Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Botulism: De ce apare, complicatii, preventie si tratament

Botulism: De ce apare, complicatii, preventie si tratament

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 12 august 2022 Ultima actualizare: 31 octombrie 2023

Botulismul este o afectiune foarte grava, potential fatala, care apare ca urmare a unei toxine care este cel mai adesea produsa de o bacterie numita Clostridium botulinum. Persoanele care dezvolta botulism ajung, de obicei, sa ingereze bacteriile din consumul de alimente conservate de acasa sau articole care au provenit dintr-o cutie suficient de distrusa pentru a lasa bacteriile sa intre. Botulismul mai apare si daca consumam carne stricata, expirata, sau daca consumam carne care nu este pregatita suficient de bine termic ca sa elimine bacteriile.

Toxina duce la paralizie musculara, cu simptome precoce de botulism care incep de obicei la nivelul fetei (de exemplu, pleoape cazute si/sau vorbire neclara). Paralizia se poate extinde apoi in jos, afectand muschii gatului, pieptului, bratelor si picioarelor. Este nevoie de ingrijire medicala imediata. De ce apare si care sunt complicatii botulismului descopera in acest material. 

Simptomele botulismului

Bacteria (Clostridium botulinium) care provoaca botulismul produce toxina botulinica, o neurotoxina care se leaga de spatiul mic dintre un nerv si un muschi. Acest lucru impiedica nervul sa trimita un mesaj muschiului corespunzator. Cand un nerv nu poate trimite un mesaj pentru a directiona un muschi sa se miste, muschiul devine paralizat.

Clostridium botulinium este o bacterie gram-pozitiva, anaeroba, prezenta in mediul inconjurator (plante, sol, fructe, legume) sub forma sporulata. Bacteria are capacitatea de a produce o toxina numita neurotoxina botulinica, care determina afectarea grava a sistemului nervos si muscular.

Toxina botulinica este cea mai putemica toxina cunoscuta. Toxina este termolabila - se inactiveaza prin incalzire la 80°C in 10 min si prin fierbere in 3-4 min. Bacilii botulinici se gasesc in intestinul unor animale (rozatoare, porci, cai, pisici, caini) care elimina prin materiile fecale cantitati mari de germeni pe sol. Botulismul nu se transmite interuman.

Calea de transmitere este diferita in functie de tipul botulismului. Toate cele trei tipuri de botulism pot fi fatale si sunt considerate urgente medicale.

Botulismul infantil - la sugari apare prin elaborarea toxinei de catre agentul bacterian la nivelul colonului;
Botulismul alimentar - care presupune ingestia alimentelor contaminate;
Botulism al plagii - cand o rana se infecteaza cu aceasta bacterie, de obicei ca urmare a injectarii de droguri ilegale precum heroina contaminata, in muschi si nu in vena;

Botulismul provoaca in mod clasic paralizia muschilor faciali mai intai. Acest lucru poate cauza una sau mai multe simptome precum:

  • Pleoape cazute
  • Vedere incetosata sau dubla
  • Dificultate la vorbire sau vorbire neclara
  • Dificultati la inghitire
  • Gura uscata

Deoarece bacteriile pot produce cantitati mari de toxina botulina, aceasta poate ajunge sa se raspandeasca in tot corpul, paralizand multi muschi in acelasi timp. Acestea pot fi in gat, brate, piept/trunchi sau picioare. Daca observati semnele si simptomele botulismului, solicitati imediat asistenta medicala. Toxina eliberata de bacteria care provoaca botulismul poate provoca rapid paralizii periculoase, dupa care starea este mult mai problematica, iar recuperarea este dificila. De asemenea, botulismul poate pune viata in pericol si poate bloca muschii cardiaci provocand un atac de cord.

Cum se declanseaza botulismul, factori de risc

Asa cum am anuntat anterior, Botulismul este cel mai adesea cauzat de Clostridium botulinum, dar poate fi cauzat si de Clostridium butyricum si Clostridium baratii. Pe scurt, exista cinci tipuri de sindroame legate de botulism. Toate provoaca simptome similare legate de paralizia musculara, desi originile lor difera.

Botulismul alimentar

Acesta este cel mai frecvent tip de botulism. Toxina botulinica poate patrunde intr-un aliment conservat printr-o adancitura, fanta sau o mica gaura in cutie si poate creste inainte de consumul alimentelor. Consumul chiar si a unei cantitati mici dintr-un aliment care este contaminat poate avea efecte grave.

Anumite alimente prezinta un risc mai mare decat altele, deoarece Clostridia botulinum nu va creste in conditii foarte acide. Exista, de asemenea, un risc mai mic ca bacteriile sa se dezvolte in alimentele depozitate la temperaturi scazute sau care au un continut ridicat de sare. Desigur, alimentele care prezinta cel mai mare risc de botulism pot diferi de la o tara la alta, in functie de practicile lor de preparare si depozitare a alimentelor.

