Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Sarbatori fericite!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Util: Lucruri de care trebuie sa ai grija pentru a preveni imbatranirea prematura a tenului

Util: Lucruri de care trebuie sa ai grija pentru a preveni imbatranirea prematura a tenului

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 27 martie 2024 Ultima actualizare: 28 martie 2024

Pe masura ce imbatranim pielea se schimba si ea, insa fiecare individ va avea un anumit ritm al imbatranirii si al transformarilor aparute la nivelul pielii. Cand vine vorba de piele nu exista o varsta specifica pentru ea, pielea doar imbatraneste odata cu tot organismul. Manifestarea imbatranirii se poate vedea la deficitul de acid hialuronic si colagen, de sebum, care duce la incetinirea regenerarii celulare.

Pielea femeilor este mai subtire decat cea a barbatilor, apar riduri si efectele imbatranirii se vad mult mai rapid. Soarele, tutunul, poluare, lipsa de somn, schimbarile hormonale pot accelera maturizarea si imbatranirea pielii. Si asta nu e tot. Machiajul excesiv sau evitarea demachierii seara pot lasa urme pe ten si pot grabi procesul de imbatranire al tenului. Ce produse trebuie sa folosim cu recurenta si cum sa le alegem descopera in materialul urmator.

Care sunt primele semne ca pielea imbatraneste prematur?

Daca discutam despre pielea matura atunci ne referim la pielea de dupa 40-50 de ani, ceea ce corespunde fiziologic cu instalarea menopauzei la femei. Riscul de deshidratare este mai mare la pielea matura, se schimba si modul in care arata pielea, nu mai este asa de stralucitoare, apar hiperpigmentarea si punctele negre. Ne putem trezi cu piele mai uscata, mai greu de ingrijit si mult mai sensibila odata ce discutam despre pielea matura.

Maturizarea pielii incepe insa dupa varsta de 25 de ani, dar depinde mult de genetica, de factorii de mediu, nu prea conteaza varsta biologica daca ne referim la pielea matura. Unele femei pot sa vada maturizarea pielii de la 30 de ani, altele la peste 60 de ani. Impresia de piele matura poate sa apara de la expunerea la ultraviolete, lipsa de somn, stres, lipsa de sport, prezenta unor boli cronice.

Primul semn ca ai o piele matura se poate observa la ten, acesta incepe sa nu mai arate asa de bine ca la 20 de ani. Pielea este pala, mult prea uscata, porii sunt deschisi, apare hiperpigmentarea, tonul nu este uniform, apar diferente fata de pielea uscata si cea sensibila. Se pierde din elasticitate, apar liniile fine peste tot la nivelul pielii, se pierde din structura pielii, pielea pare mai subtire. A nu se intelege ca pielea matura este un tip de piele. Pielea matura este doar o faza in procesul de dezvoltare a acestui organ si in cel de imbatranire naturala.

Cand stim ca avem piele matura si ne-a confirmat-o si dermatologul putem incepe sa avem grija mai mare in alegerea produselor pentru ingrijirea pielii mature. Pielea matura are nevoie de hidratare, de hranire, trebuie protejata cu produse de calitate pentru pielea sensibila sau pentru cea uscata.

 

Cum alegi ingredientele din produsele de ingrijire a pielii

Primul ingredient pe lista de produse de ingrijire pentru pielea matura ar trebui sa fie coenzima Q10, puternic antioxidant, pentru un boost natural dat pielii mature. O puteti gasi in creme de zi, de noapte, creme pentru zona ochilor, lotiuni de corp, protejeaza celulele si incetineste procesul de imbatranire, hraneste si aduce stralucire pielii. Dupa coenzima Q10 pielea matura are nevoie si de retinol, un element ce stimuleaza productia de colagen si ajuta pielea matura sa straluceasca din nou si sa arate foarte bine. De la ser la creme de noapte, toate vor putea fi folosite pentru ingrijirea pielii mature, regenerarea celulara va fi mai rapid, pielea devine moale ca de bebelus.

Produsele cu vitamina C sunt recomandate pentru ingrijirea pielii mature, se reda stralucirea pielii, pielea este protejata de actiunea factorilor externi, poluare, de exemplu. Se imbunatateste si actiunea SPF-ului. Acidul hialuronic este esential pentru pielea matura. Ai nevoie de produsele care contin cantitati cat mai mari de acid hialuronic pentru hidratare si pentru refacerea pielii, in asa fel incat ea sa arate cat mai bine indiferent de varsta. Alegerea unui produs pentru hidratare care are si acid hialuronic este obligatoriu daca ai piele matura si depinde de tipul tau de piele si de caracteristicile sale cand incepi tratamentul.

Pielea matura are nevoie si de protectie solara, de creme pentru protectie solara cu eficienta cat mai mare, ca sa nu ramai cu si mai putina elastina si mai putin colagen si imbatranirea pielii sa fie accelerata. Cauta cremele ce ofera protectie solara ridicata si aplica mereu pe piele si in afara anotimpului estival, pentru ca soarele este mereu pe cer si iti poate afecta pielea in curs de imbatranire, pielea matura.

