L-Tirozina: Ce este, beneficii pentru organism, contraindicatii
Corpul uman este un organism extrem de complex atunci cand vorbim de reactiile biochimice la nivel celular sau de procesele metabolice pe care le foloseste in timpul unui ciclu de viata. Organismul uman este o ,,uzina,, care e construita ca sa foloseasca proteine pentru a genera energie, dar carbohidratii si grasimile nu pot fi transformate in proteine. De aceea, in special la copii, cantitatea si compozitia proteinelor - aminoacizii care stau la baza - sunt de cea mai mare importanta pentru dezvoltarea corecta si sanatoasa.
Cercetarile au aratat ca la o ratie de aproximativ 2500 de calorii pe zi, doar 80% din necesarul de nutrienti este asigurat, iar femeile, in general, consuma zilnic sub 2000 kcal, motiv pentru care se confrunta mai des cu carente de vitamine si minerale decat barbatii. Studiile au explicat ca situatia devine mai alarmanta in cazul persoanelor care se supun dietelor de slabit. Practic aminoacizii au un rol vital in stimularea proceselor necesare supravietuirii. De ce avem nevoie de L-Tirozina si cum trebuie sa o administram corect descopera in acest material.
De ce avem nevoie de L-Tirozina? Cum identifici un aminoacid?Suplimente L-Tirozina.Ce este L-Tirozina si ce rol areImportanta aminoacidului L-Tirozina pentru copii Cand se administreaza L-Tirozina. Curiozitati despre aminoaciziClasificarea aminoacizilor. Contraindicatii L-TirozinaDe ce avem nevoie de L-Tirozina? Cum identifici un aminoacid?
Inainte de a vorbi despre L-Tirozina si cum se poate identifica acest aminoacid, trebuie sa incercam sa intelegem aminoacizii si rolul lor. Pe scurt, aminoacizii sunt elementele care alcatuiesc proteinele. Acestia sunt compusi din molecule care au in alcatuire gruparile carboxil si amino (HN2 si COOH). Aminoacizii ajuta la vindecarea ranilor, productia de hormoni, functia imuna, crestere in masa musculara, inaltime, pastrarea unui metabolism sanatos.
L-tirozina este o forma aminoacidului tirozina. Este un aminoacid neesential, ceea ce inseamna ca nu trebuie sa-l iei din alimente. Organismul il produce, folosind un alt aminoacid, fenilalanina. Este posibil sa vedeti tirozina comercializata sub forma de supliment cu sau fara „L”. Tirozina se afla in toate tesuturile corpului uman si in majoritatea fluidelor sale. Ajuta organismul sa construiasca proteine in corp si sa produca enzime, hormoni tiroidieni si melanina.
Melanina este o substanta naturala prezenta la toti oamenii in diferite proportii si concentratii care confera culoare pielii, parului si ochilor, aspect cunoscut de majoritatea persoanelor. Altfel spus, melanina este creata de niste celule denumite melanocite care intensifica productia atunci cand ne expunem la Soare, dar poate sa isi modifice cantitatea din organism si din cauza unor probleme hormonale, modificari la nivel de ADN sau pur si simplu are legatura cu mostenirea genetica sau cu anumite boli genetice care pot modifica culoarea pielii.
De asemenea, L-Tirozina ajuta organismul sa produca neurotransmitatori care ajuta celulele nervoase sa comunice. Tirozina este deosebit de importanta in producerea de epinefrina, norepinefrina si dopamina. Ajuta la formarea substantelor chimice importante ale creierului care afecteaza starea de spirit si somnul. Majoritatea oamenilor nu au nevoie sa ia L-tirozina, deoarece corpul lor are un mecanism de reglare a aprovizionarii cu tirozina. Daca nu consumi suficienta tirozina din alimente, corpul tau poate produce mai mult.
ce este saturatia de oxigen si cum se masoara
Suplimente L-Tirozina. Ce este L-Tirozina si ce rol are
Exista in farmacii o multime de suplimente care contin L-Tirozina. Majoritatea suplimentelor care contin acest aminoacid sunt recomandate persoanelor care au carente de memorie, se simt stresate si au probleme cu somnul. Cercetarile din ultimii ani au aratat ca tirozina ajuta oamenii sa performeze in situatii stresante, cum ar fi expunerea la vreme extrema sau li se cere sa indeplineasca anumite sarcini cognitive.
In mai multe studii, cei care au luat tirozina nu au prezentat probleme de procesare sau deficite de memorie care ar aparea in mod normal in situatii dificile. In plus, daca se administreaza cu recurenta Tirozina persoanele care au administrat-o pentru o perioada de 6 luni au dezvoltat performante cognitive in indeplinirea unor task-uri si viteza de reactie imbunatatita in situatii de stres cognitiv in activitatea profesionala.
ce este toxina botulinica si cum ne pune viata in pericol
Importanta aminoacizilor L-Tirozina pentru copii
Pana acum am inteles ca L-Tirozina este un aminoacid care este practic o ,,caramida,, din proteine animale si vegetale si nu numai care are multiple roluri in functionarea optima si sanatoasa a organismului pentru ca L-Tirozina leaga mai multe procese metabolice vitale.
