Ce sunt aminoacizii? De ce au nevoie copiii de ei? Beneficii organism
Conform multor studii desfasurate in ultimii zeci de ani s-a ajuns la concluzia ca este imposibil sa ne luam necesarul de nutrienti doar din alimentatie, motiv pentru care cele mai multe persoane se confrunta cu deficit de vitamine si minerale, dar mai ales de aminoacizi. De exemplu proteinele sunt substantele principale din corpul nostru.
Acestea nu doar ca intra in structura organelor interne, a tesutului muscular, pielii, oaselor si parului, dar sunt necesare, de asemenea, si pentru o crestere sanatoasa, functionarea corecta a sistemului imunitar si mentinerea echilibrului hormonal. Corpul nostru poate folosi proteine pentru a genera energie, dar carbohidratii si grasimile nu pot fi transformate in proteine. De aceea, in special la copii, cantitatea si compozitia proteinelor - aminoacizii care stau la baza - sunt de cea mai mare importanta pentru dezvoltarea corecta si sanatoasa.
Cercetarile au aratat ca la o ratie de aproximativ 2500 de calorii pe zi, doar 80% din necesarul de nutrienti este asigurat, iar femeile, in general, consuma zilnic sub 2000 kcal, motiv pentru care se confrunta mai des cu carente de vitamine si minerale decat barbatii. Studiile au explicat ca situatia devine mai alarmanta in cazul persoanelor care se supun dietelor de slabit.
Iar in cazul copiiilor acest aport de aminoacizi, proteine, vitamine si minerale este mult mai mare. De ce avem nevoie de aminoacizi si cum se pot administra corect descopera in acest material.
De ce avem nevoie de aminoacizi? Cum identifici un aminoacid?
Cei mai buni aminoacizi. Suplimente aminoacizi esentiali
Ce sunt aminoacizii si ce rol au. Importanta aminoacizilor pentru copii
Cand se iau aminoacizii. Curiozitati despre aminoacizi
Clasificarea aminoacizilor. Aminoacizi esentiali
De ce avem nevoie de aminoacizi? Cum identifici un aminoacid?
De ce avem nevoie de aminoacizi sau cum identifici corect un aminoacid sunt intrebari esentiale atunci cand iti doresti o nutritie sanatoasa si echilibrata. Dupa cum am spus anterior, aminoacizii sunt elementele care alcatuiesc proteinele. Acestia sunt compusi din molecule care au in alcatuire gruparile carboxil si amino (HN2 si COOH). Sunt 20 de amino in total, si fiecare joaca un rol foarte important in organism.
O parte dintre ei sunt produsi in organism, iar o parte sunt obtinuti din alimentatie. Cert este ca avem nevoie de toti pentru a functiona la capacitate maxima, iar asta pentru ca sunt implicati in procese foarte importante pentru organism, procese precum: vindecarea ranilor, productia de hormoni, functia imuna, crestere musculara si productia de energie.Practic, daca vrei sa identifici corect un aminoacid trebuie sa te uiti la formula lui moleculara.
ce este saturatia de oxigen si cum se masoara
Cei mai buni aminoacizi. Suplimente aminoacizi esentiali
Atunci cand vrei sa afli care sunt cei mai buni aminoacizi trebuie sa urmaresti proprietatile acestora si modul in care interactioneaza cu organele interne si cu procesele din organism. Sistemul digestiv, sistemul reproducator, sistemul nervos. Exista 9 aminoacizi esentiali, iar acestia nu pot fi prelucrati in corpul uman, mai ales la copii ale caror proteine n-au invatat sa creeze acesti aminoacizi si au nevoie de ei din suplimente. Pe scurt, daca vrei sa cauti suplimente aminoacizi esentiali trebuie sa stii care sunt acestia.
Lizina este necesara pentru cresterea si repararea tesuturilor, dar si pentru productia anumitor hormoni, proteine si enzime. Acest aminoacid ajuta la reglarea nivelului de hormoni din sange si la productia de hormoni de la nivelul Tiroidei.
Leucina – nutrient implicat in sinteza proteinelor, vindecarea ranilor, in functionarea optima a metabolismului si in mentinerea unui nivel echilibrat de zahar in sange. Acest aminoacid este legat direct cu nivelul de insulina din organism si cu stabilizarea glicemiei.
