Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Vaginismul: Cum apare boala, cum se manifesta, tipuri de tratament

Vaginismul: Cum apare boala, cum se manifesta, tipuri de tratament

Postat in: Cuplu si sex
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 3 octombrie 2023

Vaginismul este o tulburare sexuala caracterizata prin contractia involuntara si dureroasa a muschilor vaginali in timpul incercarilor de penetrare vaginala, dar poate aparea si la momentul introducerii unui tampon, ba chiar si in cadrul unui examen ginecologic. Aceasta contractie musculara face penetrarea vaginala dificila sau imposibila, provocand disconfort si durere intensa. Vaginismul poate afecta atat femeile care incearca sa aiba relatii sexuale, cat si pe cele care se supun unor examinari ginecologice sau alte proceduri medicale care implica insertia unui obiect in vagin.

Simptome asociate vaginismului

Vaginismul se manifesta prin contractia involuntara si dureroasa a muschilor vaginali in timpul incercarilor de penetrare vaginala. Aceasta contractie musculara poate fi resimtita ca o senzatie de strangere, ardere sau durere intensa in jurul vaginului. Manifestarile vaginismului pot varia de la usoare la severe si pot include urmatoarele simptome:

Imposibilitatea sau dificultatea de a introduce un deget, un tampon sau un penis in vagin.
Disconfort sau durere intensa in timpul incercarilor de penetrare vaginala.
Spasm muscular care impiedica sau ingreuneaza penetrarea.
Sentimente de frica, anxietate sau panica in legatura cu actul sexual.
Evitarea activitatilor sexuale sau a examinarilor ginecologice din cauza temerii de durere.
Tensiunea sau durerea musculara persistenta in jurul vaginului.

Manifestarile asociate cu vaginismul pot fi resimtite diferit de fiecare persoana si pot varia in functie de severitatea tulburarii si de factorii individuali. Vaginismul poate afecta negativ calitatea vietii sexuale si poate genera frustrare, anxietate si probleme de relatie. Prin urmare, este recomandat sa ceri ajutor medical si suport specializat daca te confrunti cu aceste simptome.

De ce apare vaginismul?

Vaginismul poate avea multiple cauze si poate fi rezultatul unei combinatii de factori fizici, emotionali si psihologici. In general, tulburarea este considerata o reactie involuntara si reflexa a muschilor vaginali la stimuli sexuali sau la incercarile de penetrare vaginala. In cazul vaginismului, cauzele fizice sunt mai putin frecvente decat cauzele psihologice, dar pot contribui la dezvoltarea sau exacerbarea tulburarii. Posibile cauze fizice ale vaginismului:

Infectii sau inflamatii: Infectiile vaginale, cum ar fi candidoza sau vaginita bacteriana, precum si inflamatiile cronice ale zonei genitale pot provoca disconfort si sensibilitate in timpul actului sexual, declansand reactii de aparare ale muschilor vaginali. Afectiuni medicale: Anumite afectiuni medicale, cum ar fi endometrioza (o afectiune in care tesutul care acopera interiorul uterului creste in afara acestuia), fibroamele uterine (tumori benigne ale uterului) sau infectiile pelviene, pot provoca durere si disconfort in zona pelviana, inclusiv in timpul actului sexual.

Cicatrici sau leziuni: Cicatricile sau leziunile la nivelul vaginului, perineului sau zonei genitale pot determina o senzatie de strangere si disconfort in timpul penetrarii, declansand reactii de aparare ale muschilor vaginali. Malformatii congenitale: Unele femei pot avea malformatii congenitale ale vaginului sau ale structurilor invecinate, cum ar fi septul vaginal (o prezenta de tesut care separa partial vaginul in doua parti), care pot provoca dificultati in timpul penetrarii si pot contribui la dezvoltarea vaginismului.

Probleme dupa nastere: Unele femei pot dezvolta vaginism dupa nastere, in urma durerii cauzate de o nastere dificila. Durerea sau traumele asociate cu aceste experiente pot determina aparitia vaginismului.

Cauzele psihologice ale vaginismului

Cauzele psihologice ale vaginismului pot juca un rol important in aparitia si persistenta acestei tulburari. Iata cateva dintre ele:

Anxietatea legata de sex: Anxietatea generala sau anxietatea specifica legata de actul sexual poate provoca reactii de aparare ale muschilor vaginali. Teama de durere, frica de a nu putea controla situatia sau anxietatea legata de performanta sexuala pot declansa vaginismul. Traume sau experiente negative anterioare: Persoanele care au avut experiente traumatice, cum ar fi abuzuri sexuale, violenta sau traume asociate cu sexul, pot dezvolta vaginism ca raspuns de aparare. Trauma anterioara poate declansa reactii de protectie ale organismului in fata oricarei stimulari vaginale sau a actului sexual.

