Ingrijirea pielii: De ce apare dermatita atopica si cum se poate preveni
Dermatita atopica este o boala a pielii care apare de obicei la persoanele cu alergii. Este o tulburare cronica care incepe de obicei in primul an de viata si poate dura pana la varsta adulta. Aceasta afectiune de natura dermatologica isi manifesta simptomele de debut in piele, pentru ca ulterior sa se manifeste si prin rinita sau astm. Focarele pot fi intermitente sau, in cazuri severe, continue si, de obicei, se imbunatatesc in timpul verii. Suprainfectia cu stafilococ este comuna si complica si mai mult boala.
Ce este dermatita atopica?
Dermatita atopica este o boala cronica inflamatorie a pielii, care nu este contagioasa, caracterizata prin leziuni inrosite, piele uscata si mancarime intensa. Desi afectiunea este benigna, adica nu poate genera aparitia cancerului, cu toate acestea, poate modifica calitatea vietii. In acest sens, activitati precum somnul, munca si studiile sunt, de asemenea, modificate.
Cursul fluctuant al bolii determina ca perioadele fara simptome sa fie urmate de exacerbari mai mult sau mai putin intense ale bolii. Este o boala bine definita de simptomele clinice, care este asociata in pana la 80% din cazuri cu boli atopice (astm bronsic si rinoconjunctivita) si care implica atat factori constitutionali, cum ar fi sensibilitatea imunitara crescuta si modificarile genetice, cat si multi factori de expunere care ajuta la mentinerea si accentuarea simptomelor. In unele cazuri (nu toate) este posibil sa se demonstreze existenta alergiei la unul sau mai multe alimente sau la alti alergeni (acarieni de praf, epitelie animala, etc.).
Unde poate aparea dermatita atopica?
Distributia dermatitei atopice variaza in functie de varsta. Astfel, la copii, de obicei, incepe cu o roseata a obrajilor care evolueaza in vezicule mici. Aceste leziuni pot progresa spre frunte, urechi, barbie, gat si scalp. Partea din fata a pieptului si extremitatile sunt afectate in principal, in timp ce pliurile si zona scutecului sunt, de obicei, lipsite de leziuni. La copii si adulti, pliurile suprafetelor flexibile ale bratelor si picioarelor sunt afectate in principal. Alte locatii sunt: incheieturile, gleznele, gatul, faldurile feselor si fetei, in special zonele din apropierea gurii si pleoapelor.
Dermatita atopica este o boala complexa si cauzele sale sunt inca studiate. Acest lucru se datoreaza atat factorilor genetici, cat si celor de mediu. Au fost descrise o varietate de modificari imunitare importante, cum ar fi raspunsul la sensibilitatea intarziata, susceptibilitatea crescuta la anumite infectii si dezechilibrul imunologic.
Prezenta Staphylococcus aureus in pielea atopica este aproape constanta si acest fapt este una dintre caracteristicile afectiunii. Aproximativ 90% din pielea ranita si 76% din pielea sanatoasa sunt cunoscute a fi colonizate de stafilococ. Studiile au aratat ca actiunea enterotoxinelor ca substante care declanseaza formarea de anticorpi care provoaca un raspuns excesiv al sistemului imunitar, agraveaza si mentine cronicitatea leziunilor. Bariera epidermica serveste ca protectie impotriva agresorilor externi, iar modificarea acestei bariere printr-o mutatie intr-o proteina a structurii sale poate modifica functia epidermei care favorizeaza dezvoltarea dermatitei atopice.
Care sunt simptomele dermatitei atopice?
Caracteristicile clinice esentiale sunt: pielea uscata, prezenta mancarimii si a leziunilor eczematoase, care au o distributie tipica, aparand cronic sau in focare. Morfologic, leziunile se caracterizeaza prin eritem (roseata), ingrosarea pielii care ramane cu o suprafata aspra si uscata, formarea crustei, dar si iritare prin frecare sau zgariere.
Pruritul (mancarimea) este caracteristica fundamentala a dermatitei atopice. Intensitatea sa este variabila, se agraveaza de obicei noaptea si provoaca zgarierea compulsiva. Principalele cauze ale acestei mancarimi sunt: caldura, transpiratia, contactul cu iritanti, stresul emotional, infectiile respiratorii superioare si unele alimente.
