Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Ce este xantocromia? Boli asociate cu xantocromia

Ce este xantocromia? Boli asociate cu xantocromia

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 18 septembrie 2024 Ultima actualizare: 18 septembrie 2024

Xantocromia este o afectiune in care persoana tinde sa aiba pielea, unghiile si ochii galbui. Se datoreaza excesului de bilirubina din organism. Unele boli asociate cu xantocromie sunt: icterul, anemia hemolitica, insuficienta hepatica acuta si boala Addison. Bilirubina este un produs rezidual creat in timpul defalcarii si reciclarii normale a celulelor. De obicei, xantocromia in par poate fi cauzata de leziuni sau traumatisme la nivelul capului, dar uneori poate fi asociata si cu boli hepatice. Exemplele includ icterul obstructiv de la calculi biliari sau hepatita cronica din abuzul de alcool. Xantocromia la nivelul pielii poate rezulta din anemie hemolitica, leucemie, mielodisplazie sau policitemie vera. Urticaria papulara poate duce, de asemenea, la ingalbenirea pielii prin vasodilatatie si scurgerea ulterioara a unor cantitati mari de globule albe in derm.

Ficatul produce bilirubina in timpul descompunerii hemoglobinei din globulele rosii vechi. Splina elimina excesul de bilirubina din sange, inainte de a patrunde in ficat si ajuta la eliminarea acesteia cu urina, scaun sau bila. Xantocromia apare de multe ori insotita de echimoze (vanatai). Vanataile, precum si alte afectiuni medicale cunoscute, de asemenea, ca produc o decolorare galbena a pielii (de exemplu, hemoglobinurie si niveluri crescute de bilirubina), sunt cauzate de descompunerea celulelor rosii din sange. Hemoglobina din fiecare celula elibereaza fier in fluxul sanguin, care este apoi transformat in hemosiderin si secretat din celula. Hemosiderina este un pigment maroniu care este stocat in splina si ficat, pana cand este eliberat in sistemul nostru circulator. Procesul de descompunere a hemoglobinei in bilirubina este ceea ce cauzeaza aparitia xantocromiei. Bilirubina provine din hemoglobina atunci cand se descompune si este excretata prin ficat, splina, intestine si piele.

Cauzele afectiunii

Poate fi cauzata de boli hepatice, unele tipuri de cancer, boli de rinichi si insuficienta cardiaca. Se poate datora si anumitor medicamente, inclusiv cele pentru tratarea malariei. De asemenea, este observata la unele persoane cu anumite tulburari genetice, cum ar fi porfiria si sferocitoza ereditara, dar poate fi observata si in alte afectiuni, cum ar fi anemia cu deficit de fier. Simptomele pot include icter (pielea galbena), vanatai si sangerari usoare, niveluri scazute de celule rosii din sange, paloare a pielii si a ochilor, slabiciune, senzatia de supraincalzire adesea, chiar si cand temperatura exterioara sau interioara este scazuta. Unele simptome comune includ oboseala, dureri de cap si dureri la nivelul articulatiilor. Cel mai frecvent simptom al xantocromiei este pigmentarea pielii care se transforma in coloratie galbuie sau o schimbare totala a culorii pielii. Prezenta xantocromiei poate fi detectata luand in considerare simptomele, constatarile de laborator si studiile imagistice.

Devenind mai frecventa in ultimul deceniu, xantocromia este o afectiune in care exista un exces de bilirubina in sange. Acest lucru face ca pielea persoanei sa capete o nuanta galbena sau maronie. Persoanele care sunt expuse riscului pentru aceasta afectiune includ nou-nascutii, bebelusii si sugarii, deoarece ficatul lor nu functioneaza la 100%. Xantocromia poate aparea daca ficatul este afectat din cauze diverse, printre care hepatita sau icterul. Xantocromia este decolorarea galbuie a tesutului din cauza cantitatilor crescute de bilirubina din sange si din alte fluide corporale sau din cauza prezentei anumitor medicamente. Aceasta conditie poate fi un simptom al multor boli diferite.

De ce icterul schimba culoarea...pielii

Cand auzim pe cineva ca are icter, nu vorbim de o boala in sine. Probleme ale cailor biliare, anumite proteine care nu se mai gasesc in sange, secretia oprita a bilirubinei, iritarea frecventa a mucoaselor stomacului, sau acel colorat galben intens care se gaseste in urina, toate sunt de fapt semne care pot anunta icter, simptom care la randul lui anunta alte afectiuni. Dupa examenul fizic si dupa consultul medical se poate stabili daca vorbim de icterul mecanic sau de alte forme ale icterului neonatal. De multe ori icterul este asociat cu diferite forme de hepatita virala sau cu probleme ale vezicii biliare. Icterul reprezinta de fapt o coloristica ciudata a albului ochiului, iar diagnosticul icterului are legatura directa cu alti factori si alte simptome.

