Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00
Sarbatori fericite!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Ceaiul de patrunjel: Cum se prepara corect, beneficii pentru sanatate, contraindicatii

Ceaiul de patrunjel: Cum se prepara corect, beneficii pentru sanatate, contraindicatii

Postat in: Dieta si sport
Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 20 iulie 2023 Ultima actualizare: 10 decembrie 2024

Il folosim mai mereu la ciorbe si supe, dar si la alte mancaruri delicioase. Se gaseste mai tot timpul anului, il putem cultiva si acasa la scara mica. Discutam despre patrunjel, o planta cultivata pentru radacina si pentru frunzele foarte aromate, foarte utila in bucatarie, dar si in medicina populara. Gustul unic, forma frunzelor foarte usor de identificat si deosebit, aroma care confera mancarurilor un gust aparte, toate pot fi considerate avantaje ale utilizarii in bucatarie si pe post de tratament.

Originar din regiunea mediteraneana, din sudul Europei si vestul Asiei, patrunjelul nu prea era folosit in Grecia Antic pentru ca era considerat o planta sacra. La greci patrunjelul decora mormintele, iar cei care castigau Jocurile Istmice erau incununati si cu patrunjel. Cultivat de mai bine de 2.000 de ani, patrunjelul a fost mai intai utilizat in scopuri medicinale si de abia dupa a intrat si in mai toate bucatariile din lume. Din vremuri stravechi cei care aveau probleme digestive, bronsite, dureri de dinti consumau cu regularitate patrunjel sau faceau sucuri din patrunjel.

Romanii antici foloseau la scara larga patrunjelul pentru a scapa de mahmureala dupa petreceri. Era mereu pe mese si era purtat in jurul gatului la petrecere, asta pentru a absorbi mirosurile de la fel de fel de mancaruri delicioase care erau asezate pe masa celor care asistau la evenimente. La finalul meselor se credea ca poti scapa de mirosurile de la alimente si ingrediente daca mestecai niste frunze de patrunjel proaspat, nu mai miroseai nici a usturoi. In Evul Mediu in Europa ar fi devenit celebru patrunjelul, Charlemagne fiind cel care a contribuit la popularizarea sa. In Americi patrunjelul ajungea prin intermediul primilor imigranti.

Valoarea nutritionala continuta de frunzele de patrunjel si beneficii pentru sanatate

Numele de patrunjel vine de la grecescul petrose, piatra, asta pentru ca gaseai patrunjelul crescut in Grecia mai mult pe dealurile cu multa roca. In bucatarie se poate folosi foarte multe feluri, in preparate frantuzesti, romanesti, italiene, in sosuri tocanite, salate, sandvisuri, la cartofi, carne la gratar, carne de pasare, peste, in supe, cu otet etc. Sunt doua tipuri de patrunjel, cel frantuzesc si cel italian, cel frantuzesc este de altfel si cel mai raspandit la ora actuala. Din patrunjel poti face creme, dar si ceai, un tip de ceai foarte sanatos, cu valoare nutritionala mare. 30 de grame de patrunjel proaspat tocat, taiat va contine 11 calorii doar, carbohidrati buni, proteine, fibre, vitamina A, vitamina C, vitamina B6, vitamina K, folati, potasiu, fier, magneziu, calciu, vitamina D, cobalamina. Vitamina K este foarte buna pentru prevenirea cheagurilor de sange, pentru sanatatea oaselor, asigura o circulatie normala a sangelui in corp. Vitamina A si C din patrunjel si ceai de patrujel au proprietati antioxidante, vitamina C imbunatateste functionarea sistemului imunitar, vitamina A ajuta si ochii si pielea.

Se evita degenerescenta maculara la adultii batrani Proprietatile sale antioxidante vor contribui la reducerea efectului radicalilor liberi la nivel celular. Flavonoizii din patrunjel reduc riscul aparitiei cancerului de colon, diabetului de tip 2, bolilor de inima, AVC-urilor, atacurilor de cord. Betacarotenul si luteina ar putea preveni si cancerul de plamani. Sanatatea oaselor este sustinuta prin consumul regulat de ceai de patrunjel, se reduce riscul de osteoporoza sau artrite, creste densitatea osoasa, scade mult riscul de fracturi. Consumand ceai de patrunjel poti ajuta rinichii sa functioneze mai bine, se cunosc deja efectele sale diuretice si detoxifiante, se reduce balonarea si tensiunea arteriala. Infectiile urinare sunt tratate mai usor cand bem ceai de patrunjel. Nu apar pietrele la rinichi sau temutul nisip, ajuta multa daca ai si pH crescut la nivelul urinei. Ceaiul de patrunjel combate infectiile si le previne, este bun pentru diabetici si pentru bolnavii de rinichi.

