Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Totul despre mialgie: cauze, manifestări, tratament

Totul despre mialgie: cauze, manifestări, tratament

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 23 martie 2023 Ultima actualizare: 16 septembrie 2024

Durerile musculare mai poarta si denumirea de mialgii si afecteaza deseori, o mare parte a populatiei. Oricine poate simti o senzatie de disconfort la nivelul muschilor. Avand in vedere ca organismul are tesut muscular in aproape toate zonele, aceasta durere poate sa apara oriunde in corp. Exista nenumarate care determina durerile musculare dintre care cele mai frecvente sunt suprasolicitarea si traumatismul. Este dovedit faptul ca majoritatea cazurilor de mialgie reprezinta o consecinta a stresului, a tensiunii sau a activitatii fizice. 

Legatura dintre mialgie si afectiuni ale coloanei vertebrale

Maduva osoasa este un tesut care se afla in interiorul cavitatii unor oase, cum ar fi femurul. Acesta este motivul pentru care pacientii cu mielom multiplu au adesea dureri osoase si alte tulburari, cum ar fi fracturi sau osteoporoza. In plus, celulele plasmatice in exces pot inhiba producerea altor celule sanguine si pot produce anemie. Leucocitele si trombocitele pot fi, de asemenea, afectate, provocand leucopenie sau trombocitopenie. Pe de alta parte, trebuie luat in considerare faptul ca productia de anticorpi si fragmente ale acestora, care pot deteriora rinichii si chiar pot produce insuficienta renala, este crescuta. In mielomul multiplu, celulele canceroase se acumuleaza in maduva osoasa si disloca celulele sanguine sanatoase, producand proteine anormale.

Nu este intotdeauna necesar sa se trateze mielomul multiplu imediat. Daca acesta se dezvolta lent si nu provoaca semne sau simptome, medicul dumneavoastra va poate recomanda o monitorizare atenta, mai degraba decat un tratament imediat. Pentru persoanele cu mielom multiplu care necesita tratament, exista mai multe optiuni pentru a le ajuta sa gestioneze boala.

Cauzele care stau la baza mialgiei

Mialgia este termenul medical pentru durere musculara. Aceasta afectiune poate aparea ca urmare a unei varietati de cauze, inclusiv suprasolicitarea musculara, leziuni, inflamatie, boli infectioase sau autoimune, efecte secundare ale anumitor medicamente si alte conditii medicale. Iata care sunt cauzele care stau la baza aparitiei acestei afectiuni:

Tensiune musculara in diferite zone ale corpului
Suprasolicitarea muschiului in timpul unei activitati fizice
Traumatism la nivelul muschiului provocat din cauza suprasolicitarii fizice
Neefectuarea exercitiilor de incalzire si intindere inainte de o activitate fizica

Durerea musculara sistemica – durere la nivelul intregului corp – care reprezinta de cele mai multe ori o consecinta a unei infectii, afectiuni sau o posibila reactie adversa la medicamente.

Simptome ale mialgiei

Mialgia poate fi o afectiune temporara sau cronica, in functie de cauza subiacenta. Simptomele asociate cu mialgia includ durere musculara, rigiditate, sensibilitate sau slabiciune musculara. In functie de cauza subiacenta, alte simptome pot include febra, frisoane, dureri de cap sau alte simptome specifice afectiunii. Simptomele mialgiilor sunt diverse iar cele mai frecvent intalnite sunt:

Inflamatia
Inrosirea zonei
Febra
Afectiuni care pot cauza dureri musculare.

In unele situatii durerile musculare nu sunt in mod direct influentati de factori precum: stresul, tensiunea si activitatea fizica. Asadar, exista si alte explicatii medicale pentru mialgii cum, ar fi:

Fibromialgia, in special daca durerile persista pentru o perioada mai lunga de 3 luni
Sindromul oboselii cronice
Sindromul de durere miofasciala, ce determina aparitia inflamatiilor la nivelul tesutului muscular conjunctiv
Infectii, precum gripa, poliomielita sau infectiile bacteriene
Tulburarile autoimune de genul lupus, dermatomiozita, polimiozita
Administrarea anumitor medicamente precum statinele sau inhibitoare ale enzimei de conversie a angiotensinei
Tulburari tiroidiene, precum hipotiroidism sau hipertiroidism
Hipocalcemia - deficit de potasiu
Crampele in sarcina

Aceste crampe musculare apar deseori noaptea, cu precadere in trimestrul 2 sau 3 de sarcina. Daca te afli in aceasta situatie este indicat sa faci cateva exercitii care te ajuta sa ameliorezi durerea. Intinde muschii gambei de partea afectata apoi intinde piciorul la nivelul calcaiului, apoi flexeaza usor degetele catre tibie. Desi te va durea la inceput, aceste miscari vor usura spasmul si vor ameliora durerea. De asemenea, este indicat sa faci un dus fierbinte sau un masaj cu gheata in zona afectata. Daca durerea musculara se mentine pentru o perioada indelungata trebuie sa mergi la medic, deoarece se poate intampla ca la nivelul venelor sa se formeze un cheag de sange. Sarcina creste riscul aparitiei trombozei venoase, desi este o afectiune rar intalnita.