In exacerbarile dermatitei, implicarea este adesea generalizata si simetrica, in timp ce in fazele subacute si cronice, leziunile tind sa fie localizate in zone specifice, de obicei accesibile zgarieturilor. Nu exista o singura leziune a pielii, iar leziunile pot varia din punct de vedere al formei, cat si in functie de varsta pacientului. Exista, de asemenea, diferente in functie de severitatea bolii. La sugari, dermatita atopica aceasta afecteaza in principal fata, iar la adolescenti si adulti se afla pe suprafata de extensie a membrelor, in special pe coate si genunchi. De asemenea, pacientii cu dermatita atopica au un risc mai mare de a dezvolta infectii ale pielii. Tratamentul dermatitei atopice se bazeaza pe: Masuri generale de prevenire, Imbracamintea este recomandat sa fie larga, de preferinta din bumbac sau fir. Copiii ar trebui sa-si poarte unghiile scurte si curate, pentru a evita zgarierea si suprainfectarea pielii. In general, evitati baile si dusurile repetate si, in special, utilizarea detergentilor. Baile cu sapunuri neutre, care nu au parfum sau alcool sunt recomandate.
Folosirea unguentelor, a cremelor si a solutiilor hidratante si emoliente mentine hidratarea adecvata a pielii. In faza acuta, poate fi necesar sa se utilizeze corticosteroizi topic sau oral, intotdeauna sub supraveghere medicala. Cauza mancarimii in cazurile de dermatita atopica nu a fost stabilita in mod clar. Se sugereaza ca histamina nu este principalul mediator chimic, astfel incat antihistaminicele nu sunt intotdeauna eficiente. Prin urmare, utilizarea topica a acestora poate sa nu fie indicata. Hidratarea adecvata si controlul focarelor de boala sunt mai potrivite pentru controlul mancarimii.
In timpul focarelor, tratamentul de prima linie este reprezentat de corticosteroizii topici, care sunt foarte eficienti, dar nu sunt scutiti de efecte secundare, cum ar fi atrofia cutanata, printre altele. Este necesar sa se informeze pacientul in legatura cu utilizarea acestor medicamente. Corticosteroizii cu potenta ridicata vor fi evitati in anumite zone (fata, pliuri si organe genitale).
Corticosteroiziii topici se vor aplica intr-un strat subtire, masand usor zona pana la absorbtie. In general, aceste substante sunt utilizate sub forma de unguente datorita penetrarii mai profunde a pielii. In leziunile mai acute si in zonele paroase, acestea sunt administrate sub forma de creme si lotiuni. In plus fata de potenta, exista si alti factori care conditioneaza posibilele efecte adverse ale corticosteroizilor.
Recomandarile cu privire la durata tratamentului variaza, dar este intotdeauna recomandat sa se respecte indicatiile medicului dermatolog. Exista cazuri de dermatita atopica foarte rebela fata de tratamentele obisnuite. In aceste circumstante, colaborarea familiala este esentiala, deoarece acesti pacienti pot fi afectati din punct de vedere psihic daca boala implica o tulburare estetica, in special la femei.
Cum poti preveni dermatita infantila, o forma atipica de dermatita atopica
Cu toate ca dermatita atopica are o cauza ereditara, aceasta poate fi prevenita sau, cel putin, ameliorata, prin adoptarea unor masuri riguroase de igiena. Astfel, este important ca cel mic sa fie spalat cu apa aflata la o temperatura de maxim 37 grade Celsius, sa nu fie folosite sapunuri, sau geluri agresive cu piela sa, recomandate fiind produsele de igiena special create pentru bebelusi, si imediat sa fie hidratata pielea cu o crema dermatocosmetica speciala, un produs ideal fiind crema Bioderma Atoderm.
Aceasta este destinata atat copiilor, cat si sugarilor, avand o formula special creata pentru a fi tolerata de pielea micutilor, si, in plus, retine apa in straturile superioare ale epidermei prevenind evaporarea si asigura o rezistenta mai mare a pielii, facand-o mai supla si mai fina. Pe de alta parte, este important ca cel mic sa fie ferit de factorii agresivi de mediu cum sunt poluarea, fumatul, acarienii, polenul, mucegaiul, dar si de parul animalelor de companie si alergenii alimentari. De asemenea, este recomandat ca hainele copilului sa fie doar din materiale naturale, evitandu-se, in schimb, lana, si sa fie spalate cu detergenti destinati persoanelor alergice. Totodata, se recomanda ca temperatura si umiditatea din locuinta sa fie mentinute constante, astfel temperatura sa fie de 23-24 grade Celsius, iar umiditatea de aproximativ 40-60%.
Se recomada tratarea dermatitei atopice cu mare atentie deoarece aproximativ 50% dintre copii astfel diagnosticati tind sa dezvolte ulterior rinita alergica sau astm bronsic. Pe langa aplicarea metodelor mai sus mentionate, de o importanta majora fiind hidratarea pielii, evitarea pruritului se poate face aplicand local comprese cu apa termala. Tratamentul complex se aplica in stadiul cronic al afectiunii, este individualizat si poate fi prescris doar de medicul pediatru, in urma mai multor investigatii. Acesta are la baza, de regula, medicamente antihistaminice, corticosteroizi, imunomodulatoare sau probiotice, insa poate prescrie si antibiotice daca este vorba de o infectie cutanata.