Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 18:00
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Somnul: Cum recunosti acest peste, cum trebuie consumat, beneficii pentru organism

Somnul: Cum recunosti acest peste, cum trebuie consumat, beneficii pentru organism

Postat in: Dieta si sport
Data publicării: 2 august 2023 Ultima actualizare: 3 august 2023

De gasit in Europa Centrala si Europa de Est, in Asia de Vest, somnul este un peste rapitor mare cu o carne gustoasa si usor de gatit. Este adevarat ca este mai scump decat alte specii de peste, este mai gras, insa odata ce l-ai pregatit corect vei avea cea mai buna masa de peste pe care ai putut sa o mananci vreodata. Somnul traieste in balti si lacuri, doar pe cursurile inferioare ale fluviilor mai mari, dar il vedem si la gura de varsare in Marea Baltica, Marea Neagra si Marea Caspica. Apele tulburi si apele adanci, cu mult mal sunt perfecte pentru el.

Recunosti usor somnul pentru ca are corpul lung, cap turtit, gura mare, si celebrele mustati foarte lungi, sub gura are si mustati scurte. Inotatoarea codala este mare, somnul are pana la 3 metri si 150 de kilograme la maturitate. Alt semn distinctiv al pestelui este culoarea corpului, albastruie negricioasa, verzuie maslinie pe spate, pe abdomen culoarea este deschisa.

Intr-o portie de somn ai doar 105 calorii, grasimi 2.9 g, proteine 18 g, deci este un peste foarte hranitor si bun in orice fel de diete sanatoase. Se adauga la acestea sodiu, vitamina B12, seleniu, fosfor, tiamina, potasiu, acizi grasi Omega-3 si Omega-6, are putin sodiu insa, ceea ce este bine. Proteinele sunt usoare, ca in orice peste, somnul te ajuta, daca il consumi in mod regulat la mesele principale, sa iti revii mai usor dupa efort fizic, se repara tesuturile musculare mai rapid, regleaza nivelul hormonal din corp si asigura o imunitate de fier.

 

Somnul, un peste recomandat pentru intarirea sistemului imunitar

Slabesti mai usor cu un astfel de peste, senzatia de satietate dureaza mai mult timp dupa fiecare masa in care ai si somn in farfurii. Aceeasi acizi grasi Omega-3 vor imbunatati functionarea creierului, vor reduce din pierderile de memorie, deficitul de atentie va fi corectat, depresia va fi evitata sau ameliorata. Plus ca vei avea musculatura scheletala mai puternica, inima va fi mai sanatoasa, la fel si intreg sistemul cardiovascular, microbiomul din intestine va functiona in parametri optimi. In somn gasesti si o cantitate mare de vitamina B12. Sanatatea mintala va fi sustinuta, bolile de inima nu vor mai avea incindenta atat de mare, se trateaza si se previne anemia mult mai simplu.

Cresterea si dezvoltarea celulelor si tesuturilor nu va fi afectata de alti factori interni si externi daca vei consuma ceva mai des somn, ai proteine pana la 13 grame per portie. Nivelul colesterolului din sange si cel al trigliceridelor se va mentine in limite normale mereu avand somn in meniul zilnic, sunt prevenite cheagurile de sange, ateroscleroza. Vitamina D din carnea de somn regleaza multe functii esentiale din corpul uman, imbunatateste sistemul imunitar, suntem protejati mai bine in fata infectiilor. Scade si riscul de prezenta a unor boli cronice in corp indiferent de varsta avuta.

Seleniul este cel raspunzator de activitatea mai buna si mai eficienta a sistemului imunitar. Si pe el il gasim in cantitati mari in carnea de somn. Este antioxidant puternic, se reduce mult stresul oxidativ celular, inflamatia este redusa si ea, raspunsul imun in caz de infectare este mult mai rapid si mai puternic la persoanele care mananca des somn.

 

Dincolo de toate aceste beneficii, ca sa putem sa ne bucuram de un produs excelent trebuie sa stim si ce fel sa il alegem. Pe piata exista somn prin in salbaticie si somn crescut in ferme piscicole. Diferentele nutritionale sunt notabile in functie de locul de unde vine somnul. Cei crescuti in fermele piscicole mari sunt hraniti mereu cu proteine, cu vitamine si minerale ca sa se asigure productie cat mai mare.

Somnul prins in salbaticie se hraneste cu alge, plante acvatice, oua de peste, alti pesti uneori. Deci ar fi mai bine sa cumparati pestele prins in salbaticie, daca aveti posibilitatea si gasiti, asta pentru ca veti avea mai multe proteine, fibre, grasimi, au ceva mai putin Omega-3, calorii mai putine decat in cazul pestilor crescuti in captivitate. Se pot cumpara felii de somn sau somn intreg, file de somn, in functie de buget si nevoie, dar sa fie proaspat si din surse sigure.