Icterul este un termen folosit pentru a descrie o nuanta galbena a pielii si a albului ochiului. Culoarea pielii si a albului ochilor variaza in functie de nivelurile de bilirubina, un material rezidual acumulat in sange. Nivelurile moderate duc la o culoare galbena, in timp ce nivelele foarte ridicate vor parea maro. Colorare in galben a pielii, scleroticii (albul ochiului) si a mucoaselor, din cauza acumularii in sange a bilirubinei (pigment derivat din hemoglobina) duce practic la icter. Exista doua tipuri de bilirubina: bilirubina zisa libera (neconjugata) rezultata in cursul distrugerii globulelor rosii, insolubila in apa (nu trece in urina), se transforma in ficat prin legare de albumina in bilirubina con­jugata, solubila in apa si excretata in urina.

Din acest motiv se disting doua mari tipuri de icter: primul este dat de o distrugere excesiva de glo­bule rosii (anemie hemolitica) sau de un deficit enzimatic ereditar al celulelor hepatice (sindromul lui Gilbert); al doilea se manifesta in cursul bolilor de ficat si ale cailor biliare (hepatita virala sau toxica, infectie bacteriana, ciroza, febra glabena, tumora maligna, litiaza infectata). Pentru a stabili cu exactitate forma de icter este nevoie de un medic specialist care sa puna diagnosticul corect. Afectiunea apare frecvent in randul copiilor. Cu toate acestea, icterul poate aparea si la persoanele de toate varstele si este, in mod normal, rezultatul unei afectiuni subiacente, boala indicand in mod normal o problema cu ficatul sau cu ductul biliar.

 

Cauzele icterului

Icterul este o ingalbenire a pielii si a albului ochilor care se intampla atunci cand organismul nu proceseaza corect bilirubina. Aceasta se poate datora unei probleme in ficat. Bilirubina este un deseu de culoare galbena care ramane in sange dupa ce fierul este indepartat. Cand bilirubina ajunge la ficat, alte substante chimice se ataseaza la acesta. Daca exista prea multa bilirubina, aceasta se poate scurge in tesuturile din jur. Aceasta este cunoscuta sub numele de hiperbilirubinemie si provoaca culoarea galbena a pielii si a ochilor.

Icterul apare cel mai adesea ca urmare a unei tulburari care provoaca producerea de prea multa bilirubina sau impiedica ficatul sa scape de ea. Ambele rezultate au ca efect depunerea bilirubinei in tesuturi. In acest context, icterul poate prezenta indicii care pot localiza o inflamatie acuta a ficatului. Din cauza acestei probleme medicale este afectata capacitatea ficatului de a conjuga si secreta bilirubina, ducand la acumulare in diferite zone ale organismului, inclusiv in scleroderma. Icterul mai poate anunta o inflamatie a ductului biliar si are legatura directa cu secretia de bila si eliminarea bilirubinei. Mai pot aparea crize de icter si din cauza obstructionarii canalului biliar. Din aceasta cauza este blocata activitatea ficatului de a elimina bilirubina.

Boli asociate cu icterul

Anemia hemolitica apare atunci cand productia de bilirubina creste in cantitati prea mari iar celule rosii sunt practic sufocate. O alta boala asociata cu icterul este Sindromul Gilbert. Sindromul Gilbert este e afecţiune a ficatului ce se caracterizează prin procesarea incorectă a bilirubinei. Bilirubina provine din degradarea hematiilor şi suferă o transformare la nivelul ficatului din bilirubină neconjugată în bilirubină conjugată. În sindromul Gilbert, procesul de conjugare al bilirubinei este deficitar, bilirubina neconjugată acumulându-se în organism şi producând în unele cazuri icter (îngălbenirea pielii, mucoaselor şi sclerelor).

Sindromul Gilbert este o afecţiune puţin severă ce afectează 3-7% din populaţie, nu necesită tratament şi în general este diagnosticată întâmplător, prin analize de rutină. Singurul factor de risc pentru apariţia sindromului Gilbert este genetic, şi anume mutația promotorului (regiunii de început) a genei UGT1A1, care se transmite autozomal recesiv, ceea ce înseamnă că o persoană afectată a moştenit ambele copii ale genei mutante, câte una de la fiecare părinte care este purtător sănătos al unei mutații. Studiile au aratat ca persoanele care au icter manifesta in proportie de peste 88% la suta urmatoarele simptome: urina de culoare inchisa; purit in zona ochilor si a pielii unde se afla ficatul, oboseala, varsaturi si pusee de febra.

