Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:30 - 17:00
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Laptele de Magarita: Cum trebuie consumat si beneficii pentru organism

Laptele de Magarita: Cum trebuie consumat si beneficii pentru organism

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 30 septembrie 2024 Ultima actualizare: 4 decembrie 2024

Tot mai multi nutritionisti recomanda consumul de Lapte de magarita. Motivul? Acesta este un adevarat panaceu pentru sanatatea organismului nostru cunoscut din cele mai vechi timpuri. Hipocrate spunea in scrierile sale medicinale ca laptele de magarita este un panaceu universal, un "lichid miraculous" . Legendele spun ca insasi Cleopatra, regina Egiptului, facea baie in lapte de magarita si se spune ca frumusetea ei sclipitoare se datora obiceiului acesteia de a face trei bai pe zi dupa fiecare masa intr-o cada de aur cu lapte de magarita. Explicatia nu e departe de adevar pentru ca laptele de magarita contine proteine asemanatoare laptelui matern si are efecte benefice pentru piele si ten. Ce contine laptele de magarita si care sunt toate beneficiile acestuia descopera in urmatorul articol.

 

Ce beneficii ofera laptele de magarita? Cum se prepara laptele de magarita

Laptele de magarita contine cantitati mari de acid linoleic (Omega 6) si linolenic (Omega 3), 9g/100g si respectiv 5.1g/100g, de aproximativ 2 ori mai multi decat laptele de vaca si similar cu laptele matern. In plus, laptele de magarita contine de 46 de ori mai multa vitamina C decat cel de vaca si de 4 ori mai mult fier si foarte putine grasimi. Mai mult, laptele de magarita are multa lactoza 7.4g/100g (similar cu cel matern), lactoza ajutand la fixarea calciului in oase. Din acest motiv, el este recomandat si pentru femeile aflate la menopauza.

Studii recente au aratat ca laptele de magarita contine lizozim, o enzima cu efect antibacterian si antiviral foarte puternic, enzima care este continuta si de laptele matern. Concentratia de lizozim creste foarte mult in laptele matern dupa a doua luna de alaptare, sugerand faptul ca aceasta enzima are un rol important in a intari sistemul imunitar al bebelusului. Datorita acestei enzime, studiile sustin ca laptele de magarita este eficient in ameliorarea simptomelor de tuse persistenta, functionand ca un antibiotic natural.

Insa o alta descoperire medicala face laptele de magarita sa fie foarte apreciat in randul parintilor si al comunitatii medicale: laptele de magarita este foarte bine tolerat de copiii cu alergie la proteina din lapte de vaca. Laptele de vaca contine peste 20 de tipuri de proteine cu potential alergenic dintre care caseina si betalactoglobulina care sunt responsabile de majoritatea cazurilor de alergii alimentare si intolerante la sugari. 

Cum sa folosesti laptele de magarita in alimentatie? Ce contine laptele de magarita

Proteinele din zer sunt proteine extrase din laptele de magarita si reprezinta un amestec de proteine izolate din zer. Aceasta reprezinta partea lichida a laptelui de magarita care se separa in timpul productiei de branzeturi si a altor derivate din lapte. Zerul se gaseste in partea apoasa a laptelui. Cand se produce branza, partile grase ale laptelui se coaguleaza, iar zerul este separat de acesta ca produs secundar. Laptele de magarita contine de fapt doua tipuri principale de proteine: cazeina si zerul, iar spre deosebire de laptele de vaca unde avem  peste 80% cazeina si 20% zer, in laptele de magarita aceste procente sunt inversate ceea ce face laptele de magarita un produs mult mai usor de tolerat la nivelul sistemului digestiv la bebelusi, copii dar si la adulti. Exista mai multe tipuri de proteine din zer, cele mai populare fiind:

  • Proteina din zer concentrata: Aproximativ 70-80% continut de proteina. Contine putina lactoza si grasime, printre cele mai populare avand cea mai buna aroma.
  • Proteina din zer izolata: Aproximativ 90% continut de proteina, sau chiar mai mult.  Contine foarte putina lactoza si grasime, avand aceleasi beneficii ca si proteina din zer concentrata.
  • Proteina din zer hidrolizata: Acest tip de proteina se absoarbe mai repede in organism din cauza faptului ca a fost pre-digerata. Determina o crestere cu 30-45% mai mare a nivelului de insulina comparativ cu proteina din zer izolata.

