Vrei sa slabesti? Cum te ajuta curmalele sa pierzi in greutate
Curmalele va ofera energie, avand in vedere aportul lor ridicat de glucoza, insa pe langa acest aspect, consumul acestor fructe poate aduc numeroase ale beneficii. Curmalele au multe utilitati in bucatarie, fiind integrate in diferite preparate dulci, insa pot fi, de asemenea, consumate ca o gustare. In plus, deoarece au in compozitie o cantitate generoasa de fibre, consumate cu moderatie, curmalele sunt foarte sanatoase pentru organism.
Proprietatile curmalelor
Curmalele, ca si alte fructe uscate, au un procent ridicat de calorii si nutrienti. Pentru fiecare 100 de grame de produs pot fi numarate pana la 275 kilocalorii. Acest aport ridicat de energie este legat de faptul ca 65% din greutatea sa este constituita din zaharuri, cum ar fi glucoza sau fructoza. Ambele sunt usor de asimilat si, impreuna cu furnizarea de vitamina B5 (care transforma carbohidratii si grasimile in energie), fac din consumul de curmale un mare restaurator in cazuri de efort intelectual si fizic.
De asemenea, curmalele sunt o mare sursa minerala de magneziu si potasiu. Dar ofera, de asemenea, zinc, cupru, calciu, fosfor, seleniu, fier si sodiu. In plus, sunt bogate in antioxidanti, cum ar fi vitaminele E, C si A, dar si o parte din vitaminele B (B1, B2 si B3). Pe de alta parte, curmalele sunt o sursa excelenta de fibre insolubile si, prin urmare, pot reduce colesterolul din sange si pot preveni constipatia. In plus, carbohidratii furnizati de o ceasca de curmale reprezinta aproximativ 30% din cantitatea zilnica recomandata pentru un adult activ. Exprimat in grame, vorbim intre 225 si 325. In ceea ce priveste continutul de grasimi, curmalele ofera aproximativ 1% din acizii grasi cardio-sanatosi (acid oleic, omega-3 si 6). In cele din urma, aceste fructe sunt un aliment bogate caloric, deoarece ofera 70% zahar.
Aceste fructe aduc o cantitate mare de zahar in corp, iar valoarea lor nutritiva si energetica ridicata le face o optiune preferata de recuperare dupa antrenamente intense sau activitati intelectuale. Curmalele sunt o alternativa sanatoasa de a inlocui dulciurile pline de zaharuri simple. In plus, pentru cei mici din casa, acestea sunt o sursa excelenta de energie care nu le diminueaza sanatatea.
Deoarece curmalele contin zaharuri de asimilare usoara si eliberare progresiva, sentimentul de satietate dureaza in timp. Acest lucru face din curmale o alegere buna pentru diabetici sau persoanele care doresc sa aiba grija de greutatea corporala, cu conditia sa nu fie consumate in cantitati mari. Astfel, curmalele sunt o gustare buna pentru a fi servita intre mese, in plus fata avantajul de a fi un tonic pentru persoanele care au nevoie de o concentrare ridicata. Cu toate acestea, amintiti-va ca, ingerate intr-o cantitate mare, curmalele ingrasa.
Beneficii ale curmalelor
Ca beneficii, curmalele sunt bogate in antioxidanti si acest lucru poate promova sanatatea creierului prin stimularea conexiunilor acestui organ, de exemplu. Acest lucru este semnificativ si poate fi util in reducerea inflamatiei. In comparatie cu alte fructe uscate, cum ar fi smochinele si prunele, curmalele par sa aiba cel mai mare continut antioxidant.
Alte beneficii pentru sanatate ale consumului de curmale includ sanatatea oaselor si controlul zaharului din sange. Curmalele contin fructoza, care este un tip natural de zahar gasit in fructe. Ele sunt, prin urmare, un mare substitut sanatos pentru zahar in retete, datorita nutrientilor, fibrelor si antioxidantilor pe care ii ofera. Valoarea nutritiva ridicata a curmalelor face ca ingerarea unor portii mici din acest fruct sa fie benefica pentru sanatatea. Capacitatea sa antioxidanta este insotita de proprietati antimicrobiene si antiinflamatoare.
Consumul de curmale este sinonim cu fibrele. Obtinerea unei cantitati suficiente de fibre este recomandat pentru o sanatate generala buna. Fibrele sunt importante deoarece incetinesc digestia si pot ajuta la prevenirea cresterii prea mari a nivelului de zahar din sange dupa masa. Efectul probiotic imbunatateste sanatatea digestiva si gestioneaza constipatia.
Curmalele au potentialul de a imbunatati sistemul digestiv si de a mentine senzatia de satietate pentru mai mult timp. De asemenea, contin taninuri, care sunt compusi care s-au dovedit a ajuta la usurarea contractiilor din timpul travaliului. Din nou, fiind o sursa buna de zahar natural si calorii, acestea sunt necesare pentru a mentine nivelul de energie in timpul travaliului.
Iata cum va poate ajuta consumul de curmale:
Imbunatateste sanatatea creierului
Curmalele previn bolile neurologice si echilibreaza sistemul nervos. In plus, exista studii care sustin ca acestea pot intarzia instalarea bolii Alzheimer si pot preveni dementa si riscul de accident vascular cerebral.
