Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Tulburarile digestive: Cum le recunosti, cum se pot evita, ce alimente le declanseaza

Tulburarile digestive: Cum le recunosti, cum se pot evita, ce alimente le declanseaza

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 22 iunie 2023

Tractul gastrointestinal este locul in care apar cam toate afectiunile digestive, de la esofag la ficat, stomac, intestine, vezica biliara, pancreas. Bolile si tulburarile digestive comune pot porni de la refluxul gastroesofagian, pot continua cu diferite tipuri de cancer si se ajunge si la sindromul colonului iritabil sau intoleranta la lactoza si hernie hiatala.

Cauzele lor pot fi diverse, de la bacterii, virusuri ce patrund in sistemul digestiv la probleme psihice, fiziologice, probleme ce tin de menstruatie la femei, ingerarea de alimente, ingrediente care pun probleme la nivel de digestie si procesare a substantelor din ele, care sunt vechi, expirate etc.

Simptomele tulburarilor digestive si cele mai frecvente afectiuni gastrointestinale

Simptomele comune generale pentru tulburarile digestive comune includ sangerari, balonari, diaree, constipatie, arsuri, durere, stare de rau, greata, varsaturi. Diagnosticare corecta a tulburarilor digestive incepe cu o observare a simptomatologiei si a istoricului medical si continua cu numeroase teste, analize, proceduri endoscopice, radiografii, CT, RMN.

Cum putem preveni si trata tulburarile digestive comune? Ca sa fie mai simplu de inteles vom prezenta tulburarea digestiva si vom adauga si tratamentele pentru fiecare in parte, pentru ca la final sa avem si metodele de preventie, pe scurt.

Refluxul gastroesofagian - acidul din stomac se intoarce spre esofag, apar arsurile tipice, apare dupa masa sau noaptea. Simptomele clare sunt arsurile, respiratie urat mirositoare, eroziunea dintilor, stare de rau, greata, durere in piept, abdominala, dificultati la respirat, inghitit, e posibil sa ai reflux gastroesofagian
Tratamentul este destul de simplu: se evita mancarea care ar putea declansa simptomele, bauturile acidulate, orice este acid, se iau antiacide, medicamente care sa reduca aciditatea din stomac, inflamatia esofagiana, se doarme cu capul ridicat, nu se sta la orizontala dupa masa. Se renunta la fumat. In cazuri grave se apeleaza la operatie si la medicamente blocante pentru acid;

Litiaza biliara - in vezica biliara se formeaza depozite tari si greu de eliminat. Ai prea multa bila concentrata si apa pietrele la vezica biliara, colesterolul are un rol foarte important in aparitia litiazei. Apar dureri, canalele vezicii biliare se blocheaza.
Tratamentul pentru litiaza biliara este fie medicamentos, se incearca „spargerea” si eliminarea pietrelor mai mici, dar de multe ori se ajunge la operatie, la eliminarea vezicii biliare prin rezectie.

Boala celiaca si intoleranta la gluten - factorii de mediu si genetica au rol important in aparitia bolii. Este practic o reactie imunitara la gluten, intenstinul subtire nu mai poate absorbi nutrientii asa cum trebuie din mancarea ingerata. Simptomatologia include durere, balonari, diaree, constipatie, varsaturi, pierdere in greutate, dar si anemie, oboseala, pierderea densitatii osoase, depresie, crize.
Tratamentul pentru boala celiaca este inexistent, se va evita glutenul si cam atat. Se vor consuma orez brun, quinoa, linte, faina de soia. La unii pacienti apare intoleranta la gluten, desi boala celiaca nu e prezenta.

Boala Crohn si Colita Ulcerativa

Boala Crohn - este o boala inflamatorie intestinala, se poate manifesta oriunde in sistemul digestiv, insa gasim simptome la nivelul ileonului terminal si intestinului gros, care leaga capatul intestinului subtire de inceputul intestinului gros. Nu se cunoaste cauza exacta a acesti boli, insa istoricul familial si genetica ar putea juca un rol foarte important. Simptomatologia e usor de recunoscut, dureri abdominale, diaree, sangerari rectale, pierdere in greutate, febra.
Tratamentul pentru boala Crohn depinde mult de simptome si include medicamente topice pentru durere, imunosupresoare, operatie. Se adauga antispastice, antidiareice, imunomodulatoare, antibiotice, terapii biologice, anticorpi monoclonali.

Colita ulcerativa - este tot o boala inflamatorie intestinala, simptomatologia e similara cu tot ce am descris la boala Crohn, insa manifestarile simptomelor sunt doar la nivelul colonului. Apar ulceratii interne acolo pe tesutul intern, mucoasa colonului. Nevoia de defecare urgenta, defecari frecvente, diaree si durere, sange in fecale, crampe abdominale severe ai putea avea colita ulcerativa.
Tratamentele pentru colitele ulcerative diagnosticate se reduc la medicamente antiinflamatorii, la eliminarea mancarii are duce la disconfort. Daca sunt cazuri severe depistate se apeleaza la operatii si la eliminarea colonului. Se mai prescriu si medicamente biologice fabricate din anticorpi care vor bloca inflamatia.