Proteina din zer concentrata din lapte de magarita este in prezent cea mai populara din cauza faptului ca este cea mai ieftina. Pe langa asta, ofera cele mai multe beneficii pe care le poate da zerul. Insa, pentru cei care au intoleranta la lactoza, exista varianta de izolat sau hidrolizat. Mai este de retinut, desi proteina din zer concentrata este cea mai populara, majoritatea studiilor au fost facute pe izolat.  Toate tipurile de proteina au acelasi scop, sunt principalele blocuri de constructie ale corpului uman. Sunt utilizate pentru a genera organe, hormoni, enzime, neutrotransmitatori, tesuturi conjuctive si diverse alte molecule. Proteinele, de asemenea sunt elementele de baza ale tesutului muscular uman. Ele alcatuiesc elementele care faciliteaza contractiile musculare. Proteina din zer din lapte de magarita este cea mai populara in randul culturistilor, modelelor de fitness si in general a majoritatii sportivilor. Scopul final fiind de a imbunatati performanta in sala. Modalitatile prin care proteina din zer promoveaza cresterea tesutului muscular sau a fortei sunt:

  • Blocuri de constructie: Proteine si aminoacizi, care servesc drept blocuri pentru cresterea musculara.
  • Hormoni: Creste eliberarea de hormoni anabolizanti care pot stimula cresterea musculara, spre exemplu, insulina.
  • Leucina: Proteina din zer este bogata in leucina, fiind un aminoacid esential pentru stimularea sintezei proteinelor musculare.
  • Absortie rapida: Proteina din zer este absorbita si utilizata foarte rapid in comparatie cu alte tipuri de proteine.

A fost dovedit ca proteina din zer are un efect particular cand este vorba de cresterea musculara. Cel mai recomandat fiind, sa fie consumata fix inainte, dupa, sau in timpul antrenamentului. Dar de obicei, dupa finalizarea antrenamentului, deoarece sintetizarea proteinei din tesutul muscular este la maxim in perioada respectiva.  Printre alte beneficii pentru sanatate, se enumera si scaderea  stresului, depresiei, si a presiunii sangelui. Chiar si ajuta la protectia impotriva cancerului, reducerea simptomelor de hepatita.

Reactii adverse ale consumului exagerat de lapte de magarita. La ce trebuie sa fim atenti

Unele persoane pot fi alergice la lactoza, fiind un component principal al proteinei din zerul din lapte de magarita. Insa, ca si optiune alternativa, se poate folosi proteina din zer izolata sau hidroizolata. Abuzul si consumul excesiv al acestui tip de lapte poate cauza crampe stomacale, dureri abdominale, greata si varsaturi. Deoarece contine mai mult zer si mai putin cazeina pe portie decat laptele de vaca, laptele de magarita este mai prietenos cu alergenii decat laptele de vaca. Formula facuta cu lapte de vaca provoaca reactii la 2-7% dintre copiii care o consuma. Studiile arata ca laptele de magarita imbogatit cu ulei de floarea soarelui poate inlocui laptele de vaca. Intr-un studiu, 81 de copii care erau alergici la laptele de vaca au reusit sa digere laptele de magarita fara reactii alergice sau efecte daunatoare asupra greutatii sau cresterii lor. Cu toate acestea, desi laptele de magarita are proprietati antimicrobiene si, de obicei, testele constata ca nu contine agenti patogeni daunatori, exista intotdeauna riscul ca laptele crud sa contina bacterii sau alte toxine daunatoare.

Acest lucru poate fi periculos daca este hranit sugarilor, adultilor in varsta sau oricui cu un sistem imunitar compromis. In plus, daca aveti intoleranta la lactoza si aveti simptome precum gaze, balonare si diaree dupa ce ati baut lapte, laptele de magarita va provoca probabil aceleasi simptome datorita continutului sau de lactoza. Astfel, persoanele cu intoleranta la lactoza ar trebui sa evite sau sa limiteze laptele de magarita. De ce apare intoleranta la lactoza? Intoleranta la lactoza este o afectiune digestiva care apare atunci cand corpul nu poate digera lactoza, un tip de zahar gasit in lapte si produsele lactate. Acest lucru se datoreaza lipsei sau insuficientei enzimei lactaze, care este responsabila de descompunerea lactozei in glucoza si galactoza, pentru a fi absorbite de organism.

Intoleranta la lactoza nu este acelasi lucru cu o alergie alimentara la lapte. Atunci cand lactoza trece prin intestinul gros (colon) fara a fi digerata in mod corespunzator, poate provoca simptome inconfortabile, cum ar fi gaze, dureri abdominale. Unii oameni care au intoleranta la lactoza nu pot digera niciun produs lactat. Altii pot manca sau bea cantitati mici sau anumite tipuri de produse lactate fara probleme. Intoleranta la lactoza este frecventa la adulti, iar o mare provocare pentru cei care au intoleranta la lactoza este sa invete ce sa manance pentru a evita disconfortul si pentru a obtine suficient calciu pentru a avea oase sanatoase. Intoleranta la lactoza apare atunci cand intestinul subtire nu produce suficienta lactasalactaza. Organismul are nevoie de lactaza pentru a descompune sau digera lactoza. Intoleranta la lactoza este de obicei mostenita, iar simptomele se dezvolta de obicei in timpul adolescentei sau la varsta adulta. Majoritatea persoanelor cu acest tip de intoleranta la lactoza pot bea lapte sau pot manca produse lactate fara probleme.

