Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Baia cu aburi: beneficii pentru sanatate, piele si ten

Baia cu aburi: beneficii pentru sanatate, piele si ten

Postat in: Sanatatea ta
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 24 aprilie 2023 Ultima actualizare: 24 aprilie 2023

Baile cu aburi sunt cunoscute inca din Antichitate, cand erau utilizate in special pentru curatarea pielii si a respiratiei. In prezent, acestea sunt populare in toata lumea si sunt utilizate pentru a relaxa muschii, a deschide porii pielii si a imbunatati circulatia sanguina. Aburul este ideal pentru a stimula circulatia in tot corpul, datorita caldurii si a aburului care fac sangele sa circule mai bine in tot corpul, iar astfel fiecare celula din organism se va oxigena mai bine. Este obisnuit sa aveti muschi rigizi din cauza tensiunii acumulate de-a lungul zilei, insa o baie cu aburi produce o relaxare musculara in intreg organismului. 

Cum ajuta organismul baile cu aburi?

Curatarea pielii: Aburul ajuta la deschiderea porilor pielii si la eliminarea impuritatilor si a celulelor moarte. Acest lucru poate imbunatati textura si aspectul pielii, precum si poate ajuta la prevenirea aparitiei acneei. Stimularea circulatiei sanguine: Baia cu aburi ajuta la dilatarea vaselor de sange, imbunatatind circulatia sanguina in tot corpul. Acest lucru poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale si la imbunatatirea functiei cardiace. Reducerea durerilor musculare si articulare: Baile cu aburi pot ajuta la relaxarea muschilor si articulatiilor, reducand astfel durerea si inflamatia. Imbunatatirea respiratiei: Aburul poate ajuta la deschiderea cailor respiratorii si la reducerea congestiei nazale. Acest lucru poate fi util pentru persoanele cu astm, bronsita sau alte afectiuni respiratorii.

Valoarea terapeutica a aburului Imbunatateste circulatia cardiovasculara
Deoarece inima isi accelereaza bataile inimii pentru a aduce sange la suprafata pielii pentru a o raci, viteza circulatorie elimina toxinele din organism mai repede. Un studiu japonez indica faptul ca utilizarea unei saune calde (in jur de 60º C) poate ajuta pacientii cu insuficienta cardiaca congestiva sa-si imbunatateasca eficienta de pompare a inimii si fluxul sanguin.

Imbunatateste raspunsul la transpiratie
Corpul cald respira pentru a se raci, folosind glandele sudoripare si mentinand functia raspunsului la transpiratie pentru a favoriza reglarea termica in afara baii.

Aburul este un bun stimulent al pielii
Imbunatateste hidratarea si produce o curatare profunda.

Amelioreaza durerea si disconfortul
Acest lucru se datoreaza faptului ca aburul, pe langa imbunatatirea circulatiei, permite emisia de endorfine si incalzeste articulatiile rigide. Un corp cald este mai putin sensibil la durere.

Ajuta la obtinerea unui somn mai bun
Prin relaxarea corpului si eliminarea durerilor, baile cu aburi va ajuta sa dormiti mai bine. Amelioreaza disconfortul artritei, diminuand durerile reumatoide. Pentru sanatatea respiratorie. Deschide caile respiratorii, imbunatatind astfel respiratia si reducand simptomele alergiilor. Aburul fierbinte promoveaza drenajul sinusal, foarte util daca suferiti de sinuzita!

Poate oferi o ameliorare temporara a astmului. Calmeaza durerile in gat. O baie de aburi este una dintre cele mai eficiente metode care actioneaza ca un expectorant natural
Pentru sanatatea generala. Favorizeaza o mai buna circulatie a intregului corp, reducand astfel varicele, de exemplu. Aburul ajuta corpul sa scape de excesul de sodiu. Imbunatateste metabolismul. Revitalizeaza muschii obositi. Creste flexibilitatea muschilor. Se favorizeaza eliminarea apei, ceea ce poate ajuta la scaderea in greutate

Pentru piele
Baia cu aburi este perfecta pentru curatarea pielii, nu numai a fetei, ci si a corpului in ansamblu. In plus, deoarece activeaza circulatia in tot corpul, aburul ajuta pielea sa aiba mai multa stralucire si sa arate sanatos.

