Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
seringa-cu-ac

Vaccinul antipneumococic conjugat: Cand trebuie facut si de ce boli te protejeaza

Postat in: Sanatatea ta
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 5 ianuarie 2024 Ultima actualizare: 8 ianuarie 2024

Vaccinul pneumococic conjugat ajuta la protejarea impotriva bacteriilor care cauzeaza boala pneumococica. Exista trei vaccinuri pneumococice conjugate (PCV13, PCV15 si PCV20). Diferitele vaccinuri sunt recomandate pentru diferite persoane in functie de varsta si starea lor medicala.  Vaccinul pneumococic conjugat (PCV13, PCV15 si PCV20) poate preveni boala pneumococica. Boala pneumococica se refera la orice boala cauzata de bacterii pneumococice. Aceste bacterii pot provoca multe tipuri de boli, inclusiv pneumonia, care este o infectie a plamanilor. 

Bacteriile pneumococice sunt una dintre cele mai frecvente cauze ale pneumoniei. Oricine poate face boala pneumococica, dar copiii sub 2 ani, persoanele cu anumite afectiuni medicale si adultii cu varsta de 65 de ani si peste sunt cei mai mari riscuri. Majoritatea infectiilor pneumococice sunt usoare. Cu toate acestea, unele pot duce la probleme pe termen lung, cum ar fi afectarea creierului sau pierderea auzului. Meningita, bacteriemia si pneumonia cauzate de boala pneumococica pot fi fatale.

Cum ar trebui administrat corect vaccinul antipneumococic conjugat si cand?

Vaccinul PCV13

Sugarii si copiii mici au nevoie de obicei de 4 doze de vaccin pneumococic conjugat, la varsta de 2, 4, 6 si 12-15 luni. Copiii mai mari (pana la varsta de 59 de luni) pot fi vaccinati daca nu au primit dozele recomandate. Copiii si adolescentii cu varsta intre 6 si 18 ani cu anumite afectiuni medicale ar trebui sa primeasca o singura doza de PCV13 daca nu au primit deja PCV13.

Vaccinul PCV15 si PCV20

Adultii cu varsta intre 19 si 64 de ani cu anumite afectiuni medicale sau alti factori de risc care nu au primit deja un vaccin pneumococic conjugat ar trebui sa primeasca fie:

o singura doza de PCV15 urmata de o doza de vaccin pneumococic polizaharidic (PPSV23) sau
o singura doza de PCV20

Adultii cu varsta de 65 de ani sau peste care nu au primit deja un vaccin pneumococic conjugat ar trebui sa primeasca fie:

o singura doza de PCV15 urmata de o doza de PPSV23
doza unica de PCV20

Care sunt riscurile asociate vaccinarii? Exista mai multe efecte adverse printre care se enumera: Inrosirea, umflarea, durerea sau sensibilitatea la locul injectarii si febra, pierderea poftei de mancare, agitatia (iritabilitatea). De asemenea, senzatia de oboseala, durerea de cap si frisoanele pot aparea dupa vaccinarea pneumococica conjugata. Copiii mici pot prezenta un risc crescut de convulsii cauzate de febra dupa PCV13 daca este administrat in acelasi timp cu vaccinul antigripal inactivat. Adresati-va furnizorului de servicii medicale pentru mai multe informatii.

Oamenii lesina uneori dupa proceduri medicale, inclusiv vaccinare. Spuneti medicului dumneavoastra daca va simtiti ametit sau aveti modificari ale vederii sau tiuit in urechi. Ca si in cazul oricarui medicament, exista o sansa foarte indepartata ca un vaccin sa provoace o reactie alergica severa, alte rani grave sau deces. O reactie alergica poate aparea dupa ce persoana vaccinata paraseste clinica. Daca observati semne ale unei reactii alergice severe sunati la 112 si duceti persoana la cel mai apropiat spital. Pentru alte semne care va preocupa, sunati la medicul dumneavoastra. Versiunile pentru copilarie si pentru adulti ale vaccinului pneumococic pot provoca uneori reactii adverse usoare. Acestea includ:

o temperatura usor crescuta
roseata acolo unde a fost administrata injectia
duritate sau umflare unde a fost facuta injectia

Nu exista reactii adverse grave enumerate nici pentru versiunile pentru copilarie sau pentru adulti ale vaccinului. In afara de un risc extrem de rar de reactie alergica severa (anafilaxie).

 

Cum functioneaza vaccinul?

Ambele tipuri de vaccin pneumococic va incurajeaza organismul sa produca anticorpi impotriva bacteriilor pneumococice. Anticorpii sunt proteine ​​produse de organism pentru a neutraliza sau distruge organismele purtatoare de boli si toxinele. Ele te protejeaza de a te imbolnavi daca esti infectat cu bacterii. Au fost identificate peste 90 de tulpini diferite ale bacteriei pneumococice, desi majoritatea acestor tulpini nu provoaca infectii grave. 

