Cauze, simptome si optiuni de tratament pentru sinuzita
Sinuzita este o afectiune frecventa, mai ales in sezonul rece, caracterizata prin inflamarea sinusurilor paranazale. Acestea sunt cavitati mici, pline de aer, localizate in spatele obrajilor si fruntii, care se deschid in fosele nazale. Sinusurile se impart in patru categorii: etmoidal, frontal, maxilar si sfenoidal.
Tipuri de sinuzita si simptome specifice
- Sinuzita acuta apare brusc, avand o evolutie rapida, de scurta durata. Este cauzata, de obicei, de o infectie virala sau o raceala comuna, dar poate fi declansata si de alergii sezoniere. Simptomele dureaza intre 1-2 saptamani, iar in cazul unei infectii bacteriene, sinuzita acuta poate dura pana la 4 saptamani.
- Sinuzita subacuta apare atunci cand sinuzita acuta nu este tratata corespunzator, avand o durata de pana la 3 luni. De obicei, este provocata de infectii bacteriene sau alergii sezoniere.
- Simptomele sinuzitei cronice pot dura mai mult de 3 luni, aparand la diferite intervale. Aceasta forma este cauzata de infectii bacteriene sau fungice, alergii persistente sau probleme structurale la nivelul nasului, precum deviatiile de sept.
Cum poti trata eficient sinuzita
In functie de cauza si severitatea afectiunii, exista mai multe variante de tratament pentru sinuzita. Unele dintre cele mai utilizate solutii includ:
- Antihistaminice – Indicate atunci cand sinuzita este provocata de alergii, acestea reduc inflamatia si simptomele asociate;
- Antiinflamatoare pentru sinuzita – Utilizate pentru a diminua senzatia de presiune de la nivelul sinusurilor, durerile de cap si disconfortul general;
- Antibiotice – Prescrise in cazul sinuzitei bacteriene, atunci cand simptomele nu se amelioreaza dupa cateva saptamani. Acestea trebuie administrate doar la recomandarea medicului;
- Antifungice – Folosite in cazurile rare de sinuzita provocata de infectii fungice.
Remedii si solutii naturale pentru sinuzita
Pe langa medicamentele pentru sinuzita, poti apela la remedii naturale pentru ameliorarea simptomelor:
- Inhalatii cu aburi si uleiuri esentiale;
- Spray-uri saline pentru decongestionarea nazala;
- Hidratare adecvata pentru fluidizarea mucusului.
Cand este necesar consultul medical?
Daca simptomele persista mai mult de 10 zile sau devin severe, este important sa consulti un medic specialist pentru un diagnostic corect si un tratament personalizat pentru sinuzita.