Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00
Spring va ureaza Paste fericit!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Preventie: Sfaturi pentru a va mentine rinichii sanatosi

Preventie: Sfaturi pentru a va mentine rinichii sanatosi

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 27 martie 2023

Rinichii sunt doua organe, fiecare avand forma unei boabe de fasole si dimensiunea unui pumn. Acestia filtreaza excesul de apa si deseurile din sange si produc urina. Cand aveti boli de rinichi (afectiuni renale), rinichii au fost deteriorati si nu pot filtra sangele asa cum ar trebui. Aveti un risc mai mare de a dezvolta patologii renale daca aveti diabet sau hipertensiune arteriala, boli cardiace sau istoric familial de insuficienta renala.  Daca rinichii nu mai functioneaza complet, tratamentele includ un transplant de rinichi sau dializa. Alte probleme renale includ leziuni renale acute, chisturi, pietre si infectii.

Va puteti proteja rinichii evitand sau controland problemele de sanatate care provoaca leziuni renale, cum ar fi diabetul si hipertensiunea arteriala. Boala renala in stadiu incipient nu are simptome, astfel incat verificarea de rutina poate fi singura modalitate de a sti daca rinichii sunt sanatosi. Consultati imediat un medic daca dezvoltati o infectie a tractului urinar (ITU), care provoaca leziuni renale daca nu este tratata.

Din ce sunt formate pietrele la rinichi? Cum le putem evita?

In linii mari, majoritatea pietrelor la rinichi sunt formate din calciu. Insa, de obicei, cantitatea de calciu si alte substante chimice din urina sunt in cantitati normale si la persoanele care sufera de litiaza si colica renala. Uneori, diverse afectiuni rar intalnite pot creste nivelul unor substante chimice din urina, cum ar fi calciu, oxalati, acid uric si cistina care se pot acumula sub forma unor pietre. Altfel spus, consumul de alcool, alimente procesate, bauturi energizante, excesul de cafea pot produce deshidratare constanta ceea ce determina o concentratie mai mare in urina a unor substante chimice si tot alimentatia poate schimba pH-ul urinei sau continutul de saruri care si acesta este daunator.

Altfel spus, calculii renali pot fi formati din oxalati de calciu, din fosfati de calciu sau dintr-o combinatie a celor doua. Cresterea concentratiei de calciu in urina poate fi consecinta deshidratarii, aportului prea mare de vitamina D, unor boli precum cele renale (acidoza tubulara renala), hiperparatiroidiei (hormonii secretati de paratiroide regleaza metabolismul calciului) sau cancerului si medicamentelor de tipul diureticelor, antiacidelor si steroizilor.

Cum sa aveti grija de rinichi. Cateva notiuni esentiale de preventie

Hidratati-va
Hidratarea ajuta rinichii sa functioneze normal, eliminand sarea si toxinele din organism. Nu se recomanda sa beti cantitati excesive de apa in acelasi timp, ci este de preferat sa cresteti usor consumul in timpul zilei.

Mergeti regulat la controale preventive
Exista doua tipuri de teste care va arata daca rinichii sunt sanatosi. Un test de urina va determina ce tipuri de proteine si albumina sunt in urina, iar un test de sange va afla cat de multe deseuri sunt in sange si, de asemenea, va determina daca rinichii isi fac treaba in mod corespunzator.

Fiti precaut in adminstrarea medicamentelor
Rinichii sunt responsabili pentru eliminarea medicamentelor din organism. Administrarea mai multor analgezice pentru perioade lungi de timp poate provoca leziuni renale. Cele mai daunatoare tipuri de medicamente sunt medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene. Cei care iau aceste medicamente pentru a controla durerea cronica ar trebui sa consulte medicul lor despre o metoda de ameliorare a durerii care nu dauneaza rinichilor. Toxinele, pesticidele si substantele ilegale provoaca, de asemenea, leziuni renale.

Alegeti alimente sanatoase
Alegeti alimente care sunt sanatoase pentru inima si intregul corp. Acestea includ fructe si legume proaspete, cereale integrale si produse lactate cu continut scazut de grasimi. Mancati alimente sanatoase si reduceti cantitatea de sare si zahar, incercand sa mancati mai putin de 2 g de sodiu pe zi.

Sfaturi pentru alegerea alimentelor sanatoaseꓽ

Gatiti cu un amestec de condimente in loc de sare.
Alegeti ingrediente vegetale, cum ar fi spanacul, broccoli si ardei pe pizza.
Incercati sa preparati carnea la cuptor sau gratar, in loc de a o praji.  
Serviti alimente fara adaos de sosuri sau grasimi.
Incercati sa alegeti alimente cu putin sau fara zahar adaugat.

