Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00
Sarbatori fericite!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Nutritie sanatoasa: Pericolele ascunse ale prajiturilor si deserturilor procesate

Nutritie sanatoasa: Pericolele ascunse ale prajiturilor si deserturilor procesate

Postat in: Dieta si sport
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 5 iunie 2024 Ultima actualizare: 5 iunie 2024

Alimentele ultraprocesate, bauturile zaharoase si fast-food-urile, care au o calitate nutritionala slaba, inlocuiesc, din nefericire, din ce in ce mai mult, mesele nutritive, ceea ce genereaza efecte alarmante asupra sanatatii. Produsele ultraprocesate nu pot sta la baza dietei noastre, ele nu pot fi un produs esential in dietele noastre. In concluzie, prajiturile si deserturile procesate trebuie consumate cu moderatie si ar trebui sa fie evitate de catre persoanele care sufera de anumite afectiuni de sanatate, cum ar fi diabetul sau bolile de inima. Este important sa cititi cu atentie eticheta produselor pe care le cumparati si sa alegeti produse cu ingrediente naturale si cu un continut redus de zahar si grasimi trans.

Ce substante daunatoare gasim in deserturile si prajiturile procesate?

Prajiturile si deserturile procesate contin adesea o serie de ingrediente care pot fi daunatoare pentru sanatatea noastra daca sunt consumate in exces. Iata cateva dintre pericolele ascunse ale acestor produse:

Zaharul adaugat: Prajiturile si deserturile procesate sunt adesea bogate in zahar adaugat, care poate cauza probleme de sanatate cum ar fi cresterea nivelului de zahar din sange, cresterea in greutate, carii dentare si afectarea functiei creierului.

Grasimi trans: Acestea sunt grasimi procesate care sunt adaugate la multe prajituri si deserturi pentru a le prelungi durata de viata. Grasimile trans sunt asociate cu cresterea riscului de boli de inima, diabet si alte probleme de sanatate.

Conservanti si aditivi alimentari: Dulciurile procesate pot contine o serie de conservanti si aditivi alimentari care pot fi nocivi pentru sanatate. Acestia pot include coloranti artificiali, arome artificiale, indulcitori artificiali si alte substante chimice.

Carbohidrati procesati: Prajiturile si deserturile procesate contin adesea carbohidrati procesati, cum ar fi faina alba sau zahar alb, care sunt bogate in calorii si nu ofera nutrientii de care corpul nostru are nevoie.

Pot contine alergeni: Aceste produse pot contine alergeni precum oua, lapte, alune si grau, ceea ce le face inaccesibile persoanelor cu alergii alimentare.

 

Zaharul - De ce este periculos pentru metabolism?

Practic, deoarece contraindicatiile sale depasesc cu mult caloriile pe care le ofera. Provoaca dependenta, duce la diferite boli, provoaca oboseala si lipsa de energie. Desi exista produse in care este usor sa se detecteze un nivel ridicat de zahar, cum ar fi dulciuri sau ciocolata, exista, de asemenea, o lista nesfarsita de alimente procesate aparent neindulcite, care contin acest ingredient ascuns – ketchup si alte sosuri, batoane de cereale, mezeluri.

Faciliteaza aparitia diabetului de tip II si a colesterolului

Desi s-a insistat ani de zile sa punem deoparte grasimile saturate, adevarul este ca zaharurile sunt, de asemenea, mari dusmani daca vrem sa reducem colesterolul ”rau” sau LDL. Un prim sfat este de a reduce zaharul de masa din cafea, infuzii sau sucuri. Nu este vorba despre inlocuirea zaharului cu indulcitori, ci despre a invata sa descoperiM aroma naturala a alimentelor fara a fi nevoie sa indulcim totul.

Zaharul dauneaza organelor, tesuturilor si vaselor de sange

Fructoza este o componenta a zaharului care se adauga la nenumarate produse procesate. In timp, o dieta bogata in fructoza acumuleaza grasime in ficat. Bolile cardiovasculare sunt, de asemenea, strans legate de excesul de greutate, diabetul de tip II sau hipertensiunea arteriala. Excesul de zaharuri si, ca urmare, nivelurile ridicate de insulina, au multe de-a face cu toate aceste patologii.