Vaccinul pentru copii (PCV) protejeaza impotriva a 13 tulpini de bacterie pneumococica. In timp ce vaccinul pentru adulti (PPV) protejeaza impotriva a 23 de tulpini. Copiii raspund foarte bine la vaccinul pneumococic. Introducerea acestui vaccin in schema de vaccinare a copiilor a dus la o reducere mare a bolii pneumococice. 

Se crede ca vaccinul antipneumococic administrat copiilor mai mari si adultilor este in jur de 50 pana la 70% eficient in prevenirea bolii pneumococice. Ambele tipuri de vaccin pneumococic sunt vaccinuri inactivate sau „omorate” si nu contin organisme vii. Ei nu pot provoca infectiile impotriva carora le protejeaza.

Cine nu ar trebui sa se vaccineze?

Ocazional, dumneavoastra sau copilul dumneavoastra poate fi necesar sa amanati vaccinarea pneumococica sau sa il evitati complet.

Cei alergici la vaccin

Spuneti medicului dumneavoastra de familie daca dumneavoastra sau copilul dumneavoastra ati avut o reactie proasta la vreo vaccinare in trecut. Daca a existat o reactie alergica severa confirmata (anafilaxie) la vaccinul pneumococic sau la orice ingredient din vaccin, este posibil sa nu fie posibil sa o aveti. Dar daca a fost doar o reactie usoara, cum ar fi o eruptie cutanata, este sigur sa aveti vaccinul.

Aveti febra la programarea de vaccinare

Daca dumneavoastra sau copilul dumneavoastra va simtiti usor rau in momentul vaccinarii, este sigur sa va faceti vaccinul. Dar daca dumneavoastra sau copilul dumneavoastra sunteti mai grav bolnav. De exemplu, cu o temperatura ridicata si senzatie de caldura si frisoane. Cel mai bine este sa amanati vaccinarea pana dupa recuperare.

Pentru femei, daca acestea se afla in perioada de sarcina sau alapteaza

Se crede ca vaccinarea pneumococica este sigura in timpul sarcinii si in timpul alaptarii. Dar, ca masura de precautie, poate doriti sa asteptati pana cand ati nascut copilul daca sunteti insarcinata. Cu exceptia cazului in care beneficiile vaccinului depasesc riscurile pentru copilul dumneavoastra.

Boala pneumococica poate provoca boli care pun viata in pericol la copii, adultii in varsta si persoanele cu afectiuni cronice. Exista doua vaccinuri disponibile pentru a proteja impotriva bolii pneumococice. Ce vaccin este administrat depinde de varsta si starea de sanatate a persoanei care il primeste. Efectele secundare ale vaccinului sunt adesea usoare si se rezolva in cateva zile. In cazuri foarte rare, poate aparea o reactie alergica severa. Asigurati-va ca discutati cu medicul dumneavoastra despre vaccinul pneumococic potrivit pentru dumneavoastra sau pentru copilul dumneavoastra.

 

Cum apare varicela si cand trebuie sa te vaccinezi impotriva ei? Ce simptome are varicela in comun cu boala care produce infectia pneumocica?

Varicela este o boala infectioasa, fiind cauzata de virusul varicelo-zosterian, de tip herpetic, acelasi care provoaca aparitia Zonei Zoster. Odata ce o persoana a contractat virusul si s-a imbolnavit de varicela, acesta poate ramane in stare latenta in organism si se poate activa in cazul in care imunitatea este scazuta. Odata ce virusul se activeaza, se declanseaza Zona Zoster. Pe scurt, daca o persoana a avut varicela in perioada copilariei si nu numai, stie ca uneori la nivelul pielii pot aparea diferite semne care conduc in timp spre leziunile cutanate. Fie ca vorbim de nevralgia postherpetica, zonele afectate pot avea o perioada cuprinsa de la zile la cateva saptamani sau luni.

In cazul in care leziunile par rosii si incep sa capete coaja, în cazul în care ele se multiplica si in alta parte a corpului, e semn ca zona zoster apare. In cazul copiilor mai avem si zona zoster oftalmica si s-a constatat ca pentru calmarea durerii si a puritului se recomanda comprese calde. Zona Zoster afecteaza in mod special persoanele cu un sistem imunitar slabit.

Zona Zoster este o afectiune virala provocata de virusul Varicelo-Zosterian, responsabil si de imbolnavirea de varicela (varsat de vant). Cele mai expuse la aceasta afectiune sunt persoanele care au suferit de varicela in copilarie, mai ales cei care au avut varicela pana la 18 luni. Incidenta bolii este mai ridicata de regula la persoanele in varsta, tocmai din cauza imunitatii scazute. Virusul Varicelo-Zosterian este un tip de virus herpetic, motiv pentru care aceasta afectiune mai este cunoscuta si sub numele de Herpes Zoster.

