Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Terapia Schroth: ce este, cum se realizeaza si ce beneficii are pentru pacientii cu scolioza

Terapia Schroth: ce este, cum se realizeaza si ce beneficii are pentru pacientii cu scolioza

Postat in: Info sanatate
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 6 septembrie 2024 Ultima actualizare: 6 septembrie 2024

Terapia Schroth este o forma de terapie fizica dezvoltata in Germania, fiind initial conceputa pentru tratarea scoliozei, o afectiune caracterizata prin curbarea laterala anormala a coloanei vertebrale. De-a lungul timpului, terapia Schroth a evoluat si s-a extins pentru a trata si alte afectiuni ale coloanei vertebrale, cum ar fi cifoza si lordoza.Principalele obiective ale terapiei Schroth sunt corectarea si imbunatatirea alinierii coloanei vertebrale, reducerea curburii laterale a acesteia, ameliorarea simptomelor asociate si imbunatatirea posturii pacientului. Terapia se concentreaza pe exercitii specifice, tehnici de respiratie si corectii posturale, adaptate la nevoile individuale ale pacientului.

Terapeutii Schroth sunt specialisti instruiti in aceasta metoda si lucreaza indeaproape cu pacientii pentru a dezvolta un plan de tratament personalizat. Exercitiile si tehniciile utilizate in terapia Schroth sunt concepute pentru a ajuta pacientul sa devina constient de postura si pozitia corpului sau si sa invete sa corecteze deviatiile si sa mentina o aliniere corecta a coloanei vertebrale.Terapia Schroth poate implica utilizarea unor aparate speciale sau accesori pentru a sustine coloana vertebrala in timpul exercitiilor. De asemenea, pacientii sunt invatati sa aplice tehnicile in viata de zi cu zi pentru a mentine corectarea posturii si a preveni progresia afectiunii. Este important sa mentionam ca terapia Schroth este o abordare individualizata si poate fi eficienta in tratamentul scoliozei si altor afectiuni ale coloanei vertebrale. Cu toate acestea, rezultatele pot varia de la un pacient la altul, iar terapia poate necesita o implicare si o disciplina considerabile din partea pacientului pentru a obtine beneficii semnificative.

Cand poate fi utila terapia Schroth

Terapia Schroth se adreseaza mai ales scoliozelor cu curbura tridimensionala, adica scoliozele care implica o rotatie a vertebrelor, pe langa curbarea laterala. Aceasta forma de terapie este considerata o abordare tridimensionala a tratamentului scoliozei, concentrandu-se nu numai pe corectarea curburii laterale, ci si pe corectarea rotatiei si a asimetriei trunchiului.

Prin intermediul exercitiilor specifice, tehnicilor de respiratie si corectiilor posturale, terapia Schroth isi propune sa intareasca si sa corecteze muschii si ligamentele care sustin coloana vertebrala, reducand astfel curburile laterale si tridimensionale. De asemenea, terapia Schroth se concentreaza pe dezvoltarea constientizarii posturale si a miscarilor corecte in viata de zi cu zi, astfel incat pacientii sa poata aplica principiile in activitatile lor cotidiene. Pe langa scolioza, terapia Schroth poate fi recomandata si pentru alte afectiuni ale coloanei vertebrale, cum ar fi cifoza (curbura excesiva inainte) si lordoza (curbura excesiva in spate).

Cum se realizeaza

Terapia Schroth este o terapie fizica complexa si individualizata, conceputa pentru a trata afectiuni ale coloanei vertebrale, in special scolioza. Terapeutii Schroth sunt specialisti instruiti in aceasta metoda si lucreaza indeaproape cu pacientii pentru a dezvolta un plan de tratament personalizat. Procesul terapiei Schroth implica, in general, urmatoarele etape:

Evaluarea initiala

In prima etapa, terapeutul va efectua o evaluare detaliata a coloanei vertebrale si a posturii pacientului. Acest lucru poate include evaluarea gradului si tipului de curburi ale coloanei vertebrale, masuratori ale lungimii membrelor si o evaluare a mobilitatii coloanei vertebrale si a articulatiilor.