Sistemul imunitar este intarit eficient, ai zinc, vitaminele C si A, ceaiul de patrunjel are si puternice proprietati antimicrobiene-studii recente au demonstrat eficineta impotriva unor bacterii precum Staphylococcus aureus, Bacillus subtilis, Escherichia coli, dar si impotria racelilor si gripelor comune. Diabeticii vor bea ceai de patrunjel mai des pentru a avea nivelul zaharului din sange scazut, la valori normale, este protejat si ficatul, pacientii cu prediabet nu vor avea probleme cu aparitia din senin a simptomatologiei asociate diabetului. Patrunjelul trateaza cu succes si retentia de apa din organism, are mult potasiu, care te ajuta sa scapi de sodiu prin intermediul urinei. De asemenea, el previne si trateaza anemia, are fier, acid folid, sangele este mai bine oxigenat, vitamina C ajuta la absorbtia mai buna a fierului in intestine.

Pielea este protejata foarte bine pentru ca avem in ceaiul de patrunjel luteina, un tip de carotenoid cu proprietati puternic antioxidante, nu mai ai problema nici cu radiatiile UV la nivelul pielii, nici cu fumul de tigara si poluarea care ar putea deteriora celulele pielii. Vitamina C stimuleaza productia de colagen, pielea va fi mai ferma si mai elastica, va arata mai bine indiferent de varsta. Nu mai ai nici riduri si linii atat de pronuntate la nivelul tenului. Vitaminele B din ceaiul de patrunjel sunt ideal pentru prevenirea formarii placilor de grasime la nivelul vaselor de sange, este prevenit infarctul sau ateroscleroza mai usor. Digestia este imbunatatia, ulcerul intestinal se trateaza mai simplu daca vei consuma si ceai de patrunjel si vei manca si mult patrunjel, se protejeaza mucoasa gastrica si se inhiba secretia gastrica in exces. Scapi de gaze, constipatie, indigestie, balonare excesiva. Productia de bila este mai mare cand bei ceaiul de patrunjel, lichidele stomacale isi fac reaba, enzimele functioneaza corect si incurajeaza absorbtia nutrientilor esentiali din mancare. Slabesti ceva mai usor tot cu ajutorul sau.

Alte beneficii ale ceaiului de patrunjel

Te ajuta si sa elimini mai rapid gazele stomacale si relaxeaza musculatura stomacala. Frunzele, semintele, ceaiul sunt foarte bune si cand te confrunti cu diaree-patrunjelul are si proprietati laxative, daca ai nevoie de ele. Scade colesterolul rau din sange, trigliceridele se mentin la un nivel normal, este combatuta inflamatia, se elimina toxinele si mucusul in exces, sanatatea sistemului endocrin este mentinuta la un consum regulat de ceai de patrunjel. La femei, crampele menstruale sunt mai usor de suportat daca ai in dieta si patrunjel cat mai mult, se reface echilibrul hormonal, se amelioreaza simptomatologia sindromului premenstrual. In sarcina ajuta mult daca ai constipatie, vitamina B9 din patrunjel reduce anomaliile ce ar putea sa apara la copil.

Cuprul din patrunjel devine foarte bun pentru creier, inima, muschii scheletali, ajuta la sinteza melaninei, responsabila de culoarea maro a pielii sau de pigmentarea unica a ochilor si a parului. Parul creste mai bine si se reduce pierderea firelor de par odata ce te inveti sa bei cat de des ceai de patrunjel. Cum se pregateste ceaiul de patrunjel? Se pot folosi frunze de patrunjel proaspat, dar si patrunjel uscat. Se pun in apa fiarta, o lingurita la o cana de apa fiarta, se lasa ceaiul la infuzat 5 minute, se filtreaza ceaiul si se adauga si lamaie daca se doreste, putina miere.

