Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Striae: Ce sunt, cum apar pe piele, cum se pot preveni

Striae: Ce sunt, cum apar pe piele, cum se pot preveni

Postat in: Mama si copilul
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 6 septembrie 2024 Ultima actualizare: 6 septembrie 2024

Vergeturile apar atunci cand pielea este afectata de o intindere prea rapida. Daca al doilea strat al pielii se intinde foarte mult, fibrele de colagen se rup, ceea ce duce la aparitia vergeturilor. Acestea au forma unor dungi pe piele si sunt inestetice. Astazi exista o varietate de produse, cum ar fi: lotiuni, geluri sau creme antivergeturi, ce ajuta la refacerea fibrelor de colagen. Femeile se confrunta in general, cu aparitia vergeturilor pe coapse, sani, abdomen si fese.

Vergeturile pot sa apara si la barbatii care fac sport si iau medicamente ce contin steroizi anabolizanti. Pielea este foarte elastica, iar atunci cand apar modificari bruste pielea intinsa nu mai poate reveni la normal, deoarece fibrele de colagen se rup. Deseori, vergeturile apar in timpul sarcinii dar si din alte cauze. Acestea pot avea diferite culori: roz, violaceu sau gri si texturi. Vergeturile nu prezinta o problema pentru sanatate si nu presupun durere dar au un aspect neplacut vizual. Din fericire exista o serie de tratamente ce pot atenua vergeturile, insa uneori acestea nu pot fi eliminate in totalitate.

Tipuri de vergeturi

In functie de aspect, vergeturile pot fi: Vergeturi rosii - vergeturi recent aparute, de aceea sunt mai usor de tratat; Vergeturi albe- vergeturi mature, care exista de mai mult timp pe piele; 

Dupa un timp, vergeturile rosii si albe se pot estompa si isi schimba culoarea, devenind albe. In functie de perioada in care apar vergeturile, acestea  pot fi:

  • vergeturi care apar in sarcina
  • vergeturi care apar la pubertate
  • vergeturi care apar la persoanele cu pielea inchisa la culoare
  • vergeturi care apar la persoanele care urmeaza un tratament pe baza de corticosteroizi
  • vergeturi care apar la persoanele care au trecut printr-o interventie chirurgicala.

Cauze ale aparitiei vergeturilor

Vergeturile pot sa apara din mai multe cauze, insa principalul motiv este pierderea elasticitatii pielii, ce coincide cu ruperea fibrelor de colagen. Iata si alte cauze:

  • cresterea nivelului de cortizol, care duce la pierderea elasticitatii;
  • cresterea rapida in greutate;
  • scaderea rapida in greutate;
  • administrarea medicamentelor cu corticosteroizi.

 

Vergeturile la copii, adolescenti si femei insarcinate

Vergeturile pot sa apara la copii, cat si la adolescenti, nu doar la adulti. La copii apar sub forma unor dungi pe piele datorita cresterii sau pierderii rapide in greutate. Acestea pot sa apara si din cauza altor afectiuni. Atunci cand apar ca urmare a obezitatii, se observa aparitia acestora pe ambele parti ale corpului coapse, brate, abdomen, dar si pe fese si genunchi. Vergeturile isi pot schimba aspectul in timp iar uneori pot provoca mancarimi. Vergeturile la adolescenti apar in pubertate, atat la fete cat si la baieti. Fetele sunt afectate in procent de 70%, aproape dublu decat baietii. Datorita cresterii rapide in inaltime - proces care se realizeaza la pubertate, apar aceste linii fine numite vergeturi.

Femeile insarcinate sunt deseori afectate de aparitia vergeturilor, in special in ultimul trimestru de sarcina. Datorita faptului ca abdomenul se mareste, pielea se intinde tot mai mult. In plus, nivelul ridicat de hormoni duce la slabirea fibrelor de la nivelul dermului, ceea ce duce la aparitia vergeturilor. In aceste situatii, se recomanda folosirea cremelor speciale impotriva vergeturilor in sarcina. Uneori aspectul pielii se imbunatateste vizibil dupa nastere, alteori vergeturile se instaleaza permanent, in functie de calitatea pielii fiecarei femei.

