Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Urinarea frecventa: cauze si tratament

Urinarea frecventa: cauze si tratament

Postat in: Sanatatea ta
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 28 iulie 2017 Ultima actualizare: 15 septembrie 2023

Desi ne gandim prima data la o infectie urinara atunci cand ne confruntam cu senzatia de urinare frecventa, exista multe alte cauze care genereaza acest simptom. Iar un tratament eficient vizeaza adevarata cauza, desigur.

Senzatie frecventa de urinare

Atunci cand ne confruntam cu o problema de sanatate, nevoia de a urina poate aparea brusc, ca si cum vezica urinara este plina si creeaza o asemenea presiune, ca trebuie sa ne grabim sa ajungem la baie. In unele cazuri, cantitatea de urina eliminata justifica graba, in altele, nu, caci persoana in cauza de-abia poate elimina, intrerupt, cateva picaturi de urina.

Specialistii in urologie atrag atentia ca o asemenea senzatie de vezica plina si nevoia de a urina mai des de opt ori de-a lungul unei zile indica, cel mai probabil, ca avem de-a face cu o vezica hiperactiva sau cu o alta problema de sanatate. Iar daca infectiile de tract urinar „se cer la baie” mai ales pe timpul zilei, alte boli ii pot trezi din somn pe cei in cauza de cel putin doua ori pe noapte.

Cauze de urinare frecventa

Nevoia frecventa de a urina poate aparea pe fondul unor afectiuni locale (infectii urinare – inclusiv prostatite, in cazul barbatilor –, vezica hiperactiva, cistita interstitiala, prolaps uterogenital si altele) sau sistemice (diabet zaharat, diabet insipid), dar si ca urmare a administrarii unor medicamente cu efect diuretic, cum sunt cele pentru reglarea tensiunii arteriale, de exemplu. De asemenea, consumul de cafea, de ceai verde sau de bauturi alcoolice, dar si fumatul au efect diuretic si determina urinarea mai frecventa decat este normal.

Tratament urinare frecventa


Cand apare problema urinarii frecvente, este nevoie sa fie depistata mai intai cauza care o provoaca si, apoi, in functie de aceasta, se administreaza un tratament. In caz contrar, nu numai ca tratamentul se va dovedi ineficient, dar poate chiar agrava adevarata afectiune care genereaza probleme urinare.


O situatie intalnita in care tratamentul este ineficient si chiar agravant este aceea in care se trateaza o cistita interstitiala sau o vezica hiperactiva ca si cum problema ar fi o infectie urinara bacteriana. Din pacate, organismul va fi poluat inutil cu antibiotic, iar clasicele bauturi adjuvante cu suc de merisor nu vor face decat sa sensibilizeze si mai mult vezica urinara. De aceea, consultul medical si efectuarea analizelor indicate de medic trebuie sa preceada orice masura cu intentie terapeutica.

Leucocite marite in urina - cum se trateaza

Tratamentul pentru leucocite crescute in urina depinde de cauza subiacenta a acestei afectiuni. In general, este important sa identifici si sa tratezi cauza principala a leucocituriei pentru a rezolva problema. In cazul unei infectii urinare, tratamentul se bazeaza de obicei pe administrarea de antibiotice pentru a combate bacteriile responsabile. Medicul va selecta un antibiotic adecvat in functie de tipul de bacterii identificate si de sensibilitatea acestora la antibiotice. Este important sa urmezi cu atentie schema de tratament prescrisa de medic si sa finalizezi intreaga durata a tratamentului pentru a preveni recidiva infectiei.

Daca sunt prezente alte infectii, cum ar fi uretrita sau cistita interstitiala, tratamentul poate include antibiotice specifice sau alte medicamente, in functie de cauza identificata si de recomandarile medicului. In situatiile in care calculii urinari sunt cauza leucocituriei, tratamentul poate implica administrarea de analgezice pentru controlul durerii, hidratarea adecvata si, in anumite cazuri, poate fi necesara interventia chirurgicala pentru a elimina pietrele.

Daca leucocituria este cauzata de afectiuni precum cistita interstitiala sau alte afectiuni renale, tratamentul poate varia in functie de caracteristicile specifice ale fiecarei afectiuni. Acesta poate include administrarea de medicamente antiinflamatorii, tratamentul simptomatic pentru gestionarea durerii si alte masuri specifice recomandate de medic.

