Dr. Mara Mihai: Ce este rutina anti-aging si cum alegi intre fiole, seruri si creme
Odata cu inaintarea in varsta, pielea produce din ce in ce mai putin colagen, motiv pentru care isi pierde din elasticitate, iar semnele imbatranirii devin din ce in ce mai vizibile. Drept rezultat, au aparut numeroase rutine de ingrijire care contribuie la pastrarea unui aspect cat mai tanar al pielii si la redarea prospetimii acesteia. Cel mai probabil ai observat numeroase variatii de produse anti-aging - creme antirid, serumuri, fiole - lucru care poate crea anumite confuzii. Care este caracteristica fiecarui produs? Cand si cum ar trebui folosite? Descopera mai multe in cele ce urmeaza.
”Rutina anti-aging poate parea complicata deoarece exista o mare diversitate de produse disponibile, cu texturi si compozitii foarte diferite. Cei trei pasi pe care vi-i recomand sunt: 1/ curatarea tenului cu o solutie micelara si cu un gel spumant, 2/ aplicarea produsului cu ingrediente active, care in functie de concentratie poate fi o fiola (maxima), un ser (intermediara) sau o crema (minima), urmata de 3/ folosirea unui produs de hidratare (seara) sau de fotoprotectie (dimineata). Pentru o rutina si mai rapida s-au conceput produse hibrid precum Anthelios Age Correct care imbina ultimii doi pasi de ingrijire matinala”, ne-a povestit Dr. Mara Mihai, Sef de Lucrari, Medic Primar Dermato-Venerologie.
Foto: Dr. Mara Mihai, Sef de Lucrari, Medic Primar Dermato-Venerologie
Care este diferenta dintre o crema, un serum si fiole?
Desi toate sunt deseori utilizate in ingrijirea antirid si anti-imbatranire, fiecare tip de produs are o serie de proprietati si caracteristici. Iata care sunt principalele diferente dintre o crema, un serum si o fiola.
Ce tipuri de texturi regasim in fiecare?
Ca orice crema, si cea dedicata ingrijirii anti-aging are o textura mai groasa, usor solida. In functie de ingredientele pe care le contine, aceasta se poate absorbi mai rapid sau mai greu in piele, asigurand si hidratarea acesteia.
Serumul, in schimb, are o textura diferita. Acesta poate avea o consistenta similara uleiului, fiind usor vascos si acoperind pielea similar unei pelicule. Desi acesta are o textura mai fluida in comparatie cu cremele, este o substanta cu o textura destul de groasa si care nu se absoarbe imediat. In cele din urma, fiolele reprezinta cele mai “usoare” produse antirid. Acestea sunt disponibile sub forma lichida si se pot aplica rapid, fiind absorbite de catre piele la fel de repede.
Care este avantajul utilizarii fiecarui tip de produs?
Datorita compozitiei si texturii sale, crema ofera nu doar ingrijire specifica, ci si hidratare. In schimb, serumul este diferit. Desi are in continuare o textura groasa, acesta patrunde mult mai bine in piele si poate fi aplicat cu usurinta si in zone mai delicate (de exemplu zona ochilor) datorita recipientelor speciale cu pompita in care este disponibil de obicei. Fiola patrunde si ea rapid in piele, aplicandu-se cu aceeasi usurinta datorita texturii sale foarte usoare.
Regasim aceleasi concentratii de ingrediente active indiferent de tipul de produs?
Desi acestea indeplinesc in mare parte aceleasi functii, ele nu sunt interschimbabile si compozitia lor nu este aceeasi. Cremele au cea mai scazuta concentratie de ingrediente active, fiind urmate de serumuri si, la final, de fiole, care sunt cele mai concentrate.
Cand folosim crema, serumul si fiolele?
Pentru a evita aplicarea unei concentratii prea ridicate de ingrediente active pe piele, nu este recomandata includerea celor trei tipuri de produse in aceeasi rutina de ingrijire. In principiu, acestea ar trebui alese in functie de nevoile tenului si de starea acestuia. Crema si serumul se pot aplica regulat, insa in cantitati diferite. Fiind mai concentrat, este recomandata utilizarea unei cantitati mai mici de serum pe piele. In schimb, in cazul fiolelor, se recomanda realizarea unor cure speciale in care se aplica o cantitate mica de produs.
Tipul de ten ar putea fi un indicativ pe care sa il utilizezi in alegerea produselor potrivite. La fel ca in cazul cremelor, poti apela si la serumuri sau fiole dedicate unui anumit tip de ten. De cele mai multe ori, pe tenul gras cu tendinta acneica nu este indicat sa fie utilizate produse cu ingrediente antirid.
Asa cum am mentionat mai sus, ingrijrea antirid pentru tenul gras poate fi dificila. O buna alegere in acest caz este reprezentata de Effaclar Serum Ultra Concentrat. Acesta se adreseaza tenului cu imperfectiuni, insa asigura si un efect antirid, datorat prezentei acidului glicolic si salicilic, care stimuleaza reinnoirea celulara.
O alta alegere inspirata este reprezentata de Gama Hyalu B5 de la La Roche-Posay. Aceasta este dedicata ingrijirii anti-imbatranire, asigurand repararea si redefinirea volumului pielii. Crema Hyalu B5 asigura un efect de reumplere, hidrateaza pielea si contribuie la uniformizarea aspectului ridurilor. Textura sa fina se absoarbe rapid.