Cum se pot clasifica vergeturile in functie de locul in care se formeaza

Vergeturi pe burta - Cele mai multe vergeturi apar pe abdomen, in special in cazul femeilor insarcinate. Ele sunt adesea vazute pe abdomen, solduri, sani si coapse. Vergeturile sunt mai frecvente la femei, in special la cele care au avut sarcini sau care au luat in greutate rapid. Ele pot fi de diferite culori, de la alb la rosu sau violet. Nu sunt dureroase, dar pot fi inestetice. Vergeturile pot fi prevenite prin mentinerea unei greutati normale si prin evitarea cresterii rapide in greutate.

Vergeturi pe sani -  Aceste vergeturi apar in timpul sarcinii dar si din cauza unor tratamente hormonale care duc la modificari la dimensiunea sanilor. Vergeturile de pe san sunt o problema comuna care poate fi cauzata de schimbari hormonale, cresterea rapida sau pierderea in greutate. Acestea sunt linii subtiri, rosiatice sau purpurii care apar atunci cand pielea este intinsa prea mult. Vergeturile pot aparea oriunde pe corp, dar sunt mai frecvente in zone cu o cantitate mai mare de tesut gras, cum ar fi sanii, soldurile si burta.

Vergeturi pe fese - Vergeturile apar pe fese datorita tesutului adipos care isi modifica consistenta in functie de cresterea sau scaderea in greutate.

Vergeturi pe picioare - Vergeturile apar pe picioare din cauza modificarii greutatii, dar si datorita sedentarismului sau a schimbarii echilibrului hormonal.

Tratament pentru striae

In ceea ce privesc metodele de tratament cele mai utilizate acestea sunt : peeling-ul chimic prin care se inlatura straturile superficiale ale pielii, indepartarea chirurgicala a pielii in exces sau laserterapia. Interventia chirurgicala reprezinta singurul tratament care duce la indepartarea definitiva a vergeturilor. Liftingul de coapse este procedura prin care se indeparteaza vergeturile din zona coapselor iar abdominoplastia  este procedura ce vizeaza indepartarea vergeturilor din zona abdomenului.

Tratament cu laser - Lumina intens pulsatila actioneaza direct asupra vergeturilor, reducand in mod vizibil dimensiunea acestora, decolorandu-le in acelasi timp. Efectul acestei terapii cu laser este unul vizibil, insa nu duce la disparitia acestora.

Peeling - In cadrul operatiunii de peeling chimic se foloseste o cantitate diluata de acid, ceea ce faciliteaza exfolierea stratului superficial al pielii. Peelingul nu se face in profunzime, ci patrunde doar in cele doua straturi ale pielii. Totusi, nici prin peeling nu se elimina vergeturile in totalitate.

Insight-uri despre piele

Fiecare centimetru al pielii tale are o elasticitate si o rezistenta anume, care difera de la o zona la alta (spre exemplu, pielea de la incheieturile degetelor este foarte diferita de cea de pe abdomen). Cea mai sensibila piele e pilea din jurul pleoapelor si cea mai groasa este cea din zona talpilor. Atfel spus, cea mai subtire piele se gaseste pe pleoape, avand grosimea de 0,02 mm, iar cea mai groasa piele se gaseste pe talpi si are grosimea de 1,4 mm.

Putini stiu de exemplu ca pielea are propriul microbiom al bacteriilor, format din peste 1000 de specii. Practic vorbim ca un centimetru patrat de piele sanatoasa poate depozita in jur de 1.000.000.000.000 de bacterii individuale sau grupate in clustere. De aceea transpiratia are un miros accentuat de sulfuri pentru ca bacteriile aflate in zona axilelor produc acel miros neplacut.

Glandele care produc ceara in urechi sunt glande sudoripare speciale si au legatura cu pielea din canalul auditiv. Totodata, un om poate adaposti pana la 20 de microspecii de ciuperci care traiesc in zona unghiilor de la degetele de la picioare. De aceea apar usor infectii precum micoza. Aproximativ 7% din celulele pielii sunt melanocite. Toata lumea are acelasi numar de melanocite. Culoarea pielii se datoreaza activitatii lor, nu cantitatii. Altfel spus, in functie de tipul de piele si de predispozitia genetica activitatea acestor celule difera.

