Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Totul despre mialgie: cauze, manifestări, tratament

Totul despre mialgie: cauze, manifestări, tratament

Durerile musculare mai poarta si denumirea de mialgii si afecteaza deseori, o mare parte a populatiei. Oricine poate simti o senzatie de disconfort la nivelul muschilor. Avand in vedere ca organismul are tesut muscular in aproape toate zonele, aceasta durere poate sa apara oriunde in corp. Exista nenumarate care determina durerile musculare dintre care cele mai frecvente sunt suprasolicitarea si traumatismul. Este dovedit faptul ca majoritatea cazurilor de mialgie reprezinta o consecinta a stresului, a tensiunii sau a activitatii fizice. 

Legatura dintre mialgie si afectiuni ale coloanei vertebrale

Maduva osoasa este un tesut care se afla in interiorul cavitatii unor oase, cum ar fi femurul. Acesta este motivul pentru care pacientii cu mielom multiplu au adesea dureri osoase si alte tulburari, cum ar fi fracturi sau osteoporoza. In plus, celulele plasmatice in exces pot inhiba producerea altor celule sanguine si pot produce anemie. Leucocitele si trombocitele pot fi, de asemenea, afectate, provocand leucopenie sau trombocitopenie.

Pe de alta parte, trebuie luat in considerare faptul ca productia de anticorpi si fragmente ale acestora, care pot deteriora rinichii si chiar pot produce insuficienta renala, este crescuta. In mielomul multiplu, celulele canceroase se acumuleaza in maduva osoasa si disloca celulele sanguine sanatoase, producand proteine anormale.

Nu este intotdeauna necesar sa se trateze mielomul multiplu imediat. Daca acesta se dezvolta lent si nu provoaca semne sau simptome, medicul dumneavoastra va poate recomanda o monitorizare atenta, mai degraba decat un tratament imediat. Pentru persoanele cu mielom multiplu care necesita tratament, exista mai multe optiuni pentru a le ajuta sa gestioneze boala.

Cauzele care stau la baza mialgiei

Mialgia este termenul medical pentru durere musculara. Aceasta afectiune poate aparea ca urmare a unei varietati de cauze, inclusiv suprasolicitarea musculara, leziuni, inflamatie, boli infectioase sau autoimune, efecte secundare ale anumitor medicamente si alte conditii medicale.

Iata care sunt cauzele care stau la baza aparitiei acestei afectiuni:

Tensiune musculara in diferite zone ale corpului
Suprasolicitarea muschiului in timpul unei activitati fizice
Traumatism la nivelul muschiului provocat din cauza suprasolicitarii fizice
Neefectuarea exercitiilor de incalzire si intindere inainte de o activitate fizica
Durerea musculara sistemica – durere la nivelul intregului corp – care reprezinta de cele mai multe ori o consecinta a unei infectii, afectiuni sau o posibila reactie adversa la medicamente.

Simptome ale mialgiei

Mialgia poate fi o afectiune temporara sau cronica, in functie de cauza subiacenta. Simptomele asociate cu mialgia includ durere musculara, rigiditate, sensibilitate sau slabiciune musculara. In functie de cauza subiacenta, alte simptome pot include febra, frisoane, dureri de cap sau alte simptome specifice afectiunii. Simptomele mialgiilor sunt diverse iar cele mai frecvent intalnite sunt:

Inflamatia
Inrosirea zonei
Febra
Afectiuni care pot cauza dureri musculare.

