Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Talpa gastei: o planta cu proprietati antiinflamatorii, antispastice si calmante

Talpa gastei: o planta cu proprietati antiinflamatorii, antispastice si calmante

Postat in: Info sanatate
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 6 septembrie 2024 Ultima actualizare: 6 septembrie 2024

Talpa gastei este o planta perena din familia Lamiaceae, ce are o inaltime care poate ajunge pana la un metru. Are tulpinile aeriene goale, crescand din rizomi. Frunzele sale imita conturul labelor de gasca, de unde si denumirea sa populara. Florile sunt de culoare roz si se grupeaza in ciorchini de 10-20 de buchete. Aceste flori au aproximativ un centimetru lungime. Talpa gastei este o planta care se dezvolta in apropierea drumurilor rurale, pe marginea padurilor si in poieni, atat in regiunile de campie, cat si in cele montane, pana la altitudini de 500-600 de metri. Aceasta specie vegetala se gaseste in mai multe tari din Europa, America si Asia. De-a lungul istoriei, extractele din talpa gastei au fost utilizate in tratamentul diverselor afectiuni cardiovasculare, inclusiv aritmii cardiace, insuficienta cardiaca si alte probleme legate de muschiul inimii.

Compusi benefici din talpa gastei

Extractul din talpa gastei contine o serie de compusi chimici semnificativi, precum tanin pirogalic, glucoza sterolica, principiu amar glucozidic, leonurina, acizi organici (malic, citric, tartric), flavonoide (catechina, hiperozida) si saruri minerale. Aceasta planta are proprietati sedative puternice asupra sistemului nervos central si inclusiv asupra celui cardiac. De asemenea, are capacitatea de a scadea tensiunea arteriala si actioneaza ca vasodilatator periferic. Cercetarile actuale au confirmat ca amestecul chimic al talpei gastii (predominant compus din diterpene furanice, alcaloizi, steroli si iridoide) expune o gama complexa de activitati biologice, inclusiv proprietati cardioprotectoare, antioxidante, antimicrobiene, antispastice, antiinflamatorii, analgezice, nefroprotectoare si antivirale, printre altele. Talpa gastei ofera multiple beneficii pentru sanatate, datorita continutului sau bogat in minerale si vitamine. Aproximativ 100 de grame de frunze de talpa gastei furnizeaza urmatoarele valori nutritive:

  • Acid folic (vitamina B9): 30 micrograme
  • Acid pantotenic (vitamina B5): 0.092 mg
  • Calciu: 309 mg
  • Fier: 1.2 mg
  • Magneziu: 34 mg
  • Niacina (vitamina B3): 1.2 mg
  • Riboflavina (vitamina B2): 0.44 mg
  • Vitamina B6: 0.274 mg
  • Vitamina C: 80 mg
  • Carbohidrati: 7.3 g
  • Energie: 43 kcal
  • Fibre dietetice: 4 g
  • Grasimi: 0.8 g
  • Proteine: 4.2 g
  • Tiamina (vitamina B1): 0.16 mg
  • Vitamina A (echivalent retinol): 580 micrograme

Talpa gastei - proprietati benefice

Ameliorarea constipatiei

Datorita continutului ridicat de fibre, talpa gastei stimuleaza miscarile intestinale si ajuta la prevenirea constipatiei. Consumul de suc din frunzele plantei pe stomacul gol poate avea un efect laxativ benefic.

Bogata in vitamina C

Talpa gastei contine cantitati semnificative de vitamina C, contribuind la mentinerea sanatatii oaselor, a dintilor si actionand ca antiinflamator si antioxidant. Aceasta vitamina sprijina sanatatea circulatiei sanguine, producerea de colagen si absorbtia calciului.

Sprijina sanatatea ficatului

Frunzele de talpa gastei sunt utilizate traditional pentru detoxifierea ficatului. Se crede ca aceasta protejeaza ficatul de toxinele rezultate din medicamente, alcool sau alimente grase. Consumul de suc sau pudra din frunze uscate poate ajuta la stimularea enzimelor hepatice.

Ajuta la functionarea optima a sistemului digestiv

Talpa gastei poate fi un remediu natural util pentru mentinerea sanatatii sistemului digestiv datorita proprietatilor sale antiinflamatoare, continutului ridicat de fibre si enzime. Aceasta poate ajuta la prevenirea afectiunilor digestive precum balonarea, crampele intestinale si refluxul gastroesofagian.

Reglarea ritmului cardiac si a tensiunii arteriale

Extractul de talpa gastei este benefic in reducerea ritmului cardiac rapid sau neregulat cauzat de stres sau anxietate. Anumite tari europene au aprobat folosirea cestei plante pentru sprijinirea sanatatii inimii, ca adjuvant in hipertiroidism si pentru gestionarea stresului si a anxietatii.

Exercita un efect cardioprotector

Compusi precum acidul ursolic, leonurina si flavonoidele din talpa gastei protejeaza muschiul inimii.

Atenuarea anxietatii si a starilor depresive

Studiile arata ca administrarea zilnica de extracte de talpa gastei sau leonurina timp de pana la 4 saptamani poate reduce simptomele de anxietate si depresie.

Reducerea inflamatiei

Leonurina, un compus din talpa gastei, are proprietati antiinflamatorii.

Proprietati citotoxice

Pe langa beneficiile mentionate anterior, importanta plantei talpa gastei este consolidata si de continutul sau de acid ursolic si alti compusi activi, precum flavonoizi si acid retinoic, care ii confera proprietati citotoxice si sprijina diviziunea celulara corecta. Aceste substante active au capacitatea de a actiona ca inhibitori ai tumorilor. De asemenea, talpa gastei poate fi utilizata extern pentru a ameliora arsuri, rani, vanatai sau contuzii, fiind un bun calmant.

