Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Tulburarile de mers la copii: de ce apar, cum se pot preveni
Postat in: Mama si copilul

Tulburarile de mers la copii: de ce apar, cum se pot preveni

Copiii pot veni pe lume cu deformatii usoare ale pricioarele care, in mod normal, se amelioreaza imediat ce invata sa mearga corect. Alteori insa, problemele se agraveaza odata cu primii pasi ai micutului. Se considera ca mersul specific adultului se dobandeste intre 4 si 7 ani. Pana atunci, copiii pot da emotii parintilor daca nu pasesc asa cum trebuie.

Cea mai frecventa ingrijorare din acest punct de vedere o constituie mersul pe varfuri, numit si mers in equin. Aceasta tulburare apare deseori in primii 2 ani (intre 1-3 ani) si este, de cele mai multe ori, un obicei care nu necesita tratament sau atentie speciala, corectandu-se spoantan. Cu toate acestea, este obligatorie excluderea unor cauze severe, cum ar fi: sechele de picior varus equin, mersul equin spastic, mersul equin din miopatia Duchenne.

Fiecare copil are propriul ritm de a invata sa mearga, de obicei primii pasi sunt intre 9 si 18 luni. Este important sa nu accelerati ritmul acestora atunci cand invata sa mearga, deoarece picioarele lor nu sunt inca pregatite sa sustina greutatea completa a corpului lor. Multi parinti vin la consultatiile medicilor ingrijorati de faptul ca cei mici lor nu merg bine, in principal, in primii ani de viata. Cele mai frecvente modificari sunt mersul cu picioarele spre interior sau cu genunchii exagerati de apropiati (mersul cracanat). 

Specilistii afirma faptul ca ele mai frecvente tulburari de mers sunt si reprezinta o variatie normala a dezvoltarii, astfel incat acestea tind sa se corecteze spontan, dar un grup mic poate necesita tratament. O problema ortopedica poate fi suspectata atunci cand apare umflarea si/sau inrosirea la fiecare membru inferior, copilul a inceput sa mearga si s-a oprit brusc ori cand acesta are un mers in care se sprijina mai mult pe un membru (mers schiopatat).

Motive de mers la medic

1. Schiopatarile sau mersul antalgic: din cauza durerii se scurteaza faza de sprijin pentru membrul inferior afectat. Cauzele sunt multiple, de la foarte severe (tumori, infectii osteoarticulare) pana la cauze simple (sinovita tranzitorie de sold) si chiar banale (incaltaminte inadecvata). Semne care ar trebui sa te alarmeze sunt durerea nocturna sau care trezeste copilul din somn, simptome generale (febra de cauza necunoscuta, scaderea in greutate)

2. Mersul „in-toeing”: copilul merge cu varfurile picioarelor orientate spre interior; acest tip de mers este absolut normal pana la 4-5 ani, fiind determinat de torsiunea interna fiziologica a membrelor inferioare, specifica la aceasta varsta. Exista, totusi, cauze patologice, si anume: sechele de metatarsus varus sau de picior varus equin, torsiune gambiera sau femurala interna la copilul cu infirmitate motorie de origine cerebrala, maladie Blount, boli neuromusculare (de exemplu, Charcot), displazie scheletala etc. 

Semne care ar trebui sa dea de gandit: tulburare unilaterala (piciorul e sucit intr-o singura parte), tulburare evolutiva in timp, istoric semnificativ (copil prematur, sarcina cu evolutie dificila, copilul a avut probleme la nastere), alte tulburari asociate. 

3. Mersul de tip Trendelemburg: in timpul fazei de sprijin a mersului, bazinul basculeaza pe partea opusa, iar in incercarea de a reechilibra corpul, copilul apleaca toracele pe partea afectata. Aceasta tulburare e cauzata de insuficienta muschiului fesier mijlociu, aparaut in luxatia congenitala de sold, coxa vara congenitala, maladia Legg-Calve-Perthes, epifizioliza, distrofia musculara Duchenne. 

Tipuri de anomalii cand vorbim de mersul copiiilor

Inainte de a vorbi de tulburarile de mers la copii trebuie sa retii cateva aspecte esentiale. Nu forta copilul sa mearga cand este inca foarte mic. In general, micutii incep sa mearga intre 8 si 18 luni, asa ca nu are rost sa insisti mai devreme. Atunci cand reuseste sa mearga, lasa-l sa se odihneasca ori de cate ori simte nevoia. Nu-i pune incaltaminte in picioare prematur. Este mai sanatos pentru micuti sa invete sa mearga desculti, acest lucru ajutand la dezvoltarea corecta a muschilor labei piciorului. Ce tulburari de mers pot sa apara?