In unele situatii durerile musculare nu sunt in mod direct influentati de factori precum: stresul, tensiunea si activitatea fizica. Asadar, exista si alte explicatii medicale pentru mialgii cum, ar fi:

Fibromialgia, in special daca durerile persista pentru o perioada mai lunga de 3 luni
Sindromul oboselii cronice
Sindromul de durere miofasciala, ce determina aparitia inflamatiilor la nivelul tesutului muscular conjunctiv
Infectii, precum gripa, poliomielita sau infectiile bacteriene
Tulburarile autoimune de genul lupus, dermatomiozita, polimiozita
Administrarea anumitor medicamente precum statinele sau inhibitoare ale enzimei de conversie a angiotensinei
Tulburari tiroidiene, precum hipotiroidism sau hipertiroidism
Hipocalcemia - deficit de potasiu
Crampele in sarcina

Aceste crampe musculare apar deseori noaptea, cu precadere in trimestrul 2 sau 3 de sarcina. Daca te afli in aceasta situatie este indicat sa faci cateva exercitii care te ajuta sa ameliorezi durerea. Intinde muschii gambei de partea afectata apoi intinde piciorul la nivelul calcaiului, apoi flexeaza usor degetele catre tibie. Desi te va durea la inceput, aceste miscari vor usura spasmul si vor ameliora durerea. De asemenea, este indicat sa faci un dus fierbinte sau un masaj cu gheata in zona afectata. Daca durerea musculara se mentine pentru o perioada indelungata trebuie sa mergi la medic, deoarece se poate intampla ca la nivelul venelor sa se formeze un cheag de sange. Sarcina creste riscul aparitiei trombozei venoase, desi este o afectiune rar intalnita.

Durerea musculara poate fi insotita de alte simptome. De asemenea, se recomanda sa faci rapid un consult medical daca durerea musculara este insotita de:

Dificultati de respiratie si ameteala
Slabiciune musculara extrema
Febra inalta si rigiditatea gatului
Durere acuta, in special la nivelul gambelor, care apare in timpul exercitiilor si se amelioreaza in repaus sau odihna
Inrosirea si inflamatia zonei muschiului dureros
Durere intensa la nivelul muschilor desi urmezi un tratament la recomandarea medicului

Tratament pentru mialgie

Tratamentul mialgiei depinde de cauza subiacenta si poate include odihna, terapie fizica, medicamente analgezice sau antiinflamatorii, tratament pentru conditii medicale asociate sau alte terapii specifice afectiunii. Este important sa discutati cu medicul despre orice simptome de durere musculara sau alte probleme de sanatate. In ceea ce priveste tratamentul mialgiilor, de cele mai multe ori acestea dispar in urma tratamentul efectuat la domiciliu. Iata care sunt masurile luate pentru ameliorarea disconfortului muscular:

Tine in repaus zona dureroasa
Aplica gheata pe zona afectata pentru a reduce inflamatia
Efectueaza exercitii antistres precum meditatia sau yoga.
Daca aceste remedii nu functioneaza in mod corespunzator, medicul recomanda tratamentul antialgic care ofera un real ajutor in atenuarea durerii. In aceasta situatie, medicul iti va indica tratamentul optim si doza potrivita in functie de gravitatea afectiunii.

Metode de preventie
Desi cauzele mialgiilor sunt diverse, crampele musculare pot fi prevenite astfel:

Hidratare corespunzatoare
Apa ajuta la hidratarea celulelor musculare, la contractarea si relaxarea normala. De asemenea, este indicat sa se consume apa in timpul activitatilor fizice, dar si dupa finalizarea acestora. Daca observi ca urina este inchisa la culoare, acesta poate fi semnul unei hidratari insuficiente.

Incaltamintea adecvata
Incaltamintea influenteaza in mod decisiv confortul la mers, de aceea este indicat sa optezi pentru pantofi care sustin in mod ferm calcaiul.

Efectuarea exercitiilor de intindere la nivelul muschilor gambei
Ca si metoda de preventive, acestea trebuie realizate atat in timpul zilei, cat si inainte de culcare astfel:

O viata activa
Practicarea unei activitati fizice regulate ajuta la prevenirea crampelor musculare.

Consumul alimentelor bogate in magneziu
Magneziul ajuta la sustinerea sanatatii tesutului muscular de aceea este indicat consumul de: cerealele integrale, fasole, fructe uscate, nuci si seminte.