Pentru par
In plus, baile cu aburi pot fi benefice si pentru frumusetea parului. Aburul cald ajuta la deschiderea porilor scalpului, ceea ce poate imbunatati circulatia sangelui si poate ajuta la reducerea matretii. Cu toate acestea, in cazul in care mergeti la sauna, este indicat sa va protejati parul cu un prosop sau o casca, deoarece aburul poate, de asemenea, sa contribuie la fragilitatea parului.

Pentru scaderea tensiunii musculare
Aburul contribuie la relaxarea muschilor si a terminatiilor nervoase, prin urmare, se scade durerea resimtita la nivel muscular.

Pentru diminuarea stresului
Stresul creste endorfinele, precum si alte substante din interiorul corpului. Datorita caldurii generate de aburi, organismul poate elimina anumiti compusi prin procesul de transpiratie.  

De ajutor in recuperare post-antrenament
Dupa exercitii fizice este normal ca organismul sa aiba nevoie sa se relaxeze, iar o baie cu aburi este un ajutor de nadejde in acest sens. Muschii se vor detensiona si relaxa, iar starea de bine nu va intarzia sa apara.

Ajuta la echilibrarea greutatii corporale
Baile cu aburi, saunele, pot ajuta la reglarea metabolismului si pot determina organismul sa elimine apa acumulata in exces. Bineinteles, o simpla baie cu aburi nu va reduce numarul de kilograme si nici nu poate inlocui o alimentatie sanatoasa, precum nici un program de exercitii fizice regulate, insa poate fi folosita ca o metoda adjuvanta pentru echilibrarea greutatii corporale.

Aburul ajuta in problemele respiratorii
Mai ales pentru a deschide sinusurile, adica cu ajutorul aburului, mucoasa tinde sa se slabeasca si, prin urmare, persoana va sfarsi prin a respira mai bine, iar acest efect apare aproape instantaneu. In acest sens, baile cu aburi sunt excelente si pentru cazurile de raceala si gripa, desi nici in aceasta situatie nu pot inlocui tratamentul specific. 

Precautii pentru utilizarea baii de aburi si a saunei
Totul in exces poate face rau si, desi utilizarea baii de aburi este excelenta pentru o multime de situatii, trebuie sa tineti cont de faptul ca, daca abuzati de ea, de exemplu, daca petreceti prea mult timp in interior, puteti ajunge la deshidratare. Pe de alta parte, cand vine vorba de femei, este esential sa stiti ca nu este recomandat pentru o femeie gravida sa foloseasca bai cu aburi,  insa nici pentru persoanele care se afla in recuperare din cauza unei operatii chirurgicale, utilizarea aburului nu este recomandata.

In cele din urma, daca aveti anumite afectiuni, este important sa obtineti sfatul medicului curant. Este important sa se tina cont de faptul ca baile cu aburi pot fi periculoase pentru anumite persoane, cum ar fi cele cu afectiuni cardiace sau respiratorii severe. De asemenea, este absolut esential sa se consume suficiente lichide pentru a preveni deshidratarea. Desi baia cu aburi este un leac vechi pentru a ajuta la tratarea episoadelor de gripa si raceala, aceasta metoda nu va inlocui niciun alt tratament medical, ci se poate aplica in paralel cu tratamentul prescris.