Mersul cu picioarele in interior sau exterior
Este una dintre cele mai frecvente tulburari de mers, apare la varste diferite si poate fi cauzat de o modificare a femurului, tibiei sau piciorului. In general, nu doare, cu toate acestea, in cazurile cele mai accentuate, copilul se poate impiedica sau cadea atunci cand merge, deoarece ambele picioare se ciocnesc.

De obicei, se rezolva intre 7 si 8 ani fara tratament, dar daca deformarea este foarte pronuntata sau mersul este asociat cu durere, umflare sau schiopatare, trebuie evaluat de un specialist. Nu s-a dovedit ca utilizarea pantofilor speciali, a branturilor este utila. Chirurgia este rezervata cazurilor in care deformarea este mai severa.

In general, acest mers se corecteaza odata ce oasele se aliniaza corect. Referitor la cauzele mersului cu picioarele spre exterior sau interior, acestea pot varia, dar adesea, la baza sta o torsiune a tibiei sau o anteversie femurala, cand tibia sau femurul se pot roti spre exterior sau interior, afectand mersul copilului.

Exista anumite afectiuni care pot genera acest tip de mers, de exemplu, paralizia cerebrala. Din fericire, cele mai multe cazuri de mers orientat spre interior sau exterior se corecteaza de la sine. Cu toate acestea, specialistii recomanda interventia chirurgicala daca mersul nu se modifica pana la varsta de 8-10 ani sau daca cel mic prezinta probleme mari la mers.

Mersul pe varfuri
Este destul de comun atunci cand cel mic invata sa mearga, deoarece ca o forma normala de dezvoltare, copilul incearca pozitii diferite ale piciorului. In general, nu exista o cauza specifica si se rezolva in jurul varstei de 3 ani. Cu toate acestea, mersul pe varfuri poate fi asociat cu o tulburare neurologica sau musculara sau pur si simplu deoarece copilul s-a obisnuit sa mearga asa.

Tratamentul poate consta in exercitii de stretching, recomandate de catre medic. Cand un copil merge pe varfuri cu doua picioare sau cu doar unul, poate fi pentru ca isi perfectioneaza modul de mers, acest lucru este de obicei mai frecvent la copiii intre 1 si 3 ani, dar daca dupa 3 ani continua sa mearga in aceasta pozitie, ar trebui sa mergeti la medic, deoarece acest lucru poate fi legat de afectiuni cum ar fi slabiciunea musculara, problemele sistemului nervos, autismul si chiar paralizia cerebrala. Pentru a oferi un tratament copilului, acesta trebuie sa fie supus terapiei fizice pentru a beneficia de exercitii de intindere.

Mersul cracanat
Acesta se defineste printr-o arcuire a picioarelor, formandu-se o ”paranteza” mare intre genunchi. Mersul cracanat se intalneste adesea la bebelusi, dar se corecteaza de la sine, pe masura ce acestia cresc. Atentie insa, daca dupa varsta de 2 ani, copilul isi pastreaza acest mers sau are doar un picior arcuit, acestea pot fi semne care indica anumite afectiuni, de exemplu rahitismul sau boala Blount. Ca atare, consilierea medicala este necesara daca mersul copilului se mentine cracanat si dupa varsta de doi ani.

Mersul in X
Mersul cu genunchii foarte apropiati, cunoscut si drept mersul in X, este des intalnit la copiii cu varste cuprinse intre 3 si 6 ani, deoarece corpul acestora trece printr-un proces firesc de aliniere. In cazul in care picioarele nu se indreapta dupa varsta de 6 ani sau daca un singur picior are o pozitie anormala, in forma de X, se impune un consult medical. Pentru corectia mersului, specialistul poate folosi atele. Daca mersul in X cauzeaza dificultati de alergare sau durere la mers, dupa varsta de 10 ani se recomanda interventia chirurgicala.

Platfusul
O buna parte dintre copii se naste cu platfus, urmand ca pe parcurs sa li se dezvolte scobitura piciorului. Exista situatii in care aceasta nu apare nici odata cu trecerea timpului, iar parintii pot sesiza ca cei mici par a avea gleznele slabe. De fapt, ceea ce se observa este ca mersul se vede ca si cum gleznele ar fi intoarse spre interior, iar acest lucru se observa din pricina modului in care picioarele se aseaza. Aceasta tulburare de mers nu reprezinta un motiv de ingrijorare, deoarece, asa cum am mentionat, se va corecta pe parcurs. Totodata, pot aparea dureri la copiii care au platfus, iar in cazul acesta medicii recomanda, de obicei, purtarea talonetelor.

