Util: Cum sa aplici sau sa indepartezi corect plasturii medicali
Plasturii sunt materiale sanitare inovatoare, folosite cu scopul de a acoperi si proteja ranile si taieturile, sau pentru a vindeca diferite afectiuni ale pielii, spre exemplu: negii. Acestia sunt creati dintr-o banda de material elastic, cum ar fi plasticul sau tesatura, avand pe o parte un strat de adeziv ce trebuie aplicat pe piele. Plasturii reprezinta o modalitate, simpla, eficienta si rapida pentru protejarea pielii, vindecarea ranilor si a ltor afectiuni ale pielii.
Acestia pot fi fabricati din mai multe tipuri de materiale, printre care se enumera: fibra de bumbac, poliester sau o combinatie a acestora. Adezivul la randul sau poate fi confectionat din rasini acrilice sau din diverse alte materii similare. Exista diferite tipuri de plasturi, de pilda cele impermeabile, ceea ce semnifica faptul ca acestia pot fi purtati in timpul diferitelor activitati ce implica diverse lichide cum ar fi apa sau transpiratia. De asemenea, alte tipuri de plasturi sunt gandite pentru a diminua durerea si pentru a reduce inflamatia, deci pot avea in componenta substante analgezice sau antiinflamatorii.
Este fundamental ca plasturii sa fie folositi in functie de necesitatile fiecarei persoane. Pe piata se gasesc o diversitate de plasturi, de exemplu: plasturii standard, plasturii impermeabili, plasturii pentru indepartarea negilor, plasturii pentru leziuni la nivelul genunchilor sau a cotului, plasturi pentru bataturi si asa mai departe. Bineinteles ca, este extrem de important sa se citeasca si sa se urmareasca instructiunile de utilizare mentionate pe ambalajul cutiei si pe prospectul acestora. Daca persoanele in cauza au parte de o leziune mai grava sau nu sunt sigure in ceea ce priveste folosirea unui plasture, este recomandata consultarea unui medic.
Cum se aplica corect un plasture?
Multe persoane utilizeaza plasturii in mod incorect, de aceea este necesar sa stim cum trebuie aplicati in zona afectata. Aplicarea corecta a unui plasture poate ajuta la protejarea ranilor si la accelerarea tratarii. Cativa pasi pentru a folosi corect un plasture:
Zona afectata trebuie curatata, clatiti si uscati bine zona inainte de a utiliza un plasture, pentru a se evita infectiile.
In functie de dimensiunea ranii, trebuie ales si tipul de plasture. Acesta trebuie sa acopere in intregime zona afectata.
Dupa ce s-au efectuat primii doi pasi, se indeparteaza folia de protectie de pe partea cu adeziv a plasturelui.
Se pune plasturele peste rana, cu atentie sa se acopere toata rana, apoi se verifica daca acesta a fost fixat bine si ca nu e misca sau se indoaie.
Cand va fi necesar, plasturele trebuie inlaturat cu grija.
In momentul in care se utilizeaza un plasture, zona afectata trebuie pastrata curata si uscata, plasturele fiind necesar sa se schimbe o data la 24 – 48 de ore ori atunci cand acesta este murdar sau dezlipit. Daca apar semne de infectie trebuie consultat un medic.
Cum se aplica un plasture pentru a ocoli durerea?
Fixarea unui plasture poate fi considerata deseori durerosa, in special cand rana este situata intr-o zona sensibila sau expusa frecarii. Cateva sfaturi pentru a aplica un plasture fara durere:
Zona afectata trebuie curatata. Daca aceasta va fi curata va fi mai putin dureros in momentul in care plasturele va fi pus.
Se poate folosi un gel anestezic, in cazul persoanelor cu o sensibilitate sporita, in zona afectata inainte de a fi pus plasturele. Gelurile anestezice pot fi cumparate din farmacii si contin ingrediente ce pot reduce durerea.
Utilizarea unui plasture moale, care este mai elastic si mai usor de pus decat cei obisnuiti, special conceputi pentru pielea sensibila sau moale cu scopul de a reduce durerea.