Convingeri negative despre sex: Persoanele care au convingeri negative sau jenante despre sex pot experimenta anxietate si tensiune musculara in timpul actului sexual. Ideile preconcepute, gandurile sau credintele limitative legate de sexualitate pot contribui la dezvoltarea vaginismului. Stresul si presiunea: Stresul cotidian, presiunea de a avea performante sexuale satisfacatoare sau de a satisface partenerul pot crea tensiune si anxietate in legatura cu sexul, ceea ce poate declansa reactii de aparare ale muschilor vaginali.

Probleme de relatie: Dificultatile in relatia de cuplu, probleme de comunicare, lipsa de intimitate emotionala sau alte conflicte pot afecta increderea si confortul in timpul actului sexual. Aceste aspecte pot contribui la aparitia vaginismului. Vaginismul este o tulburare complexa si poate avea o combinatie de cauze fizice si psihologice. 

Cum se diagnosticheaza vaginismul

Diagnosticarea vaginismului implica de obicei o evaluare medicala si o evaluare psihologica. 

Consult medical: Un medic ginecolog te va ajuta in gestionarea simptomelor. Medicul poate efectua un examen fizic pentru a verifica orice afectiuni medicale care pot contribui la vaginism si pentru a elimina alte cauze posibile ale simptomelor tale. Evaluare psihologica: Un terapeut specializat in sanatatea sexuala sau un consilier sexual poate fi implicat in procesul de diagnosticare pentru a evalua factorii psihologici care pot contribui la vaginism. Acesta poate discuta cu tine despre istoricul medical si sexual, experientele anterioare si posibilele traume sau anxietati legate de sex. Evaluarea psihologica poate implica, de asemenea, discutii despre convingerile si gandurile legate de sex si despre orice probleme de relatie care pot influenta simptomele.

Excluderea altor cauze: Este important ca medicul sa excluda alte conditii medicale sau afectiuni care pot cauza simptome similare cu vaginismul, cum ar fi infectii vaginale sau afectiuni ginecologice. In unele cazuri, poate fi necesara colaborarea intre medici, terapeuti si alti specialisti pentru a evalua si trata in mod eficient vaginismul.

Optiuni terapeutice pentru vaginism

Terapie cognitiv-comportamentala (TCC) este o forma de terapie care se concentreaza pe identificarea si modificarea gandurilor si comportamentelor negative sau disfunctionale. In cazul vaginismului, terapia cognitiv-comportamentala poate ajuta la identificarea si schimbarea convingerilor sau gandurilor negative legate de sex si de actul sexual. Terapeutul poate lucra cu tine pentru a intelege si a reduce anxietatea asociata cu actul sexual si pentru a dezvolta tehnici de relaxare musculara.

Terapia de expunere implica expunerea treptata si controlata la stimuli care provoaca anxietate sau disconfort in legatura cu actul sexual. Acest lucru poate include utilizarea dilatatoarelor vaginale, care sunt obiecte de marimi diferite, introduse treptat in vagin pentru a ajuta la desensibilizarea muschilor vaginali si la depasirea reactiilor de aparare. In cazul in care vaginismul afecteaza o relatie de cuplu, terapia de cuplu poate fi benefica. Aceasta implica explorarea problemelor de comunicare, construirea intimitatii emotionale si dezvoltarea de strategii de sustinere reciproca in procesul de depasire a vaginismului.

Exercitiile de relaxare musculara si tehnicile de respiratie pot ajuta la reducerea tensiunii si anxietatii musculare in zona vaginala. Terapeutul te poate ghida in practicarea acestor tehnici si in integrarea lor in rutina ta zilnica. Terapia sexuala implica lucrul direct cu un terapeut specializat in sanatatea sexuala pentru a aborda problemele specifice legate de sexualitate si actul sexual. Terapeutul poate ajuta la identificarea si rezolvarea aspectelor psihosexuale legate de vaginism si poate oferi suport in procesul de recuperare.

Ce este uterul retrovers si cum poate influenta aparitia vaginismului

Uterul retrovers este o conditie in care uterul se afla intr-o pozitie inclinata spre spate (posterior), in loc sa fie inclinat usor spre partea din fata a abdomenului, cum este in mod obisnuit. In mod normal, uterul este pozitionat intr-o pozitie usor inclinata spre fata, intr-o pozitie numita anteversie. Cu toate acestea, in cazul uterului retroversat, uterul este inclinat spre spate, intr-o pozitie numita retroversie. Acesta poate fi o caracteristica anatomica normala si nu provoaca de obicei simptome sau complicatii. Cu toate acestea, unele femei pot experimenta disconfort sau simptome asociate cu aceasta pozitie anormala a uterului. Aceste simptome pot include dureri in timpul actului sexual, dureri pelvine, dureri in timpul menstruatiei sau dificultati in urinare.

Uterul retroversat poate fi detectat prin examinarea pelvina efectuata de catre medicul ginecolog. De obicei, nu este necesara nicio interventie medicala pentru uterul retroversat, cu exceptia cazului in care provoaca simptome semnificative sau afecteaza fertilitatea unei femei. In aceste cazuri, medicul poate recomanda tratamentul simptomatic pentru ameliorarea durerilor sau, in cazuri rare, poate fi necesara interventia chirurgicala pentru corectarea pozitiei uterului.