Izoleucina – cercetarile arata ca izoleucina sustine procesul de detoxifiere a organismului, sustine productia hormonala si imbunatateste sistemul imunitar. Acest aminoacid este important pentru ca ajuta sistemul imunitar sa produca mai multi anticorpi si ajuta la regenerarea celulelor albe din sange.
Triptofan – este unul dintre cei mai cunoscuti aminoacizi. Acesta are rolul de a creste nivelul de serotonina – neurotransmitatorul care echilibreaza starea de spirit, durerea, apetitul si somnul. Copiii au nevoie de acest aminoacid pentru a se putea odihni si pentru ca alimentia lor sa fie corect asimilata.
Fenilalanina – contribuie la producere de alti aminoacizi, precum si neurotransmitatori. La copii ajuta la procesele neuronale si la digestie.
Treonina – cercetarile au demonstrat ca treonina este aminoacidul de baza in formarea tesuturilor conjunctive. Acest aminoacid este esential pentru performantele retinei si pentru sanatatea sistemului ocular.
Valina – contribuie la mentinerea functiei creierului, la coordonarea muschilor si la mentinerea calmului. Acest aminoacid este responsabil la copii cu o mai buna coordonare musculara.
Histidina – mentine sanatatea stratului de mielina – strat de fosfolipide care protejeaza celulele. Acest aminoacid este esential pentru sanatatea neuronilor si a legaturilor acestora.
Metionina – este aminoacidul care mentine elasticitatea pielii si intareste parul si unghiile. Este vital in procesele de crestere si la copii ajuta la productia de cheratina si colagen.
Adultii au in organism si 11 aminoacizi neesentiali dar uneori acestia sunt prezenti in cantitati mici. Copiii nu ii pot sintetiza si au nevoie de ei din surse externe:
Arginina – stimuleaza functia imuna, combate oboseala si imbunatateste sanatatea inimii;
Alanina – imbunatateste metabolismul, furnizeaza energie pentru muschi, creier, si pentru sistemul nervos central;
Cisteina – principalul aminoacid care se regaseste in structura pielii, parului si unghiilor, fiind esential pentru productia de colagen.
Glutamat – se comporta ca un neurotransmitator in sistemul nervos central
Aspartat – ajuta la producerea altor aminoacizi precum lizina sau arginina
Glicina – functioneaza ca un neurotransmitator
Prolina – contribuie la mentinerea sanatatii articulare si la elasticitatea pielii
Serina – necesara pentru metabolismul grasimilor si crestere musculara
Tirozina – ajuta la sintetizarea hormonilor tiroidieni, a melaninei si a epinefrinei
Glutamina – sustine procesul metabolic si furnizeaza energie pentru celulele din organism
Asparagina – actioneaza ca un diuretic, optimizand functia creierului si a celulelor nervoase.
ce se intampla cand ai carenta de vitamine
Ce sunt aminoacizii si ce rol au. Importanta aminoacizilor pentru copii
La intrebarea ce sunt aminoacizii si ce rol au am discutat anterior. Totodata am prezentat elemente legate de importanta aminoacizilor pentru copii si rolul acestora in cresterea armonioasa si dezvoltarea corecta a celor mici. Aminoacizii sunt practic ,,caramizi,, din proteinele animale si vegetale si nu numai.
Aminoacizii construiesc muschii, provoaca reactii chimice in organism, transporta nutrienti, previn imbolnavirea si indeplinesc si multe alte functii. Deficitul de aminoacizi poate duce la scaderea imunitatii, la aparitia problemelor digestive, a depresiei, problemelor de fertilitate, absenta concentrarii, dezvoltarea lenta a copiilor si a altor probleme de sanatate.
Fiecare dintre aminoacizii esentiali joaca un rol diferit in organism, iar simptomele deficientei variaza de la caz la caz. In plus, aminoacizii sunt necesari pentru producerea enzimelor, a hormonilor si chiar a unor neurotransmitatori.
Datorita multiplelor roluri indeplinite, aminoacizii sunt considerati cei mai importanti nutrienti ai corpului uman, fiind supranumiti si „caramizile vietii”. Introducand in dieta ta alimente care contin acesti nutrienti ii oferi corpului tau „materialul” necesar pentru protejarea muschilor, a organelor si a unor tesuturi.