In general, conservele care sunt preparate acasa fara utilizarea unor metode sigure de procesare sunt la cel mai mare risc. Dar exista si focare de botulism legate de alimentele conservate profesional si industrial, desi aceste focare sunt putine si indepartate. Potrivit Centrelor pentru Controlul si Prevenirea Bolilor, cele mai comune alimente legate de botulism din conserve de casa sunt cele care contin: carne de porc, sparanghel, sfecla, porumb, fasole verde si cartofi.

alte tipuri de toxiinfectii alimentare

Botulism iatrogen

Uneori, toxina botulina (Botox) este folosita in mod deliberat pentru injectii cosmetice pentru a preveni temporar aparitia ridurilor, a preveni migrenele sau a ameliora rigiditatea musculara. Desi nu este obisnuit, injectiile cu toxina botulina din motive medicale sau cosmetice pot provoca paralizia nedorita a miscarilor ochilor sau a muschilor faciali, care este de obicei temporara.

Totodata si in caz de hiperhidroza se foloseste in anumite cazuri botoxul. Pe scurt, In cazurile severe de hiperhidroza, dermatologii si specialistii recomanda toxina botulinicaToxina botulinicaactioneaza prin transmiterea impulsului nervos la nivelul glandelor sudoripare prin inhibarea eliberarii unui mediator chimic care este responsabil de stimularea in exces a glandelor sudoripare. Efectul tratamentului este local si temporar.

Deja stim ca pe corp avem milioane de glande sudoripare din ambele tipologii. Tratamentul cu aceasta substanta este de fapt o injectie/injectare. Procedura e asemanatoare ca in cazul persoanelor care isi injecteaza botox, doar ca in acest caz suprafata de contact este mult mai mare. In plus, pentru a evidentia zona afectata si implicit cantitatea de sudoare, se marcheaza aria cu Betadina.

Tratamentul nu este dureros, iar injectiile se fac intradermic. Este important ca substanta sa fie distribuita uniform. Ce este important de retinut ca acest tratament nu trebuie aplicat fara un consult la un specialist, pentru ca asa cum am spus anterior, hiperhidroza poate ascunde alte afectiuni, probleme medicale iar aceasta solutie doar elimina transpiratia excesiva dar nu rezolva o problema ce tine de organism.

Botulismul ranilor

Botulismul plagii este un sindrom de botulism foarte rar. Ranile care se infecteaza cu Clostridium botulinum sunt in general asociate cu consumul de droguri injectabile, in special cu injectarea de heroina cu gudron negru (un tip de heroina lipicios, de culoare inchisa) in piele sau muschi. De asemenea, inciziile chirurgicale, abraziunile, laceratiile si fracturile deschise pot creste riscul aparitiei acestui tip de infectie.

Cum se pune diagnosticul de botulism

Botulismul nu este o afectiune medicala comuna, dar daca aveti slabiciune a fetei, a ochilor sau a gurii, consultati un medic. In timpul evaluarii unei persoane pentru un potential botulism, un medic va cauta prezenta a trei criterii, pe baza datelor din Baza Nationala de Supraveghere a Botulismului:

  • Lipsa febrei - In caz de infectie botulinica corpul nu mai poate sa se apere si sa declanseze febra ca semn al unei infectii;
  • Un alt simptom care poate fi diagnosticat este un simptom al neuropatiei craniene (cum ar fi vedere incetosata sau dubla sau dificultati de vorbire);
  • Un semn de neuropatie craniana (cum ar fi caderea pleoapei superioare sau paralizia faciala);

Cum se poate preveni botulismul?

Educatia populatiei este importanta pentru preventie. Riscul de botulism poate fi diminuat prin respectarea urmatoarelor reguli:

  • Masuri stricte de reducere a contaminarii produselor crude inainte de prelucrare si conservare – vegetale, carne (la abator, stocuri), peste, moluste;
  • conservele alimentare, in special cele preparate in gospodariile personale: conserve de came, de peste, de fructe si legume, insuficient sterilizate sau spalate;
  • conserve din came afumata, sunca preparata in casa, mezeluri, carnati, unele specii de pesti;


Atentie! Alimentele contaminate pot aparea alterate ca gust si miros, iar cutiile de conserve contaminate pot avea capacul bombat. Frecvent insa, alimentele pot sa arate perfect normal. Conservarea unor alimente prin adaugarea unui strat de ulei la suprafata creeaza conditii de anaerobioza si in conditiile unei temperaturi convenabile este posibila producerea toxinei botulinice.

