Terapia Vojta: ce este, cum se realizeaza si ce beneficii are pentru copiii cu tulburari motorii
Terapia Vojta este o forma de terapie fizica si de reabilitare dezvoltata de medicul ceh Vaclav Vojta. Aceasta metoda este destinata tratarii si ameliorarii diverselor afectiuni neuromotorii si a tulburarilor de dezvoltare la copii, precum si pentru reabilitarea pacientilor cu afectiuni neurologice sau ortopedice la orice varsta. Terapia Vojta se bazeaza pe anumite principii de baza care stau la baza acestei metode de terapie fizica si de reabilitare. Aceste principii sunt esentiale pentru intelegerea modului in care terapia Vojta functioneaza si cum poate influenta sistemul neuromotor. Principiile de baza ale terapiei Vojta:
Reflexele si modelele motorii innascute
Terapia Vojta se concentreaza pe utilizarea reflexelor si modelelor motorii innascute ale corpului uman pentru a stimula si imbunatati controlul motor. Vojta a observat ca anumite miscari si reactii motorii apar spontan in anumite pozitii sau situatii, iar acestea pot fi utilizate pentru a induce miscari mai complexe si coordonate.
Punctele Vojta
Terapia implica stimularea anumitor puncte de presiune numite "puncte Vojta" de-a lungul corpului, in special pe partile laterale ale corpului si pe coloana vertebrala. Aceste puncte sunt asociate cu activarea reflexelor si miscarilor caracteristice.
Stimularea globala
In terapia Vojta, se crede ca stimularea unui anumit punct Vojta sau miscare poate avea un efect global asupra intregului sistem neuromotor. Prin stimularea corecta a punctelor Vojta si inducerea miscarilor reflexe, terapia poate influenta modul in care sistemul nervos controleaza postura si miscarile.
Miscari tridimensionale
Terapia Vojta utilizeaza miscari tridimensionale pentru a stimula reflexele si miscarile motorii. Aceste miscari pot implica rasuciri, rostogoliri sau miscari combinate ale membrelor si ale corpului.
Coordonare si reactii in lant
Terapia Vojta vizeaza stimularea reactiilor in lant, in care o miscare initiala poate declansa automat o serie de miscari ulterioare. Acest lucru ajuta la imbunatatirea coordonarii si a controlului motor.
Adaptare individuala
Terapia Vojta este personalizata pentru fiecare pacient in functie de nevoile si afectiunile sale specifice. Terapeutul va adapta exercitiile si stimularile pentru a obtine cel mai bun raspuns motor in cazul fiecarui pacient.
Cand este indicata terapia
Terapia Vojta este adesea indicata in tratarea si ameliorarea afectiunilor neuromotorii la copii si adulti, precum si pentru reabilitarea pacientilor cu diverse tulburari de dezvoltare sau leziuni neurologice si ortopedice. Aceasta terapie poate fi recomandata in urmatoarele situatii:
- Copii cu tulburari neuromotorii - Terapia Vojta poate fi folosita pentru copiii cu afectiuni precum paralizia cerebrala, sindromul Down, torticolis congenital (torsionarea capului) si alte tulburari neuromotorii. Aceasta poate ajuta la imbunatatirea controlului motor, a posturii si a coordonarii.
- Copii cu intarzieri in dezvoltare - Terapia Vojta poate fi utila pentru copiii care prezinta intarzieri in dezvoltare motorie sau probleme in dezvoltarea miscarilor si a coordonarii.
- Copii cu probleme ortopedice - Pentru copiii cu tulburari ortopedice, cum ar fi deformarile piciorului sau ale coloanei vertebrale, terapia Vojta poate ajuta la corectarea posturii si la dezvoltarea coordonarii motorii.
- Reabilitarea dupa leziuni neurologice sau ortopedice - La adulti, terapia Vojta poate fi folosita pentru reabilitarea pacientilor dupa accidente vasculare cerebrale, leziuni ale maduvei spinarii sau interventii ortopedice.
- Afectiuni neurologice - Terapia Vojta poate fi parte a unui plan de tratament pentru persoanele cu diverse afectiuni neurologice, cum ar fi scleroza multipla, boala Parkinson sau alte afectiuni care afecteaza controlul motor.
- Cresterea coordonarii si a echilibrului - Terapia Vojta poate fi recomandata pentru persoanele care doresc sa isi imbunatateasca coordonarea motorie generala si echilibrul.
Cum se realizeaza terapia Vojta pentru copiii cu tulburari motorii
Terapia Vojta pentru copiii cu tulburari motorii este efectuata de catre terapeuti specializati in aceasta metoda si implica aplicarea tehnicilor si principiilor specifice ale acestei terapii. Iata o descriere generala a modului in care terapia Vojta se realizeaza pentru copiii cu tulburari motorii:
- Evaluarea initiala - Inainte de a incepe terapia Vojta, copilul este supus unei evaluari initiale detaliate. Terapeutul va analiza istoricul medical al copilului, va evalua simptomele si va examina abilitatile motorii si de coordonare ale acestuia. Pe baza acestei evaluari, terapeutul va dezvolta un plan de terapie personalizat.
- Stabilirea obiectivelor - Terapeutul si parintii copilului stabilesc impreuna obiectivele terapiei Vojta. Aceste obiective pot include imbunatatirea posturii, dezvoltarea coordonarii motorii, corectarea deformarilor sau ameliorarea altor simptome specifice ale tulburarii motorii.
