Cum se poate mentine sanatatea ochilor prin diete si suplimente alimentare
Vederea este unul dintre cele mai importante simturi, iar datorita ochilor, putem vedea obiecte, ne putem orienta si putem distinge lumina de intuneric. Fiecare obiect este perceput diferit, in functie de luminozitate si culoare. Pe de alta parte, pupila reactioneaza diferit in functie de faptul daca exista mai multa luminozitate sau mai multa distanta.
Pentru ca ochii si elementele lor componente, cum ar fi corneea, irisul, pupila, nervul optic si retina, sa functioneze corect, acestea trebuie sa primeasca substantele nutritive si vitaminele potrivite, deoarece orice mica perturbare poate avea consecinte grave si poate produce o afectare a functiei oculare. Cercetarile afirma faptul ca alimentele bogate in vitaminele C si E, zinc, luteina, zeaxantina si acizi grasi omega-3 sunt legate de un risc mai mic de degenerescenta maculara legata de varsta si cataracta.
Ce trebuie sa includa o dieta benefica pentru sanatatea oculara?
- Vitamina C - alimentele care contin vitamina C sunt portocalele, grapefruitul, kiwi, capsunile, rosiile, ardei rosii si verzi si broccoli.
- Vitamina E - sursele sanatoase de vitamina E includ migdale, seminte de floarea soarelui, ulei de masline si avocado.
- Zinc - Leguminoasele (fasole si linte), semintele, carnea / crustaceele, produsele lactate si ouale sunt surse bune de zinc.
Luteina si zeaxantina - Ambii nutrienti se gasesc in mod natural in retina - tesutul sensibil la lumina care aliniaza partea din spate a ochiului. De aceea, adaugarea in dieta a luteinei si a zeaxantinei este un avantaj pentru sanatatea ochilor. Adesea gasite impreuna in multe alimente - fac parte din familia "carotenoidelor", iar carotenoizii sunt cei care dau pigment multor fructe si fructe. Luteina si zeaxantina pot fi gasite in legume cu frunze verzi, cum ar fi spanac. Broccoli, sparanghelul si fructele colorate, cum ar fi zmeura, papaya, piersicile si mango, au, de asemenea, carotenoide abundente pentru ochi.
Stiati ca o portie de fructe si o garnitura de legume pot ajuta la prevenirea pierderii vederii cataractei? Antioxidantii sunt alimente care ne mentin sanatosi prin incetinirea sau scaderea oxidarii, ceea ce provoaca imbatranirea sau moartea celulelor. Oxidarea poate provoca cataracta prin provocarea de modificari ale grasimilor si proteinelor din cristalinul ochiului, determinand cristalinul sa devina tulbure. O dieta sanatoasa bogata in alimente variate, fructe si legume contine toate substantele nutritive necesare pentru a proteja sanatatea ochilor.
Vitaminele necesare pentru ochi
Vitamina A
Vitamina A joaca un rol foarte important in protejarea sanatatii ochilor si a celulelor fotoreceptoare. Alimentele care contin vitamina A sunt ficatul de vita, morcovii, legumele.
Vitaminele C si E
Ajuta la combaterea radicalilor liberi. Putem gasi vitamina C in urmatoarele alimente: patrunjel, varza, broccoli, citrice si ardei. Unele nuci, cum ar fi migdalele si alunele, sunt deosebit de bogate in vitamina E.
Carotenoide
Acestea protejeaza impotriva radicalilor liberi, inclusiv degenerescenta maculara, cataracta si alte probleme de vedere legate de varsta. Morcovii, legumele si rosiile sunt bogate in carotenoide, iar galbenusul de ou contine luteina, care este o substanta pe care organismul nu o poate produce si pe care, prin urmare, trebuie sa i-o furnizam prin consumul de alimente care o contin.
Polifenoli
Acestia intaresc vederea, iar alimentele care care ii contin includ si afine, coacaze, seminte de struguri.
Astaxantina
Este unul dintre cei mai puternici antioxidanti. Astaxantina imbunatateste vederea si ajuta la protejarea retinei de deteriorarea de lumina ultravioleta. Exista mai multe alimente bune pentru sanatatea ochilor care contin multi nutrienti cheie pentru ochiꓽ
Peste
Pestele gras contine acizi grasi esentiali, in special omega-3. Acizii Omega-3 fac parte din toate membranele celulare si, prin urmare, joaca un rol fundamental in toate celulele corpului. La nivelul ochilor, omega-3 s-a dovedit a fi benefic pentru ochi uscati, putand ajuta, de asemenea, in degenerescenta maculara.
Seminte
Semintele sunt o alta sursa bogata de acizi grasi esentiali si pot servi ca o sursa alternativa de omega-3 pentru cei care nu mananca peste. Semintele de floarea soarelui sunt deosebit de bogate in vitamina E, un antioxidant cheie care este benefic pentru ochi.
Citrice
Citricele sunt bogate in vitamina C, un alt antioxidant cheie pentru vedere. Unele surse racoritoare sunt lamaia, lime, grapefruit, kiwi, portocale.
Legume cu frunze verzi
Cand vine vorba de alimente care ajuta la vedere, legumele cu frunze verzi obtin un scor mare. Ele sunt bogate in vitamine cheie pentru a imbunatati vederea si nu numai ca au in compozitie vitamina C antioxidanta, dar sunt, de asemenea, bogate in luteina, un carotenoid foarte important pentru ochi.