Copiii au propriul ritm de crestere si dezvoltare, iar odata cu trecerea timpului, diferitele tipuri de mersuri anormale se corecteaza de la sine. Totusi, sunt situatii cand corectia nu are loc sau mersul afecteaza calitatea vietii, generand disconfort accentuat sau dureri. In aceste cazuri, se impune consultarea unui specialist, de regula ortopedul este cel care poate diagnostica si trata deficientele de mers. Cu toate acestea, pentru a exclude orice alte cauze care pot cauza tulburari de mers, este recomandat ca parintii sa se sfatuiasca cu medicul, pentru a primi indrumare, consiliere si tratament, daca este cazul.

BIBLIOGRAFIE:

Sarathy K, Doshi C, Aroojis A; Clinical Examination of Children with Cerebral Palsy. Indian J Orthop. 2019 Jan-Feb53(1);

Hassas Yeganeh M, Rahmani K, Hashemi S, et al; Another Limping Child: An Interesting Diagnosis Journey. Iran J Child Neurol. 2017;

Foster HE, Jandial S; pGALS - paediatric Gait Arms Legs and Spine: a simple examination of the musculoskeletal system. Pediatr Rheumatol Online J. 2013 Nov 1211(1);

Baker KF, Jandial S, Thompson B, et al; Use of structured musculoskeletal examination routines in undergraduate medical education and postgraduate clinical practice - a UK survey. BMC Med Educ. 2016;

Kong M, Jo H, Lee CH, et al; Change of Femoral Anteversion Angle in Children With Intoeing Gait Measured by Three-Dimensional Computed Tomography Reconstruction: One-Year Follow-Up Study. Ann Rehabil Med. 2018;

18 aprilie 2016
Comentarii
Lasă un comentariu
Adresa de e-mail nu va fi publicată

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 cele mai citite articole
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Cimbrisorul este o planta apreciata pentru calitatile sale curative. Creste spontan si poate fi usor recunoscut dupa mirosul aromat. Este bogat in taninuri, substante amare, flavonoizi si numerosi acizi organici. Astfel, infuzia de cimbrisor este folosita frecvent in afectiuni precum cele nervoase....
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Lapte praf: Legatura dintre varsta copilului si formulele de lapte
Lapte praf: Legatura dintre varsta copilului si formulele de lapte
Laptele praf este un produs care nu lipseste din alimentatia bebelusilor. De cand a fost descoperita prima formula (undeva in perioada 1890-1895) pana azi, laptele praf este prezent in toate casele de familii care au copii.
Virusul HPV: ce este, cum se transmite, simptome, preventie
Virusul HPV: ce este, cum se transmite, simptome, preventie
HPV este cea mai comuna infectie transmisa pe cale sexuala la nivel global. Majoritatea oamenilor sunt infectati cu ea la un anumit moment din viata. In 2018 se estimau 569.000 de cazuri noi, si 311.000 de decese cauzate de cancer cervical la nivel mondial.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Ghimbirul: tot ce trebuie sa stii despre beneficiile lui si contraindicatii
Ghimbirul: tot ce trebuie sa stii despre beneficiile lui si contraindicatii
Ghimbirul are efecte benefice in scaderea in greutate. Un studiu publicat in 2012 atesta faptul ca un consum regulat de ghimbir creste termogeneza alimentelor si stimuleaza satietatea. Aceste proprietati previn gustarile dese si nevoia de a ingera cantitati mari de alimente calorice. In plus,...
Scarlatina: simptome, diagnostic si tratament
Scarlatina: simptome, diagnostic si tratament
Scarlatina este o boala declansata de o toxina generata de streptococii beta-hemolitici de grup A. Transmiterea se face pe cale respiratorie, prin tuse, stranut, ras, vorbit, de la bolnavii cu scarlatina, cu angina streptococica sau purtatorii sanatosi de streptococ beta-hemolitic de grup A la...
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect.
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
Ceaiul din frunze de papadie: beneficii pentru sanatate, contraindicatii
Ceaiul din frunze de papadie: beneficii pentru sanatate, contraindicatii
Ceaiul de papadie este recunoscut pentru proprietatile sale de mii de ani. Papadia este printre cele mai controversate plante folosite de-a lungul anilor in medicina traditionala.