Doctor Irina Mateies: Sfaturi utile atunci cand apelezi la chimioterapie
La nivel mondial, pana acum, potrivit ultimelor cifre, cancerul a provocat moartea a aproximativ 10 milioane de oameni in 2021, potrivit datelor centralizate de Organizatia Mondiala, iar Romania este una din tarile cele mai afectate, cu aproape 200 de decese pe zi. Ce trebuie sa faceti daca sunteti diagnosticat cu o forma de cancer? In primul rand este important sa discutati cu medicul dvs. pentru a afla la ce efecte secundare sa va asteptati, dar si pentru a intelege care dintre acestea pot fi combatute prin alimentatie si care nu.
Din pacate, aproximativ unul din doi pacienti care au cancer raporteaza faptul ca mananca mai putin in timpul terapiei decat inainte de cancer. Ca urmare, 79% au diferite probleme de nutritie pe perioada de tratament si 44% slabesc fara intentie. Acestea sunt rezultatele unei cercetari realizate in 2021 de dr. Irina Mateies - dietetician specializat in nutritie oncologica, in randul a 1040 pacienti diagnosticati cu cancer.
Intr-o alta cercetare in randul a 131 oncologi, radioterapeuti, chirurgi şi asistente medicale in oncologie, din 27 de judete ale tarii, Dr. Irina Mateies a descoperit ca doar 53% dintre specialisti indruma pacientii cu cancer catre un dietetician, principalul motiv lipsa dieteticianului in clinica sau undeva in apropiere.
Ce trebuie sa faci cand esti diagnosticat cu o forma de cancer si de ce trebuie sa ai grija la dieta pe care o alegi, afla tot ce ai nevoie sa stii de laDr. Irina Mateies.
1. Cum sa combati scaderea apetitului
Unul din lucrurile cele mai importante pe care le puteti face este activitatea fizica. Ajuta chiar si o activitate fizica de o intensitate scazuta, cum ar fi o plimbare prin casa.
- Mancati mese mici, dese, dense caloric
- Luati gustari cu aport caloric mare (seminte, alune, biscuiti din cereale integrale, fructe uscate, paste din leguminoase – de ex. humus)
- Beti smoothie hipercaloric (exemplu – 1 banana, 1 lingura unt de arahide, pudra de cacao, cateva frunze de spanac, lapte sau lapte vegetal)
- Stabiliti-va un program pentru mese si respectati-l: mancati in functie de program, nu de pofta
- Incercati un supliment de acizi grasi Omega 3 (2 gr/zi)
- Beti suplimente orale nutritionale hipercalorice precum Nutricomp (alimente dietetice speciale complete din punct de vedere nutritiv) sau adaugati-le ca si ingrediente in retetele dvs., pentru a le spori aportul nutritional.
Cum sa gestionezi oboseala si slabiciunea
Desi par a fi sinonime, oboseala si slabiciunea se refera la lucruri oarecum diferite. Slabiciunea se refera la scaderea fortei, resimtita prin nevoia de a depune mai mult efort, chiar si pentru activitati obisnuite. Slabiciunea apare in urma scaderii masei musculare si este una din cauzele oboselii resimtite de pacientul oncologic.
Oboseala cauzata de cancer este o senzatie de epuizare, de fatigabilitate permanenta, care nu dispare nici dupa odihna si care interfera cu capacitatea de a face activitati simple. De cele mai multe ori persoana obosita nu se poate concentra, nu retine bine informatiile.
- Una din cele mai utile actiuni care va poate ajuta este activitate fizica: daca ne miscam, oboseala va treace mai repede. Daca asteptam intai sa treaca starea de oboseala si apoi sa va miscati, starea generala de oboseala va dura mult mai mult.
- Faceti-va un program de odihna si de activitate, stabilindu-va actiunile care necesita cel mai mult efort imediat dupa perioada de odihna.
- Alegeti alimente usor de gatit si usor de mestecat.
- Alegeti alimente gata facute si care nu se strica usor, pentru a le putea tine aproape de dvs.
