Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Fibrilatia atriala: Simptome ale bolii, preventie si tratament

Fibrilatia atriala: Simptome ale bolii, preventie si tratament

Afectiunea de fibrilatie atriala este cea mai frecventa aritmie cardiaca (ritm anormal al inimii). Desi in mod normal nu pune viata in pericol, poate cauza simptome suparatoare. In plus, poate produce complicatii precum insuficienta cardiaca si accident vascular cerebral ischemic. Trebuie mentionat ca, asociat cu sindromul Wolff-Parkinson-White, fibrilatia atriala poate determina frecvente cardiace foarte mari si poate degenera in fibrilatie ventriculara, care este o aritmie potential letala.

In mod normal, impulsul electric ia nastere la nivelul nodului sinoatrial si este condus ulterior la atrii si apoi la ventriculi prin intermediul nodului atrio-ventricular (NAV). In fibrilatia atriala impulsurile iau nastere la nivelul unui focar anormal, determinand o activitate anormala, haotica a atriilor. Doar o parte din aceste impulsuri sunt conduse catre ventriculi, restul fiind blocate de catre NAV, protejand astfel inima de frecvente foarte crescute. De ce apare boala si cum se poate preveni in materialul urmator.

Care sunt simptomele asociate cu fibrilatia atriala

Simptomele fibrilatiei atriale pot varia foarte mult de la persoana la persoana si chiar la aceeasi persoana in momente diferite. Palpitatiile sunt cel mai frecvent simptom. In timp ce fibrilatia atriala in sine nu este o aritmie care pune viata in pericol, poate duce la complicatii, in special, accident vascular cerebral, care pot fi invalidante sau fatale. In cele mai multe cazuri, cel putin inainte de a fi tratata in mod adecvat, fibrilatia atriala este o cauza de stress.

Cele mai comune simptome ale fibrilatiei atriale sunt:

  • Palpitatii
  • Oboseala usoara
  • Dificultati de respiratie
  • Disconfort toracic
  • Episoade de ameteala
  • Palpitatii

Palpitatiile sunt cel mai frecvent asociate cu fibrilatia atriala. Acestea sunt momente neobisnuite si incomode de constientizare a batailor inimii. In fibrilatia atriala, palpitatiile sunt cauzate de ritmul cardiac rapid si neregulat, care este frecvent intalnit cu aceasta aritmie.

Persoanele care sufera de palpitatii cu fibrilatie atriala se plang, de obicei, de senzatia de „falfait” in piept, adesea insotita de o senzatie de batai „sarite” si, ocazional, de episoade scurte de ameteala. Palpitatiile asociate cu fibrilatia atriala pot fi doar usoare, iritante, dar pot fi si extrem de deranjante. Severitatea lor poate creste si scade.

La unii, severitatea palpitatiilor poate depinde de starea lor emotionala, daca sunt asezati sau intinsi, de starea lor de hidratare, daca sunt sau nu lipsiti de somn si de alti factori legati de viata de zi cu zi. De cele mai multe ori, insa, nu pot fi identificate anumite asociatii cu factori externi.

Palpitatiile sunt de obicei mult diminuate si adesea eliminate atunci cand ritmul cardiac in timpul fibrilatiei atriale este incetinit cu medicamente - un obiectiv care poate fi de obicei atins destul de usor.

Cauze ale fibrilatiei atriale

Specialistii au stabilit pana acum posibile legaturi cu fibrilatia atriala activitati care presupun efort fizic, oboseala cronica, stresul in viata personala sau in activitatile recurente, dispneea (respiratia scurta) si chiar ameteala cu aproape orice nivel de efort. Aceste simptome sunt de obicei asociate cu pierderea eficientei cardiace care apare atunci cand camerele atriale nu sunt folosite in parametrii normali.

Cand se pierde contractia atriala, cantitatea de sange pe care ventriculii sunt capabili sa o ejecteze cu fiecare bataie a inimii poate deveni diminuata. Acest debit cardiac limitat reduce toleranta la efort a unei persoane. In plus, atunci cand camerele atriale inceteaza sa bata eficient, sangele tinde sa se duca in zona plamanilor, producand dificultati de respiratie. La multe persoane cu fibrilatie atriala, eficienta cardiaca poate fi perfect adecvata in repaus, dar in timpul efortului, cand inima este impinsa sa lucreze mai mult, simptomele pot deveni destul de severe.