Moringa: Un superaliment cu proprietati antioxidante. Similitudini cu frunzele de patrunjel

Moringa, sau sub denumirea sa stiintifica Moringa oleifera, reprezinta o planta cu frunze verzi ce isi are originea in India, insa in prezent se gaseste in regiuni tropicale si subtropicale pe intreg globul. Aceasta planta mai este cunoscuta si sub alte nume, spre exemplu „ arborele miracolului” sau „ arborele de viata”, lucru datorat valorilor sale nutritive si a proprietatilor medicinale.

Aceasta planta este apreciata mai ales pentru continutul sau bogat in nutrienti. Frunzele acesteia reprezinta o sursa importanta de vitamine, minerale si proteine.   In componenta lor se regaseste o cantitate semnificativa de vitamina C, vitamina A, fier, calciu si potasiu. In afara de acestea, in componenta plantei se mai gasesc si antioxidanti si substante cu proprietati antiinflamatorii.

Moringa este utilizata in diverse scopuri. Frunzele acesteia pot fi consumate proaspete sau uscate si folosite in alimentatie sub forma de pulbere, supliment alimentar sau ceai. Semintele de moringa pot fi presate cu scopul de a obtine uleiul de moringa, un ulei ce este bogat in acizi grasi sanatosi. Planta prezinta multiple beneficii potentiale pentru sanatate. Aceasta poate sustine sistemul imunitar, poate contribui la reducerea inflamatiilor, poate imbunatati digestia si poate ajuta la mentinerea nivelului normal de zahar in sange. In egala masura, moringa prezinta un potential antioxidant si poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale.

Bibliografie:

Fifi AC, Axelrod CH, Chakraborty P, et al. Herbs and spices in the treatment of functional gastrointestinal disorders: a review of clinical trials. Nutrients. 2022;

Long V. Aloe vera in dermatology—the plant of immortality. JAMA Dermatology. 2022;

National Institute of Environmental Health Sciences. NTP Speaks About Aloe Vera. https://www.niehs.nih.gov/news/newsroom/interviews/aloevera/index.cfm, 2022;

Articole similare
Plante medicinale: Frunzele de Feciorica, beneficii pentru rinichi si aparatul urinar Plante medicinale: Frunzele de Feciorica, beneficii pentru rinichi si aparatul urinar

Feciorica are o lunga istorie de utilizare in medicina traditionala ca diuretic si pentru tratamentul afectiunilor tractului urinar. Mai mult decat atat, este utilizata ca remediu pe baza de plante pentru pietre la rinichi si la vezica biliara.

5 septembrie 2024
Edited 5 septembrie 2024
citește articolul
Plante medicinale: Cum sa folosesti corect rostopasca, contraindicatii Plante medicinale: Cum sa folosesti corect rostopasca, contraindicatii

Rostopasca este o planta perena, cu tulpini fragile si frunze mari, impartite in segmente ovale, lobate sau dintate. Desi frunzele si florile de rostopasca verzi sau uscate au multiple beneficii pentru sanatate trebuie sa stim si cateva aspecte care o sa ne ajute sa ramanem sanatosi mai mult timp. Dincolo de toate beneficiile plantei de care am povestit, trebuie stiut faptul ca daca e consumata in doze mari, mai ales ca ceai in diferite cure interne, rostopasca devine foarte toxica pentru organism si provoaca vome, colici abdominale, purgatii, scaune cu sange si ameteli si poate genera intoxicatii severe la nivelul stomacului si bilei.

12 august 2024
Edited 12 august 2024
citește articolul
Plante medicinale: Fructele de dracila, ce beneficii au pentru sanatate Plante medicinale: Fructele de dracila, ce beneficii au pentru sanatate

Frunzele se recolteaza in luna iunie si se usuca la umbra. Scoarta de pe radacina si tulpina se recolteaza in martie-aprilie, care se usuca la soare la temperaturi mari. Fructele se strang in perioada septembrie-noiembrie, cand ajung la la maturitatea deplina. Acestea se usuca artificial la temperaturi de 50-60°.

25 iunie 2024
Edited 25 iunie 2024
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.