Dezvoltarea unui plan de tratament

Pe baza evaluarii initiale, terapeutul Schroth va dezvolta un plan de tratament individualizat. Acesta va include exercitii specifice, tehnici de respiratie si corectii posturale adaptate la nevoile si capacitatile pacientului.

Exercitii specifice

Terapia Schroth implica o varietate de exercitii care vizeaza intarirea si corectarea muschilor si ligamentelor care sustin coloana vertebrala. Exercitiile sunt concepute pentru a ajuta la corectarea deviatiilor coloanei vertebrale si la mentinerea unei alinieri corecte.

Tehnici de respiratie

Respiratia joaca un rol important in terapia Schroth. Pacientii sunt invatati sa utilizeze tehnici speciale de respiratie pentru a ajuta la corectarea posturii si a alinierii coloanei vertebrale.

Corectii posturale

Terapeutul va lucra cu pacientul pentru a invata si a aplica corectii posturale adecvate in viata de zi cu zi. Aceasta implica constientizarea posturii si a pozitiei corpului si corectarea deviatiilor.

Utilizarea dispozitivelor speciale

In timpul terapiei Schroth, pot fi folosite aparate sau dispozitive speciale pentru a sustine coloana vertebrala in timpul exercitiilor.

Monitorizarea progresului

Terapeutul va monitoriza progresul pacientului in timpul tratamentului si va ajusta planul de tratament in functie de nevoile individuale.

 

Terapia Schroth – beneficii pentru pacientii cu scolioza

Terapia Schroth ofera o abordare individualizata pentru tratarea pacientilor cu scolioza si poate aduce mai multe beneficii in gestionarea si corectarea acestei afectiuni. Moduri prin care terapia Schroth ajuta pacientii cu scolioza:

Corectarea si reducerea curburilor laterale

Terapia Schroth vizeaza corectarea curburilor laterale ale coloanei vertebrale. Prin intermediul exercitiilor specifice si a tehnicii de respiratie, terapeutii Schroth lucreaza pentru a echilibra muschii si ligamentele din jurul coloanei vertebrale, ajutand la corectarea si reducerea curburilor laterale.

Corectia curburilor tridimensionale

In cazul scoliozelor tridimensionale, care implica si o rotatie a vertebrelor, terapia Schroth se concentreaza si pe corectarea acestei asimetrii. Exercitiile si tehnica de respiratie sunt concepute pentru a aborda si rotatia, ajutand la obtinerea unei alinieri mai echilibrate a coloanei vertebrale.

Intarirea muschilor de sustinere

Terapia Schroth implica exercitii specifice pentru intarirea muschilor si ligamentelor care sustin coloana vertebrala. Muschii puternici si bine coordonati pot contribui la mentinerea unei pozitii corecte a coloanei vertebrale si la reducerea presiunii asupra zonelor afectate.

Imbunatatirea posturii

Terapeutii Schroth lucreaza cu pacientii pentru a dezvolta constientizarea posturii si pentru a invata sa aplice corectii posturale in viata de zi cu zi. Adoptarea unei posturi corecte poate contribui la mentinerea alinierii corecte a coloanei vertebrale si la prevenirea progresiei scoliozei.

Dezvoltarea mobilitatii

Exercitiile si tehnicile de respiratie din terapia Schroth pot ajuta la imbunatatirea mobilitatii coloanei vertebrale si a cutiei toracice, permitand pacientului sa realizeze miscari mai flexibile si mai controlate.

Reducerea simptomelor si disconfortului

Terapia Schroth poate ajuta la reducerea simptomelor asociate cu scolioza, cum ar fi durerile de spate, rigiditatea si disconfortul.

Imbunatatirea calitatii vietii

Prin reducerea simptomelor si imbunatatirea posturii, terapia Schroth poate contribui la imbunatatirea calitatii vietii pacientilor cu scolioza.In general, terapia Schroth ofera pacientilor cu scolioza o abordare individualizata si integrativa, concentrandu-se pe dezvoltarea unui plan de tratament adaptat nevoilor si capacitatilor fiecarui pacient. Este important ca pacientii sa urmeze cu atentie indicatiile terapeutului si, de asemenea, pacientul sa fie implicat activ in terapie pentru a obtine beneficii optime. Terapia Schroth necesita o implicare activa din partea pacientului si poate implica exercitii si practici care trebuie aplicate in viata de zi cu zi pentru a obtine beneficii pe termen lung. Rezultatele pot varia in functie de severitatea afectiunii si de implicarea pacientului in terapie.

