5 motive pentru care si tu ai nevoie de ciorapi medicinali
Ciorapii compresivi sau ciorapii medicinali, cum mai sunt cunoscuti in limbaj comun, sunt utilizati in toata lumea de categorii diverse de persoane, femei si barbati deopotriva, de varste diferite. Desi acest produs este recomandat de majoritatea medicilor, în Romania acest produs este mai putin cunoscut. Produsul in sine este un dispozitiv medical si trebuie tratat ca atare.
Se stie deja ca acesti ciorapi ajuta persoanele care au probleme cu circulatia periferica sau sunt predispuse la probleme de circulatie pentru ca acesti ciorapi compresivi stimuleaza circulatia sangvina la nivelul membrelor inferioare, ceea ce duce la prevenirea sau chiar tratarea unor afectiuni venoase daca sunt purtati corespunzator. In acest material vei descoperi cel putin 5 motive despre beneficiile de a purta ciorapi compresivi si cum sa ii folosesti corespunzator.
Ce sunt ciorapii medicinali?
Care sunt beneficiile ciorapilor compresivi?
Cum poti utiliza corect ciorapii medicinali?
Cum alegi marimea ciorapilor compresivi?
Ce sunt ciorapii medicinali?
Ciorapii compresivi sunt folositi, in mod obisnuit, pentru a imbunatati circulatia sangvina in membrele inferioare. Ciorapii medicinali compresivi moderni, spre deosebire de modelele din trecut, sunt mult mai sofisticati si sunt special creati pentru a oferi o presiune constanta in picioare, ajutand sangele sa circule inapoi catre inima. De regula, ciorapii pentru varice exercita o presiune mai mare in apropierea gleznelor si labei piciorului, oferind o compresie suplimentara care incurajeaza circulatia sangelui catre inima.
Ciorapii compresivi imbunatatesc circulatia sangvina la nivelul picioarelor, prin comprimarea vaselor dilatate. In functie de gradul de compresie, ciorapii de uz medical apar pe piata pe mai multe categorii:
- Compresie usoara, 7-15 mmHg, sunt ideali pentru preventie, fiind indicati persoanelor care petrec mult timp in picioare si care se plang de picioare obosite, dureroase sau umflate. Sunt recomandati si in timpul calatoriilor, pentru prevenirea insuficientei venoase, sau pe perioada sarcinii;
- Clasa I, 15-20 mmHg (compresie moderata), acesti ciorapi compresivi se folosesc in cazul varicelor si edemelor moderate, in timpul sarcinii, dupa o interventie chirurgicala;
- Clasa II, 20-30 mmHG (compresie puternica), sunt recomandati pentru probleme acute de varice, edeme severe, ulcer venos, tromboza acuta venala, dermatoscleroza;
Medicul specialist este cel care prescrie purtarea ciorapilor medicinali de compresie puternica si foarte puternica. Ciorapii de compresie usoara si moderata, pot fi achizitionati fara prescriptie medicala. Ciorapii compresivi exista intr-o varietate de modele: unisex, de dama, barbatesti, de tip pantalon, pana la coapsa ori la genunchi, cu sau fara banda adeziva, special conceputi pentru femeile insarcinate, in diverse culori si la diferite grade de compresie.
Care sunt beneficiile ciorapilor compresivi?
Folosirea ciorapilor compresivi sau a ciorapilor medicinali poate fi recomandata de medic ca o masura de preventie sau tratament in vederea ameliorarii simptomelor specifice afectiunilor venoase, asta in cazul dispozitivelor medicale cu o compresie inalta. Dar exista in farmacii ciorapi care pot fi achizitionati fara prescriptie pentru ca vin cu o compresie usoara si ajuta in momentele de oboseala, durere, disconfort resimtit la nivelul picioarelor sau umflarea acestora.
In randurile care urmeaza vom prezenta pe scurt 5 avantaje sau beneficii ale ciorapilor compresivi.
1. Ciorapii medicinali ajuta persoanele care sunt predispuse la vene varicoase
Stim cu totii ca vara este sezonul in care iubim sa mergem la plaja, sa mergem la mare, la piscina. Dar e neplacut atunci cand nu poti sa stai la Soare din cauza unor probleme vasculare care se vad la nivelul epidermei. Din fericire, folosirea ciorapilor medicinali care au compresie usoara ajuta la preventia simptomelor de vene varicoase.
Vene varicoase sunt acele vene care sunt usor vizibile, fiind mai largi si mai dilatate, cu un aspect sinuos si in relief si care apar din cauza unor probleme de circulatie periferica, probleme genetice sau alte cauze de natura non-infectioasa.
2. Ciorapii medicinali previn formarea cheagurilor de sange din venele picioarelor
Orice muschi din corpul uman e predispus la un blocaj. Daca acel blocaj are loc in muschiul inimii apar problemele cardiace precum infarctul miocardic. Daca blocajul are loc intr-un muschi la nivelul picioarelor de obicei este afectat muschiul coapsei si rezulta apoi deteriorarea musculara. Ciorapii medicinali ajuta la evitarea de formare de cheaguri de sange in zona venelor picioarelor si previn infarctul muscular de la nivelul coapselor si gambelor.
3. Ciorapii medicinali ajuta la drenajul limfatic in cazul persoanelor care lucreaza sedentar
Daca ai un job sedentar si stai foarte mult la birou sau acasa intr-o pozitie fixa, ciorapii medicinali ajuta la drenajul limfatic si la circulatia limfei de la nivelul picioarelor. Se stie deja ca sistemul limfatic este parte a sistemului circulator, fiind responsabil cu realizarea sichimbului de substante dintre sange si tesuturi.