Complicatii ale fibrilatiei atriale

Simptomele cauzate de pierderea contractiilor atriale tind sa fie mult mai suparatoare la persoanele care, pe langa fibrilatia atriala, au afectiuni cardiace in care ventriculii sunt relativ „rigizi”. Ventriculii rigidi tind sa fie foarte dependenti de o contractie atriala puternica pentru a se umple complet. Cand contractiile atriale sunt pierdute la acesti pacienti, eficienta cardiaca poate scadea foarte semnificativ.

Conditiile care tind sa produca ventriculi rigidi includ cardiomiopatie hipertrofica, disfunctie diastolica, stenoza aortica si chiar hipertensiune arteriala cronica (hipertensiune arteriala). La persoanele cu aceste afectiuni, debutul fibrilatiei atriale produce de obicei simptome care sunt deosebit de severe.

Totodata, la persoanele care sufera de boala coronariana, ritmul cardiac rapid observat cu fibrilatia atriala poate provoca angina (disconfort toracic). Aceeasi situatie apare si in cazul Sindromul sinusului bolnav (SSS), o tulburare generalizata a sistemului electric al inimii, manifestata printr-o frecventa cardiaca lenta (bradicardie).

Stimulatorul cardiac natural al inimii este nodul sinusal, o zona de celule din camera superioara dreapta a inimii (atriul drept) unde sunt generate semnalele electrice. Semnalele calatoresc apoi catre restul muschiului inimii, semnalandu-l sa se contracte in ritm. Cand exista leziuni sau cicatrici ale inimii, caile electrice de la nodul sinusal pot fi intrerupte, ceea ce duce la sindromul sinusal bolnav.

Fibrilatia atriala este frecventa la pacientii cu SSS. Intr-un fel, fibrilatia atriala „protejeaza” pacientii cu SSS, deoarece, in general, are ca rezultat o frecventa cardiaca suficient de rapida pentru a impiedica simptomele bradicardiei, cum ar fi ameteli si slabiciune. Cu toate acestea, fibrilatia atriala adesea vine si dispare periodic. Cand aritmia se opreste brusc, exista adesea o intarziere foarte lunga inainte ca nodul sinusal bolnav sa se ridice din nou. Acea pauza lunga inainte sa apara bataile inimii este ceea ce produce sincopa.

Tratarea SSS necesita utilizarea unui stimulator cardiac permanent. La persoanele care au atat SSS, cat si fibrilatie atriala, de obicei, cel mai bine este sa se introduca stimulatorul cardiac inainte de a lua masuri agresive pentru tratarea fibrilatiei atriale (deoarece acest tratament determina adesea scaderea ritmului cardiac. ).

Pentru cei cu insuficienta cardiaca, reducerea suplimentara a eficientei cardiace cauzata de fibrilatia atriala poate agrava foarte mult simptomele - in principal, dificultati de respiratie, slabiciune si umflare la nivelul picioarelor.

Rareori, fibrilatia atriala poate produce insuficienta cardiaca de la sine. Orice aritmie care este capabila sa faca bataile inimii foarte rapid timp de cateva saptamani sau luni poate cauza slabirea muschiului inimii si duce la insuficienta cardiaca. Din fericire, aceasta afectiune (insuficienta cardiaca indusa de tahicardie) este o consecinta relativ rara a fibrilatiei atriale.

Cand se recomanda vizita unui cardiolog

Palpitatiile, oboseala usoara, dificultati de respiratie, disconfort in piept si episoade de ameteala sau lesin sunt simptome pe care ar trebui sa le mentionati intotdeauna medicului cardiolog. Asigurati-va ca impartasiti si detalii despre ceea ce a dus la aceste simptome. Daca aveti un episod de fibrilatie atriala si inima nu revine la ritmul normal in cateva minute sau simptomele se agraveaza, sunati la medic.