Este important sa se consulte medicul pentru o evaluare adecvata si pentru a primi un plan de tratament personalizat in functie de cauza leucocituriei. Nu incepeti sau nu intrerupeti niciun tratament fara a discuta cu medicul. De asemenea, este esential sa respectati recomandarile medicului pentru a monitoriza starea si pentru a efectua analize de urina de control pentru a evalua eficacitatea tratamentului.

Culoarea si mirosul urinei. Cum stii ca trebuie sa te programezi la un consult

Multe lucruri pot afecta culoarea urinei, inclusiv lichidele consumate, alimentele, medicamentele si unele afectiuni. Cat de intunecata sau deschisa la culoare este urina indica, de obicei,  cantitatea de apa din urina. Suplimentele de vitamina B va pot face urina galben stralucitor. Unele medicamente, mure, sfecla rubarba sau sange in urina pot determina urina sa devina maro rosiatic. Unele alimente (cum ar fi sparanghelul), vitaminele si antibioticele pot face mirosul de urina diferit. Un miros dulce, fructat, poate fi cauzat de diabetul necontrolat. O infectie urinara poate provoca un miros neplacut.

Urina galben deschis: culoarea galbena tipica este normala si se datoreaza prezentei urobilinei amestecate cu apa. Daca bem mai mult, urina este mai usoara si, daca bem mai putin, urobilina este mai concentrata si mai intunecata. Daca urina este foarte clara, dar nu am baut mult, ar putea indica diabet. Urina portocalie: se poate datora pur si simplu consumului de morcovi, dar poate indica si o problema hepatica. Daca nu ati consumat alimente de aceasta culoare,  trebuie sa va adresati medicului dumneavoastra.

Urina albastra verzuie: consumand sparanghel sau coloranti albastri verzui in alimente, aceste aspecte pot modifica culoarea urinei. Unele bacterii care provoaca infectii urinare pot da si aceasta culoare. Urina de culoare cafelei: Fasolea poate produce aceasta culoare, precum si unele medicamente. Deshidratarea severa sau unele probleme hepatice pot provoca, de asemenea, aceasta culoare.

Urina roz sau rosiatica: poate fi produsa de afine si alte alimente rosii. De asemenea, si datorita exercitiilor fizice intense. Dar fara aceste declansatoare, este de obicei vorba despre prezenta sangelui in urina, care poate ascunde o infectie, o piatra in rinichi sau cauze mai periculoase, cum ar fi tumorile tractului urinar. Daca urina este rosie, este intotdeauna recomandat sa va consultati cu un urolog cat mai curand posibil.

BIBLIOGRAFIE:

Keratosis pilaris. American Osteopathic College of Dermatology. http://www.aocd.org/skin/dermatologic_diseases/keratosis_pilaris.html. Accessed Oct. 2, 2020;
Keratosis pilaris. Merck Manual Professional Version. https://www.merckmanuals.com/professional/dermatologic-disorders/cornification-disorders/keratosis;

Articole similare
Nutritie sanatoasa: Pericolele ascunse ale prajiturilor si deserturilor procesate Nutritie sanatoasa: Pericolele ascunse ale prajiturilor si deserturilor procesate

Grasimile trans sunt un tip de grasime nesanatoasa care se gaseste in alimente procesate, prajite si coapte. Aceste grasimi sunt create prin procesul de hidrogenare, care transforma uleiurile lichide in grasimi solide. Desi nu sunt intotdeauna prezente in cantitati mari in alimente, consumul regulat de grasimi trans poate avea efecte negative asupra sanatatii.

5 iunie 2024
Edited 5 iunie 2024
citește articolul
Util: Cum sa reduceti transpiratia excesiva in mod natural Util: Cum sa reduceti transpiratia excesiva in mod natural

Expertii sustin faptul ca exista oameni cu mai multa tendinta de a transpira decat altii, iar acest lucru are de-a face cu o cauza genetica. Productia excesiva de transpiratie, care este agravata in timpul verii, poate fi generalizata, atunci cand provine dintr-o anumita situatie, cum ar fi obezitatea, sarcina, anxietatea, consumul de alcool sau anumite boli, sau localizate (maini, axile), care nu depind de momente specifice.

9 mai 2023
Edited 9 mai 2023
citește articolul
Nutritie: Ce fructe se recomanda pentru refacerea organismului dupa efort Nutritie: Ce fructe se recomanda pentru refacerea organismului dupa efort

O banana sau un pahar cu lapte sunt cele mai indicate. In acest fel, tesuturile musculare se vor reface foarte bine dupa efort si te vei putea antrena cu bine ziua urmatoare fara sa acuzi oboseala sau dureri musculare.

8 mai 2023
Edited 8 mai 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 7 total

Pagina