Plante medicinale pentru imunitate: catina, macese, ghimbir
Plantele medicinale sunt specii vegetale, cultivate sau spontane, care prin compozitia lor chimica au proprietati farmaceutice si sunt folosite in terapeutica umana de mii de ani. Valoarea terapeutica a plantelor medicinale are la baza relatia dintre structura chimica a substantelor active, numite si principii active si actiunea lor pe care o exercita asupra organismului in tot asamblul sau asupra unor organe bine evidentiate - ochi, stomac, plamani, rinichi, organe genitale.
Faptul ca majoritatea plantelor medicinale au o compozitie chimica complexa incepand de la 2-3 compusi pana la 30-40 substante chimice identificate in unele plante, explica si proprietatile unora dintre ele si si de ce pot determina activ ca organismul sa isi intareasca imunitatea.
Cum reusesc catina, macesele si ghimbirul sa ajute organismul uman si cum trebuie consumate pentru a maximiza efectele lor benefice descopera in materialul urmator.
Ce este catina? Primele utilizari ale catineiCe contin macesele? catina sau macese?
Ce intrebuintari are ghimbirul? Cum se obtine praful de ghimbir?
Beneficii catina cu miere pentru imunitate
Doza zilnica de macerat de macese
Ceai de ghimbir cu lamaie. Beneficii pentru raceala si gripa
Cura cu catina. Ceaiul de catina pentru imunitate
Contraindicatii. catina, macese, ghimbir.
Ce este catina? Primele utilizari ale catinei
Daca vrei sa afli ce este catina sau care au fost primele utilizari ale catinei vei descoperi pe parcursul acestui material. Catina este un arbust fructifer ce se regaseste in regiunile muntoase, dar si in zonele de nisip si pietris, cu fructe care isi pastreaza proprietatile chiar daca sunt pastrate in conditii de ger.
La origini, acum 3.000 de ani arbustul fructifer se gasea in zona Asiei Centrale pana sa fie aclimatizat si in Europa dar si pe alte continente. Arbustul ramificat poate creste in inaltime pana la 6 metri, frunzele sunt de culoarea verde cenusie, iar fructele sunt verzi la inceput, iar cand incep sa se coaca devin galben portocaliu.
Fructele de catina sunt bogate in vitamina C, A, complexul de vitamine B (B1, B2, B6 si B9), dar si vitaminele E, K, P si F. De asemenea, catina contine si microelemente precum calciu, magneziu, fosfor, potasiu, fier, acizi grasi polinesaturati si carotenoide, beta caroten.
Primele utilizari dateaza de pe vremea Chinei imperiale iar medicii stravechi chinezi stiau sa foloseasca catina in diferite retete de ceai.
citeste lucruri pe care nu le stiai despre miere
Ce contin macesele? Catina sau macese?
Ce contin macesele sau cum alegi intre catina si macese si cand sa le consumi vei afla din acest capitol. Din cele mai vechi timpuri, macesele au fost folosite pentru efectul lor de stabilizare a glicemiei, pentru efectul antidiabetic, pentru stimularea imunitatii, pentru prevenirea tumorilor si efectului lor regenerant si cicatrizant.
Substantele importante secretate de macese, precum antioxidantii sunt cele mai eficiente in tratarea si prevenirea multor afectiuni. Macesele contin vitamina C, vitaminele A, P, K, B1 si B2, zaharuri, acid citric, fier, mangan, fosfor, zinc, potasiu, magneziu, sulf, seleniu si antoxidanti.
Ce intrebuintari are ghimbirul? Cum se obtine praful de ghimbir?
Daca vrei sa stii ce intrebuintari are ghimbirul sau cum se obtine praful de ghimbir citeste aceste paragrafe.
Ghimbirul este o mirodenie cunoscuta din cele mai vechi timpuri in Asia, mai exact sudul-estul Indiei. Este membru al aceleiasi familii care include si cardamonul si turmericul. Astazi planta este cultivata cu succes in toata regiunea tropicala si subtropicala in Asia (India produce de exemplu peste 50% din recolta mondiala), iar in rest mai gasim culturi de ghimbir in Brazilia, Jamaica si Nigeria.
Numele sau provine din cuvantul singivera dintr-un dialect care se vorbea in sud-estul Indiei in urma cu cateva mii de ani, cuvant care se traduce astazi prin "radacina in forma de corn de cerb". Ghimbirul apare mentionat in diferite scrieri medicale sanscrite din perioada 1000 - 1500 i.e.n dar este intens mentionat si in medicina chineza pentru ameliorarea manifestarilor digestive neplacute, a tusei sau in calmarea durerilor provocate de reumatism.
Ghimbirul este un ingredient apreciat in special in bucataria orientala, datorita efectelor benefice in diferite afectiuni, precum indigestia, greata sau raceala. Ghimbirul se utilizeaza atat in bucataria internationala, cat si in cure de slabit sau detoxifiere. In Thailanda, de exemplu, ghimbirul se rade, apoi se amesteca impreuna cu alte condimente pentru prepararea pastei de curry folosita cu preponderenta la marinarea unor carnuri si pastrarea valorilor nutritive mai mult timp.