Cautati imediat asistenta medicala de urgenta pentru aceste simptome de atac de cord sau accident vascular cerebral:

  • Durere sau presiune in mijlocul pieptului
  • Fata cazuta
  • Slabiciunea bratului
  • Dificultate de vorbire
  • Amorteala brusca, mai ales pe o parte
  • Durere de cap severa brusca
  • Probleme bruste de vedere la unul sau ambii ochi
  • Pierderea brusca a echilibrului sau dificultati de mers


Daca aveti fibrilatie atriala, medicul va intreba despre toate aceste simptome inainte de a recomanda pasii urmatori. Incercati sa fiti cat mai precis si complet posibil atunci cand va impartasiti istoricul medical. Acest lucru va ajuta cardiologul sa va diagnosticeze mai bine starea de sanatate si sa aleaga un plan de tratament potrivit. Cele doua obiective in tratarea fibrilatiei atriale sunt prevenirea accidentului vascular cerebral si controlul simptomelor, astfel incat sa puteti trai o viata normala.

Cum se poate preveni fibrilatia atriala

In ultimii ani, oamenii de stiinta au descoperit numeroase asocieri intre alegerile alimentare ale pacientilor diagnosticati cu aceasta aritmie frecvent intalnira in practica clinica si tulburarile de ritm cardiac. Numerosi factori de risc aflati in stransa legatura cu fibrilatia atriala, precum tensiunea arteriala crescuta si bolile coronariene, sunt influentati de regimul alimentar. Prin urmare, dieta poate imbunatati calitatea vietii persoanelor cu aceasta afectiune, daca este controlata eficient.

Cand cercetatorii au analizat mai multe studii referitoare la relatia dintre alimentatie si fibrilatia atriala, au descoperit numeroase dovezi care atesta faptul ca alegerile alimentare pot reduce considerabil riscul instalarii acestei afectiuni si pot ameliora simptomele acesteia.

Fibrilatia atriala apare atunci cand sangele nu mai este pompat corespunzator spre ventriculi, iar atriile incep sa se contracte foarte rapid si sa tremure (sa fibrileze). Odata ce inima este afectata de fibrilatii, acumuleaza sange la nivelul atriilor, aparand riscul formarii cheagurilor de sange. Trombii pot fi pompati apoi in intregul sistem circulator, putand determina producerea unui accident vascular cerebral sau a unui stop cardiac. Statisticile arata ca aproximativ 25% din infarctele miocardice sunt atribuite fibrilatiei atriale.

Un stil de viata sanatos, in care alimentatia asigura organismului un echilibru in fibre si vitamine, dar si in aportul de lichide, contribuie semnificativ la prevenirea si tratarea fibrilatiei atriale, precum si la reducerea riscului de dezvoltare a complicatiilor sale.

O regula de baza in alimentatia pacientilor cu fibrilatie atriala este respectarea unei diete benefice inimii, bogata intr-o varietate de fructe, legume si cereale integrale si saraca in grasimi saturate (preluate din carnea grasa, lactatele integrale, produsele procesate si de fast food etc.).

In cazul fibrilatiei atriale, riscul instalarii bolilor coronariene este foarte ridicat. Aceste afectiuni sunt cauzate de formarea unor depozite grase (numite placi) in interiorul arterelor care transporta sangele catre inima. Dieta benefica inimii este cea mai buna cale de prevenire a bolilor coronariene.

Excesul de sare conduce la cresterea periculoasa a tensiunii arteriale, un factor de risc atat pentru instalarea fibrilatiei atriale, cat si pentru agravarea simptomelor sale. Recomandarile medicale spun ca pacientii cu probleme cardiace trebuie sa isi limiteze aportul de sodiu la 2,4 grame pe zi.

Grasimile nesaturate din peste reduc considerabil riscul aparitiei bolilor cardiace, prevenind bataile neregulate ale inimii. Acest aliment este considerat un adevarat adjuvant in tratamentul pentru fibrilatia atriala, dar si in prevenirea producerii unui accident vascular cerebral.

Pacientii care sufera de aritmii trebuie sa isi limiteze aportul de grasimi saturate din dieta la 10% din totalul caloriilor consumate zilnic, optand pentru consumul de lactate degresate (sau sarace in grasimi), carne slaba (pui, curcan si peste), in defavoarea alimentelor prajite si procesate.