Bibligrafie:

Adams PD, Afonine PV, Bunkoczi G, Chen VB, Davis IW, Echols N, Headd JJ, Hung LW, Kapral GJ, Grosse-Kunstleve RW, McCoy AJ, Moriarty NW, Oeffner R, Read RJ, Richardson DC, Richardson JS, Terwilliger TC, Zwart PH. PHENIX: a comprehensive Python-based system for macromolecular structure solution. Acta Crystallogr D Biol Crystallogr. 2010;

Amatsu S, Sugawara Y, Matsumura T, Kitadokoro K, Fujinaga Y. Crystal structure of Clostridium botulinum whole hemagglutinin reveals a huge triskelion-shaped molecular 2013;
Arndt JW, Gu J, Jaroszewski L, Schwarzenbacher R, Hanson MA, Lebeda FJ, Stevens RC. The structure of the neurotoxin-associated protein HA33/A from Clostridium botulinum suggests a reoccurring beta-trefoil fold in the progenitor toxin complex. J Mol Biol. 2005;

Arnon SS, Schechter R, Inglesby TV, Henderson DA, Bartlett JG, Ascher MS, Eitzen E, Fine AD, Hauer J, Layton M, Lillibridge S, Osterholm MT, O'Toole T, Parker G, Perl TM, Russell PK, Swerdlow DL, Tonat K. Botulinum toxin as a biological weapon: medical and public health management. JAMA. 2001;

Barthelson R, Mobasseri A, Zopf D, Simon P. Adherence of Streptococcus pneumoniae to respiratory epithelial cells is inhibited by sialylated oligosaccharides. Infect Immun. 2018;

Articole similare
Acidul azelaic: Cum se foloseste, beneficii pentru ten si piele Acidul azelaic: Cum se foloseste, beneficii pentru ten si piele

Acidul azelaic este unul dintre ingredientele active atunci cand vorbim de tratamentul acneei. Totusi trebuie sa avem grija cand si cum il folosim pentru ca administrarea lui ar trebui facuta doar sub stricta supraveghere a unui dermatolog. Acidul azelaic face parte din categoria acizilor carboxilici, fiind regasit in mod natural in cereale (secara, grau, orz). Acesta ofera numeroase beneficii atunci cand este aplicat pe piele, astfel incat pe langa proprietatile sale antibacteriene, antiinflamatorii, antioxidante si depigmentare, este utilizat pentru a trata unele tipuri de acnee, pentru a imbunatati petele, pentru a reduce roseata.

2 octombrie 2024
Edited 2 octombrie 2024
citește articolul
Striae: Ce sunt, cum apar pe piele, cum se pot preveni Striae: Ce sunt, cum apar pe piele, cum se pot preveni

Fiecare centimetru al pielii tale are o elasticitate si o rezistenta anume, care difera de la o zona la alta (spre exemplu, pielea de la incheieturile degetelor este foarte diferita de cea de pe abdomen). Cea mai sensibila piele e pilea din jurul pleoapelor si cea mai groasa este cea din zona talpilor.

6 septembrie 2024
Edited 6 septembrie 2024
citește articolul
Baia cu aburi: beneficii pentru sanatate, piele si ten Baia cu aburi: beneficii pentru sanatate, piele si ten

Corpul cald respira pentru a se raci, folosind glandele sudoripare si mentinand functia raspunsului la transpiratie pentru a favoriza reglarea termica in afara baii. Desi baia cu aburi este un leac vechi pentru a ajuta la tratarea episoadelor de gripa si raceala, aceasta metoda nu va inlocui niciun alt tratament medical, ci se poate aplica in paralel cu tratamentul prescris.

24 aprilie 2023
Edited 24 aprilie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 7 total

Pagina