Etape importante in ingrijirea pielii mature

Rutina pentru ingrijirea pielii mature incepe de la curatarea fetei si a gatului-se va curata zona respectiva cu apa micelara sau produse spumante cu ingrediente naturale. Se aplica lotiuni tonice, un serum recomandat pentru pielea ta si pentru ten. O masca pentru fata care sa acopere si zone buzelor si a ochilor te va ajuta sa ai o piele matura mult mai bine ingrijita si hidratata.

Nu uita si de dexfolierile usoare cu produse bazate pe ingrediente de calitate, naturale, care se vor face saptamanal. Include in aceeasi rutina zilnica si produsele anti-aging, foloseste zilnic cremele hidratante si cele care hranesc pielea, ai grija la ce fel de geluri si creme de dus folosesti, alege doar produse naturale si in acest caz. Este deosebit de important sa iti cunosti tipul de piele de la inceput, pana sa te apuci de tratamente pentru pielea matura. Alege produsele de ingrijire in functie de tipul pielii, tip pe care il descoperi dupa o discutie cu dermatologul tau.

Si ceva foarte important: cand vrei sa folosesti produse pentru ingrijirea pielii mature observa care este conditia sa la momentul inceperii tratamentelor, accepta sfaturile dermatologului si aplica diverse produse in functie de caracteristicile pielii tale in momentul respectiv. Nu te gandi cum arata pielea acum trei luni sau trei ani, vei trata pielea matura strict in functie de aspectul sau din momentul in care ai decis sa te ocupi de ea.

Incearca sa reduci si stresul din viata ta daca vrei sa nu ai o piele imbatranita si foarte greu de intretinut. Stresul influenteaza si productia de colagen, dormi suficient pe langa o viata fara stres ca sa arati cat mai bine. Daca vei respecta toate sfaturile din acest articol cu siguranta vei avea o piele matura care arata mai bine si raspunde mai bine orice fel de tratamente, procesul de imbatranire fiind incetinit si aspectul sau fiind imbunatatit simtitor.

Bibliografie:

Ozlu E, Uzuncakmak TK, Takır M, Akdeniz N, Karadag AS. Comparison of cutaneous manifestations in diabetic and nondiabetic obese patients: A prospective, controlled study, 2018;

González-Saldivar G, Rodríguez-Gutiérrez R, Treviño-Alvarez AM, Gómez-Flores M, Montes-Villarreal J, Álvarez-Villalobos NA, Salcido-Montenegro, Dermatoendocrinol. 2018;

Hermanns-Lê T, Scheen A, Piérard GE. Acanthosis nigricans associated with insulin resistance : pathophysiology and management. Am J Clin Dermatol. 2004;

Fukuchi K, Tatsuno K, Matsushita K, Kubo A, Ito T, Tokura Y. Familial acanthosis nigricans with p.K650T FGFR3 mutation. J Dermatol. 2018; 

Ng HY. Acanthosis nigricans in obese adolescents: prevalence, impact, and management challenges. Adolesc Health Med Ther. 2017;

Kuroki R, Sadamoto Y, Imamura M, Abe Y, Higuchi K, Kato K, Koga T, Furue M. Acanthosis nigricans with severe obesity, insulin resistance and hypothyroidism. Dermatology. 1999;

Articole similare
Nutritie: Alternative sanatoase pentru a inlocui zaharul rafinat. Cum sa le alegi  Nutritie: Alternative sanatoase pentru a inlocui zaharul rafinat. Cum sa le alegi

Medicii diabetologi si nutritionistii indica faptul ca inlocuirea zaharului cu stevie sau cu alti indulcitori alternativi poate ajuta la prevenirea cresterii in greutate si la reducerea nivelului de zahar din sange. Cei mai cunoscuti polioli folositi in industria alimentara sunt: eritritolul, xilitolul, siropul de maltitol, izomaltul, manitolul, maltitolul, siropul de sorbitol, sorbitolul sunt aprobate pentru utilizare.

27 mai 2024
Edited 28 mai 2024
citește articolul
Ulei din seminte de in: o sursa naturala de omega 3 si fibre Ulei din seminte de in: o sursa naturala de omega 3 si fibre

Este important sa retineti ca semintele de in trebuie manancate in cantitati moderate si trebuie sa fie consumate in forma macinata sau inmuiata pentru a maximiza absorbtia nutrientilor. De asemenea, fibrele din semintele de in pot ajuta la reducerea nivelului de colesterol din sange si la mentinerea unui nivel stabil al glicemiei. Fibrele solubile pot ajuta la incetinirea absorbtiei carbohidratilor, ceea ce poate ajuta la mentinerea nivelului de zahar din sange sub control, in timp ce fibrele insolubile contribuie la mentinerea unui tranzit intestinal sanatos.

8 mai 2024
Edited 8 mai 2024
citește articolul
Terapia cu pietre fierbinti: beneficii, recomandari si contraindicatii Terapia cu pietre fierbinti: beneficii, recomandari si contraindicatii

Masajele cu pietre calde sunt cea mai recenta tendinta in lumea relaxarii si frumusetii. Utilizarea de pietre calde (bazalt, vulcanice, de rau), este unul dintre remediile pentru a ajuta la relaxare. Masajul cu pietre este o terapie care a fost folosita de cultura chineza pentru a calma durerea. 

2 mai 2023
Edited 3 mai 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate