
Colagenul este o substanta cu mare raspandire in organismul uman. Are multiple functii si multiple beneficii, de la piele la sistemul osos, de la sistemul circulator la sistemul digestiv. Exista o legatura directa intre cantitatea de colagen si elasticitatea pielii. In plus, cu cat ridurile sunt mai expresive, cu atat cantitatea de colagen din organism este mai diminuata. Daca vrei sa stii daca ai probleme cu cantitatea de colagen din organism poti sa faci acasa, la birou, oricand vrei un test simplu. Apasa degetul pe obraz cateva secunde. Daca acest lucru nu lasa amprenta asupra pielii, inseamna ca pielea ta este inca elastica si rezistenta si corpul tau inca produce suficient colagen.
Ce este colagenul?
Care sunt principalele functii ale colagenului?
Ce beneficii are colagenul pentru organism si indicatii terapeutice?
Factorii care pot provoca diminuarea cantitatii de colagen?
Cum se manifesta carenta de colagen?
Care sunt efectele secundare ale abuzului de colagen?
Ce este colagenul?
Colagenul este o substanta produsa in mod natural in organism si este folosita la buna functionare a sistemului osos, digestiv si cel muscular, dar si in articulatii si sange. Este un nutrient care face parte din structura tuturor tesuturilor conjuctive si impreuna cu elastina, ajuta tesuturile sa revina la forma initiala imediat dupa contractie, asigurand o functionalitate optima a intregului organism. Practic, colagenul este vital pentru piele si pentru sanatatea straturilor de epiderma.
Altfel spus, colagenul este o proteina ce are o preponderenta majora in tesuturile umane, dar ea apare si la alte specii de mamifere, iar la unele specii colagenul depaseste si 40% din totalul proteinelor. Din punct de vedere chimic, molecula de colagen este produsa de fibroblaste, niste celule ce intra in alcatuirea tesuturilor conjunctive si este formata din 3 siruri incrucisate de proteine (aproape 1400 de aminoacizi).
Descopera ce este acidul glicolic
Care sunt principalele functii ale colagenului?
Colagenul este "decalogul" de baza pentru sanatatea pielii. Daca este produs suficient de organism, acesta are grija de fermitatea, elasticitatea si stralucirea pielii. Din pacate, dupa varsta de 25 de ani, sinteza colagenului in organism incepe sa scada. Continutul sau poate fi redus cu pana la 30% pana la varsta de 45 de ani. Se cunoaste deja faptul ca in functie de secventa aminoacizilor care alcatuiesc lanturile polipeptidice ale proteinei s-au identificat pana in prezent peste 28 de tipuri distincte de colagen. Dintre toate acestea, doar 4 tipuri sunt relevante pentru organismul uman:
- Tipul I este varianta clasica ce se gaseste in piele, tendoane si oase. Prezent in piele, devine componenta structurala de baza a matricei extracelulare dermice;
- Tipul II este prezent doar in tesuturile cartilaginoase si desfasoara un rol fundamental in cazul discurilor intervertebrale (structuri cartilaginoase ce leaga vertebrele cu rol de amortizor) si a articulatiilor;
- Tipul III este cel prezent in piele, alaturi de primul tip, dar si in vasele de sange;
- Tipul IV intra in structura reticulara a membranelor, cu rol in formarea si sustinerea acestora.
Ce beneficii are colagenul pentru organism?
Deja am vorbit pana acum despre cele patru tipuri de colagen importante pentru organismul uman. Datorita complexitatii acestei proteine si a complexitatii organismului uman, avem mai multe procese importante precum: mentinerea structurii elastice a pielii, pastrarea epidermei in parametrii normali, protejarea organelor interne, diminuarea ridurilor faciale, diminuarea riscului dezhidratarii tesuturilor, intarirea scheletului osos, atenuarea inflamatiilor articulare precum artrita reumatoida, guta, osteoartrita, intarirea parului si a unghiilor si recuperarea muschilor dupa efortul fizic.
Cum ajuta colagenul pielea?
Datorita proprietatilor hidratante, colagenul ajuta la prevenirea si diminuarea celulitei si la reducerea circumferintei coapselor, a soldurilor si a abdomenului. In plus, contribuie la reducerea petelor pigmentare de pe fata si maini imbunatatind in acelasi timp si circulatia sanguina din zona periferica. E bine de stiut faptul ca produsele dermatocosmetice care contin colagen sunt eficiente impotriva primelor riduri de expresie.
Iar daca sunt folosite ca rutina zilnica, produsele care au colagen favorizeaza diminuarea vergeturilor si a cicatricilor de pe piele. Iar daca sunt aplicate pe o piele uscata, cremele cu colagen restabilesc aspectul hidratat al pielii, iar pielea devine moale si catifelata. Studiile clinice au demonstrat ca absorbtia a 10 g de colagen hidrolizat zilnic ajuta pielea sa scape de ridurile profunde.