Pentru ca sunt componente cheie din formarea proteinelor, aminoacizii sunt vitali pentru sanatatea intregului organism. Din pacate copiii nu stiu sa produca singuri acesti aminoacizi, corpul lor inca invata sa se formeze la nivel de ARN mesager ca sa poata procesa aceste substante. Pentru ca aminoacizii se ascund in proteine, iata cateva alimente care ajuta copiii sa isi completeze necesarul de aminoacizi.
Proteinele animale (carne, lapte, oua, peste) au o valoare biologica mare pentru ca dispun de toti aminoacizii esentiali. Alimentele vegetale nu au toti aminoacizii esentiali, sau ii au dar in cantitati reduse, prin urmare vegetalele trebuie consumate in cantitate mai mare si combinate intre ele.
Oul, spre exemplu, este considerat un standard de valoare biologica, specialistii atribuindu-i valoarea 100. Valoarea biologica a proteinelor indica raportul dintre diferitele proteine in ceea ce priveste partile lor amino-constituente si modul in care sunt absorbite in organism. Daca alimentele cu un profil diferit de aminoacizi sunt combinate, atunci valoarea biologica a proteinelor creste, ele fiind complete.
Potrivit specialistilor, adultii ar trebui sa consume 0,8 grame proteine pentru un kilogram de greutate corporala. Sugarii ar trebui sa consume 2,5 g pe kilogram greutate corporala pentru ca in primele luni de viata organismul lor se dezvolta foarte repede si are nevoie de sustinere.
Valoarea biologica a proteinelor in unele alimente si implicit aminoacizii care sunt prezenti in aceste produse:
- oua - 100
- ton - 92
- carnea de porc - 85
- soia - 84
- lapte de vaca - 82
- chinoa - 82
- carne de pui - 80
- faina de secara - 0
- cartof - 76
- pastrav/ somon - 75
- porumb - 74
- linte - 60
- faina de grau - 58
- alune - 50
- morcovi - 36
Cand se iau aminoacizii. Curiozitati despre aminoacizi
Pentru ca aminoacizii fac parte din proteine, avem nevoie de ei zilnic pentru ca sunt vitali in majoritatea proceselor care asigura buna functionare a organismului. Ei sunt introdusi in organism prin alimentatie si avem nevoie de o alimentatie echilibrata pentru a nu pierde nimic din acesti aminoacizi. Pe scurt, la intrebarea - Cand se iau aminoacizii, acestia ar trebui administrati zilnic in dozele recomandate. In plus, cand vrei sa cauti curiozitati despre aminoacizi trebuie sa stii denumirea acestora ca sa iti fie mai usoara cautarea.
Cercetatorii si nutritionistii au stabilit ca exista 3 aminoacizi fara de care corpul uman ar suferi repercursiuni si daca nivelul lor nu este echilibrat in timp util anumite probleme de sanatate pot deveni ireversibile. Cei mai importanti 3 aminoacizi sunt: leucina, izoleucina si valina. Acestia reprezinta 35-40% din proteinele din organism si 15% din aminoacizii din muschii striati. Acesti aminoacizi sunt vitali in procesele motrice, pentru sistemul muscular, pentru articulatii si pentru circulatia sangelui si limfei in organism.
Numeroasele cercetari stiintifice efectuate in perioada 1970-1990 au aratat ca persoanele cu un nivel ridicat de activitate fizica pierd cantitati mari de alanina si glutamina prin excretie. Deoarece in muschi nu exista o cantitate suficienta pentru a compensa, cercetatorii s-au gandit sa creeze suplimente bazate pe aminoacizi. La ora actuala, este cunoscut faptul ca raportul optim intre leucina, izoleucina si valina este 2: 1: 1, acesta fiind utilizat la toate preparatele care se gasesc in farmacii si in magazinele de specialitate.
Aminoacizii cu catena ramificata (L-leucina, L-izoleucina, L-valina) au un rol semnificativ in prevenirea proceselor catabolice in muschi in timpul antrenamentelor intense si prelungite. Lipsa lor duc la acele blocaje pe care le resimtim cand facem supraefort si simtim acei carcei sau blocaje musculare.