Sindromul colonului iritabil si hemoroizii, fisurile anale
Sindromul colonului iritabil - colonul e iritat mereu, apar dureri de stomac, durerile dureaza luni bune. Fecalele tari, greu de eliminat, prea uscate, fecalele apoase, gazele intestinale, flatulenta, balonarea frecventa, toate sunt simptome ale IBS-ului.
Tratamentele pentru sindromul colonului iritabil se vor concentra pe dieta, schimbari de regim alimentar, pe mese cu fibre multe, pe evitarea lactatelor, alcoolului, cafelei, indulcitorilor artificiali, mancaruri care baloneaza, mancaruri cu multi carbohidrati. Se pot folosi si probiotice, dar si terapatiile cognitiv-comportamentale si antidepresivele, asta pentru ca acest sindrom e cauzat si de stres. Se mai administreaza cu precautie antispastice si laxative.

Hemoroizi - sunt niste vene inflamate, in care e blocat sangele, aparute in rect sau in jurul anusului, pot fi interni si externi. Apar dureri la defecare, senzatie de mancarime cand stam pe scaun sau cand mergem. Cauzele hemoroizilor sunt multe, dar cele mai frecvente sunt sarcina, constipatia cronica, diareea frecventa, efortul prea mare depus pentru a impinge materiile fecale din rect prin anus, lipsa de fibre in dieta de zi cu zi.
Tratamentele pentru hemoroizi va include schimbarea de regim alimentar, mai multe fibre, mai multa apa, exercitii fizice zi de zi. Cremele si supozitoare cu substante care pot reduce inflamatia si pot ameliora durerile sunt recomandate, cu amamelis, lidocaina sau hidrocortizon. In situatii critice se recomanda eliminarea hemoroizilor pe cale chirurgicala. Pot sa mai apar si fisuri anale.

Diverticulita - apar niste saculeti micuti oriunde sunt puncte slabe in mucoasa tractului digestiv, mai ales in colon. Daca nu sunt si simptome discutam despre diverticulita. De la dupa 50 de ani ai sigur o forma de diverticulita, se inflameaza si infecteaza saculetii. Simptomele includ febra, frisoane, greata, dureri abdominale. Factorul de risc principal e obezitatea.
Tratamentele pentru diverticulita sunt diete pe baza de lichide, antibioticele se administreaza si ele, se consuma mai multe fibre, legume, cereale integrale, iar in cazuri mai complicate se va administra intravenos un mix de antibiotice si se ajunge si la operatie.

Preventia tulburarilor digestive comune: mananca portii mici, mese frecvente, bea multa apa, renunta la alcool, fa multa miscare, incearca sa iti pastrezi greutatea optima, ramai activ, ia mereu probiotice si prebiotice, stai cat mai mult afara, ai grija ce consumi, mananca la ore fixe, respecta mesele de peste zi, redu stresul, include in alimentatie fibre solubile si insolubile, mergi la doctor pentru diagnosticare.

 

Articole similare
Fibrilatia atriala: Simptome ale bolii, preventie si tratament Fibrilatia atriala: Simptome ale bolii, preventie si tratament

Afectiunea de fibrilatie atriala este cea mai frecventa aritmie cardiaca (ritm anormal al inimii). Desi in mod normal nu pune viata in pericol, poate cauza simptome suparatoare. Simptomele fibrilatiei atriale pot varia foarte mult de la persoana la persoana si chiar la aceeasi persoana in momente diferite. Palpitatiile sunt cel mai frecvent simptom. In timp ce fibrilatia atriala in sine nu este o aritmie care pune viata in pericol, poate duce la complicatii, in special, accident vascular cerebral, care pot fi invalidante sau fatale. In cele mai multe cazuri, cel putin inainte de a fi tratata in mod adecvat, fibrilatia atriala este o cauza de stress.

22 octombrie 2024
Edited 22 octombrie 2024
citește articolul
L-Tirozina: Ce este, beneficii pentru organism, contraindicatii L-Tirozina: Ce este, beneficii pentru organism, contraindicatii

Corpul nostru poate folosi proteine pentru a genera energie, dar carbohidratii si grasimile nu pot fi transformate in proteine. De aceea, in special la copii, cantitatea si compozitia proteinelor - aminoacizii care stau la baza - sunt de cea mai mare importanta.

24 iulie 2024
Edited 24 iulie 2024
citește articolul
Botulism: De ce apare, complicatii, preventie si tratament Botulism: De ce apare, complicatii, preventie si tratament

Botulismul este o afectiune foarte grava, potential fatala, care apare ca urmare a unei toxine care este cel mai adesea produsa de o bacterie numita Clostridium botulinum.

12 august 2022
Edited 31 octombrie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate