captata si transformata in diferite forme de energie, cum ar fi caldura sau electricitatea, cu ajutorul a diverse tehnologii.
Aceasta radiatie care exista in atmosfera, folosita sau nu, se manifesta si sub forma de raze ultraviolete. Razele ultraviolete sunt impartite in raze UV-A, UV-B si UV-C. Lumina ultravioleta cu orice lungime de unda poate afecta in mod direct ADN-ul fiintelor cu care intra in contact. Razele UV-C au lungimi de unda cuprinse intre 100 si 280 nm si constituie 0,5% din radiatia solara totala, insa sunt cele mai nocive pentru organisme si trebuie evitate intotdeauna indiferent ce tip de produse cu SPF folosim.
Razele UV-B (280-320 nm) sunt doar partial absorbite in stratosfera, insa sunt foarte cunoscute ca avand potentialul de a provoca aparitia cancerului de piele la oameni. Pentru acest gen de raze exista produse cu SPF 50 dar si in acest caz expunerea nu trebuie sa depaseasca cateva minute. Razele UV-A (320-400 nm) nu sunt absorbite de ozonul din atmosfera si pot fi blocate de catre nori. In timp ce sunt mai putin absorbite de apa, pot penetra mai profund decat UV-B sau UV-C. Razele UV-A sunt responsabile de aparitia arsurilor solare la oameni. Si acestea trebuie evitate.
Ce trebuie sa stii despre indicele UV si cand devine el periculos. Daca o persoana cu pielea alba (fara sa isi aplice o lotiune ori crema cu SPF) incepe sa se arda pe piele in 30 de minute de expunere la soare cu un indice UV 6, atunci aceasta persoana ar trebui sa se astepte sa aiba arsuri solare pe piele in aproximativ 15 minute de expunere la un indice UV 12 (astfel, daca indicele UV este dublu, timpul in care apar arsuri pe pielea noastra este de doua ori mai scurt).
Bibliografie:
Psychiatric Association; 2013. http://dsm.psychiatryonline.org. Accessed Nov. 13, 2017;
Rai R, Srinivas CR. Photoprotection. Indian J Dermatol Venereol Leprol. 2007 Mar-Apr;
Moloney FJ, Collins S, Murphy GM. Sunscreens: safety, efficacy and appropriate use. Am J Clin Dermatol. 2002;
Kullavanijaya P, Lim HW. Photoprotection. J Am Acad Dermatol. 2005 Jun;52(6):937-58;
Latha MS, Martis J, Shobha V, Sham Shinde R, Bangera S, Krishnankutty B, Bellary S, Varughese S, Rao P, Naveen Kumar BR. Sunscreening agents: a review. J Clin Aesthet Dermatol. 2013 Jan;
Rai R, Shanmuga SC, Srinivas C. Update on photoprotection. Indian J Dermatol. 2012 Sep;
Lavker RM, Gerberick GF, Veres D, Irwin CJ, Kaidbey KH. Cumulative effects from repeated exposures to suberythemal doses of UVB and UVA in human skin. J Am Acad Dermatol. 1995 Jan;