Acesta preia pentru filtrare reziduurile metabolice sau alte posibile elemente nocive, protejand sistemul imunitar si aparand astfel organismul. Sistemul limfatic cuprinde o retea de vase prin care este transportata limfa spre ganglionii limfatici pentru purificare. Buna functionare a sistemului limfatic poate fi afectata de diversi factori, de la stres si sedentarism pana la boli cardiace, endocrine si circulatorii. Atunci cand se intampla, fluxul limfatic este congestionat, toxinele se aduna si se ajunge la umflarea tesuturilor.
4. Ciorapii medicinali previn umflarea picioarelor
Se stie ca dupa sarcina sau la menopauza apar dereglari metabolice si hormonale in corpul femeilor. Ciorapii medicinali ajuta in cazul persoanelor care au picioare umflate sau care au probleme circulatorii. Umflarea picioarelor si a gleznelor, afectiune denumita in termeni medicali edem, are cauze numeroase si poate fi atat un simptom banal si comun, cat si un simptom care sa ateste o afectiune mai complicata.
Picioarele se pot umfla fie ca urmarea a statului un timp indelungat in aceasi pozitie, in special in sezut, fie ca urmare a purtarii unor pantofi incomozi sau stramti, fie ca urmare a retentiei de apa. De asemenea, cauze comune pentru picioarele unflate sunt si retentia de apa, dieta bogata in sare, supraponderabilitatea, dar si sarcina. Picioarele umflate pot fi simptom premenstrual sau simptom care sa ateste o leziune a piciorului sau a gleznei.
5. Ciorapii medicinali ajuta persoanele care fac sport cu regularitate
Cu totii cunoastem conceptul de febra musculara sau blocaje musculare numite popular carcei. Aceste probleme apar cand muschii gambei sunt suprasolicitati si sangele nu mai circula cum trebuie. Altfel spus, carceii reprezinta contractii musculare involuntare asemanatoare cu crampele, de intensitate dureroasa variabila, care pot dura de la cateva secunde la cateva minute. Acestia pot afecta pe oricine, indiferent de varsta sau sex, iar contractura poate fi localizata la orice muschi, insa apar cu precadere la membrele inferioare (la muschii gambei).
Pentru a evita astfel de situatii se recomanda purtarea de ciorapi medicinali cu o compresie usoara atunci cand iesiti la alergat, jogging sau oricare alta activitate care solicita muschii picioarelor.
Cum poti utiliza corect ciorapii medicinali?
Dupa cum am spus anterior, exista mai multe tipuri de ciorapi compresivi. Dincolo de diferenta de compresie, exista si modele diferite din punct de vedere structural. De exemplu, unele modele acopera in intregime laba piciorului, iar altele lasa degetele descoperite. Unele acopera doar tendonul lui Ahile, alte modele gamba, alte modele acopera toata coapsa pana aproape de bazin sau sunt si modele tip colant. care se imbraca cu totul.
Ciorapii medicinali care ofera o compresie usoara au valori exprimate de pana in 15 mm Hg. Sunt destinati persoanelor care au picioarele obosite, care petrec ore in sir stand in picioare si pot fi recomandati chiar si femeilor insarcinate. Acest tip de ciorapi poate fi achizitionat chiar si fara o prescriptie medicala.
Ciorapi compresivi clasa I ofera o compresie de nivel moderat, cu valori situate intre 15 si 20 mm Hg. Sunt indicati pentru persoanele care calatoresc pentru perioade indelungate, dar si celor care doresc sa previna umflarea si obosirea picioarelor. Isi dovedesc de asemenea utilitatea in cazul persoanelor care sufera de varice medii si umflaturi (edeme) moderate ale picioarelor sau in perioadele postchirurgicale.
Ciorapi compresivi clasa II si clasa III au un nivel mai ridicat de compresie, intre 20 si 40 mm Hg sau chiar peste aceasta din urma valoare. Nivelul de compresie ridicat ii recomanda celor care au probleme ceva mai serioase cu varicele, care prezinta edeme severe, tromboza acuta venala sau diverse probleme post traumatice.
Cum alegi marimea ciorapilor compresivi?
Ciorapii compresivi sau medicinali au marimi asemanatoare cu ciorapii obisnuiti dar trebuie sa fiti atenti la valori. In farmacii o sa gasiti de exemplu modele care au urmatoarele valori:
S: 30 – 32 cm
M: 32 – 34 cm
L: 34 – 36 cm
XL: 36 – 40 cm
Ce trebuie sa stii atunci cand alegi sa porti ciorapi compresivi?
- Este recomandat ca imbracarea ciorapilor compresivi sa fie facuta dimineata sau in prima parte a zilei, atunci cand picioarele sunt odihnite si mai putin umflate.
- In functie de nivelul de compresie, ciorapii pot fi mai usor sau mai dificil de imbracat. Pentru a usura imbracarea, respectiv scoaterea acestora, puteti folosi pudra de talc. In cazul in care ati folosit o crema de corp, va trebui sa asteptati pana aceasta se absoarbe in piele, iar abia apoi sa imbracati ciorapii.
- Alegeti ciorapii potriviti ca lungime, intrucat nu este recomandata indoirea sau rularea acestora in partea de sus sau de jos.
- Pentru ca ciorapii compresivi sa isi poata indeplini eficient rolul, trebuie sa va asigurati de faptul ca, odata imbracati, nu formeaza cute si pliuri, ci sunt perfect intinsi pe suprafata piciorului.
Informatii complementare despre beneficiile ciorapilor compresivi sau medicinali in acest video.
Sursa foto: shutterstock
SURSE DOCUMENTARE:
https://www.healthline.com/health/compression-socks-benefits
https://oklahomaheart.com/blog/what-you-need-know-about-compression-socks-you-buy