- Hidratati-va pentru deshidratarea contribuie foarte mult la starea de oboseala.
3. Cum sa scapi de constipatie
Constipatia poate aparea din cauza tratamentului sau se poate ca tumora sa impiedice trecerea alimentelor prin tubul digestiv. Discutati in primul rand cu medicul dvs. pentru a exclude cauzele non alimentare. Daca luati morfina sau derivate ale acesteia, doar alimentatia nu este suficienta pentru un tranzit normal si va fi nevoie si de medicatie pentru mentinerea unui tranzit normal.
- Hidratati-va (6-8 cani de lichide/zi) – apa, compot de prune, ceai verde.
- Consumati alimente bogate in fibre: leguminoase – fasole, mazare, linte, naut, precum si alte legume, fructe (prune, caise, mere, fructe de padure) si cereale integrale.
- Puteti suplimenta aportul de fibre cu tarate sau psylium. Atentie! Cresterea cantitatii de fibre in alimentatie ajuta tranzitul intestinal, dar poate si balona, asa ca daca pana acum nu ati mancat multe din aceste produse, incercati sa cresteti cantitatea lor in mod treptat.
- Consumati legume care accelereaza tranzitul intestinal, in special cruciferele: varza alba, varza rosie, conopida, brocoli, gulie.
- Consumati fructe uscate (prune, smochine, curmale).
- Sa nu uitati de familia de fructe oleaginoase : semintele, nucile, alunele, cu accent pe semintele de in macinate (2-4 linguri/zi).
- Consumati probiotice (iaurt sau de la farmacie).
- Faceti un orar pentru mersul la toaleta (de minim 2 ori pe zi) si respectati-l chiar daca nu simtiti neaparat nevoia.
4.Cum sa scapi de diaree
In primul rand discutati cu medicul dvs. pentru a exclude o cauza infectiosa sau unele cauze ce tin de tratament (de exemplu radioterapia la nivelul abdomenului si pelvisului). Uneori, in urma interventiilor chirurgicale, se poate modifica anatomia tubului dvs. digestiv. Acest lucru poate modifica frecventa si/sau consistenta scaunului.
- Nu consumati álcool.
- Nu consumati cafea, produse cu cofeina.
- Evitati alimentele foarte grase, sau care incorporeaza mult ulei, cum ar fi maioneza.
- Evitati indulcitorii, cum ar fi sorbitolul pe care il gasiti in gumele de mestecat.
- Renuntati la produsele lactate: lapte dulce, iaurt, chefir si inlocuiti-le cu lapte vegetal.
- Evitati alimentele bogate in fibre insolubile: familia de crucifere (varza, conopida, brócoli, gulie), leguminoasele (mazare, fasole, linte, naut).
- Nu mancati fructe uscate.
- Nu consumati produse foarte reci sau foarte calde.
- Mancati paine, orez, cus-cus, paste, cartofi, oua, carne slaba.
- Mancati legume gatite, mere coapte, compot fara zahar.
- Incercati sa beti multe lichide.
5. Cum sa faci fata greturilor si varsaturilor
Chimioterapia, radioterapia si medicatia dvs. pentru alte probleme de sanatate, deshidratarea, durerea pot contribui la aparitia senzatiei de greata. De aceea este important sa discutati cu medicul pentru a intelege cauza acestor probleme si pentru a vedea daca situatia se poate ameliora.
Luati medicamentele anti-emetice (contra greturilor) pe care vi le-a prescris medicul!
- Mancati portii mici.
- Mancati alimentele mai reci.
- Alegeti mancare fara miros sau gust, de ex, gustari uscate – sticksuri, biscuiti.
- Bauturile usor acidulate pot fi mai bine tolerate.
- Adaugati ghimbir.
- Consumati sucuri reci de fructe, neindulcite.
- Consumati bomboane mentolate, cu gust de lamaie, de ghimbir.
Cine este Dr. Irina Mateies
Dr. Irina Mateies este medic primar de medicina de familie si dietetician, specializat in nutritie oncologica din 2014. Este membru ESPEN (European Society for Enteral and Parenteral Nutrition) si formator autorizat de Ministerul Muncii si Ministerul Educatiei.