Sursa: https://emedicine.medscape.com

Bibliografie:

1. Markides V, Schilling RJ. Atrial fibrillation: classification, pathophysiology, mechanisms and drug treatment. Heart. 2003 Aug;

2. Amin A, Houmsse A, Ishola A, Tyler J, Houmsse M. The current approach of atrial fibrillation management. Avicenna J Med. 2016 Jan-Mar;

3. McManus DD, Rienstra M, Benjamin EJ. An update on the prognosis of patients with atrial fibrillation. Circulation. 2012 Sep 04;

4. Mohanty S, Trivedi C, Gianni C, Natale A. Gender specific considerations in atrial fibrillation treatment: a review. Expert Opin Pharmacother. 2018 Mar;

5. Peters SAE, Woodward M. Established and novel risk factors for atrial fibrillation in women compared with men. Heart. 2019 Feb;

6. Choi YJ, Choi EK, Han KD, Jung JH, Park J, Lee E, Choe W, Lee SR, Cha MJ, Lim WH, Oh S. Temporal trends of the prevalence and incidence of atrial fibrillation and stroke among Asian patients with hypertrophic cardiomyopathy: A nationwide population-based study. Int J Cardiol. 2018 Dec 15;

7. Robert R, Porot G, Vernay C, Buffet P, Fichot M, Guenancia C, Pommier T, Mouhat B, Cottin Y, Lorgis L. Incidence, Predictive Factors, and Prognostic Impact of Silent Atrial Fibrillation After Transcatheter Aortic Valve Implantation. Am J Cardiol. 2018 Aug 01;

8. Tarride JE, Quinn FR, Blackhouse G, Sandhu RK, Burke N, Gladstone DJ, Ivers NM, Dolovich L, Thornton A, Nakamya J, Ramasundarahettige C, Frydrych PA, Henein S, Ng K, Congdon V, Birtwhistle RV, Ward R, Healey JS. Is Screening for Atrial Fibrillation in Canadian Family Practices Cost-Effective in Patients 65 Years and Older? Can J Cardiol. 2018 Nov;

9. Karnad A, Pannelay A, Boshnakova A, Lovell AD, Cook RG. Stroke prevention in Europe: how are 11 European countries progressing toward the European Society of Cardiology (ESC) recommendations? Risk Manag Healthc Policy. 2018.

10 august 2022

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 cele mai citite articole
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Cimbrisorul este o planta apreciata pentru calitatile sale curative. Creste spontan si poate fi usor recunoscut dupa mirosul aromat. Este bogat in taninuri, substante amare, flavonoizi si numerosi acizi organici. Astfel, infuzia de cimbrisor este folosita frecvent in afectiuni precum cele nervoase....
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Lapte praf: Legatura dintre varsta copilului si formulele de lapte
Lapte praf: Legatura dintre varsta copilului si formulele de lapte
Laptele praf este un produs care nu lipseste din alimentatia bebelusilor. De cand a fost descoperita prima formula (undeva in perioada 1890-1895) pana azi, laptele praf este prezent in toate casele de familii care au copii.
Virusul HPV: ce este, cum se transmite, simptome, preventie
Virusul HPV: ce este, cum se transmite, simptome, preventie
HPV este cea mai comuna infectie transmisa pe cale sexuala la nivel global. Majoritatea oamenilor sunt infectati cu ea la un anumit moment din viata. In 2018 se estimau 569.000 de cazuri noi, si 311.000 de decese cauzate de cancer cervical la nivel mondial.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Ghimbirul: tot ce trebuie sa stii despre beneficiile lui si contraindicatii
Ghimbirul: tot ce trebuie sa stii despre beneficiile lui si contraindicatii
Ghimbirul are efecte benefice in scaderea in greutate. Un studiu publicat in 2012 atesta faptul ca un consum regulat de ghimbir creste termogeneza alimentelor si stimuleaza satietatea. Aceste proprietati previn gustarile dese si nevoia de a ingera cantitati mari de alimente calorice. In plus,...
Scarlatina: simptome, diagnostic si tratament
Scarlatina: simptome, diagnostic si tratament
Scarlatina este o boala declansata de o toxina generata de streptococii beta-hemolitici de grup A. Transmiterea se face pe cale respiratorie, prin tuse, stranut, ras, vorbit, de la bolnavii cu scarlatina, cu angina streptococica sau purtatorii sanatosi de streptococ beta-hemolitic de grup A la...
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect.
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
Ceaiul din frunze de papadie: beneficii pentru sanatate, contraindicatii
Ceaiul din frunze de papadie: beneficii pentru sanatate, contraindicatii
Ceaiul de papadie este recunoscut pentru proprietatile sale de mii de ani. Papadia este printre cele mai controversate plante folosite de-a lungul anilor in medicina traditionala.