Inainte de aplicare plasturele incalzit in maini sau prin frecarea acestuia in palme poate influenta adezivul sa fie mai flexibil, lucru ce l-ar face mai usor de aplicat.
Se recomanda evitarea frecarii sau a tractiunii puternice, lucru ce poate diminua durerea si disconfortul in momentul aplicarii cu grija si incete a plasturelui asupra ranii.
Daca durerea nu dispare si devine mai puternica, luati legatura cu medicul sau farmacistul pentru a afla despre alte variante de vindecare a zonei afectate.
Cum se indeparteaza corect un plasture?
Prin utilizarea unei metode corecte de indepartarea a unui plasture se pot evita disconfortul si durerea. Cateva sfaturi pentru a indeparta un plasture corect:
Incalzirea plasturelui cu manile sau un prosop cald poate influenta adezivul sa devina mai flexibil si usor de indepartat.
Plasturele trebuie inlaturat intr-o singura miscare fara sa se smulga sau sa se traga de piele. De asemenea, acesta trebuie indepartat in sens invers sensului de crestere a firului de parului.
Folosirea apei sau a uleiului. Daca plasturele este lipit foarte bine, pentru a il indeparta se poate utiliza un prosop cu apa calda sau se poate pune putin ulei pe partea adeziva, unde trebuie lasat cateva minute sa inmoaie plasturele.
Spalarea cu apa si sapun este obligatorie dupa inlaturarea unui plasture pentru a preveni infectiile.
Daca se observa semne deiritatie a pielii sau de infectie, se recomanda consultarea unui medic.
Cum se indeparteaza un plasture fara durere?
Deseori inlaturarea unui plasture poate fi una dureroasa, insa in schimb exista cateva sfaturi pentru a scapa de durere:
Pentru ca adezivul sa devina mai flexibil si usor de inlaturat se recomanda incalzirea badajului cu mainile sau cu un prosop cald.
De asemenea, se propune ca plasturele sa fie dat jos cu ajutorul unei simple miscari efectuate fara a smulge firele de par, invers fata de sensul de crestere a parului.
In cazurile in care plasturele este foarte bine lipit se indica folosirea unui solutii alcoolice sanitare, a apei sau a unui ulei ce se aplica peste bandaj, se lasa cateva minute sa actionize asupra acestuia, apoi se indeparteaza cu grija de pe rana.
Pentru a diminua disconfortul se poate aplica presiune pe zona din jurul plasturelui in timp ce acesta este indepartat cu grija.
Exista solutii speciale pentru indepartarea plasturilor, ce se pot gasi in farmacii, care pot ajuta la reducerea durerii si fara a deteriora cat de putin pielea.
Cum sa alegi corect compresele medicale
Compresele medicale sunt materiale de tip sanitar destinate utilizarii cu scopul de a vindeca diferite afectiuni, mai ales cele ce implica umflaturi, inflamatii sau chiar dureri. Acestea sunt concepute din diferite materiale, printre care se regasesc si bumbacul, tifonul sau vata. Compresele sanitare pot fi utilizate cu scopul de a trata rani si arsuri minore, de a reduce inflamatiile si umflaturile din zona afectata, de a diminua durerile musculare si nu in ultimul rand pentru a reduce febra.
Bineinteles ca, mai exista si alte intrebuintari ale acestora, cum ar fi punerea unei presiuni asupra zonei afectate, stoparea unei sangerari sau chiar evitarea cheagurilor de sange. In urmarirea tratarii corecte si adecvate a unei rani ce necesita utilizarea compreselor medicale, se recomanda urmarirea instructiunile unui medic, a unui specialist sau a unui farmacist cu priviere la folosirea acestora. Acestea pot fi achizitionate si gasite in farmacii.
Mai multe informatii despre compresele medicale
Bibliografie:
Tilles G, Wallach D (1989). "[The history of nosology in dermatology]". Annales de Dermatologie et de Venereologie (in French);
Lambert WC, Everett MA (October 1981). "The nosology of parapsoriasis". Journal of the American Academy of Dermatology;
Jackson R (May 1977). "Historical outline of attempts to classify skin diseases". Canadian Medical Association Journal;
Copeman PW (February 1995). "The creation of global dermatology". Journal of the Royal Society of Medicine;