Pe scurt, ce este important de retinut despre aminoacizi.
● Mentin sanatatea muschilor
Aminoacizii sunt esentiali pentru sanatatea muschilor, motiv pentru care sportivilor li se recomanda utilizarea unui supliment cu aminoacizi. Leucina contribuie la refacerea musculara, in timp ce valina sustine functiile musculare.
● Regleaza ritmul circadian
Aminoacizii sunt importanti si pentru reglarea ritmului circadian. Histidina si triptofanul imbunatatesc somnul si amelioreaza insomnia si alte tulburari de somn.
● Participa la sinteza neurotransmitatorilor
Aminoacizii participa la sinteza neurotransmitatorilor si a hormonilor, fenilalanina fiind implicata atat in producerea acestora, cat si a altor aminoacizi.
● Asigura sanatatea parului, a pielii si a unghiilor
Lizina este un aminoacid implicat in producerea de colagen si elastina, aceste doua proteine fiind importante pentru sanatatea unghiilor, a parului si a pielii.
Clasificarea aminoacizilor. Aminoacizi esentiali
Atunci cand vorbim de clasificarea aminoacizilor ne gandim in primul rand la clasa de aminoacizi esentiali. Proteinele sunt compuse din 20 de tipuri de aminoacizi - 12 aminoacizi neesentiali si 8 aminoacizi esentiali (valina, izoleucina, leucina, lizina, metionina, treonina, triptofan, feninalalanina). Aminoacizii neesentiali pot fi sintetizati in organism din alti aminoacizi, in timp ce, cei esentiali nu au cum sa fie produsi intern de catre organism si trebuie asimilati din surse externe.
Copiii au nevoie de inca doi aminoacizi esentiali - arginina si histidina. Studiile leaga rolul lizinei si agrininei ca factori pentru sinteza hormonilor de crestere. La adulti, dar mai ales la copiii ale caror organisme se dezvolta mai repede, furnizarea tuturor aminoacizilor esentiali prin alimente este critica pentru sanatate.
SURSE DOCUMENTARE:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557845/
http://www.matrixscience.com/help/aa_help.html
REFERINTE:
2. Hou Y, Wu G. Nutritionally Essential Amino Acids. Adv Nutr. 2018 Nov 01;
3. Reeds PJ. Dispensable and indispensable amino acids for humans. J Nutr. 2000 Jul;
4. Le DT, Chu HD, Le NQ. Improving Nutritional Quality of Plant Proteins Through Genetic Engineering. Curr Genomics. 2016 Jun;
5. Hoffman JR, Falvo MJ. Protein - Which is Best? J Sports Sci Med. 2004 Sep;
6. Jood S, Kapoor AC, Singh R. Amino acid composition and chemical evaluation of protein quality of cereals as affected by insect infestation. Plant Foods Hum Nutr. 1995 Sep;
7. LaPelusa A, Kaushik R. StatPearls [Internet]. StatPearls Publishing; Treasure Island (FL): Nov 21, 2021.
8. Wu G. Amino acids: metabolism, functions, and nutrition. Amino Acids. 2009 May;
9. Koning TJ. Amino acid synthesis deficiencies. Handb Clin Neurol. 2013;
10. Guedes RL, Prosdocimi F, Fernandes GR, Moura LK, Ribeiro HA, Ortega JM. Amino acids biosynthesis and nitrogen assimilation pathways: a great genomic deletion during eukaryotes evolution. BMC Genomics. 2011 Dec 22;
11. D'Souza G, Waschina S, Pande S, Bohl K, Kaleta C, Kost C. Less is more: selective advantages can explain the prevalent loss of biosynthetic genes in bacteria. Evolution. 2014 Sep;
12. Shigenobu S, Watanabe H, Hattori M, Sakaki Y, Ishikawa H. Genome sequence of the endocellular bacterial symbiont of aphids Buchnera sp. APS. Nature. 2000 Sep 07;
13. ROSE WC. The amino acid requirements of adult man. Nutr Abstr Rev. 1957 Jul;
14. Benjamin O, Lappin SL. StatPearls [Internet]. StatPearls Publishing; Treasure Island (FL): Jul 22, 2021.