Alte masuri de preventie

  • Controlului bacteriologic al conservelor si semiconservelor industriale inainte de comercializare;
  • Masuri de educatie sanitara a lucratorilor din industria alimentaa si a consumatorilor;
  • Conservele bombate sau cu termenul de expirare depasit se exclude din consum;
  • Evitarea alimentarii cu miere a copiilor sub varsta de 1 an, pentru a reduce riscul de botulism infantil;
  • Evitarea consumului conservelor de legume, carne si peste preparate in casa, care nu au fost sterilizate prin fierbere minim 30 de minute;
  • Evitarea consumului de conserve al caror capac bombeaza;
  • Evitarea consumului de alimente cu aspect si miros neplacut;
  • Curatarea atenta si spalarea riguroasa a produselor vegetale;
  • Spalarea frecventa a mainilor;
  • Conservarea la rece a mancarurilor incomplet preparate sau a produselor alimentare perisabile;
  • Alimentele cu aspect si miros neplacut nu vor constitui hrana pentru animale;
  • Recipientele in care s-au aflat alimentele cu aspect si miros neplacut vor fi bine curatate si fierte;
  • Consumarea alimentelor pregatite pentru sugari imediat dupa prepararea lor, fara a fi reincalzite sau pastrate la frigider;
  • In cazul alimentelor gatite, asigurarea unei temperaturi de preparare de peste 70 grade Celsius;
  • Evitarea contactului intre alimentele nepreparate si cele preparate;
  • Evitarea injectarii sau inhalarii drogurilor de strada;

Bibliografie:

Sursa: https://cdc.gov/botulism/general.html

  1. Ontario - Ministry of Health and Long-Term Care Staff, Public Health Division
  2. Canada's Food-borne Illness Outbreak Response Protocol (FIORP) 2010: To guide a multi-jurisdictional response
  3. "About Botulism". Centers for Disease Control and Prevention. Archived from the original on 27 April 2020. Retrieved 8 April 2020.
  4. "Facts About Botulism". Emergency Preparedness and Response. Centers for Disease Control and Prevention. 14 October 2001. Archived from the original on 5 July 2011. Retrieved 2 July 2011.
  5. "Botulism". The Lecturio Medical Concept Library. Archived from the original on 9 July 2021. Retrieved 5 July 2021.
  6. "Botox" (PDF). Archived (PDF) from the original on 5 December 2019. Retrieved 6 December 2019.
  7. "Update of Safety Review of OnabotulinumtoxinA (marketed as Botox/Botox Cosmetic), AbobotulinumtoxinA (marketed as Dysport) and RimabotulinumtoxinB (marketed as Myobloc)". Food and Drug Administration. 15 November 2017. Archived from the original on 15 November 2017. Retrieved 29 December 2019.
  8. "ETOX 80E -Botulism". University of California, Santa Cruz. Archived from the original on 9 May 2013. Retrieved 12 February 2014.

Articole similare
Cum sa iti incarci bateriile cu energie primavara Cum sa iti incarci bateriile cu energie primavara

Primavara este cel mai asteptat anotimp, insa, din pacate, in aceasta perioada a anului suntem cei mai predispusi la stari de moleseala generala, la oboseala, senzatie de epuizare fizica, dureri de cap si de muschi si chiar stari de anxietate, iritabilitate si confuzie. Cauza este astenia de primavara, mai exact modificarile prin care trece organismul in procesul de adaptare de la sezonul rece la cel cald.

21 martie 2018
Edited 11 ianuarie 2023
citește articolul
Simptomele si prevenirea bolilor de prostata Simptomele si prevenirea bolilor de prostata

Prostata este o glanda care se gaseste in fata rectului, sub vezica urinara, inconjurand uretra, cu ajutorul sau eliminandu-se urina si sperma. Functia principala a prostatei este de a secreta un fluid care, impreuna cu spermatozoizii si lichidul seminal, este eliminat in timpul actului sexual, prin canalul urinar, sub forma spermei. Secretiile prostatei contribuie la formarea a aproximativ 25-30% din cantitatea de sperma ejaculata. Din pacate, t

22 februarie 2018
Edited 13 ianuarie 2023
citește articolul
Eczema atopica la copii si bebelusi Eczema atopica la copii si bebelusi

Eczema atopica, denumita in termeni medicali dermatita atopica, este o inflamatie cronica a pielii si apare la aproximativ 1 din 5 copii, fiind una dintre cele mai comune boli ale copilariei. Tinde sa se vindece catre varsta de 5 ani, uneori chiar la pubertate, apare pe fond genetic si nu este contagioasa.

22 februarie 2018
Edited 12 ianuarie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 9 total

Pagina