Vaccinul anti cancer: In ce stadiu sunt cercetarile, care sunt formele de cancer vizate
Dupa pandemia cauzata de tulpinile de covid care a determinat cercetarea medicala sa se indrepte spre vaccinuri de tip ARN-mesager, cercetarile sunt acum indreptate spre o noua directie. Conceperea de vaccinuri pentru diferite tipuri de cancer bazate pe aceeasi tehnologie. Pana in prezent primele informatii vorbesc despre anul 2030 ca fiind anul cand va exista un vaccin pentru a fi testat si verificat.
Studiile asupra acestor vaccinari arata, de asemenea, „promisiune extraordinara”. Dr Paul Burton, directorul medical al companiei farmaceutice Moderna, a declarat ca considera ca firma va putea oferi astfel de tratamente pentru „tot felul de zone ale bolii” in doar cinci ani. Burton a spus: „Vom avea acel vaccin si va fi extrem de eficient si va salva multe sute de mii, daca nu milioane de vieti. Cred ca vom putea oferi oamenilor din intreaga lume vaccinuri personalizate impotriva cancerului impotriva mai multor tipuri diferite de tumori.”
Care este scopul vaccinului anti cancer? Cum se preconizeaza ca va functiona?
Vaccinurile sunt un tip de imunoterapie. Spre deosebire de vaccinurile care ne protejeaza de boli, vaccinurile pentru tratamentul cancerului sunt destinate persoanelor care au deja cancer. Vaccinurile impotriva cancerului ajuta sistemul imunitar al corpului sa recunoasca si sa atace celulele canceroase.
Cercetarile in acest domeniu sunt intr-un stadiu incipient. Deci, vaccinurile sunt disponibile in principal ca parte a studiilor clinice. In mod normal, vaccinurile ne ajuta sa ne protejam de boli. Sunt facute din versiuni slabite sau inofensive ale bolii de care sunt concepute sa ne protejeze. Aceasta inseamna ca nu provoaca boala. Cand aveti un vaccin, acesta va stimuleaza sistemul imunitar in actiune. Sistemul imunitar produce anticorpi care pot recunoaste si ataca versiunile inofensive ale bolii. Odata ce organismul a produs acesti anticorpi, poate recunoaste boala daca intrati din nou in contact cu aceasta.
Care sunt vaccinurile care vor trata cancerul?
Cercetatorii se uita la vaccinuri ca un posibil tratament pentru cancer. In acelasi mod in care vaccinurile functioneaza impotriva bolilor, vaccinurile sunt facute pentru a recunoaste proteinele care se afla pe anumite celule canceroase.
Un antigen este o substanta care declanseaza sistemul imunitar sa raspunda impotriva acestuia. De exemplu, un virus are antigene pe suprafata sa care declanseaza sistemul imunitar sa-l atace. Celulele corpului si celulele canceroase au, de asemenea, antigeni pe ele. Antigenele asociate tumorii sunt proteine gasite in celulele canceroase. Celulele normale fie nu au acesti antigeni, fie, daca au, au o cantitate mult mai mica.
Vaccinurile pentru tratamentul cancerului urmaresc sa va ajute sistemul imunitar sa recunoasca aceste antigene si sa atace si sa distruga celulele canceroase care le au. Oamenii de stiinta studiaza multe tipuri diferite de vaccinuri impotriva cancerului si modul in care acestea functioneaza in moduri diferite. Sunt necesare mai multe cercetari inainte ca acestia sa aiba o imagine completa a cat de bine functioneaza acest tip de tratament si ce tipuri de cancer ar putea trata.
Ce tipuri de vaccinuri se studiaza?
Cercetatorii din intreaga lume analizeaza urmatoarele tipuri de vaccinuri impotriva cancerului:
Vaccinuri proteice sau peptidice
Aceste vaccinuri sunt fabricate din proteine speciale din celulele canceroase. Sau din bucati mici de proteine (peptide). Acestea au ca scop stimularea sistemului imunitar pentru a ataca cancerul. Oamenii de stiinta au elaborat codurile genetice ale multor proteine celule canceroase, astfel incat sa le poata produce in laborator in cantitati mari
Vaccinuri ADN și ARN
Aceste vaccinuri sunt facute cu fragmente de ADN sau ARN care se gasesc de obicei in celulele canceroase. Ele pot fi injectate in organism pentru a face celulele sistemului imunitar sa raspunda mai bine si sa distruga celulele canceroase.
