Medicina alternativa: definitie, exemple si istorie

Medicina alternativa: definitie, exemple si istorie

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 21 octombrie 2024 Ultima actualizare: 23 octombrie 2024

Medicina alternativa si medicina complementara sunt practic doua concepte care insumeaza majoritatea practicilor si terapiilor paliative si care nu fac parte din schema de tratament a medicinei conventionale. Totodata aceasta paleta de exercitii si elemente nu intra nici in aria curriculara de studiu in cadrul universitatilor si facultatilor cu profil medical. Cu toate acestea in ultimii ani si ultimele studii din domeniu au aratat ca multe dintre elementele care compun aceste forme de terapie au putut fi folosite ca si adjuvant pentru a trata diferite probleme medicale, iar medicina complementara chiar vine in completarea anumitor scheme de tratament. Dar mai multe despre acest subiect fascinant in randurile care urmeaza

Ce este Medicina Alternativa? Cand sa apelezi la ea

Medicina alternativa este un cumul de solutii si tratamente care nu implica substante chimice dezvoltate in laborator si transformate in medicamente de tip OTC (medicamente fara prescriptie medicala) sau Rx (medicamente care se pot elibera DOAR pe baza de reteta medicala). Pentru ca vorbim de o zona dezvoltata inca din antichitate de acum cateva miii de ani si rafinata si adaptata la vremurile din prezent, acest tip de medicina poate fi clasificata in cinci categorii de practici cunoscute la nivel world wide:

  • Sisteme medicale complementare integrate interior-exterior;
  • Tehnici medicale pentru trup si minte;
  • practici bazate pe ritmul circadian;
  • terapii manipulative psihologice de tip hipnoza regresiva;
  • Terapii energetice corporale;

Cele mai cunoscute exemple de medicina alternativa sunt: acupunctura, fitoterapia, terapia Reiki, terapia Acces Bar, apiterapia, presopunctura, masajul anticelulitic, kinetoterapia, hipnoza regresiva, yoga, meditatia transcedentala.

Tipuri de Medicina Alternativa

Practicile de medicina alternativa pot fi clasificate in general in urmatoarele tipuri sau categorii:

  • Medicina bazata pe sisteme traditionale
  • Terapia bazata pe plante si suplimente alimentare
  • Terapia corporala si manuala
  • Terapia minte-corp
  • Terapia energetica
  • Terapia prin diete si nutritie
  • Terapia prin sunet si lumina
  • Terapia prin miscare si exercitiu fizic

Medicina Complementara

Medicina complementara este o forma de terapie, asa cum ii spune si numele, care vine in completarea schemelor de tratament supervizate de medici si personal medical avizat. Din medicina complementara fac parte activitati precum: homeopatia, acupunctura, masajul, reflexoterapia, etc. 

Medicina bazata pe sisteme traditionale

Acestea sunt sisteme medicale complete, dezvoltate in afara medicinei occidentale, adesea cu o istorie indelungata, care au la baza teorii si practici proprii precum:

  • Medicina traditionala chineza (MTC): Utilizeaza tehnici precum acupunctura, fitoterapia si masajul terapeutic (tuina);
  • Ayurveda: Sistem medical din India, bazat pe echilibrarea energiilor corpului (doshas) prin diete, ierburi, yoga si alte practici;
  • Medicina de sorginte araba: Include utilizarea plantelor medicinale si a remediilor naturale;
  • Homeopatia: Bazata pe principiul "similarul vindeca similarul", adica utilizarea unor doze extrem de mici de substante care provoaca simptome similare celor tratate;

Terapia bazata pe plante si suplimente alimentare

Terapia alternativa bazata pe plante sau fitoterapia a evoluat extrem de mult in ultimul mileniu. Daca in Evul Mediu folosirea de plante era o practica condamnata de catre biserica si era privita ca magie neagra, azi multe boli au ca adjvant extracte din plante pentru consum propriu, pentru ceaiuri, sucuri sau tincturi. De exemplu, unele medicamente intens utilizate, cum ar fi morfina, atro­pina, aspirina au la baza substante extrase din plante, dar care au fost modificate la nivel molecular. De exemplu acidul acetilsalicic care sta la baza aspirinei unul dintre cele mai cunoscute medicamente la nivel world wide este extras din coaja de salciei. Printre altele coaja de salcie mai contine vitamine, minerale, tanin, lipide, amidon, celuloza si proteine.