Ce este crioterapia si cum te poate ajuta alaturi de tratamentele cu bai cu aburi

Crioterapia poate ajuta la ameliorarea durerilor musculare cauzate de boli precum artrita, precum si la unele tulburari articulare si musculare. De asemenea, poate ajuta la vindecarea mai rapida a leziunilor sportive. Medicii au recomandat multa vreme folosirea pungilor cu gheata pe muschii raniti si inflamati. Acest lucru poate creste circulatia sangelui dupa ce pachetul de gheata este indepartat, promovand vindecarea si ameliorarea durerii.

Un studiu publicat in 2000, a descoperit ca crioterapia a oferit o usurare temporara a durerii poliartritei reumatoide. Cercetarea a constatat ca crioterapia cu pachete de gheata ar putea reduce efectele daunatoare ale exercitiilor intense. Persoanele care au folosit crioterapia au raportat, de asemenea, mai putina durere. Un alt studiu din 2017 sustine, de asemenea, beneficiile crioterapiei pentru ameliorarea durerilor musculare si accelerarea vindecarii. Cu toate acestea, studiul a constatat ca imersia in apa rece a fost mai eficienta decat crioterapia intregului corp.

Exista studii care arata faptul ca crioterapia ajuta la pierderea in greutate. Crioterapia singura nu va provoca pierderea in greutate, dar ar putea sprijini procesul. In teorie, frigul obliga corpul sa munceasca mai mult pentru a ramane cald si consuma din resurse inclusiv din stratul adipos.

Lucruri mai putin cunoscute despre crioterapie

Bibliografie:

Abaidia, A.-E., Lamblin, J., Delecroix, B., Leduc, C., Mccall, A., Nedelec, M., ... Dupont, G. (2017, March). Recovery from exercise-induced muscle damage: Cold-water immersion versus whole-body cryotherapy. Journal of Sports Physiology and Performance;
Costello, J. T., Baker, P. R., Minett, G. M., Bieuzen, F., Stewart, I. B., & Bleakley, C. (2015, September 18). Whole-body cryotherapy (extreme cold air exposure) for preventing and treating muscle soreness after exercise in adults, 2015;
Filliard, J., Cunha Faria, F. D. A., Bieuzen, F., Berthelot, G., & Volondat, M. (2016). P-12 The effects of the whole body cryotherapy;
Klimenko, T., Ahvenainen, S., & Karvonen, S.-L. (2008, June 1). Whole-body cryotherapy in atopic dermatitis. Archives of Dermatology;
Kwiecien, S. Y., McHugh, M. P., & Howatson, G. (2017, April 10). The efficacy of cooling with phase change material for the treatment;
Medaris Miller, A. (2016, January 25). Should you try whole body cryotherapy? U.S. News & World Report;

Articole similare
Cum scapi de stres? Managementul Stresului in 4 pasi Cum scapi de stres? Managementul Stresului in 4 pasi

Mai important decat stresul, care este inerent in zilele noastre, este raspunsul nostru la stres, adica felul cum alegem sa percepem si sa gestionam situatiile care ne tulbura ritmul obisnuit.

6 septembrie 2024
Edited 6 septembrie 2024
citește articolul
Tulburare de stres post-traumatic: Ce este, care sunt cauzele, cum se manifesta Tulburare de stres post-traumatic: Ce este, care sunt cauzele, cum se manifesta

In caz de stres post-traumatic, masajul terapeutic de relaxare ajuta organismul sa se relaxeze, elibereaza tensiunea la nivel muscular si induce starea de bine si ajuta creierul sa secrete serotonina si dopamina.

14 februarie 2023
citește articolul
Nevroza cardiaca, o afectiune cauzata de stres si efort intens Nevroza cardiaca, o afectiune cauzata de stres si efort intens

Nevroza cardiaca este o reactie anxioasa, caracterizata de simptome precum: stari de slabiciune, dispnee, ameteala, palpitatii cardiace, dar care nu sunt provocate de o afectiune a inimii, fapt ce face posibila preventia acestei conditii medicale.

14 decembrie 2016
Edited 12 ianuarie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 9 total

Pagina