Zaharul creeaza dependenta

Suna ca un film, dar este adevarat: zaharul este un nou drog al secolului actual. Numeroase studii au confirmat faptul ca, daca ne obisnuim corpul sa ii dam zahar zilnic si intr-o zi decidem sa renuntam, vom experimenta simptome de sindrom de sevraj. Zaharul cauzeaza eliberarea de substante chimice din centrul placerii creierului, cum ar fi opioidele si dopamina. Pe de alta parte, gandeste-te ca daca iti este foame tot timpul, nu te simti satul de nimic si suferi de anxietate legata de mancare, acest lucru poate aparea deoarece consumi mai mult zahar decat ar trebui. Explicatia stiintifica este ca fructoza prezenta in zaharuri reduce functia hormonului leptina (responsabil pentru informarea creierului ca ati mancat suficient).

Grasimile trans – cum afecteaza sanatatea

Grasimile trans sunt un tip de grasime nesanatoasa care se gaseste in alimente procesate, prajite si coapte. Aceste grasimi sunt create prin procesul de hidrogenare, care transforma uleiurile lichide in grasimi solide. Desi nu sunt intotdeauna prezente in cantitati mari in alimente, consumul regulat de grasimi trans poate avea efecte negative asupra sanatatii. Aceste grasimi au fost legate de cresterea nivelului de colesterol "rau" (LDL) si scaderea nivelului de colesterol "bun" (HDL) din sange. Aceasta modificare a profilului lipidic poate creste riscul de aparitie a bolilor de inima si a altor afectiuni cronice, cum ar fi diabetul de tip 2 si bolile inflamatorii intestinale. De asemenea, grasimile trans au fost asociate cu cresterea inflamatiei in organism, care poate fi un factor contribuitor la dezvoltarea unor boli cronice. In plus, grasimile trans pot afecta absorbtia vitaminelor si mineralelor esentiale si pot interfera cu functia celulara normala.

Carbohidratii procesati – de ce sa ii eviti

Carbohidratii procesati sunt alimente care au fost modificate prin extractie sau adaugare de ingrediente si exista mai multe motive pentru care ar trebui sa evitati consumul excesiv de carbohidrati procesati:

Contin multe calorii si putini nutrienti - Alimentele procesate sunt adesea bogate in calorii si scazute in nutrienti importanti, cum ar fi vitaminele, mineralele si fibrele. Astfel, consumul excesiv de alimente procesate poate contribui la cresterea in greutate si la deficientele nutritionale.

Pot cauza cresterea nivelului de zahar din sange - Carbohidratii procesati, cum ar fi zaharul rafinat si siropurile, pot fi absorbiti rapid in sange, ceea ce poate duce la o crestere rapida a nivelului de zahar din sange. Aceasta poate conduce la oboseala si la o crestere a poftelor alimentare, care poate genera un consum excesiv de calorii si la cresterea in greutate.
Sporesc riscul de boli cronice - Consumul excesiv de alimente procesate poate creste riscul de boli cronice, cum ar fi diabetul de tip 2, bolile de inima si cancerul. Acest lucru se datoreaza faptului ca aceste alimente pot contine ingrediente artificiale, aditivi alimentari si conservanti care pot fi daunatori pentru sanatatea noastra pe termen lung.

Conservanti si aditivi – de ce se recomanda un consum cat mai redus
Pot fi toxici - Unii conservanti si aditivi alimentari pot fi toxici si pot cauza probleme de sanatate la consumatorii lor. De exemplu, conservantii din categoria nitratilor pot fi convertiti in nitrozamine, care sunt considerate a fi cancerigene.

Pot cauza alergii si intolerante alimentare - Multi conservanti si aditivi alimentari pot cauza reactii alergice sau intolerante alimentare la oameni. Acestea pot duce la simptome cum ar fi eruptii cutanate, umflaturi, dureri de stomac si chiar probleme respiratorii. Pot fi asociati cu probleme de sanatate pe termen lung - Exista ingrijorari cu privire la faptul ca aditivii si conservantii alimentari, consumati pe termen lung, pot fi asociati cu probleme de sanatate, cum ar fi boli de inima, diabet si cancer.