Tratament pentru icter

Tratamentul icterului va depinde de cauza care sta la baza si vizeaza mai degraba cauza decat simptomele icterului. In tratarea bolii sunt utilizate medicamente pentru cresterea cantitatii de fier in sange, fie prin administrarea de suplimente de fier, fie prin consumul mai multor alimente bogate in fier. Hepatita indusa de icter necesita medicamente antivirale sau steroizi. Medicii pot trata icterul indus de obstructie prin indepartarea chirurgicala a obstructiei. In cazul in care icterul a fost cauzat de utilizarea unui medicament, tratamentul implica trecerea la un medicament alternativ. Icterul este legat de functia hepatica. Este esential ca oamenii sa mentina starea de sanatate a acestui organ vital. Se recomanda o dieta echilibrata, evitarea alimentelor grase si a consumului de alcool.

BIBLIOGRAFIE:

Shah KH, Edlow JA. Distinguishing traumatic lumbar puncture from true subarachnoid hemorrhage. J Emerg Med. 2002 Jul;

Seehusen DA, Reeves MM, Fomin DA. Cerebrospinal fluid analysis. Am Fam Physician. 2003 Sep 15;

Chu KH, Bishop RO, Brown AF. Spectrophotometry, not visual inspection for the detection of xanthochromia in suspected subarachnoid haemorrhage: A debate. Emerg Med Australas. 2015 Jun;

Gill HS, Marcolini EG, Barber D, Wira CR. The Utility of Lumbar Puncture After a Negative Head CT in the Emergency Department Evaluation of Subarachnoid Hemorrhage. Yale;

Long B, Koyfman A, Runyon MS. Subarachnoid Hemorrhage: Updates in Diagnosis and Management. Emerg Med Clin North Am. 2017 Nov;

Ichiba T, Hara M, Nishikawa K, Tanabe T, Urashima M, Naitou H. Comprehensive Evaluation of Diagnostic and Treatment Strategies for Idiopathic Spinal Subarachnoid Hemorrhage;

Yu SD, Chen MY, Johnson AJ. Factors associated with traumatic fluoroscopy-guided lumbar punctures: a retrospective review. AJNR Am J Neuroradiol. 2009 Mar;

Petzold A, Keir G, Sharpe LT. Spectrophotometry for xanthochromia. N Engl J Med. 2004 Oct 14;

Petzold A, Keir G, Sharpe TL. Why human color vision cannot reliably detect cerebrospinal fluid xanthochromia. Stroke. 2005 Jun;

Moore SA, Rabinstein AA, Stewart MW, David Freeman W. Recognizing the signs and symptoms of aneurysmal subarachnoid hemorrhage. Expert Rev Neurother. 2014 Jul;

Abraham MK, Chang WW. Subarachnoid Hemorrhage. Emerg Med Clin North Am. 2016 Nov;

Dupont SA, Wijdicks EF, Manno EM, Rabinstein AA. Thunderclap headache and normal computed tomographic results: value of cerebrospinal fluid analysis. Mayo Clin Proc. 2008 Dec;

Articole similare
Polimiozita: Cum recunosti aceasta boala autoimuna, simptome, tipuri de tratament Polimiozita: Cum recunosti aceasta boala autoimuna, simptome, tipuri de tratament

Polimiozita este o tulburare inflamatorie cronica a pielii si a muschilor. Dovezile sustin ca este o boala mediata imun si 50-70% dintre pacienti au auto-anticorpi specifici miozitei circulante. Pacientii prezinta de obicei slabiciune musculara simetrica, proximala si leziuni ale pielii care demonstreaza dermatita de interfata in histopatologie. Evaluarea inflamatiei musculare poate include enzime musculare, electromiograma, imagistica prin rezonanta magnetica si / sau biopsie musculara.

17 mai 2023
citește articolul
Sindromul Goodpasture: Cum poate fi gestionata aceasta boala autoimuna rara Sindromul Goodpasture: Cum poate fi gestionata aceasta boala autoimuna rara

Sindromul Goodpasture este o boala autoimuna in care exista probleme la plamani (sangerare pulmonara) si la rinichi (glomerulonefrita). Unii folosesc termenul "sindromul Goodpasture" pentru cazurile in care exista glomerulonefrita si hemoragie pulmonara si termenul "boala Goodpasture" atunci cand exista glomerulonefrita, hemoragie pulmonara si unele substante in sange numite anticorpi anti-MBG.

16 mai 2023
Edited 16 mai 2023
citește articolul
Sindromul Bloom: Tot ce trebuie sa stiti despre aceasta boala genetica rara Sindromul Bloom: Tot ce trebuie sa stiti despre aceasta boala genetica rara

Sindromul Bloom afecteaza multe sisteme diferite ale corpului si se caracterizeaza prin crestere lenta, sensibilitate la soare si un risc crescut de cancer. Simptomele includ statura scurta, eruptii cutanate sensibile la soare si un sistem imunitar care nu functioneaza corect. Unele persoane cu sindrom Bloom au dizabilitati de invatare, diabet de tip 2 si boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC) si dezvolta cancer.

16 mai 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.