Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Sarbatori fericite!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
 Galium aparine: Cum recunosti planta, proprietati si beneficii, reguli de folosire

Galium aparine: Cum recunosti planta, proprietati si beneficii, reguli de folosire

Postat in: Info sanatate
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 21 iunie 2024 Ultima actualizare: 21 iunie 2024

Lipicioasa, cunoscuta si sub denumirea sa stiintifica, Galium aparine, sau sub numele de aghiasma lupului sau clestisoara, reprezinta o planta erbacee anuala sau bianuala din familia Rubiaceae. Aceasta este raspandita in regiunile temperate de pe intreg globul si este recunoscuta pentru proprietatile sale agatatoare, caracterizate prin faptul ca aceasta se prinde de alte plante sau obiecte cu ajutorul unor peri mici si ascutiti, numiti clesti.Planta lipicioasa prezinta tulpini subtiri, agatatoare, care pot sa creasca pana la cativa metri in lungime. Frunzele acesteia sunt dispuse in verticile de patru, sunt verzi si pot sa fie acoperite cu peri fini. 

Florile sunt micute si de cele mai multe ori de culoare alba sau verde-galbuie, grupate in ciorchini. Aceasta planta infloreste de obicei in timpul primaverii si al verii si produce fructe mici de forma sferica, de culoare verde sau rosie.Lipicioasa a fost utilizata in medicina traditionala pentru diferite scopuri. Unele populatii indigene considerau ca aceasta planta prezinta proprietati diuretice, depurative si antiinflamatorii. Cu toate acestea, nu exista dovezi stiintifice clare care sa sustina faptul ca aceasta este sigura si benefica in tratarea anumitor afectiuni. In aceeasi masura, din cauza caracteristiciilor sale agatatoare, planta aceasta poate sa fie considerata a fi o buruiana daunatoare in gradini si culturi agricole, pentru ca aceasta poate sa afecteze cresterea altor plante prin competitie pentru resursele de lumina, apa si nutrienti.

Ce proprietati medicinale are lipicioasa?

Lipicioasa, a fost folosita in medicina traditionala cu scopul de a trata diferite afectiuni, cu toate ca cercetarile stiintifice care sustin aceste proprietati sunt limitate. Printre posibilele proprietati medicinale ale acestei plante sunt urmatoarele:

  • Diuretic - Se spune despre aceasta planta ca ar putea prezenta proprietati diuretice, acest fapt insemnand ca ar putea stimula eliminarea urinei din organism. Proprietatea aceasta a fost folosita in medicina traditionala cu scopul de a sprijini sanatatea rinichilor si a tractului urinar.
  • Depurativ - Lipicioasa a fost considerata a avea proprietati depurative, ceea ce inseamna ca ar putea contribui la eliminarea toxinelor din organism prin stimularea functiei rinichilor si a sistemului limfatic.
  • Antiinflamator - Exista unele surse care spun despre lipicioasa ca ar putea sa prezinte proprietati antiinflamatorii, acest lucru fiind benefic in tratarea anumitor afectiuni inflamatorii minore.
  • Stimularea circulatiei - Lipicioasa a fost utilizata in trecut pentru a imbunatati circulatia sangelui, cu toate ca aceasta proprietate nu este bine sustinuta de catre dovezi stiintifice.

Este important de mentionat faptul ca, exista putine studii clinice care sa confirme aceste proprietati ale lipicioase. In aceeasi masura, consumul sau folosirea plantelor mentionate ar trebui sa fie efectuata cu prudenta si sub supravegherea unui profesionist medical, pentru ca exista riscul de aparitie al unor interactiuni cu alte medicamente sau aparitia unor efecte adverse nedorite. Inainte de a pune in uz orice planta in scopuri medicinale, este indicat sa discutati cu un medic sau un specialist in domeniul sanatatii naturale.

Cum actioneaza lipicioasa pentru a genera efecte depurative, diuretice si laxative?

Nu exista suficiente dovezi din punct de vedere stiintific pentru a explica in mod exact cum actioneaza lipicioasa pentru a genera efecte depurative, diuretice si laxative. Informatiile existente se bazeaza de cele mai multe ori pe traditia si folosirea sa in medicina populara, insa mecanismele exacte nu sunt pe deplin intelese. Cu toate acestea, modul in care se considera ca aceasta planta ar actiona pentru fiecare dintre aceste efecte este urmatorul:

 

Efect depurativ 

Efectul depurativ presupune eliminarea toxinelor din organism, sprijinind in acest mod functia limfatica si a organelor de eliminare, de exemplu rinichii si ficatul. Se spune ca anumite substante chimice din planta ar putea sa aiba potential in a sprijini eliminarea deseurilor si toxinelor, insa acest mecanism nu este pe deplin elucidat.

Efect diuretic 

Proprietatile diuretice ale lipicioasei ar putea sa fie legate de continutul sau bogat in substante chimice cum ar fi flavonoidele si alti compusi bioactivi. Diureticele stimuleaza eliminarea excesului de apa si de electroliti prin intermediul urinei, fapt ce ar putea sa contribuie la eliminarea unor toxine si la mentinerea echilibrului hidric.