Serumul concentrat Hyalu B5 are un efect reparator si de reumplere, care actioneaza in cazul ridurilor, a pielii fara volum si a lipsei elasticitatii. Textura sa este la fel de catifelata, se absoarbe repede si lasa o senzatie delicata dupa aplicare. Gama este completata de fiolele Hyalu B5, potrivite in cazul ridurilor, a pielii terne si lipsite de stralucire, dar si a tenului cu aspect obosit.
Un alt produs potrivit intr-o ingrijire anti-imbatranire este si serumul anti-oxidant cu vitamina C10 pura de la La Roche-Posay. Acesta actioneaza asupra semnelor de imbatranire si contribuie la imbunatatirea aspectului tenului, redandu-i acestuia luminozitatea si stralucirea.
Ar trebui sa adaptam utilizarea acestor produse in functie de anotimp?
Factorii exteriori pot avea un rol in determinarea produselor potrivite pentru o rutina anti-imbatranire, in special a fiolelor. Deoarece acestea sunt foarte concentrate, se recomanda realizarea curelor antirid in perioade in care tenul este coplesit de actiunea acestor factori, care pot aparea in timpul schimbarilor de vreme, a temperaturilor foarte scazute sau foarte ridicate sau in urma vantului puternic si a altor intemperii.
Ce alte produse pot fi adaugate in rutina de ingrijire?
Indiferent de tipul de ingrijire pe care il abordezi, exista doi pasi obligatorii ce nu trebuie trecuti cu vederea. Inainte de aplicarea oricarui tip de produs, dimineata si seara, tenul va trebui curatat cu un produs dedicat tipului tau de ten. Apoi, este recomandata aplicarea serumului sau fiolei, pentru a se absorbi cat mai rapid. Cel de-al doilea pas obligatoriu din rutina de ingrijire este hidratarea. Daca utilizezi crema antirid, aceasta poate indeplini si nevoile de hidratare ale pielii insa, in cazul celorlalte produse, va trebui sa folosesti si o crema cu simple proprietati hidratante.
Ce ingrediente active se regasesc in aceste produse?
Acidul hialuronic
Acidul hialuronic este un ingredient des intalnit in produsele de ingrijire anti-imbatranire. Principala sa caracteristica este faptul ca ajuta la hidratarea pielii, atragand moleculele de apa. Astfel, capata si proprietati de umplere, motiv pentru care ajuta la refacerea tenului si la atenuarea imperfectiunilor. O alta proprietate a sa care il face potrivit in astfel de rutine este si protectia pe care o ofera fibrelor de colagen din piele.
Retinolul
Retinolul este un derivat al vitaminei A, renumit pentru efectele sale miraculoase asupra pielii, in special cand vine vorba de ingrijirea anti-imbatranire. Acesta ajuta la netezirea ridurilor si a liniilor fine, dar si previne aparitia lor si contribuie la reintinerirea tenului deoarece contribuie la sinteza de colagen.
Vitamina C
Vitamina C se numara printre cei mai cunoscuti antioxidanti, ceea ce inseamna ca lupta impotriva degradarii celulelor cauzate de catre stresul oxidativ. Insa substanta are si multe alte beneficii care ajuta tenul: are efect antiinflamator, regleaza nivelul de hidratare al pielii, ajuta in productia de colagen, reda stralucirea si ajuta la uniformizarea sa.
Este necesara protectia solara intr-o rutina antirid?
Radiatiile UV se numara printre principalii responsabili cu imbatranirea tenului. Asadar, folosirea unor astfel de produse nu doar ca este recomandata, ci ar trebui sa fie obligatorie intr-o rutina anti-imbatranire.
In prezent exista o serie de produse care ofera protectie UVA/UVB si contribuie la prevenirea aparitiei semnelor de imbatranire si asigura si un efect de uniformizare a imperfectiunilor deja existente. Acestea integreaza in formula filtre de protectie solara si ingrediente active de corectare antirid, precum acidul hialuronic si niacinamida. Un bun exemplu este Anthelios Age Correct SPF50 de la La Roche-Posay, cu actiune anti-imbatranire.
Cu totii ne dorim ca tenul nostru sa isi pastreze aspectul tanar si stralucirea cat mai mult timp, insa acest lucru depinde doar de noi. Printr-o ingrijire antirid dedicata si prin folosirea de produse speciale cu diverse concentratii de substante active, tenul se poate mentine frumos cat mai mult timp.
Bibliografie:
- Kessler R. More than Cosmetic Changes: Taking Stock of Personal Care Product Safety. Environ Health Perspect; DOI:10.1289/ehp.123-A120 [2]
- Random House Webster's Unabridged Dictionary. Random House;
- FDA. Cosmetics: Guidance & Regulation; Laws & Regulations. Prohibited & Restricted Ingredients. [website]. U.S. Food and Drug Administration, Silver Spring, MD. Updated 26 January 2015;
- Schwanitz HJ, Riehl U, Schlesinger T, et al. (2003). "Skin care management: educational aspects". Int Arch Occup Environ Health;
- Blume-Peytavi U, Hauser M, Stamatas GN, Pathirana D, Garcia Bartels N (2012). "Skin care practices for newborns and infants: review of the clinical evidence for best practices";