Cartofi dulci
Cartofii dulci sunt bogati in unele substante nutritive cheie pentru ochi: Vitamina A, vitamina C si luteina.
Oua
Ouale sunt o sursa excelenta de vitamina C, E si luteina. Acestea contin, de asemenea, un alt carotenoid legat de luteina, numit zeaxantina. Combinatia de nutrienti regasita in oua este optima pentru a combate degenerescenta maculara.
Carne de vita
Carnea de vita este un alt aliment bun la vedere, fiind bogata in zinc, care s-a dovedit a incetini progresia degenerarii maculare.
Leguminoase
Leguminoasele sunt, de asemenea, o sursa excelenta de zinc si ofera o alternativa excelenta la carne, pentru continutul sau ridicat de proteine. Cand vine vorba de alimente care imbunatatesc vederea, lintea este printre cele mai sanatoase, fara grasimi saturate si bogate in fibre.
Suplimente alimentare pentru sustinerea vederii
Anumite suplimente alimentare pot ajuta la mentinerea sanatatii ochilor, inclusiv vitamina C, vitamina E, luteina, zeaxantina si zincul. Vitamina D, esentiala pentru metabolismul si absorbtia calciului, a fost, de asemenea, asociata cu un risc mai mic de a dezvolta afectiuni oculare. Seleniul este un element esential sau un oligoelement cu proprietati antioxidante, fundamentale pentru activitatea celulara. In combinatie cu carotenoide si vitaminele C si E, poate reduce riscul de progresie a unor afectiuni oculare, jucand un rol protector in timpul proliferarii retinopatiei diabetice.
Inainte de a lua suplimente, este important sa discutati cu medicul pentru a stabili doza potrivita si pentru a va asigura ca nu interactioneaza cu alte medicamente pe care le luati deja. Nu in ultimul rand, pentru o buna sanatate oculara, limitati consumul de alimente procesate si fast-food, deoarece acestea pot contribui la dezvoltarea problemelor de sanatate, inclusiv a bolilor oculare legate de inaintarea in varsta. Inlocuiti aceste alimente cu optiuni sanatoase, cum ar fi fructe si legume proaspete, nuci si seminte si proteine slabe, cum ar fi carnea de pui sau de curcan. Beti suficienta apa, deoarece deshidratarea poate provoca uscarea ochilor, asa ca este important sa asigurati un aport suficient de apa.
Ce este cataracta si cum poate afecta cristalinul
Cataracta poate fi partiala sau completa, stationara sau progresiva, dura sau moale. Din punct de vedere histologic, principalele tipuri de cataracta sunt legate de varsta dar ea mai poate fi declasanta si de alti factori precum scleroza globului ocular, scleroza corticala si scleroza subcapsulara posterioara. Scleroza globului ocular este cel mai frecvent tip de cataracta si implica partea centrala sau „nucleara” a cristalinului.
Acest lucru devine in cele din urma dur, sau „sclerotic”, din cauza condensului pe nucleul cristalinului si a depunerii de pigment in lentila. In stadiile sale avansate, se numeste cataracta brunescenta. In stadiile incipiente, o crestere a sclerozei poate determina o crestere a indicelui de refractie al cristalinului. Acest lucru determina o schimbare miopica (deplasare lenticulara) care scade hipermetropia si le permite pacientilor sa vada de aproape fara ochelari de citit. Aceasta este doar temporara si se numeste a doua vedere.
Cataracta corticala se datoreaza faptului ca cortexul cristalinului (stratul exterior) devine opac. Ele apar atunci cand modificarile fluidului continut la periferia cristalinului provoaca fisurare. Cand aceste forme de cataracta sunt privite printr-un oftalmoscop sau alt sistem de marire, aspectul este similar cu spitele albe ale unei roti. Simptomele includ adesea probleme de vedere pe timp de noapte si calibrarea celulelor din globul ocular care nu mai stiu sa se adapteze la vederea noctura. Cataracta subcapsulara posterioara este tulbure in partea din spate a cristalinului, adiacent capsulei (sau pungii) in care se afla cristalinul. Deoarece lumina devine mai concentrata spre spatele lentilei, acestea pot provoca simptome disproportionate pentru dimensiunea lor.
Bibliografie:
Receptor Protein Positively Regulates the Expression of Genes Involved in the Biosynthesis of Klebsiella oxytoca Tilivalline Cytotoxin.Rodríguez-Valverde D, León-Montes N, Soria-Bustos J, Martínez-Cruz J, González-Ugalde R, Rivera-Gutiérrez S, González-Y-Merchand JA, Rosales-Reyes R, García-Morales L, Hirakawa H, Fox JG, Girón JA, De la Cruz MA, Ares MA.Front Microbiol. 2021 Sep 30;
Integrating CRISPR-Enabled Trackable Genome Engineering and Transcriptomic Analysis of Global Regulators for Antibiotic Resistance Selection and Identification in Escherichia coli.Chen C, Choudhury A, Zhang S, Garst AD, Song X, Liu X, Chen T, Gill RT, Wang Z.mSystems. 2020 Apr 21;