Uneori, intestinul subtire opreste producerea lactazei dupa o boala ce a durat putin, cum ar fi gastroenterita sau ca parte a unei boli cronice, cum ar fi fibroza chistica. Sau, uneori, intestinul subtire opreste producerea lactazei dupa o operatie de indepartare a unei parti a intestinului subtire. In aceste cazuri, problema poate fi temporara sau permanenta. In cazuri rare, nou-nascutii au intoleranta la lactoza. O persoana care se naste intoleranta la lactoza nu poate manca sau bea nimic cu lactoza. Unii copii prematuri au intoleranta temporara la lactoza, deoarece nu sunt inca capabili sa produca lactaza. Dupa ce un copil incepe sa produca lactaza, conditia dispare de obicei.

 

Cum te ajuta proteinele din laptele de capra

Laptele de capra contine foarte multe minerale, grasimi si vitamine care sunt miraculoase pentru pielea corpului uman si sunt foarte bine absorbite si tolerate de organism. In plus, laptele de capra este foarte usor de folosit si e un produs versatil care se adapteaza unei game largi de produse cosmetice. Exista pe piata produse pe baza de lapte de capra care sunt extrem de folosite pentru scopul lor demachiant.De asemenea, o astfel de crema, lotiune o poti aplica si pe gat si decolteu, iar dupa ce se usuca tenul se clateste, dupa care excesul de produs care a ramas neabsorbit se sterge cu un prosop caldut.

Produsele prezentate mai sus pot fi folosite seara pentru indepartarea machiajului, dar si a impuritatilor adunate peste zi la suprafata pielii. Dupa folosirea acestor produse dermatocosmetice, vei observa o schimbare in bine a pielii tale. Ridurile se vor estompa si va fi imbunatatita vizibil elasticitatea pielii. Produsele cosmetice pe baza de lapte de capra au proprietati antibacteriene, combat celulita si redau elasticitatea pielii, hidrateaza in profunzime si au grija de straturile epidermei, au proprietati antialergice, combat radicalii liberi din atmosfera si estompeaza efectul nociv al razelor Ultaviolete, regenereaza in profunzime tesuturile, regenereaza firul de par, vitaminizeaza tesuturile si stimuleaza productia de colagen. In plus laptele de capra este bogat in acid lactic si are o concentratie mare de Vitamina A, Vitamina C si Vitamina D.

Bibliografie:

https://www.niehs.nih.gov/news/newsroom/interviews/aloevera/index.cfm. Accessed on June 24, 2020;

Norman G, Christie J, Liu Z, et al. Antiseptics for burns. Cochrane Database of Systematic Reviews. 2017(7):CD011821. Accessed at www.cochranelibrary.comon October 31, 2019;

Quezeda SM, Briscoe J, Cross RK. Complementary and alternative medicine. Inflammatory Bowel Diseases. 2016;

Rodriguez S, Dentali S, Powell D. Aloe vera. In: Coates PM, Betz JM, Blackman MR, et al., eds. Encyclopedia of Dietary Supplements. 2nd ed. New York, NY: Informa Healthcare, 2022; 

Articole similare
Nutritie: Importanta proteinelor pentru organism, Reguli de consum Nutritie: Importanta proteinelor pentru organism, Reguli de consum

Proteinele sunt precum caramizile pentru o casa atunci cand vorbim de o nutritie sanatoasa. Corpul uman este un organism extrem de complex atunci cand vorbim de reactiile biochimice la nivel celular sau de procesele metabolice pe care le foloseste in timpul unui ciclu de viata. Organismul uman este o ,,uzina,, care e construita ca sa foloseasca proteine pentru a genera energie, dar carbohidratii si grasimile nu pot fi transformate in proteine. 

10 iunie 2024
Edited 10 iunie 2024
citește articolul
Proteinele: De ce avem nevoie de ele, cum le recunoastem Proteinele: De ce avem nevoie de ele, cum le recunoastem


Proteinele sunt molecule de dimensiuni mari, indispensabile funcționării celulelor. Sunt substanțe organice macromoleculare formate din lanțuri simple sau complexe de aminoacizi; ele sunt prezente în celulele tuturor organismelor vii în proporție de peste 50% din greutatea uscată.

25 ianuarie 2023
Edited 30 ianuarie 2023
citește articolul
Mituri despre lapte. Sanatos sau nu pentru adulti? Mituri despre lapte. Sanatos sau nu pentru adulti?

Cercetările specialiștilor britanici au arătat că pacienții ce suferă de migrene au sesizat o reducere semnificativă a simptomelor atunci când au renunțat la consumul de lapte de vacă. În plus, atunci când aceștia au schimbat acest produs cu lapte de soia, sau cocos inclusiv în prepararea anumitor produse, crizele de migrenă ca și recurență s-au diminuat cu până la 80%.

7 februarie 2020
Edited 4 decembrie 2024
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.