Vaccinuri cu celule întregi
Un vaccin cu celule intregi utilizeaza intreaga celula canceroasa, nu doar un antigen celular specific, pentru a face vaccinul. Celulele canceroase sunt modificate in laborator pentru a le face mai usor de gasit de catre sistemul imunitar.
Vaccinuri cu celule dendritice
Celulele dendritice ajuta sistemul imunitar sa recunoasca si sa atace celulele anormale, cum ar fi celulele canceroase. Pentru a face vaccinul, oamenii de stiinta cresc celule dendritice alaturi de celule canceroase in laborator. Vaccinul stimuleaza apoi sistemul imunitar sa atace cancerul.
Vaccinuri virale
Oamenii de stiinta pot schimba virusii in laborator si ii pot folosi ca un tip de purtator pentru a furniza antigene canceroase in corpul tau. Ele schimba virusii astfel incat sa nu provoace boli grave. Virusul modificat este numit vector viral. Unele vaccinuri folosesc un vector viral pentru a furniza antigene canceroase in corpul dumneavoastra. Sistemul tau imunitar raspunde la vectorul viral. Acest lucru va ajuta apoi sistemul imunitar sa recunoasca si sa raspunda la antigenul canceros.
Cand testeaza vaccinurile impotriva cancerului, cercetatorii se confrunta cu o multime de provocari. Unele au fost deja depasite. Datorita descoperirii antigenelor specifice tumorii, stim deja cum sa tintim tumorile, dar exista si unele provocari care sunt inevitabile, cum ar fi timpul necesar pentru a testa si testa un vaccin si necesitatea de a dezvolta vaccinuri specifice pentru a viza diferite tipuri de tumori. Cu toate acestea, vaccinurile impotriva cancerului au facut progrese semnificative recent.
Utilizarea ARNm a transformat cronologia tipica a vaccinului intr-una care este mai rapida si mai eficienta. Si acest nou parteneriat va accelera si mai mult dezvoltarea, cu mai multe vaccinuri, mai multe teste si mai multi participanti. Vaccinurile care folosesc ARNm pot fi mai specifice. Oamenii de stiinta pot folosi tehnologia ARNm pentru a identifica toate secventele genetice sau mutatiile unice ale tumorii. Acest lucru ajuta sistemul imunitar sa identifice si sa vizeze doar celulele canceroase si nu pe cele sanatoase. De asemenea, efectele secundare in organism sunt minime, facand vaccinurile ARNm o alternativa atractiva la chimioterapie.
Doctor Irina Mateies: Sfaturi utile atunci cand apelezi la chimioterapie
La nivel mondial, pana acum, potrivit ultimelor cifre, cancerul a provocat moartea a aproximativ 10 milioane de oameni in 2021, potrivit datelor centralizate de Organizatia Mondiala, iar Romania este una din tarile cele mai afectate, cu aproape 200 de decese pe zi. Ce trebuie sa faceti daca sunteti diagnosticat cu o forma de cancer? In primul rand este important sa discutati cu medicul dvs. pentru a afla la ce efecte secundare sa va asteptati, dar si pentru a intelege care dintre acestea pot fi combatute prin alimentatie si care nu.
Din pacate, aproximativ unul din doi pacienti care au cancer raporteaza faptul ca mananca mai putin in timpul terapiei decat inainte de cancer. Ca urmare, 79% au diferite probleme de nutritie pe perioada de tratament si 44% slabesc fara intentie. Acestea sunt rezultatele unei cercetari realizate in 2021 de dr. Irina Mateies - dietetician specializat in nutritie oncologica, in randul a 1040 pacienti diagnosticati cu cancer.
Intr-o alta cercetare in randul a 131 oncologi, radioterapeuti, chirurgi şi asistente medicale in oncologie, din 27 de judete ale tarii, Dr. Irina Mateies a descoperit ca doar 53% dintre specialisti indruma pacientii cu cancer catre un dietetician, principalul motiv lipsa dieteticianului in clinica sau undeva in apropiere. Ce trebuie sa faci cand esti diagnosticat cu o forma de cancer si de ce trebuie sa ai grija la dieta pe care o alegi, afla tot ce ai nevoie sa stii de laDr. Irina Mateies.
Mai multe informatii despre acest subiect in acest articol