Cum ajuta colagenul procesul respirator?
Colagenul este prezent din belsug la nivelul plamanilor, iar elastina (o proteina in cantitate insemnata ce face parte din clasa colagenului) este cea care permite elasticitatea plamanilor si modificarea volumului acestora atunci cand expiram si respiram. Cu alte cuvinte, elastina faciliteaza umflarea plamanilor in timpul inspiratiei si dezumflarea acestora pe parcursul procesului de expiratie.
Cum ajuta colagenul sistemul circulator?
Specialistii au demonstrat ca un plan terapeutic destinat ameliorarii bolilor reumatice precum artrite sau artroze cu ajutorul colagenului va favoriza mentinerea elasticitatii vaselor sanguine, contribuind astfel si la recuperarea functiilor sistemului cardiocirculator.
Cum ajuta colagenul vederea?
Colagenul intra si in compozitia ochilor si contribuie la tonifierea globului ocular. Corneea, care are nevoie de colagen, permite mentinerea elasticitatii ochilor si imbunatateste functia vizuala. Avand in vedere ca opacizarea cristalinului sau cataracta poate fi favorizata de carenta de colagen, este recomandat consumul de suplimente alimentare bogate in aceasta proteina.
Descopera ce este acidul hialuronic
Factorii care pot provoca diminuarea cantitatii de colagen?
Așa cum am spus la inceput, in corpul uman exista patru tipuri de colagen, iar proteina tip I se gaseste in corpul uman in proportie de 90%. Acest tip de colagen este o componenta structurala vitala a oaselor, a pielii, tendoanelor, cartilajelor, dintilor si a altor tesuturi conjunctive. Si se poate intinde – mult, fara sa se rupa. Colagenul de tip II nu este la fel de dens ca tipul I. Dar este perfect pentru amortizarea articulatiilor. Muschii, organele si arterele se bazeaza pe tipul III de colagen. Si tipul IV te poate ajuta cu filtrarea si este mai mult o foaie bidimensionala care se gaseste in anumite straturi de epiderma.
Indiferent de tipul de colagen, unul dintre factorii care duc la diminuarea lui din organism este varsta. Pentru ca odata cu varsta apar schimbarile hormonale (menopauza la femei si andropauza la barbati), se diminueaza capacitatea de regenare a organismului si celulele trec prin procesul de imbatranire.
Pe langa varsta biologica, si abuzul de anumite alimente poate contribui la carenta de colagen. Cel mai periculos este zaharul si alti carbohidrati rafinati care pot inhiba capacitatile de reparare a colagenului. Un alt dusman pentru cantitatea de colagen este supraexpunerea la Soare, pentru ca radiatiile ultraviolete diminueaza productia de colagen, astfel incat trebuie sa limitezi intotdeauna expunerea la soare.Dar cel mai important lucru pe care trebuie sa il elimini din viata ta este sa renunti la fumat. Fumatul dauneaza cel mai mult productiei de colagen.
Daca ai o dieta dezechilibrata sau ai obiceiul sa fumezi, exista o serie de vitamine care te pot ajuta sa restabilizezi nivelul de colagen din organism. Vitamina A ajuta corpul uman sa produca colagen de tip I si II si se gaseste cu preponderenta in napi, cartofi dulci, spanac, morcovi si mango. Vitamina C din citrice, piper rosu, conopida si broccoli ajuta organismul sa produca colagen de tip I, II si III. Cupru, un mineral esential pentru sanatate si care se gaseste in fructe de mare, linte, alune, ciocolata neagra, sparanghel si piper negru ajuta corpul uman sa produca colagen de tip II, III si IV.
Alte substante care ajuta organismul in producerea de colagen sunt Antocianidinele, care sunt niste fitonutrienti (pigmenti de plante) care se regasesc in afine, mure si zmeura. La fel de importanta este si Glicina care poate fi gasita in multe alimente bogate in proteine, inclusiv carne de porc, carne de vita si pui. Daca esti in cautarea prolinei, apeleaza la albusuri, lapte, ciuperci, sparanghel si aproape orice aliment care contine proteine. Consumul de aminoacizi nu va garanta o crestere masiva a colagenului, dar va ajuta organismul sa nu devina subnutrit.
Legat de alimentatie, supele de oase sunt de obicei bogate in colagen. Si acest fapt are sens atunci cand te gandesti ca sunt create prin fierberea oaselor animalelor. In aceasta directie inclusiv Gelatina naturala este de asemenea o sursa de colagen, cum ar fi piftiiile din oase de porc.
Totodata, nutritionistii au descoperit ca urmatoarele alimente ajuta organismul sa mentina un nivel optim de colagen in corpul uman precum pestele de apa dulce si sarata, carnea de pui, strugurii, nuca de cocos sau papaya.