In cadrul clinicii oncologice in care lucreaza, Dr. Irina Mateies ajuta pacientii cu cancer sa gestioneze problemele legate de alimentatie, atat cele cauzate de boala, cat si cele care apar ca efecte secundare ale tratamentului: “Prioritatea mea pentru pacientii care se afla in timpul tratamentului este combaterea malnutritiei, a scaderii in greutate, aceasta fiind cea mai des intalnita problema a pacientului oncologic si cea mai greu de combatut. Discut cu pacientii despre cum sa se alimenteze pe gastrostoma, despre cum sa isi asigure necesarul caloric chiar daca au nevoie sa foloseasca mancare pasirata sau lichida, despre managementul tranzitului intestinal si multe alte probleme.”
Pe dna. dr. Irina Mateies o gasiti in cadrul clinicii Amethyst Radiotherapy din Cluj si puteti citi mai multe informatii scrise de dansa pe blogul https://irinamateies.ro/
Beneficiile oferite de nutritia enterala
Nutritia enterala presupune administrarea directa a nutrientilor in tractul gastrointestinal prin diferite dispozitive medicale sau formule nutritionale atent selectionate. Aceasta procedura se efectueaza fie prin intermediul unui tub sau al unei sonde, care poate fi introdusa fie prin gura sau prin nas, fie prin intermediul unei deschideri chirurgicale realizate in stomac sau intestin de catre un medic chirurg specializat. Nutritia enterala reprezinta o solutie eficienta in cazul pacientilor care nu pot manca in mod normal, dar al caror tract gastrointestinal functioneaza corect. Scopul nutritiei enterale este de a mentine integritatea tractului gastrointestinal, facilitand totodata absorbtia nutrientilor si reducand riscul aparitiei malnutritiei. Malnutritia trebuie evitata pentru ca poate crea dezechilibre puternice in organism.
Cum apare Malnutritia? Malnutritia apare atunci cand dieta unei persoane nu ii ofera acesteia nutrientii de care ea are nevoie pentru o stare de sanatate cat mai optima. In ceea ce privesc simptomele, acestea pot varia destul de mult, scaderea in greutate fiind cel mai evident simptom. Pe langa acestea se mai numara si apetitul redus, iritabilitatea, precum si oboseala. Printre cauzele cel mai frecvent intalnite care pot duce la aparitia malnutritiei se numara alegerile alimentare nepotrivite. De asemenea, persoanele cu un venit mic nu isi pot procura alimentele de care au nevoie, iar diversele stari de sanatate fizica si psihica pot si ele sa provoace malnutritia.
Malnutritia este un dezechilibru in aportul alimentar, ea aparand atunci cand o persoana are prea multa sau prea putina hrana sau nutrienti esentiali. O persoana care sufera de aceasta problema duce lipsa de substantele esentiale de care organismul are nevoie pentru a functiona optim. Daca nu mananca suficienta mancare in general sau mananca prea multa mancare fara anumiti nutrienti si nu se bucura de varietate, atunci si aceste persoane se pot confrunta cu malnutritia. Malnutritia poate duce la probleme de sanatate atat pe termen lung, cat si pe termen scurt. De asemenea, ea poate provoca o recuperare mai lenta dupa anumite boli sau rani, iar riscul de infectare este unul mai mare. Unele deficiente pot declansa si unele probleme de sanatate specifice.
Prin intermediul nutritiei enterale se evita instalarea malnutritiei. In plus, formulele utilizate in cadrul nutritiei enterale sunt special concepute pentru a oferi toti nutrientii necesari unui pacient. Acestea contin proteine, carbohidrati, grasimi, vitamine, minerale si alte substante nutritive esentiale. in functie de necesitatile specifice ale fiecarui pacient, aceste formule pot fi modificate. Formulele oferite de gama de produse Nutricomp sunt special create pentru a fi folosite si in programele medicale de nutritie enterala.