Beneficiile pentru organism oferite de portocalele rosii de Sicilia
Portocalele rosii sunt citrice foarte cunoscute si des folosite pentru culoarea lor vibranta si pulpa intens aromata. Nuanta lor intensa se datoreaza compusilor antociani. Datorita continutului bogat de antioxidanti esentiali, vitamine si minerale, ofera o serie intreaga de beneficii puternice pentru sanatate. Dat fiind faptul ca exista potentiale beneficii portocalele rosii merita integrate in dieta zilnica. Portocalele rosii de Sicilia sunt cunoscute pentru gustul lor dulce si aromat. Acestea sunt cultivate in principal in regiunile de coasta din Sicilia, in special in provincia Catania, care este considerata capitala portocalelor rosii. Acestea sunt, de asemenea, bogate in nutrienti, precum vitamina C, vitamina A, acid folic si potasiu. Acestea sunt benefice pentru sanatatea generala a corpului, intarind sistemul imunitar, ajutand la mentinerea tensiunii arteriale si a nivelului de zahar din sange.
Portocalele roșii de Sicilia - Compozitie nutritiva si beneficii pentru sanatate
Portocalele sunt foarte bogate in substante nutritive si contin putine calorii. Acestea au multe fibre, vitamine si minerale astfel ca o portocala contine: calorii 69, grasimi 0,6 grame, proteine 1 gram, carbohidrati 15 grame si fibre 3 grame. Acestea au un aport important si de vitamina C, care este un micronutrient esential ce actioneaza ca un antioxidant si sustine imunitatea corpului. Pe langa complexul de vitamine B-uri, portocalele rosii mai contin si o serie de minerale esentiale pentru sanatate precum: acid folic, cupru, potasiu, magneziu dar si multi antioxidanti. Consumul de portocale rosii ofera un plus de satietate dar si de sanatate pentru ca joaca un rol foarte important.
Favorizeaza pierderea in greutate
Acestea reprezinta un adaos excelent la o dieta sanatoasa pentru ca sunt sarace in calorii, dar au multe fibre. Fibrele trec prin tractul digestiv foarte incet, astfel ca ofera senzatia de satul pentru mai mult timp. Studiile arata ca integrarea citricelor in dieta este benefica pentru pierderea in greutate.
Sustin o sarcina sanatoasa
Portocalele rosii conțin mai multi nutrienti importanti pentru promovarea cresterii si dezvoltarii adecvate in timpul sarcinii.Folatul ajuta la prevenirea defectelor de tub neural sau congenitale iar Vitamina C joaca un rol foarte important in timpul sarcinii si ajuta la dezvoltarea armonioasa a fatului. In plus, fibrele ajuta la prevenirea aparitiei mai multor probleme in sarcina, cum ar fi diabetul sau constipatia.
Femeile insarcinate sunt indemnate sa consume cat mai multe citrice in timpul sarcinii pentru a oferi fatului posibilitatea de a asimila o serie intreaga de vitamine si minerale, esentiale pentru dezvoltarea lui ulteriora. Studiile arata faptul ca mamele care au mancat mai multe citrice in timpul sarcinii au nascut copii mai sanatosi care sunt mai putin predispusi la hiperactivitate si la probleme emotionale.
Stimuleaza imunitatea
Portocalele rosii contin o cantitate importanta de vitamina C si ajuta la stimularea imunitatii, conferind o bariera de protectie impotriva bolilor si infectiilor. Suplimentarea dietei cu vitamina C poate ajuta la reducerea duratei infectiilor respiratorii, diminuarea severitatii bolii si faciliteaza imbunatatirea rezultatelor. Datorita antioxidantilor din componenta lor, acestea ajuta la neutralizarea radicalilor liberi, reduc inflamatia si previn deteriorarea celulelor. Acestia protejeaza organismul si de aparitia afectiunilor cronice, cum ar fi diabetul de tip 2, cancer sau boli de inima.
Imbunatatesc sanatatea intestinelor
Portocalele rosii contin o cantitate importanta de fibre, in jur de 3 grame per portie. Fibrele pot inmuia si adauga volum la scaun, regland regularitatea scaunului si prevenind constipatia. Fibrele sunt benefice in tratamentul mai multor alte afectiuni, fiind un adjuvant excelent pentru indepartarea hemoroizilor. Integrarea a cat mai multe alimente cu fibre in dieta zilnica contribuie in mod eficient la imbunatatirea sanatatii microbiomului intestinal. Acesta joaca un rol esential in ceea ce priveste procesul digestiv, functia imunitara, sanatatea inimii si multe altele.