Cum incluzi somnul in dieta si cum il gatesti usor? Se poate integra foarte simplu in tot felul de diete, este bun pentru intreaga familie. Se pregateste o pasta de somn cu ceapa, ardei, salote, cu niste bucati de somn gatit. Se gateste la cuptor, pe gratar, prajit, dar nu in mult ulei si neaparat in ulei de calitate, poate de masline extravirgin daca aveti. Cu multe legume si cu sosuri delicioase, cu bulion si rosii, cu multa lamaie, pentru ca este gras, si cu niste condimente atent alese, ierburi de tot felul, somnul devine masa perfecta oriunde te afli.

E bine sa il consumi de trei sau patru ori pe saptamana, sa il pregatesti simplu si sa te feresti sa cumperi somnul din locuri care nu au ventilatia corecta. Tine minte ca este un peste foarte gras, dar este bun, cu cat mai gras este pestele, cu atat mai bine pentru organismul tau. Nu incerca sa il gatesti prea tare pentru ca are o carne fina si gustoasa, nu adauga prea multe mirodenii ca sa nu acoperi gustul si aroma unice.

Plus ca orice somn va fi destul de greu de transat inainte sau de filetat, deci prefera sa cumperi bucati sau sa cumperi un somn intreg doar daca ai unde sa il gatesti, daca ai tavi suficient de mari si ai si ce pune pe langa el. Fileurile de somn raman cea mai buna alegere, din capul de somn se va pregati un bors pescaresc genial, iar daca mai ai si o salata la felul principal deja gustul este perfect si organismul iti va multumi.

Spor la gatit si la descoperit toate beneficiile somnului pentru organismul uman. Cu cat il mananci mai des, cu atat mai bine. Familia si prietenii vor fi incantati mereu de alegerea pe care ai facut-o si de ceea ce vor avea in farfurie daca optezi pentru somn si carne de somn de calitate.

 

Pastravul: Cum il recunosti, cum se prepara, beneficii pentru sanatate

Un peste gustos, cu o carne usoara, foarte simplu de gatit rapid, pastravul este specia de peste intalnita in special in apele de munte, ape reci si in timpul verii, il vedem si in zona submontane si de deal, dar doar daca exista suficient de mult oxigen in apa. Cu lungimi de pana la 30 cm si greutate nu mai mare de 1.6 kg, pastravul este usor de recunoscut, are spate cenusiu-albastrui, verzui intunecat, flancuri argintii, abdomen alb, plus niste pete negre pe tot corpul si dungi multicolore pe linia laterala.

Pastravul va fi mereu o alegere sanatoasa pentru masa ta din mai multe motive. Are multe proteine, aminoacizi esentiali Omega-3, tirozina, ajuta creierul sa functioneze corect si imbunatateste memoria, previne instalarea dementei si a bolii Alzheimer, sanatatea sistemului circulator este in limite normale daca il avem pe masa. Colina, aflata in cantitati suficiente in carnea de pastrav, imbunatateste memoria, sustine functionarea normala a ficatului, este reflexant muscular.

Scazi mai usor colesterolul rau din sange, arterele nu se mai ingroasa, sangele circula corect prin vasele de sange, creste si colesterolul bun, tensiunea arteriala este tinuta in limite normale, trigliceridele nu depasesc nivelul optim daca se va manca in mod regulat pastrav-sunt prevenite si accidentele vasculare, cheagurile de sange. Riscul de astm, de psoriazis, de lupus eritematos sistemic sau de scleroza multipla, aritmii este scazut la pacientii care au consumat acest tip de peste.

Bibliografie:

Norman G, Christie J, Liu Z, et al. Antiseptics for burns. Cochrane Database of Systematic Reviews. 2017(7):CD011821. Accessed at www.cochranelibrary.comon October 31, 2019;
Quezeda SM, Briscoe J, Cross RK. Complementary and alternative medicine. Inflammatory Bowel Diseases. 2016;
Rodriguez S, Dentali S, Powell D. Aloe vera. In: Coates PM, Betz JM, Blackman MR, et al., eds. Encyclopedia of Dietary Supplements. 2nd ed. New York, NY: Informa Healthcare, 2022; 

Articole similare
Nutritie: Beneficiile cireselor pentru organism, reguli de consum Nutritie: Beneficiile cireselor pentru organism, reguli de consum

Consumul de cirese este bun pentru corpul nostru, si mai mult atunci cand vine vorba de un fruct pe care il vom gasi doar in timpul sezonului de recoltare, ceea ce il face un produs proaspat prin excelenta. In afara de aroma sa excelenta, contine multe proprietati sub forma de beneficii pentru sanatate.