Se crede ca indienii si chinezii au cultivat ghimbir ca si o radacinoasa tonica, folosita de peste 2000 de ani pentru a trata multe afectiuni. Dupa ce a luat calea spre Europa, ghimbirul era folosit la scara larga in Imperiul Roman in urma cu 2000 de ani, unde a fost apreciat in special pentru proprietatile sale medicinale. Ca idee, odata ce proprietatile sale curative sunt din ce in ce mai cunoscute, in secolele al XIII-lea si al XIV-lea, valoarea unui kilogram de ghimbir era echivalenta cu costul unei oi.
Ce contine radacina de ghimbir?
Astazi se stie deja ca 100 de grame de ghimbir uscat/pisat contine, in functie de originea plantei unde este cultivata urmatoarele vitamine si minerale:
- 79 calorii;
- 13 mg NA (sodiu);
- 415 mg K (Potasiu);
- 18 g carbohidrati sanatosi;
- 1,7 g zahar neprocesat;
- 1,8 g proteine vegetale;
- 16 mg Ca (Calciu);
- 5 mg Vitamina C in stare pura;
- 0,6 mg Fe (Fier);
- 0,2 mg Vitamina B2 (riboflavina);
- 43 mg Mg (Magneziu);
Beneficii catina cu miere pentru imunitate
Atunci cand esti racit, se spune ca o portie de catina cu miere este benefica pentru imunitate. Care e secretul acestei combinatii?
Mierea cu catina are numeroase beneficii pentru organismul uman astfel ca putem enumera urmatoarele:
- Vitaminizant si energizant - Asigura portia de vitamine si energie pentru intreaga zi.
- Intareste imunitatea ajutand organismul sa lupte impotriva virozelor avand proprietati antibiotice si antibacteriene. Totodata consumul de miere cu catina in perioada racelii, amelioreaza simtitor efectele neplacute ale acesteia.
- Detoxifica organismul ajutand organismul sa elimine toxinele atat cele din sistemul digestiv cat si cele de la ficat.
- Are un puternic efect antioxidant intrucat ajuta la neutralizarea substantelor toxice preluate din mediul exterior.
- Protejeaza inima - conform unor studii publicate in SUA, s-a demonstrat ca un consum regulat de miere cu catina ajuta in prevenirea aparitiei bililor cardiovasculare.
- Regleaza activitatea gastro-intestinala datorita vitaminei E si a mineralelor.
Doza zilnica de macerat de macese
Daca pana acum am vorbit despre catina si ghimbir, acum este momentul sa aflam cum se obtine maceratul de macese si cum se poate consuma si cand.
Cura cu macese se poate tine fie cu ajutorul infuziei de planta, fie cu ajutorul pudrei de macese ce poate fi consumata in iaurt, in supa, sau sub forma de infuzie. In primul rand, macesele stimuleaza imunitatea avand un puternic rol regenerant, antiinflamator, cicatrizant, asigura o functionare buna a organelor interne, a sistemului cardiovascular si au efect antidiabetic. In plus, macesele combat astenia, regleaza metabolismul si este indicat consumul de macese inca de la varste foarte fragede.
afla ce boli trateaza ceaiul de sunatoare
Ceai de ghimbir cu lamaie. Beneficii pentru raceala si gripa
Daca te stii cu imunitatea slabita, trebuie sa afli ca poti opta pentru ceai de ghimbir cu lamaie. Ceaiul de ghimbir cu lamaie este consumat de mii de ani gratie proprietatilor sale curative, fiind un remediu de baza al medicinei ayurvedice si nu numai. Pe langa rolul pe care-l are in ameliorarea si tratarea a peste 150 de afectiuni, ghimbirul este un condiment des folosit in preparatele alimentare.
Ceaiul de ghimbir cu lamaie contine vitamine, minerale, uleiuri volatile, astfel:
- Vitamina C – 5 mg
- Vitamina B6 – 0,2 mg
- Fier – 0,6 mg
- Magneziu – 43 mg
- Calciu – 16 mg
- Potasiu – 415 mg
- Sodiu – 13 mg
- Proteine – 1,8 g
- Lipide – 0,8 g
- Calorii – 79
- Zahar – 1,7 g
- Colesterol – 0 mg
Cura cu catina. Ceaiul de catina pentru imunitate
Cand sa treci la cura cu catina sau cand sa incluzi in dieta ta ceaiul de catina vei descoperi in aceste randuri. Ceaiul de catina este benefic in anumite afectiuni cardiovasculare, fiindca fluidizeaza sangele, faciliteaza circulatia acestuia, reduce nivelul de colesterol si pastreaza arterele curate si sanatoase. Pentru cardiaci este recomandat consumul a una-doua cani pe zi, alaturi de o dieta specifica cardiacilor, echilibrata, hranitoare, dar saraca in sare, grasimi, dulciuri si fainoase.
Specialistii il recomanda si in cazuri de afectiuni gastrice, pentru reducerea disconfortului, mai ales in cazul balonarii si durerilor difuze generate de aceasta sau in cazul afectiunilor hepatice, datorita rolului antiinflamator si de sustinere a regenerarii.