Amelioreaza flora intestinala
Deoarece curmalele ofera fibre insolubile si dietetice, care promoveaza miscarile intestinului si contracareaza constipatia, acestea sunt benefice pentru flora intestinala.
Aprovizionarea cu energie
Sportivii pot regasi in curmale un aliat, deoarece zaharoza naturala, fructoza si glucoza ofera o multime de energie. In plus, mineralele promoveaza cresterea masei corporale sau musculare.
Lupta impotriva anemiei
Continutul de fier din curmale ajuta la combaterea anemiei cu deficit de fier. De asemenea, se sprijina cresterea de celule rosii din sange.
Reduce colesterolul rau
Acestea sunt fructe fara grasimi, care reduc tensiunea arteriala si nivelurile de colesterol LDL (colesterol ”rau”).
Amelioreaza tusea
Proprietatile antimicrobiene si antiinflamatoare ale curmalelor va ajuta sa luptati impotriva afectiunilor gatului.
Ajuta la ameliorarea constipatiei si la imbunatatirea digestiei
Datorita continutului ridicat de fibre dietetice si insolubile, curmalele ajuta la prevenirea si ameliorarea constipatiei, reducerea problemelor digestive si la reglarea activitatii intestinale.
Contribuie la intarirea oaselor
Curmalele contin seleniu, calciu, cupru si magneziu, minerale care ajuta la intarirea oaselor si prevenirea bolilor, cum ar fi osteoporoza.
Au o mare putere de satietate
Datorita puterii de satietate, curmalele sunt ingredientul perfect in dietele ce vizeaza pierderea in greutate, cu conditia sa fie consumate moderat.
Pot ajuta la reducerea inflamatiei
Curmalele contin antioxidanti care pot ajuta la reducerea inflamatiei din corp.
Beneficii pentru sistemul nervos
Bogate in potasiu si sarace in sodiu, curmalele ajuta la reglarea sistemului nervos si a functiilor acestuia, ajutand la reducerea riscului de accident vascular cerebral si la mentinerea mintii ascutite.
Curmalele sunt fructe ce ofera o sursa importanta de fier, potasiu, vitaminele A, C si E, calciu, calciu, magneziu si fibre. In plus fata de beneficiile mentionate anterior, curmalele pot sprijini si in obtinerea unei pieli sanatoase.
Vrei sa slabesti sanatos? Pe langa consumul de curmale poti alege laptele de migdale. Ce beneficii are acesta?
Sursa nutritiva – laptele de migdale, desi contine mai multe vitamine si minerale, in special vitamina E, nu este o sursa la fel de bogata de nutrienti ca laptele de vaca. Totusi, produsele imbogatite se apropie destul de mult, prin adaosul de vitamina D, calciu si proteine. Anumite minerale din laptele de migdale nu sunt la fel de bine absorbite ca cele din laptele de vaca, deoarece migdalele contin acizi fenolici, care reduc capacitatea de asimilare a fierului, zincului si magneziului.
Continut caloric mic – desi migdalele sunt bogate in acizi grasi mononesaturati si au un nivel caloric ridicat, laptele este o bautura slab calorica, dar acest aspect depinde foarte mult de cantitatea de nuci folosite. Acest lucru nu mai este valabil daca in lapte se adauga zahar.
Laptele de migdale nu creste nivelul glicemic – atata vreme cat nu are zahar adaugat, este o bautura usoara, ideala pentru persoanele care tin diete sau care trebuie sa-si tina sub control nivelul glicemiei.
Nu contine lactoza – laptele de migdale este un produs vegetal, perfect pentru persoanele care nu pot consuma lapte animal, din cauza intolerantei la lactoza. Intoleranta la lactoza este o conditie medicala, care se manifesta prin balonare, flatulenta, diaree si disconfort abdominal si care apare in urma consumului de produse lactate sau alte alimente ce au lactoza in compozitie.
Laptele de migdale cu formula imbogatita sustine sanatatea sistemului osos – produsele lactate sunt o sursa bogata de calciu, care sustin sanatatea sistemului osos, scazand inclusiv riscul de osteoporoza. Laptele de migdale, pentru a avea aceleasi beneficii, trebuie sa fie imbogatit cu vitamina D si calciu, dar o astfel de formula devine o sursa nutritiva indicata pentru persoanele care au o dieta vegana sau au intoleranta la lactoza. Pe langa intarirea sistemului osos, previne si deficienta de vitamina D.
Laptele de migdale poate reduce riscul de boli cardiovasculare – exista studii care atesta ca aportul regulat de nuci in dieta reduce riscul de boli cardiovasculare, mai ales datorita compozitiei bogate in vitamina E si acizi grasi Omega-3. Se pare ca 66 g de migdale sau ulei de migdale consumate zilnic, timp de 6 saptamani, reduc cu 6% nivelul colesterolului „rau”, LDL, si cu 14% nivelul trigliceridelor, in timp ce cresc cu 6% valoarea colesterolului „bun”, HDL. Aceste schimbari benefice ale profilului lipidic sunt asociate unui risc mai scazut de boli cardiovasculare.