7 lucruri pe care nu le stiai despre Coenzima Q10
Cum se manifesta carenta de colagen?
Principala problema a acestei substante este ca organismul nostru nu este capabil sa acumuleze rezerve inseminate, care sa compenseze deficitele ce apar pe masura ce inaintam in varsta. Procesul sintezei de colagen incepe sa incetineasca in jurul varstei de 25 de ani, iar concentratia se reduce brusc dupa 50-60 de ani.
Din cauza ca nu reusim sa regeneram depozitul de colagen, de multe ori, ajungem sa ne confruntam cu diverse carente, chiar grave, ce duc la degradarea unor organe, in special a celor expuse efortului fizic: tendoane, articulatii, oase, muschi, cartilaje, vertebre. Diminuarea concentratiei de colagen se identifica prin primele semne ale procesului de imbatranire.
Astfel, dupa varsta de 30 de ani atat la barbati cat si la femei apar o multime de semne premergatoare precum: degradarea aspectului pielii, atenuarea functiilor vitale ale organismului, pierderea energiei fizice, deteriorarea circulatiei lichidelor extracelular, reducerea tonusului muscular, distrugerea progresiva a cartilajelor, diminuarea elasticitatii articulare, inflamarea si deformarea articulatiilor inclusiv slabirea functiei vizuale.
Care sunt efectele secundare ale abuzului de colagen?
Chiar daca organismul are nevoie de colagen, in cazul in care facem abuz, riscam o serie de reactii alergice precum: iritatii ale pielii, eruptii cutanate, stari de greata si voma, dificultati respiratorii, scaderea tensiunii arteriale. Totodata, tabletele de colagen pot avea ca urmare a excesului, senzatia de gust amar in gura, in timp ce excesul ar putea cauza respiratia urat mirositoare. In plus, colagenul injectabil poate fi insotit de pigmentarea si de invinetirea pielii si chiar de cicatrizarea urmei de intepatura. In cazuri mai rare pot aparea si alte complicatii precum: alterarea ritmului cardiac, dureri musculare si articulare, hipercalcemie (valorile calciului din sange peste limitele normale)si constipatie.
Ce trebuie sa retii?
Aproximativ 30 % din greutatea proteinelor prezente in corpul uman sunt compuse din colagen, iar peste 25 % din structura pielii este formata tot din colagen de tip I,III si IV. In alta ordine de idei, daca va doriti o piele tanara mai mult timp si un organism sanatos, miscati-va cat mai mult, alergati, urcati scari. Ca idee, 80 de scari urcate in fiecare zi va maresc speranta de viata cu 10 ani. Si, in plus, va maresc nelimitat sansele de a avea un ten tanar in ciuda trecerii anilor. Si asa ajutati si organismul sa produca mai mult colagen.
In plus, inainte de a achizitiona un produs/supliment care contine colagen, trebuie sa fii atent la cateva aspecte.
Primul pas important este verificarea compoziției produsului. Părțile individuale le găsiți menționate pe eticheta proteinelor. Pe primul loc se află substanța care se regăsește în produs în cea mai mare cantitate. În schimb, pe ultimul loc găsiți substanța cu cel mai mic procent.
Al doilea lucru la care trebuie să fiți atenți este spectrul de aminoacizi. Dacă acest lucru nu este menționat pe eticheta produsului, atunci mai bine alegeți un alt produs. Fiți atenți și la cantitatea de glicină, conținutul acesteia în colagen variază între 17 și 25%, în timp ce în proteina din carne de vită reprezintă doar 7%, iar în proteina din zer doar 2%. Un procent ridicat de glicină este un semn clar că, cantitatea de colagen în produs este mai mare. O altă caracteristică este hidroxiprolina și hidroxizina care se regăsesc doar în colagen. Dacă în produs nu se găsesc aminoacizi, cum ar fi triptofanul și cisteina, atunci este vorba de un colagen pur, deoarece colagenul nu conține acești aminoacizi.
In plus e bine sa intelegi cum functioneaza corpul uman. Absorbtia colagenului depinde in primul rand de biodisponibilitatea ingredientelor active. Ingredientele active mai putin solubile sunt mai slab absorbite decat cele solubile, deci este important ca astfel de substante sa fie consumate intr-o forma cu o solubilitate mai mare. Studiile privind eficacitatea colagenului hidrolizat au aratat ca particulele de colagen hidrolizat sunt bine absorbite. Pentru comparatie: absorbtia colagenului hidrolizat sub forma de supliment alimentar este de 90%, iar absorbtia colagenului din alimente este de aproximativ 27%, adica de trei ori mai mica.
Majoritatea colagenului de pe piata este de origine bovina, adesea are un pret mic, dar si un continut scazut de colagen si o proportie mai mare de grasime. Consecintele negative ale colagenului de proasta calitate pot include atat probleme cu pielea cat si consumul crescut de calorii.
Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.