Reduceti treptat consumul de lapte integral la 2% pana cand beti si gatiti cu lapte degresat sau semi-degresat. Consumati alimente facute din cereale integrale - cum ar fi grau integral, orez brun, ovaz si porumb integral - zilnic. Utilizati paine integrala pentru paine prajita si sandwich-uri, inlocuiti orezul alb cu cel brun pentru mese facute acasa si atunci cand mancati in oras.

Cititi etichetele produselor alimentare. Alegeti alimente cu continut scazut de grasimi saturate, grasimi trans, colesterol, sare (sodiu) si zaharuri adaugate. Prelungiti durata servirii mesei, mestecand foarte bine alimentele. Incercati sa pastrati un jurnal sau folositi o aplicatie pentru a nota tot ceea ce mancati timp de o saptamana. Va poate ajuta sa vedeti cand aveti tendinta de a manca prea mult sau de a manca alimente bogate in grasimi sau calorii.

Cercetarile au aratat ca abordarile dietetice pentru oprirea hipertensiunii arteriale pot ajuta la scaderea tensiunii arteriale. Daca aveti exces de greutate, diabet, hipertensiune arteriala sau boli de inima, puteti apela la un specialist in nutritie pentru a va concepe un plan alimentar care sa raspunda nevoilor proprii.

Faceti activitati fizice zilnice
In acest sens, incercati sa fiti activ cel putin 30 de minute sau mai mult in fiecare zi. Daca nu aveti nicio activitate acum, adresati-va medicului dumneavoastra despre tipul si cantitatea de activitate fizica care este in regula pentru dumneavoastra. Adaugati mai multa activitate fizica zilnica prin modificarea anumitor obiceiuri. De exemplu, renuntati la lift si folositi scarile, mergeti pe jos in detrimentul mijloacelor de transport in comun. Exercitiile fizice pot ajuta la scaderea tensiunii arteriale, un factor major de risc in aparitia problemelor renale.

Este important sa dormiti suficient
Specialistii recomanda sa acordati 7- 8 ore de somn in fiecare noapte. Daca aveti probleme cu somnul, consultati un specialist. Somnul este esential pentru buna functionare a intreg organsimului.

Limitati consumul de alcool si tutun
Daca fumati sau folositi alte produse din tutun, diminuati numarul acestora pana cand puteti renunta la acest viciu. De asemenea, consumul unei cantitati mari de alcool trebuie sa fie si acesta redus la o bautura pe zi pentru femei si la doua pentru barbati. Fumatul reduce fluxul de sange si poate impiedica ca suficient sange sa ajunga la rinichi. Daca aceste organe nu primesc suficient sange, ele nu pot functiona corect. Fumatul creste, de asemenea, sansele de a dezvolta cancer de rinichi.

Explorati activitati capabile sa reduca stresul  
Invatarea modului de gestionare a stresului, de relaxare si de a face fata problemelor poate imbunatati sanatatea fizica si emotionala. Activitatea fizica poate ajuta la reducerea stresului, precum si practicile care implica mintea si corpul, cum ar fi meditatia, yoga sau pilates,

Controlul diabetului, tensiunii arteriale ridicate si bolilor de inima
Daca suferiti de diabet, hipertensiune arteriala sau boli de inima, cea mai buna modalitate de a va proteja rinichii de leziuni este:

Mentinerea nivelului de zahar din sange la valori optime.
Pastrati valorile tensiunii arteriale mai mici de 140/90 mmHg.
Utilizarea regulata a medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) va poate deteriora rinichii.

Pentru a ajuta la prevenirea atacurilor de cord si a accidentelor vasculare cerebrale, este important sa mentineti nivelul colesterolului in intervalul stabilit de medici.  Exista doua tipuri de colesterol in sange: LDL si HDL. LDL sau colesterolul "rau" se poate acumula si bloca vasele de sange, ceea ce duce la un atac de cord sau accident vascular cerebral. HDL sau colesterolul "bun" ajuta la eliminarea colesterolului "rau" din vasele de sange. Un test de colesterol poate masura, de asemenea, un alt tip de grasime numit trigliceride.

Diabetul si hipertensiunea arteriala sunt cele mai frecvente cauze ale bolii renale. Boala renala inseamna ca rinichii sunt deteriorati si nu pot filtra sangele asa cum ar trebui. Principalii factori de risc pentru dezvoltarea bolii renale sunt diabetul, hipertensiunea arteriala, bolile de inima si un istoric familial de insuficienta renala. 

 

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.