Legat de varicela nu se cunosc prea multe legaturi externe cu privire la cauzalitate, dar s-a constatat ca aceasta problema apare cu o incidenta mai mare la un anumit grup de persoane. De exemplu, femeile insarcinate care nu au avut varicela pana in acel moment si contracteaza virusul, in special in primele 20 de saptamani ale sarcinii, risca sa se imbolnaveasca de diferite afectiuni. Mai mult, pun sub risc fatul, acesta putand sa se nasca cu deficiente.

In cazul in care femeia insarcinata face varicela inainte de a naste  sau imediat dupa nastere, nou-nascutul are un risc crescut de a avea complicatii in cazul diferitelor afectiuni. In cazul in care mama a avut varicela inainte de sarcina, copilul va fi protejat de varicela in primele luni de viata deoarece imunitatea mamei va trece la copil prin placenta si prin laptele matern. Copiii mici au un risc crescut de a face complicatii in cazul in care mama a avut varicela in timpul sarcinii. In cazul in care copiii au un sistem de imunitate slabit, sunt de asemenea expusi riscului de complicatii in varicela. Pacientii cu leucemie sau cu deficiente ale sistemului imunitar au un risc crescut de a face complicatii in varicela.

Primele simptome ale bolii sunt de obicei usoare la copii, dar pot fi severe in cazul adultilor. Dupa 1-2 zile apare eruptia cutanata, care este simptomul clasic al varicelei. Initial sub forma de pete rosii (macule), eruptia se transforma in blistere pline cu lichid clar sau tulbure, care produc mancarime si care, in cele din urma, se transforma in cruste.

 

Bibliografie:

Bialek SR, Perella D, Zhang J, Mascola L, Viner K, Jackson C, et al. Impact of a Routine Two-dose Varicella Vaccination Program on Varicella Epidemiologyexternal icon. Pediatrics. 2013;
CDC. Evolution of Varicella Surveillance—Selected States, 2000–2010. MMWR. 2012;

Chaves SS, Haber P, Walton K, Wise RP, Izurieta HS, Schmid DS, Seward JF. Safety of Varicella Vaccine after Licensure in the United States: Experience from Reports to the Vaccine Adverse Event Reporting System, 1995-2005external icon. J Infect Dis. 2008 Mar 1;

Chaves SS, Zhang J, Civen R, Watson BM, Carbajal T, Perella D, et al. Varicella Disease among Vaccinated Persons: Clinical and Epidemiological Characteristics, 1997-2005external icon. J Infect Dis. 2008 Mar 1;

Chaves SS, Lopez AS, Watson TL, Civen R, Watson B, Mascola L, Seward JF. Varicella in Infants after Implementation of the US Varicella Vaccination Programexternal icon. Pediatrics. 2011 Dec;

Civen R, Lopez AS, Zhang J, Garcia-Herrera J, Schmid DS, Chaves SS, Mascola L. Varicella Outbreak Epidemiology in an Active Surveillance Site, 1995-2005external icon. J Infect Dis. 2008. Mar 1;

Lebo EJ, Kruszon-Moran DM, Marin M, Bellini WJ, Schmid S, Bialek SR, Wallace GS, McLean HQ. Seroprevalence of Measles, Mumps, Rubella and Varicella Antibodies in the United States Population, 2009-2010external icon. Open Forum Infect Dis. 2015 Feb 20;

Leung J, Broder KR, Marin M. Severe Varicella in People Vaccinated with Varicella Vaccine (breakthrough varicella): A Systematic Literature Reviewexternal icon. Expert Rev Vaccines. 2017 Apr;

Articole similare
Feriga Fiddlehead: Cum o recunosti, cum se foloseste, contraindicatii Feriga Fiddlehead: Cum o recunosti, cum se foloseste, contraindicatii

Cautata prin paduri si savurata ca o delicatesa in trecut, feriga Fiddlehead este astazi un ingredient gasit in multe meniuri si retete moderne. Feriga Fiddlehead seamana cu usturoiul, se poate culege doar primavara an de an, intr-o perioada limitata de timp.

3 aprilie 2023
Edited 4 aprilie 2023
citește articolul
Febra musculara: De ce apare, tehnici prin care te poti recupera dupa efortul muscular Febra musculara: De ce apare, tehnici prin care te poti recupera dupa efortul muscular

Febra musculara este o durere cu debut intarziat, care se instaleaza la 24-48 de ore dupa finalizarea activitatii fizice. Simptomele aparute sunt: rigiditate, durere si slabiciune musculara. Toate acestea dispar complet, fara nicio interventie, intr-o perioada de 3-5 zile.

3 aprilie 2023
Edited 3 aprilie 2023
citește articolul
Nasul si afectiunile care pot aparea la nivelul acestuia Nasul si afectiunile care pot aparea la nivelul acestuia

Nasul este unul dintre cele mai importante organe ale corpului nostru si fara indoiala, orice modificare, obstructie sau disconfort in nas este ceva care ne deranjeaza imediat si produce iritabilitate.

26 martie 2023
Edited 7 martie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 9 total

Pagina