 

Cum se masoara glicemia? Cum stii ca trebuie sa renunti la zaharurile clasice

Glicemia este determinata de concentratia de glucoza prezenta in sange, glucoza, la randul ei, rezultand din procesul metabolic efectuat de organism prin digerarea alimentelor ce contin carbohidrati. Important de retinut este faptul ca glucoza este necesara pentru o buna functionare a creierului. Dulciurile procesate conduc la cresterea nivelului de glicemie. Daca te simti slabit, ametit, ai greturi sau furnicaturi in maini si picioare, trebuie sa stii ca acestea ar putea fi primele semne ale unor fluctuatii ale glicemiei. Atunci cand nivelul de glicemie oscileaza intre valori extreme inseamna ca avem doua afectiuni legate direct cu acest simptom:

Hiperglicemia: presupune o crestere a glicemiei peste valorile normale si apare daca persoana respectiva dezvolta diabet zaharat; Hipoglicemia: presupune o scadere a glicemiei si apare in lipsa alimentatiei pentru mai multe ore, dar si pe fondul unor afectiuni serioase. In cazul in care tii dieta sau ai un program de lucru foarte incarcat si deseori "sari" peste mese, este bine sa stii care sunt principalele semne ce indica o cadere de glicemie. Poti sa ai senzatia ca te simti slabi, stari de foame, esti nervos, agitat, anxios, ai ameteli, tremuraturi musculare necontrolate, transpiratie, bufeuri, senzatia de furnicaturi la maini si picioare.

 

Bibliografie:

Alternative Medical Review: "Use of neurotransmitter precursors for treatment of depression."
The American Journal of Clinical Nutrition: "Phenylketonuria: tyrosine supplementation in phenylalanine-restricted diets."
Aviation, Space, and Environmental Medicine: "The effects of tyrosine on cognitive performance during extended'"
Kapalka, G. Nutritional and Herbal Therapies for Children and Adolescents, Academic Press, 2010.
Mount Sinai: "Tyrosine." National Headache Foundation: "Tyramine." NIH PubChem: "Tyrosine."
Pharmacology, Biochemistry, and Behavior: "Behavioral and cognitive effects of tyrosine intake in healthy human adults."

Articole similare
Nutritie: De ce are nevoie organismul de complexul de vitamine B Nutritie: De ce are nevoie organismul de complexul de vitamine B

Complexul de vitamine B include o serie de opt vitamine solubile in apa, esentiale pentru organism: B1, B2, B3, B6, B7, B9, B12 si B15. Una dintre aceste vitamine vitale pentru organism este Vitamina B1 sau TIAMINA, o vitamina hidrosolubila in apa si in alte substante lichide. In plus, este sensibila la actiunea caldurii, in mediu umed, la lumina, pH neutru si alcalin. De asemenea, este anihilata rapid in contact cu zaharul, cafeina, taninurile continute in anumite plante, alcoolul si nicotina. 

27 februarie 2024
Edited 29 martie 2024
citește articolul
Nutritie: Care sunt beneficiile consumului de fragi Nutritie: Care sunt beneficiile consumului de fragi

Fragile sunt fructe delicioase, care ofera o varietate de beneficii nutritionale. Sunt bogate in vitamine, minerale, antioxidanti si alte substante nutritive benefice pentru sanatatea ta. Fragile sunt, de asemenea, o sursa buna de mangan, un mineral important pentru oase sanatoase, si de potasiu, care ajuta la reglarea tensiunii arteriale.

7 aprilie 2023
Edited 7 aprilie 2023
citește articolul
Nutritie: Beneficii pentru consum a dudelor negre Nutritie: Beneficii pentru consum a dudelor negre

Dudele sunt fructele dulci ale dudului, un pom fructifer care creste in zonele cu clima temperata. Acestea sunt foarte apreciate pentru aroma lor unica, si continutul lor nutritiv bogat. Exista zeci de varietati de dude toate la fel de savuroase si sanatoase.

7 aprilie 2023
Edited 7 aprilie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.