Cum se foloseste talpa gastei

Sub forma de ceai

Talpa gastei se poate consuma sub forma de ceai, pe care il regasim in magazinele naturiste sau farmacii. Il preparam conform instructiunilor de pe ambalaj.

Sub forma de pulbere

Pe cale interna, pulberea de talpa gastei este utilizata pentru a ajuta la reducerea aritmiilor cardiace, in special atunci cand acestea apar in contextul stresului sau a emotiilor intense. De asemenea, este folosita pentru a contribui la scaderea tensiunii arteriale si la ameliorarea simptomelor asociate cu afectiuni cardiace ischemice, fie ca acestea sunt dureroase sau nu. Pulberea se foloseste si in tratarea gastritei hiperacida provocata de evenimente stresante, dar si in digestia lenta, in colita de fermentatie si in distonia neurovegetativa.

Tinctura de talpa gastei

Din talpa gastei se face si tinctura, care se va consuma conform instructiunilor producatorului, respectand dozajul si modalitatea de administrare. In general, tinctura se utilizeaza diluata cu apa.

Cataplasme

Pentru a trata contuzii, rani, arsuri si dureri reumatismale, talpa gastei poate fi utilizata extern. Se recomanda utilizarea cataplasmelor cu varfuri inflorite de talpa gastei pentru vindecarea ranilor si arsurilor. Pentru arsuri mai grave, compresele cu infuzie superconcentrata pot ajuta in procesul de vindecare. De asemenea, aceste metode pot fi eficiente pentru ameliorarea durerilor intense de reumatism. Pentru ameliorarea prolapsului uterin, baile de sezut cu infuzie din talpa gastei sunt recomandate, insa aceasta metoda nu va inlocui tratamentul prescris de medic, ci se poate folosi in combinatie cu tratamentul recomandat de specialist si doar daca acesta considera a fi in regula.

Contraindicatii si precautii

Talpa gastei are anumite restrictii si precautii in utilizare. In acest sens, evitarea utilizarii plantei in timpul sarcinii, in special in al doilea si ultimul trimestru nu este indicata si, de asemenea, in perioada de alaptare. Este indicat sa se consulte un specialist inainte de a consuma suplimente care contin aceasta planta medicinala. Persoanele cu hipotensiune arteriala, care urmeaza sa fie supuse unei interventii chirurgicale, iau sedative, anticoagulante sau au afectiuni care influenteaza coagularea sangelui ar trebui sa evite utilizarea plantei.

Compusii diterpenici din talpa gastei pot avea potential hepatotoxic, in special in doze mari. Desi dozele recomandate sunt mici, plantele nu trebuie administrate persoanelor cu hepatite postvirale. Planta poate provoca diverse efecte nedorite, precum senzatia de ameteala, diareea, modificari ale ritmului cardiac, hipotensiune arteriala, contractii si sangerari uterine. Cand este aplicata local pe piele, talpa gastei poate mari sensibilitatea la lumina solara si poate cauza arsuri in cazul expunerii prelungite la soare.

Bibliografie:

Ahmed, T., Enam, S. A., and Gilani, A. H. Curcuminoids enhance memory in an amyloid-infused rat model of Alzheimer's disease. Neuroscience 6-9-2010; 

Ahmed, T., Gilani, A. H., Hosseinmardi, N., Semnanian, S., Enam, S. A., and Fathollahi, Y. Curcuminoids rescue long-term potentiation impaired by amyloid peptide in rat hippocampal slices. Synapse 2011;

Al Zanbagi, N. A. and Zelai, N. T. Two methods for attenuating Toxoplasma gondii tachyzoites RH strain by using ethanol extract of Curcuma longa. J Egypt Soc.Parasitol. 2008;

Ali, B. H., Al Wabel, N., Mahmoud, O., Mousa, H. M., and Hashad, M. Curcumin has a palliative action on gentamicin-induced nephrotoxicity in rats. Fundam.Clin Pharmacol 2005;

Allam, G. Immunomodulatory effects of curcumin treatment on murine schistosomiasis mansoni. Immunobiology 2009;

Alves, L. V., Temporal, R. M., Cysne-Finkelstein, L., and Leon, L. L. Efficacy of a diarylheptanoid derivative against Leishmania amazonensis. Mem.Inst.Oswaldo Cruz 2003;

Articole similare
Ceramide: beneficii pentru ten si piele, utilizari in dermatocosmetice Ceramide: beneficii pentru ten si piele, utilizari in dermatocosmetice

Dupa cum am spus anterior, ceramidele se gasesc in mod natural in corpul uman, mai ales la inceput cand suntem tineri. Dar o data cu inaintarea in varsta, din cauza alimentatiei, stresului oxidativ si al radicalilor liberi pielea umana pierde din ceramide si atunci stii ca pielea ta are nevoie de ceramide si e momentul sa cauti un tratament cu ceramide pentru ten.

20 iunie 2024
Edited 20 iunie 2024
citește articolul
Ceaiul de sunatoare: beneficii pentru organism, piele si ten Ceaiul de sunatoare: beneficii pentru organism, piele si ten

Sunatoarea este o planta erbacee (plantele erbacee sunt cele care nu au o tulpina lemnoasa, ci una subtire, moale si, de regula, verde) care creste in Europa, America, Australia, Noua Zeelanda si Asia de Est, gasindu-se preponderent in zonele de campie si de deal.

3 ianuarie 2022
Edited 6 februarie 2023
citește articolul
De sezon: Cum sa alegi fondul de ten potrivit pentru pielea ta De sezon: Cum sa alegi fondul de ten potrivit pentru pielea ta

Ingrijirea tenului - tipuri de ten, sfaturi si produse recomandate

2 octombrie 2018
Edited 6 februarie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 7 total

Pagina