6 aprilie 2023
Edited 7 aprilie 2023
citește articolul
Nutritie: Topinambur, sau napul porcesc, cum trebuie consumat Nutritie: Topinambur, sau napul porcesc, cum trebuie consumat

Cu o denumire ciudata si un gust inconfundabil, leguma topinambur sau anghinarea de Ierusalim a fost ignorata foarte multa vreme, desi este o sursa excelenta de vitamine si de minerale, oferind si fibre sau proteine celor care o includ in alimentatia zilnica.

5 aprilie 2023
Edited 5 aprilie 2023
citește articolul
Totul despre durerile musculare: simptome, tratament, preventie Totul despre durerile musculare: simptome, tratament, preventie

Muschii incep sa doara in special cand pacientul incearca o noua activitate fizica. Durerile apar in primele 12 ore dupa antrenament si se pot mentine pentru 48 de ore. Acest tip de durere nu reprezinta un pericol, deoarece dispare gradual si face muschii sa devina mai puternici pe masura ce durerea se estompeaza.

5 aprilie 2023
Edited 5 aprilie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Top 10 produse recomandate

Articolele 1 la 4 din 8 total

Pagina
Top 10 cele mai citite articole
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Ceai de cimbrisor: beneficii, utilizari, contraindicatii
Cimbrisorul este o planta apreciata pentru calitatile sale curative. Creste spontan si poate fi usor recunoscut dupa mirosul aromat. Este bogat in taninuri, substante amare, flavonoizi si numerosi acizi organici. Astfel, infuzia de cimbrisor este folosita frecvent in afectiuni precum cele nervoase....
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera: proprietati si beneficii pentru sanatate
Aloe vera are proprietati de hidratare a pielii, pastrand-o elastica, sanatoasa si stralucitoare. Aloe vera este perfecta pentru tenul gras, pentru ca o hraneste fara sa o incarce.
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen: cum o masori, care sunt valorile normale la adulti si la copii
Saturatia de oxigen este unul dintre cei mai importanti indicatori pentru sanatatea ta. O saturatie scazuta poate duce la diferite complicatii si la necesitatea unei asistente medicale de urgenta sau a unei masti de oxigen. Sunt considerate normale pentru saturatia de oxigen valorile de peste 95%.
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminice: ce sunt, cum se folosesc si ce beneficii au
Antihistaminicele functioneaza prin oprirea unei substante numite histamina care afecteaza celulele din organism. Histamina este o substanta chimica eliberata atunci cand organismul detecteaza ceva daunator, cum ar fi o infectie.
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Colagenul: ce beneficii are si de ce este important in organism
Pielea reprezinta 16% din greutatea totala a corpului. Mai mult decat atat, in mod surprinzator, pana la 50 000 din celulele pielii mor in fiecare minut, iar aproape 50% din praful din gospodărie e format din celelule moarte ale pielii.
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3: Beneficii, doza necesara si efectele carentei
Vitamina D3 este una dintre numeroasele substante nutritive de care organismul are nevoie pentru a ramane sanatos. Este produsa de organism in mod natural atunci cand pielea este expusa la soare.
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazis: cum arata, de ce apare si cum se trateaza
Psoriazisul este o afectiune dermatologica cronica - Vezi aici care sunt cauzele aparitiei, cele mai intalnite simptome si cum poti diagnostica la timp boala pentru a aplica tratamentul corect.
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Ulei de cocos: beneficii, utilizare si motive sa il folosesti
Uleiul de cocos a devenit in ultimii ani unul dintre cele mai ravnite produse cosmetice datorita calitatilor sale miraculoase, atat in ingrijirea pielii, cat si a parului.
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
10 sfaturi pentru cand vrei sa ramai gravida
Atunci cand vrei sa ramai gravida trebuie sa stii ca nu este de ajuns sa renunti la pastilele anticonceptionale si atat. Din pacate, mediul actual de viata a facut ca gradul de fertilitate al femeilor sa scada dramatic, iar infertilitatea sa devina o problema de sanatate la nivel mondial. Este...
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele: Beneficii pentru organism, reguli de consum
Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de smochine sunt nenumarate avand in vedere ca vorbim despre un fruct deosebit de complex. Smochinele sunt bogate in substante nutritive si sustin sanatatea organismului. Beneficiile consumului de...