Pentru anumiti copii, tirozina este un aminoacid esential. Vorbim practic de copii care sufera de fenilcetonurie (PKU). PKU este o afectiune grava in care fenilalanina se acumuleaza in organism si se depune in articulatii si alte zone ale corpului. Principalul tratament pentru PKU este restrictionarea surselor alimentare de fenilalanina. Sau utilizarea L-tirozinei care descompune acest aminoacid si il ajuta sa fie eliminat prin urina.
ce se intampla cand ai carenta de vitamine
Cand se administreaza L-Tirozina. Curiozitati despre aminoacizi
Pentru ca aminoacizii fac parte din proteine, avem nevoie de ei zilnic pentru ca sunt vitali in majoritatea proceselor care asigura buna functionare a organismului. In cazul de fata L-Tirozina este vitala in numeroase procese metabolice. O doza tipica pentru L-tirozina este de 150 miligrame (mg) pe zi. Ar trebui sa luati suplimente de tirozina inainte de mese, de preferinta impartite in trei doze zilnice.
Tirozina este abundenta in multe alimente, in special in surse traditionale de proteine, cum ar fi arahide, peste, pui, curcan, soia, oua si branza de vaci. Se gaseste si in semintele de dovleac, ovaz, grau, fasole, susan, avocado si banane.
Si daca tot am vorbit de L-Tirozina, pe scurt cateva curiozitati despre aminoacizi:
Pe scurt, ce este important de retinut despre aminoacizi.
● Mentin sanatatea muschilor
Aminoacizii sunt esentiali pentru sanatatea muschilor, motiv pentru care sportivilor li se recomanda utilizarea unui supliment cu aminoacizi. Leucina contribuie la refacerea musculara, in timp ce valina sustine functiile musculare.
● Regleaza ritmul circadian
Aminoacizii sunt importanti si pentru reglarea ritmului circadian. Histidina si triptofanul imbunatatesc somnul si amelioreaza insomnia si alte tulburari de somn.
● Participa la sinteza neurotransmitatorilor
Aminoacizii participa la sinteza neurotransmitatorilor si a hormonilor, fenilalanina fiind implicata atat in producerea acestora, cat si a altor aminoacizi.
● Asigura sanatatea parului, a pielii si a unghiilor
Lizina este un aminoacid implicat in producerea de colagen si elastina, aceste doua proteine fiind importante pentru sanatatea unghiilor, a parului si a pielii.
Clasificarea aminoacizilor. Contraindicatii L-Tirozina
Atunci cand vorbim de clasificarea aminoacizilor ne gandim in primul rand la clasa de aminoacizi esentiali. Proteinele sunt compuse din 20 de tipuri de aminoacizi - 12 aminoacizi neesentiali si 8 aminoacizi esentiali (valina, izoleucina, leucina, lizina, metionina, treonina, triptofan, feninalalanina). Aminoacizii neesentiali pot fi sintetizati in organism din alti aminoacizi, in timp ce, cei esentiali nu au cum sa fie produsi intern de catre organism si trebuie asimilati din surse externe.
Legat de riscul pe care il poate produce supradozajul cu L-tirozina s-au stabilit urmatoarele aspecte de catre specialisti, nutritionisti si endocrinologi. Acest aminoacid este produs de catre organism, dar daca este administrat din surse externe in cantitati prea mari, poate interactiona cu unele medicamente luate pentru probleme cu tiroida sau depresie si cu levodopa, luata pentru boala Parkinson. In plus, daca se administreaza L-Tirozina haotic, aceasta poate provoca in timp insomnie, neliniste, palpitatii, dureri de cap, dezechilibru gastric si arsuri la stomac.
In plus, femeile care sunt insarcinate sau care alapteaza nu trebuie sa ia L-tirozina. De asemenea, persoanele care au boli ale tiroidei nu trebuie sa ia suplimente cu acest aminoacid deoarece tirozina este implicata in productia de hormoni tiroidieni si nu trebuie sa utilizati L-tirozina daca aveti o afectiune tiroidiana, cum ar fi hipertiroidismul sau boala Graves. Ar putea duce la cresterea nivelului.
Daca suferiti de migrene se stie ca o parte din tirozina este transformata in neurotransmitatorul epinefrina. In timpul acestui proces, se creeaza o substanta numita tiramina. Tiramina poate declansa o durere de cap de tip migrena determinand contractia si apoi dilatarea vaselor de sange. Din acest motiv, cei care sunt susceptibili la migrene nu ar trebui sa ia L-tirozina.
SURSE DOCUMENTARE: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-l-tyrosine
REFERINTE:
- Alternative Medical Review: "Use of neurotransmitter precursors for treatment of depression."
- The American Journal of Clinical Nutrition: "Phenylketonuria: tyrosine supplementation in phenylalanine-restricted diets."
- Aviation, Space, and Environmental Medicine: "The effects of tyrosine on cognitive performance during extended wakefulness."
- Kapalka, G. Nutritional and Herbal Therapies for Children and Adolescents, Academic Press, 2010.
- Mount Sinai: "Tyrosine." National Headache Foundation: "Tyramine." NIH PubChem: "Tyrosine."
- Pharmacology, Biochemistry, and Behavior: "Behavioral and cognitive effects of tyrosine intake in healthy human adults."
- Natural Medicines Comprehensive Database: "Tyrosine."