Combat cancerul
Antioxidantii din portocalele rosii lupta in mod eficient impotriva cancerului. Este dovedit faptul ca acest fruct de culoare rosie impiedica cresterea si raspandirea celulelor canceroase de prostata. Alti antioxidanti care se gasesc in portocalele rosii s-au dovedit a avea efecte anticancerigene, cum ar fi: acizii cafeic, ferulic si cumaric insa pentru a avea o mai mare certitudine este nevoie de studii mai aprofundate. Consumul regulat de portocale rosii se asociaza cu un risc mai mic de aparitie a mai multor tipuri de cancer, cum ar fi: cancerul pulmonar, de stomac si oral. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pentru a intelege exact modul in care portocalele rosii pot afecta dezvoltarea cancerului la om.
Portocalele rosii au o aroma usor dulceaga si acrisoara in acelasi timp. Acestea pot fi integrate cu succes intr-o varietate de retete de prajituri, panna cotta, inghetata, sorbeturi si alte deserturi. In plus, portocalele sunt deseori folosite la salate sau pentru a adauga o nota de finete la cocktailuri, sucuri sau bauturi mixte. Acestea pot fi folosite si la dressinguri si salsas pentru a conferi preparatelor un plus de aroma si nutrienti.
Portocalele rosii pot fi savurate si ca o gustare, dar se pot consuma dimineata pe stomacul gol pentru a imbunatati digestia. Au un gust minunat si sunt deosebit de racoritoare. Portocalele rosii sunt si foarte hranitoare pentru ca este vorba despre un fruct foarte complex. Ofera o multime de beneficii pentru sanatate si au un gust absolut delicios. Va puteti bucura de aroma lor unica in orice moment al zilei si le puteti conuma intr-o varietate de retete in restaurantele de top.
Precautii si contraindicatii. Cum sa consumam corect Portocale rosii de Sicilia
Studiile subliniaza faptul ca un consum prea mare de citrice poate duce la aparitia reactiilor adeverse, care se asociaza cu simptome precum alergii sau stari de rau. Citricele trebuie integrate in meniul copiilor doar dupa varsta de un an. Desi acestea nu prezinta un risc foarte crescut de alergii, daca sunt consumate la varste prea mici pot duce la aparitia iritatiilor si a eruptiilor cutanate. In plus, cei mici se pot confrunta si cu probleme digestive din cauza aciditatii crescute. Atunci cand sunt introduse pentru prima data in dieta trebuie sa urmaresti cu atentie reactiile organismului copilului.
Care sunt valorile normale pentru tensiunea arteriala? Cum ajuta portocalele rosii de Sicilia reglarea valorilor tensiunii arteriale
„Boala tacuta”, cum i se mai spune hipertensiunii arteriale (HTA) ca urmare a discretiei sale in manifestari, poate fi depistata si diagnosticata prin intermediul unor masuratori repetate, efectuate de un medic. O valoare intre 120-139/80-89 mmHg plaseaza persoana in cauza in anticamera hipertensiunii arteriale, confruntandu-se cu asa-numita prehipertensiune arteriala, conform datelor oferite de Asociatia Americana a Inimii.
Daca, in mod constant, dispozitivul de masurare a tensiunii arteriale indica valori cuprinse intre 140-159/90-99 mmHg, este vorba despre o HTA de grad 1. Din aceasta faza, medicul poate recomanda, in afara masurilor de ajustare a stilului de viata, un tratament medicamentos. Iar cand tensiunea arteriala are, constant, valori peste 160/100 mmHg, este vorba despre o HTA de grad 2, nevoia unui tratament medicamentos fiind o certitudine.
Desi, in general, tacuta si discreta, hipertensiunea arteriala poate deveni ceva mai vocala prin manifestarea repetata a unor dureri de cap matinale, imediat dupa trezire, prin senzatia de vajait in urechi, prin aparitia unor stari de ameteala, cu tulburarea vederii. In situatii critice, cand tensiune arteriala depaseste 180/110 mmHg, pot aparea simptome precum dureri in piept, senzatie de sufocare, tulburari de vedere si/sau dificultati de vorbire, iar persoana in cauza trebuie sa ajunga de urgenta la un spital pentru a primi ajutor.
BIBLIOGRAFIE:
Bergren R, Brown G, Duker J (1991). "Prevalence and association of asteroid hyalosis with systemic diseases";
Gelatt, Kirk N., ed. (1999). Veterinary Ophthalmology (3rd ed.). Lippincott, Williams & Wilkins;
Bjerk, Ellen (2004). "Ocular Disease of the Aging Dog". Proceedings of the 29th World Congress of the World Small Animal Veterinary Association;
Komatsu H, Kamura Y, Ishi K, Kashima Y (2003). "Fine structure and morphogenesis of asteroid hyalosis". Med Electron Microsc. 36;
Wong S, Sampath R (2002). "Erroneous automated refraction in a case of asteroid hyalois". J Cataract Refract Surg. 28;
Olea Vallejo J, Muñoz Corrales E, Mateos Poch J, Mulet Perera P, Suñer Capo M (2002). "[Vitrectomy for asteroid hyalosis]";
Feist R, Morris R, Witherspoon C, Blair N, Ticho B, White M (1990). "Vitrectomy in asteroid hyalosis". Retina;