Tot datorita efectului antiinflamator, ceaiul de catina se administreaza pentru durerile articulare, in reumatism sau artroza, dar poate calma si spasmele abdominale sau durerile de cap. Alte afectiuni in care e indicat consumul de ceai de catina in scopuri terapeutice:
- Artrita
- Guta
- Colesterol marit
- Arsuri gastrice
- Angina pectorala
- Tuse
- Arsuri solare (aplicat sub forma de comprese)
- Acnee, piele uscata, leziuni cutanate (aplicat sub forma de comprese)
Contraindicatii. catina, macese, ghimbir.
Catina nu este recomandata femeilor insarcinate si persoanelor care sufera de diaree. Daca suferi de anumite boli cronice caracterizate prin multiple restrictii, discuta cu medicul tau inainte de a bea ceai de catina. Intrucat ceaiul de catina ingreuneaza coagularea sangelui, acesta este contraindicat cu cel putin 2 saptamani inainte de o interventie chirurgicala intrucat creste riscul de sangerari abundente.
De asemenea, ceaiul de catina nu trebuie sa fie consumat in timpul administrarii unui tratament anticoagulant. Combinarea catinii cu medicamente sau suplimente care dilueaza sangele ar putea creste riscul de sangerare, aparitia de echimoze si vanatai la lovituri foarte usoare sau chiar din senin. Catina in general poate actiona ca un diluant al sangelui, provocand sangerari.
Macesele nu sunt recomandate in sarcina si alaptare. De asemenea, pediatrii nu recomanda ceai de macese la bebelusi, ci doar dupa implinirea varstei de 3 ani. Este de evitat consumul de ceai in randul celor care au insuficienta cardiaca. O atentie deosebita trebuie acordata semintelor, mai ales perisorilor prezenti pe acestea, pentru ca irita puternic aparatul digestiv si aparatul respirator si nu este recomandata ingerarea lor. Persoanele alergice pot avea reactii severe si chiar crize de astm bronsic, de aceea se recomanda evitarea contactului cu perisorii maceselor.
Ghimbirul in toate formele prezente pentru consum si comercializare, este o planta sigura, dar trebuie evitat abuzul si inainte de a incepe o dieta bazata pe ghimbir trebuie discutat cu un nutritionist sau un medic specialist. Anumite persoane care au consumat produse pe baza de ghimbir in exces au manifestat simptome precum arsuri stomacale, diaree sau crampe.
In plus, in cazul femeilor, atunci cand consumau ghimbir in apropiere de perioada menstruatiei acestea raportau dureri in zona intima si scurgeri menstruale suplimentare. Datorita substantelor volatile, ghimbirul folosit in exces pe piele poate provoca iritatii, urticarii sau chiar dermatita de contact in cazul persoanelor cu pielea sensibila. Nu se recomanda consumul de ghimbir in cazul persoanelor care sufera de diabet. Se pare ca radacina de ghimbir poate creste nivelul de insulina si / sau scadea glicemia, drept urmare ar putea interactiona cu medicamentele pentru diabet.
Bibliografie:
Abdel Fattah, E. A., Hashem, H. E., Ahmed, F. A., Ghallab, M. A., Varga, I., and Polak, S. Prophylactic role of curcumin against cyclosporine-induced nephrotoxicity: Histological and immunohistological study. Gen.Physiol Biophys. 2010;29(1):85-94. View abstract.
Abraham, S. K., Sarma, L., and Kesavan, P. C. Protective effects of chlorogenic acid, curcumin and beta-carotene against gamma-radiation-induced in vivo chromosomal damage. Mutat.Res 1993;303(3):109-112. View abstract.
Adhvaryu, M. R., Reddy, N., and Vakharia, B. C. Prevention of hepatotoxicity due to anti tuberculosis treatment: a novel integrative approach. World J Gastroenterol. 8-14-2008;14(30):4753-4762. View abstract.
Agarwal, K. A., Tripathi, C. D., Agarwal, B. B., and Saluja, S. Efficacy of turmeric (curcumin) in pain and postoperative fatigue after laparoscopic cholecystectomy: a double-blind, randomized placebo-controlled study. Surg Endosc. 6-14-2011; View abstract.
Agrawal, D. K., Saikia, D., Tiwari, R., Ojha, S., Shanker, K., Kumar, J. K., Gupta, A. K., Tandon, S., Negi, A. S., and Khanuja, S. P. Demethoxycurcumin and its semisynthetic analogues as antitubercular agents. Planta Med. 2008;74(15):1828-1831. View abstract.
Ahmed, T. and Gilani, A. H. Inhibitory effect of curcuminoids on acetylcholinesterase activity and attenuation of scopolamine-induced amnesia may explain medicinal use of turmeric in Alzheimer's disease. Pharmacol Biochem.Behav. 2009;91(4):554-559. View abstract.
Ahmed, T., Enam, S. A., and Gilani, A. H. Curcuminoids enhance memory in an amyloid-infused rat model of Alzheimer's disease. Neuroscience 6-9-2010; View abstract.