Alte afectiuni care cauzeaza dureri musculare

Sunt si alte afectiuni care pot cauza dureri musculare cum ar fi miopatiile inflamatorii si bolile endocrine, unele infectii si dezechilibrele metabolice. Miopatiile inflamatorii, precum polimiozita si dermatomiozita, presupun aparitia unei inflamatii musculare care provoaca slabiciune musculara si scaderea fortei musculare. Pacientii aflati in aceasta situatie prezinta reale dificultati in urcarea scarilor, ridicarea din pozitie asezata, dificultati de respiratie sau inghitire. Polimiozita afectează cu precadere persoanele cu varsta cuprinsa intre 30-50 ani, iar simptomele  treptat. La oamenii mai in varsta aceste miopatii pot identifica aparitia cancerului. De asemenea, si bolile endocrine au simptome similare cu mialgiile:

hipotiroidia - astenie musculara proximala sau generalizata;
hipertiroidia decompensată - astenie musculara proximala la majoritatea pacientilor;
hiperparatiroidismul - astenie musculara proximala;

Unele infectii impun aparitia durerilor musculare in tot corpul precum:

gripa
hepatitele virale B sau C
HIV / SIDA
boala Lyme,
Covid.

Dezechilibrele metabolice pot fi provocate de deficiente de vitamina C, complexul  vitaminelor B, deficiente în minerale si electroliti.

23 martie 2023
Comentarii
Lasă un comentariu
Adresa de e-mail nu va fi publicată

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 cele mai citite articole
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Cimbrisorul este o planta apreciata pentru calitatile sale curative. Creste spontan si poate fi usor recunoscut dupa mirosul aromat. Este bogat in taninuri, substante amare, flavonoizi si numerosi acizi organici. Astfel, infuzia de cimbrisor este folosita frecvent in afectiuni precum cele nervoase....
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Lapte praf: Legatura dintre varsta copilului si formulele de lapte
Lapte praf: Legatura dintre varsta copilului si formulele de lapte
Laptele praf este un produs care nu lipseste din alimentatia bebelusilor. De cand a fost descoperita prima formula (undeva in perioada 1890-1895) pana azi, laptele praf este prezent in toate casele de familii care au copii.
Virusul HPV: ce este, cum se transmite, simptome, preventie
Virusul HPV: ce este, cum se transmite, simptome, preventie
HPV este cea mai comuna infectie transmisa pe cale sexuala la nivel global. Majoritatea oamenilor sunt infectati cu ea la un anumit moment din viata. In 2018 se estimau 569.000 de cazuri noi, si 311.000 de decese cauzate de cancer cervical la nivel mondial.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Ghimbirul: tot ce trebuie sa stii despre beneficiile lui si contraindicatii
Ghimbirul: tot ce trebuie sa stii despre beneficiile lui si contraindicatii
Ghimbirul are efecte benefice in scaderea in greutate. Un studiu publicat in 2012 atesta faptul ca un consum regulat de ghimbir creste termogeneza alimentelor si stimuleaza satietatea. Aceste proprietati previn gustarile dese si nevoia de a ingera cantitati mari de alimente calorice. In plus,...
Scarlatina: simptome, diagnostic si tratament
Scarlatina: simptome, diagnostic si tratament
Scarlatina este o boala declansata de o toxina generata de streptococii beta-hemolitici de grup A. Transmiterea se face pe cale respiratorie, prin tuse, stranut, ras, vorbit, de la bolnavii cu scarlatina, cu angina streptococica sau purtatorii sanatosi de streptococ beta-hemolitic de grup A la...
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect.
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
Ceaiul din frunze de papadie: beneficii pentru sanatate, contraindicatii
Ceaiul din frunze de papadie: beneficii pentru sanatate, contraindicatii
Ceaiul de papadie este recunoscut pentru proprietatile sale de mii de ani. Papadia este printre cele mai controversate plante folosite de-a lungul anilor in medicina traditionala.