Durerea musculara poate fi insotita de alte simptome. De asemenea, se recomanda sa faci rapid un consult medical daca durerea musculara este insotita de:

Dificultati de respiratie si ameteala
Slabiciune musculara extrema
Febra inalta si rigiditatea gatului
Durere acuta, in special la nivelul gambelor, care apare in timpul exercitiilor si se amelioreaza in repaus sau odihna
Inrosirea si inflamatia zonei muschiului dureros
Durere intensa la nivelul muschilor desi urmezi un tratament la recomandarea medicului

Tratament pentru mialgie

Tratamentul mialgiei depinde de cauza subiacenta si poate include odihna, terapie fizica, medicamente analgezice sau antiinflamatorii, tratament pentru conditii medicale asociate sau alte terapii specifice afectiunii. Este important sa discutati cu medicul despre orice simptome de durere musculara sau alte probleme de sanatate. In ceea ce priveste tratamentul mialgiilor, de cele mai multe ori acestea dispar in urma tratamentul efectuat la domiciliu. Iata care sunt masurile luate pentru ameliorarea disconfortului muscular:

Tine in repaus zona dureroasa
Aplica gheata pe zona afectata pentru a reduce inflamatia
Efectueaza exercitii antistres precum meditatia sau yoga.
Daca aceste remedii nu functioneaza in mod corespunzator, medicul recomanda tratamentul antialgic care ofera un real ajutor in atenuarea durerii. In aceasta situatie, medicul iti va indica tratamentul optim si doza potrivita in functie de gravitatea afectiunii.

Metode de preventie
Desi cauzele mialgiilor sunt diverse, crampele musculare pot fi prevenite astfel:

Hidratare corespunzatoare
Apa ajuta la hidratarea celulelor musculare, la contractarea si relaxarea normala. De asemenea, este indicat sa se consume apa in timpul activitatilor fizice, dar si dupa finalizarea acestora. Daca observi ca urina este inchisa la culoare, acesta poate fi semnul unei hidratari insuficiente.

Incaltamintea adecvata
Incaltamintea influenteaza in mod decisiv confortul la mers, de aceea este indicat sa optezi pentru pantofi care sustin in mod ferm calcaiul.

Efectuarea exercitiilor de intindere la nivelul muschilor gambei
Ca si metoda de preventive, acestea trebuie realizate atat in timpul zilei, cat si inainte de culcare astfel:

O viata activa
Practicarea unei activitati fizice regulate ajuta la prevenirea crampelor musculare.

Consumul alimentelor bogate in magneziu
Magneziul ajuta la sustinerea sanatatii tesutului muscular de aceea este indicat consumul de: cerealele integrale, fasole, fructe uscate, nuci si seminte.

 

Alte afectiuni care cauzeaza dureri musculare

Sunt si alte afectiuni care pot cauza dureri musculare cum ar fi miopatiile inflamatorii si bolile endocrine, unele infectii si dezechilibrele metabolice. Miopatiile inflamatorii, precum polimiozita si dermatomiozita, presupun aparitia unei inflamatii musculare care provoaca slabiciune musculara si scaderea fortei musculare. Pacientii aflati in aceasta situatie prezinta reale dificultati in urcarea scarilor, ridicarea din pozitie asezata, dificultati de respiratie sau inghitire. Polimiozita afectează cu precadere persoanele cu varsta cuprinsa intre 30-50 ani, iar simptomele  treptat. La oamenii mai in varsta aceste miopatii pot identifica aparitia cancerului. De asemenea, si bolile endocrine au simptome similare cu mialgiile:

hipotiroidia - astenie musculara proximala sau generalizata;
hipertiroidia decompensată - astenie musculara proximala la majoritatea pacientilor;
hiperparatiroidismul - astenie musculara proximala;

Unele infectii impun aparitia durerilor musculare in tot corpul precum:

gripa
hepatitele virale B sau C
HIV / SIDA
boala Lyme,
Covid.