Bibliografie:

Abdel Fattah, E. A., Hashem, H. E., Ahmed, F. A., Ghallab, M. A., Varga, I., and Polak, S. Prophylactic role of curcumin against cyclosporine-induced nephrotoxicity: Histological and immunohistological study. Gen.Physiol Biophys. 2010;

Abraham, S. K., Sarma, L., and Kesavan, P. C. Protective effects of chlorogenic acid, curcumin and beta-carotene against gamma-radiation-induced in vivo chromosomal damage. Mutat.Res 1993;

Adhvaryu, M. R., Reddy, N., and Vakharia, B. C. Prevention of hepatotoxicity due to anti tuberculosis treatment: a novel integrative approach. World J Gastroenterol. 8-14-2008; 

Agarwal, K. A., Tripathi, C. D., Agarwal, B. B., and Saluja, S. Efficacy of turmeric (curcumin) in pain and postoperative fatigue after laparoscopic cholecystectomy: a double-blind, randomized placebo-controlled study. Surg Endosc. 6-14-2011; 

Agrawal, D. K., Saikia, D., Tiwari, R., Ojha, S., Shanker, K., Kumar, J. K., Gupta, A. K., Tandon, S., Negi, A. S., and Khanuja, S. P. Demethoxycurcumin and its semisynthetic analogues as antitubercular agents. Planta Med. 2008;

Articole similare
Anticorpii monoclonali: Ce sunt, importanta lor, cum se pot identifica Anticorpii monoclonali: Ce sunt, importanta lor, cum se pot identifica

Anticorpii monoclonali sunt un instrument puternic pentru diagnosticul de laborator si inca unul  din ce in ce mai utilizat in tratamentul diferitelor boli. Anticorpii monoclonali au fost descoperiti in prima jumatate a anilor 1970, de catre Milstein si Köhler la laboratorul de biologie moleculara din Cambridge (Marea Britanie).

6 aprilie 2023
Edited 6 aprilie 2023
citește articolul
Sanatatea organismului: 12 plante care te pot ajuta sa te relaxezi Sanatatea organismului: 12 plante care te pot ajuta sa te relaxezi

Este important sa stiti ca obiceiurile de somn invatate din copilarie pot afecta comportamentele adultilor. Obiceiurile proaste de somn sau cele ale stilului de viata care pot provoca insomnie sau o pot inrautati, sunt, de exemplu: a merge la culcare la o ora diferita in fiecare noapte, a dormi in timpul zilei, a avea o calitate scazuta a mediului de dormit (prea multa lumina sau prea mult zgomot), a nu face suficiente exercitii si a se uita la televizor un timp prelungit, a folosi computerul sau un dispozitiv mobil in pat sunt comportamente care pot afecta calitatea si durata somnului.

6 aprilie 2023
Edited 6 aprilie 2023
citește articolul
YOGA: Beneficiile pentru organism si psihic, contraindicatii YOGA: Beneficiile pentru organism si psihic, contraindicatii

Yoga poate fi adaptata pentru diferite niveluri de fitness si poate fi practicata de oameni de toate varstele. Este important sa gasesti un instructor de yoga calificat si experimentat si sa iti adaptezi practica la nevoile si limitarile tale individuale. In general, practicarea yoga poate fi un mod eficient si placut de a-ti imbunatati sanatatea fizica si mentala.

6 aprilie 2023
Edited 6 aprilie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina
Top 10 cele mai citite articole
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminicele functioneaza prin oprirea unei substante numite histamina care afecteaza celulele din organism. Histamina este o substanta chimica eliberata atunci cand organismul detecteaza ceva daunator, cum ar fi o infectie.
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Pielea reprezinta 16% din greutatea totala a corpului. Mai mult decat atat, in mod surprinzator, pana la 50 000 din celulele pielii mor in fiecare minut, iar aproape 50% din praful din gospodărie e format din celelule moarte ale pielii.
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3 este una dintre numeroasele substante nutritive de care organismul are nevoie pentru a ramane sanatos. Este produsa de organism in mod natural atunci cand pielea este expusa la soare.
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect. Psoriazisul nu afecteaza organismul doar ca boala in sine, ci, din cauza manifestarilor estetice, are un...
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
Atunci cand vrei sa ramai gravida trebuie sa stii ca nu este de ajuns sa renunti la pastilele anticonceptionale si atat. Din pacate, mediul actual de viata a facut ca gradul de fertilitate al femeilor sa scada dramatic, iar infertilitatea sa devina o problema de sanatate la nivel mondial. Este...
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de smochine sunt nenumarate avand in vedere ca vorbim despre un fruct deosebit de complex. Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de...
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Virusul Nipah: Simptome, rata de mortalitate, preventie si tratament
Acest virus este gasit in special la liliacii frugivori (liliacii care se hranesc cu fructe) si poate fi transmis la oameni prin intermediul contactului direct cu fluidele corporale infectate ale animalelor sau prin consumul de produse contaminate de la animale infectate, precum laptele de liliac...