- Exercitii si stimulari - Terapeutul va utiliza tehnici specifice pentru a stimula punctele Vojta si a induce miscari reflexe in corpul copilului. Aceste tehnici pot include pozitii specifice ale corpului, miscari tridimensionale si stimulari ale anumitor puncte de presiune.
- Reactii in lant - Terapeutul va incuraja reactiile in lant, in care o miscare initiala declanseaza automat o serie de miscari ulterioare. Acest lucru ajuta la dezvoltarea coordonarii motorii si a controlului.
- Exercitii acasa - Pentru a obtine cele mai bune rezultate, terapeutul poate recomanda exercitii specifice care pot fi efectuate acasa sub indrumarea parintilor. Aceste exercitii pot sprijini progresul terapiei si dezvoltarea continua a abilitatilor motorii ale copilului.
- Monitorizarea si ajustarea - Terapia Vojta necesita o abordare individualizata si poate necesita ajustari in functie de raspunsul copilului. Terapeutul va monitoriza progresul si va face ajustari in planul de terapie in functie de evolutia copilului.
Beneficiile terapiei pentru copiii cu tulburari motorii
Terapia Vojta poate aduce o serie de beneficii copiilor cu tulburari motorii, ajutandu-i sa imbunatateasca controlul motor, coordonarea si postura. Aceasta metoda de terapie fizica si de reabilitare poate avea efecte pozitive asupra dezvoltarii motorii a copiilor si poate contribui la imbunatatirea calitatii vietii. Beneficiile terapiei Vojta pentru copiii cu tulburari motorii:
Imbunatatirea coordonarii motorii
Terapia Vojta se concentreaza pe stimularea miscarilor reflexe si coordonate, ceea ce poate ajuta la dezvoltarea coordonarii motorii in cazul copiilor cu tulburari in acest domeniu.
Corectarea posturii
Terapia Vojta poate ajuta la corectarea posturii si la dezvoltarea unor modele mai bune de aliniere a corpului. Aceasta este importanta pentru evitarea problemelor ulterioare legate de postura si pentru promovarea unei alinieri corecte a scheletului.
Imbunatatirea functiei musculare
Prin stimularea miscarilor reflexe si a reactiilor motorii, terapia Vojta poate contribui la dezvoltarea si intarirea musculaturii, ceea ce poate imbunatati functia musculara.
Promovarea dezvoltarii motorii normale
Terapia Vojta are ca scop stimularea reactiilor si miscarilor specifice care fac parte din dezvoltarea motorie normala a copiilor. Aceasta poate ajuta la incurajarea progresului si dezvoltarii adecvate a abilitatilor motorii.
Ameliorarea problemelor de tonus muscular
Pentru copiii cu tulburari de tonus muscular, terapia Vojta poate ajuta la echilibrarea tonusului muscular si la imbunatatirea modului in care copilul raspunde la stimuli motori.
Imbunatatirea mobilitatii articulare
Terapia Vojta poate contribui la imbunatatirea mobilitatii articulare si la promovarea gamelor normale de miscare in articulatii.
Stimularea dezvoltarii cognitive si senzoriale
Miscarile reflexe si stimularile specifice folosite in terapia Vojta pot contribui la stimularea sistemului nervos central si pot avea un impact pozitiv asupra dezvoltarii cognitive si senzoriale a copilului.
Imbunatatirea calitatii vietii
Prin imbunatatirea abilitatilor motorii si functionale, terapia Vojta poate contribui la imbunatatirea calitatii vietii copilului, permitandu-i sa participe mai activ in activitati cotidiene si in interactiunea cu mediul inconjurator.
Bibliografie:
Bialek SR, Perella D, Zhang J, Mascola L, Viner K, Jackson C, et al. Impact of a Routine Two-dose Varicella Vaccination Program on Varicella Epidemiologyexternal icon. Pediatrics. 2013;
CDC. Evolution of Varicella Surveillance—Selected States, 2022;
Chaves SS, Haber P, Walton K, Wise RP, Izurieta HS, Schmid DS, Seward JF. Safety of Varicella Vaccine after Licensure in the United States: Experience from Reports to the Vaccine Adverse Event Reporting System, 2023;
Chaves SS, Zhang J, Civen R, Watson BM, Carbajal T, Perella D, et al. Varicella Disease among Vaccinated Persons: Clinical and Epidemiological Characteristics, 2020;
Chaves SS, Lopez AS, Watson TL, Civen R, Watson B, Mascola L, Seward JF. Varicella in Infants after Implementation of the US Varicella Vaccination Programexternal icon. Pediatrics. 2021;
Civen R, Lopez AS, Zhang J, Garcia-Herrera J, Schmid DS, Chaves SS, Mascola L. Varicella Outbreak Epidemiology in an Active Surveillance Site, 2024;
Lebo EJ, Kruszon-Moran DM, Marin M, Bellini WJ, Schmid S, Bialek SR, Wallace GS, McLean HQ. Seroprevalence of Measles, Mumps, Rubella and Varicella Antibodies in the United States Population, 2009-2010external icon. Open Forum Infect Dis. 2019;
Leung J, Broder KR, Marin M. Severe Varicella in People Vaccinated with Varicella Vaccine (breakthrough varicella): A Systematic Literature Reviewexternal icon. Expert Rev Vaccines. 2017 Apr;