Efect laxativ 

In ceea ce este privit efectul laxativ, informatiile sunt mai putine si mai putin sustinute de catre cercetari. Unele surse spun despre lipicioasa ca ar putea sa aiba un efect usor laxativ, acesta putand fi atribuit continutului sau bogat in fibre sau substante chimice care pot sa sprijine miscarile intestinale. Este important de subliniat faptul ca, cercetarile in domeniul plantelor medicinale sunt in curs de desfasurare si ca multe dintre aceste proprietati sunt in continuare subiectul studiilor. In cazul in care doriti sa folositi lipicioasa in scopuri medicinale, recomandat ar fi sa discutati cu un profesionist medical sau specialist in medicina alternativa si sa va bazati pe informatii verificabile si actualizate.

Cand este indicata lipicioasa?

Folosirea plantelor medicinale, inclusiv a lipicioase, trebuie sa fie abordata cu prudenta si sub supravegherea unui medic profesionist sau a unui specialist in medicina alternativa. De obicei, nu exista suficiente dovezi stiintifice pentru a sustine folosirea acestei plante in mod izolat pentru anumite afectiuni. Insa, cu toate acestea, in medicina traditionala, lipicioasa a fost considerata a fi utila in diferite situatii, printre care si urmatoarele:

Sprijinirea sanatatii tractului urinar 

Multumita proprietatilor sale diuretice, se spune despre aceasta planta ca ar putea fi folositoare cu scopul de a sprijini functia rinichilor si a tractului urinar. Insa, in cazul unor probleme de sanatate legate de tractul urinar, este important sa discutati cu un medic inainte de a recurge la orice remediu.

Detoxifiere si depurare 

Lipicioasa a fost utilizata in medicina traditionala cu scopul de a sustine detoxifierea si eliminarea toxinelor din organism. In cazul in care sunteti interesat de aceste beneficii, este recomandat sa discutati cu un profesionist medical pentru a afla alternative mai bine studiate si sustinute din punct de vedere stiintific. Multumita presupuselor proprietati antiinflamatorii, aceasta planta a fost folosita pentru a atenua inflamatia in cazul unor afectiuni minore.

Este important de inteles faptul ca, folosirea lipicioasei sau a oricarei alte plante medicinale, trebuie discutata cu un medic sau un specialist in medicina alternativa. Acestia pot sa evalueze situatia dumneavoastra specifica, sa tina cont de interactiunile posibile cu alte medicamente sau conditii de sanatate, si sa va ofere recomandari corespunzatoare nevoilor dumneavoastra.

Bibliografie:

1. Gold R.; Kappos L.; Arnold D.L.; et al. (September 20, 2012). "Placebo-Controlled Phase 3 Study of Oral BG-12 for Relapsing Multiple Sclerosis". N Engl J Med. 367 (12): 1098–1107; 

2. "Scientists look to cut cow flatulence". phys.org. March 21, 2008. Volhard, J. "Darstellung von Maleinsäureanhydrid" Justus Liebig's Annalen der Chemie 1892, volume 2019;

3. Llica, R-A., Kloetzer, L. and Galaction,A-I. Fumaric acid: production and separation. Biochemistry Letters, 2018;

4. Das, R.K., Brar, S.K., and Verma, M. Fumaric acid: production and application aspects. In: Brar SK, Sarma SJ, Pakshirajan K (eds) Platform chemical biorefinery: future green chemistry, Elsevier, Amsterdam, (2016);

Articole similare
Plante medicinale pentru imunitate: catina, macese, ghimbir Plante medicinale pentru imunitate: catina, macese, ghimbir

Plantele medicinale sunt specii vegetale, cultivate sau spontane, care prin compozitia lor chimica au proprietati farmaceutice si sunt folosite in terapeutica umana de mii de ani. Valoarea terapeutica a plantelor medicinale are la baza relatia dintre structura chimica a substantelor active, numite si principii active si actiunea lor pe care o exercita asupra organismului.

21 iunie 2024
Edited 21 iunie 2024
citește articolul
Cum recunosti plantele cu efect afrodisiac Cum recunosti plantele cu efect afrodisiac

Stimularea libidoului într-o partidă de sex, de-a lungul întregului act sexual a prezentat o provocare pentru popoarele antice. De aceea există multe scrieri în sanscrita veche, în kamasutra, în documente din arhiva Împăratului Japoniei care vorbesc despre tot felul de plante afrodisiace care au rolul de a mări apetitul sexual atât la un bărbat cât și la o femeie.

9 ianuarie 2020
Edited 26 iunie 2023
citește articolul
Povesti mai putin cunoscute despre plantele medicinale ale Asiei Povesti mai putin cunoscute despre plantele medicinale ale Asiei

Plante asiatice precum Piperul Calugarului, Ginseng-ul Siberian sau Dudul Alb auo multime de proprietati terapeutice curative. De la probleme legate de diabet si secretia de insulina, la probleme legate de stres si anxietate, infertilitate sau alte afectiuni ale glandelor, miracolul plantelor Asiei ne surprind si astazi.

4 octombrie 2019
Edited 3 februarie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.