Se stie deja ca in lume 1 din 110.000 de persoane sufera de Albinism, datorat lipsei de melanocite. Aceasta boala a pielii e intalnita si la anumite specii de mamifere. De obicei persoanele care sufera de albinism au parul blond deschis spre alb sau pot suferi de lipsa lui (sunt spani) iar ochii au o culoare de un albastru deschis. Aceste persoane pot dezvolta foarte usor diferite forme de cancer de piele si trebuie sa evite expunerea la Soare.

Daca v-ati intrebat de ce pielea bebelusilor are o culoare diferita la nastere, asta se intampla pentru ca dureaza pana la 6 luni ca bebelusii sa isi dezvolte tipul de piele. Acneea este cauzata de o supraproductie de celule care se suprapun cu glandele sudoripare. Uneori, copiii dezvolta acnee in primele saptamani de viata. Datorita poluarii, factorilor genetici si hormonali, in prezent 4 din 5 adolescenti dezvolta cel putin o forma de acnee, 1 din 20 dintre femeile adulte sufera de acnee si 1 din 100 de barbati sufera de acnee.

Bibliografie:
Wang F, Calderone K, Smith NR, Do TT, Helfrich YR, Johnson TR, Kang S, Voorhees JJ, Fisher GJ. Marked disruption and aberrant regulation of elastic fibres in early striae gravidarum;

Neve S, Kirtschig G. Elastotic striae associated with striae distensae after application of very potent topical corticosteroids. Clin Exp Dermatol. 2006 May;

Strumia R. Skin signs in anorexia nervosa. Dermatoendocrinol. 2009 Sep;

Gupta M. Medroxyprogesterone acetate [Depo Provera] injections. Development of striae. Br J Fam Plann. 2000 Apr;

Picard D, Sellier S, Houivet E, Marpeau L, Fournet P, Thobois B, Bénichou J, Joly P. Incidence and risk factors for striae gravidarum. J Am Acad Dermatol. 2015 Oct;

Sheu HM, Yu HS, Chang CH. Mast cell degranulation and elastolysis in the early stage of striae distensae. J Cutan Pathol. 1991 Dec;

Articole similare
Igiena intima: De ce infectiile urinare sunt mai frecvente la femei decat la barbati Igiena intima: De ce infectiile urinare sunt mai frecvente la femei decat la barbati

Infectiile urinare sunt printre cele mai raspandite infectii bacteriene si pot afecta orice parte a sistemului urinar, de la uretra la vezica urinara si plamani. In general, sistemul imunitar elimina aceste bacterii, insa atunci cand agentii patogeni trec de sistemul nostru de aparare, se inmultesc necontrolat si duc la aparitia infectiilor.

23 septembrie 2024
Edited 23 septembrie 2024
citește articolul
De ce au nevoie femeile de vitamina E De ce au nevoie femeile de vitamina E

Vitamina E previne formarea cheagurilor de sânge, deci împiedică blocarea funcționarii unor organe sau apariția altor consecințe mai grave precum comoție cerebrală sau acumularea unor cheaguri de sânge la inimă sau în alți mușchi. Vitamina E se găsește în cantități mai mari în produse precum avocado, migdale, nuci, alune, gălbenuș de ou, uleiuri vegetale sau cereale integrale. În plus, alimentele bogate in vitamina e ajută extrem de mult în menț

9 ianuarie 2020
Edited 26 iunie 2023
citește articolul
Cresterea fertilitatii la femei, o problema de actualitate Cresterea fertilitatii la femei, o problema de actualitate

Fertilitatea in randul femeilor a devenit o problema de actualitate, medicii si cercetatorii punand la punct o serie de tratamente si sfaturi, ridicate la rang de remedii, pentru cresterea functiei fertile. Din pacate, mediul poluat in care traim si stilul de viata actual au devenit factori de risc, infertilitatea fiind deja considerata la nivel mondial o boala.

18 septembrie 2017
Edited 11 ianuarie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 7 total

Pagina