Dezechilibrele metabolice pot fi provocate de deficiente de vitamina C, complexul  vitaminelor B, deficiente în minerale si electroliti.

Cum te poate ajuta curentul galvanic in caz de mialgii

Curentul galvanic, cunoscut si sub denumirea de curent continuu sau curent direct, este un tip de curent electric constant, care curge intr-o singura directie. Acesta difera de curentul alternativ, care se schimba periodic de directie. Curentul galvanic a fost numit astfel dupa Luigi Galvani, un fizician italian, cunoscut pentru cercetarile sale asupra electricitatii si muschilor. Curentul galvanic poate fi generat cu ajutorul unor dispozitive numite generatoare sau aparate galvanice.

Pentru ce se foloseste curentul galvanic
Acesta poate fi folosit in diverse domenii, cum ar fi medicina, cosmetica, fizioterapia sau electroterapia. Curentul galvanic are o gama larga de aplicatii in diverse domenii, inclusiv in medicina, cosmetologie, si alte terapii. Mai jos sunt redate cateva dintre principalele utilizari ale curentului galvanic:

Electroterapie si recuperare fizica
Curentul galvanic este folosit in fizioterapie si recuperarea pacientilor cu afectiuni neuromusculare pentru a stimula muschii, a ameliora spasticitatea, a imbunatati circulatia sanguina si limfatica si a reduce durerea.

Iontoforeza
Aceasta este o metoda prin care substante medicamentoase, cum ar fi antiinflamatoare sau analgezice, sunt administrate prin intermediul pielii folosind curentul galvanic pentru a facilita transportul acestor substante in tesuturile subcutanate.

Galvanizare
In tratamentele de galvanizare, curentul galvanic este utilizat pentru a trata diverse afectiuni, cum ar fi artrita reumatoida, prin aplicarea directa a curentului pe zona afectata pentru a ameliora durerea si a reduce inflamatia.

Estetica si cosmetologie
Curentul galvanic este utilizat in tratamentele de infrumusetare faciala si corporala. Acesta poate contribui la imbunatatirea aspectului pielii, stimuland circulatia si metabolismul celular, favorizand productia de colagen si facilitand absorbtia unor substante active in piele, cum ar fi vitamine sau seruri.

Chirurgie
Curentul galvanic este folosit in tehnici chirurgicale, cum ar fi electrocoagularea, pentru a coagula tesutul si a opri sangerarea.

Bibliografie:

https://www.niehs.nih.gov/news/newsroom/interviews/aloevera/index.cfm. Accessed on June 24, 2020;
Norman G, Christie J, Liu Z, et al. Antiseptics for burns. Cochrane Database of Systematic Reviews. 2017(7):CD011821. Accessed at www.cochranelibrary.comon October 31, 2019;
Quezeda SM, Briscoe J, Cross RK. Complementary and alternative medicine. Inflammatory Bowel Diseases. 2016;
Rodriguez S, Dentali S, Powell D. Aloe vera. In: Coates PM, Betz JM, Blackman MR, et al., eds. Encyclopedia of Dietary Supplements. 2nd ed. New York, NY: Informa Healthcare, 2022; 

Articole similare
Beneficiile pentru organism oferite de portocalele rosii de Sicilia Beneficiile pentru organism oferite de portocalele rosii de Sicilia

Portocalele rosii de Sicilia sunt cunoscute pentru gustul lor dulce si aromat. Acestea sunt cultivate in principal in regiunile de coasta din Sicilia, in special in provincia Catania, care este considerata capitala portocalelor rosii. Acestea sunt, de asemenea, bogate in nutrienti, precum vitamina C, vitamina A, acid folic si potasiu. Acestea sunt benefice pentru sanatatea generala a corpului, intarind sistemul imunitar, ajutand la mentinerea tensiunii arteriale si a nivelului de zahar din sange.

9 august 2024
Edited 9 august 2024
citește articolul
Sternul (osul pieptului): ce este si ce rol are in corpul uman Sternul (osul pieptului): ce este si ce rol are in corpul uman

Exista anumite afectiuni congenitale patologice legate de osul pieptului. Cele mai multe apar din cauza modificarilor formei sternului, care, in unele cazuri, pot afecta organele interne ale cavitatii toracice, mai ales daca este cazul unei malformatii foarte grave.

27 martie 2023
citește articolul
Preventie: Sfaturi pentru a va mentine rinichii sanatosi Preventie: Sfaturi pentru a va mentine rinichii sanatosi

Rinichii sunt doua organe, fiecare avand forma unei boabe de fasole si dimensiunea unui pumn. Acestia filtreaza excesul de apa si deseurile din sange si produc urina.

27 martie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.