La fel de importanta pentru medicina moderna este atropina. Atropina este un alcaloid extras din Atropa Belladonna, o planta toxica si extrem de otravitoare daca este consumata nepotrivit. Ingestia frunzelor poate fi fatala adultilor, radacinile plantei fiind cele mai toxice. Toate partile plantei contin alcaloizi de tropan. Din fericire, extractia ei se face in medii controlate si o contatitate atent dozata are multiple beneficii medicale. Aceasta substanta se foloseste world wide in majoritatea spitalelor si clinicilor de oftalmologie ca topic cicloplegic, midriatic (efectele acestuia putand dura pana la 2 saptamani), iar in cardiologie atropina este folosita in caz de bradicardie sau asistolie.

Pentru cei ce nu stiu, morfina, una dintre cele mai importante substante folosite in ultimul deceniu atat in primul razboi mondial cat si in cel de-al doilea se extrage din banalul mac de gradina din acele capsule care se umplu cu seminte mici, negre. Altfel spus, opiul natural care sta la baza morfinei este un latex pe care planta il secreta cand sunt incizate capsulele verzi inca necoapte. Din opiu sunt extrasi numerosi alcaloizi precum morfina, tebaina, codeina si oripavina. 

Terapia corporala si manuala

Terapia corporala si manuala este una dintre cele mai uzitate metode terapeutice, mai ales atunci cand vorbim de persoane care au suferit boli ale aparatului locomotor, au suferit accidente, echimoze, sau au avut un AVC si au nevoie de recuperare post AVC. Pe scurt, atunci cand vorbim de terapie corporala vorbim practic de un asamblu de tehnici kinetoterapeutice, aplicate local, cu rolul de a imbunatati capacitatea functionala si motorie a organismului, favorizand recuperarea medicala a pacientului. 

Terapia minte-corp

Terapia minte-corp este o terapie alternativa care utilizeaza undele electromagnetice pe care le emite creierul uman pentru a reprograma memoria celulara pana la nivel de mitocondrii. Aceasta terapie se bazeaza pe teoria conform careia energia negativa a gandurilor este o energie joasa cu impact acid asupra organismului si emotiile negative se somatizeaza in corpul uman si ataca sistemic diferite organe. Altfel spus, emotiile negative produc o reactie puternica de autoaparare a corpului, de obicei manifestata prin furie sau indignare. Daca aceasta emotie nu este eliberata corespunzator si este acumulata in corp, ea poate declansa un simptom, o afectiune sau o boala.

Terapia energetica

Terapia energetica este o practica holistica prin care se activeaza sistemele energetice ale organelor din corpul nostru. Conform acestei terapii toate organele corpului uman transmit diferite tipuri de energie pe diferite tipuri de frecvente. Creierul, inima, stomacul, zona pelviana sunt regiunile care emit cea mai mare cantitate de energie iar cand apar blocaje energetice apar si boli care afecteaza aceste organe.  Terapia energetica este un concept folosit de mii de ani in diferite culturi din Asia si Africa. Civilizatiile cele mai dezvoltate precum civilizatia egipteana, babiloniana, chineza, japoneza stiau ca fiinta umana este guvernata de un intreg sistem complex energetic. Terapia energetica functioneaza pe acelasi principiu ca si terapia minte-corp. In aceasta terapie se crede ca acumularea de ganduri/emotii negative poate duce la blocaje energetice, iar surplusul de energie care se acumuleaza gresit duce la aparitia de boli.

Terapia prin diete si nutritie

Terapia prin diete si nutritie sau terapia nutritionala medicala este o forma de tratament pentru diferite afectiuni medicale prin urmarea unor diete specifice create pentru a ameliora sau vindeca anumite simtome. Exista studii care spun ca aciditatea crescuta in organism creste riscul de a face anumite boli si ca organismul trebuie mentinut la nivelul organelor la un nivel de ph neutru iar atunci cand aciditatea este marita, adica ph-ul este aproape de zero trebuie introduse in dieta alimente alcaline, care au un ph aproape de 14. Terapia prin diete si nutritie se foloseste cu succes in urmatoarele tipuri de afectiuni:

  • Indice corporal marit, obezitate cronica;
  • boli digestive precum boala Crohn, boala celiaca, boala de colon iritabil; 
  • fluctuatii ale tensiunii arteriale;
  • boli renale precum nefropatii, nefrite;
  • diferite tipuri de cancer;
  • avitaminoza, malnutritie;
  • boli ale sistemului osos si muscular;

Terapia prin sunet si lumina

Terapia prin sunet si lumina, mai exact fototerapia (terapia prin lumina) si meloterapia (terapia prin sunet/muzica) este o combinatie te tehnici holistice care folosesc diferite frecvente cromatice si audio poentru procesul de vindecare. Se stie ca lumina se comporta atat ca particula (foton) cat si ca unda si ca fiecare spectru cromatic are o anumita freceventa. Prin aceasta forma de terapie se incearca ca pacientului sa i se induca o stare de calm, de relaxare, de vitalitate. Prin aceasta forma de terapie se reduce stresul, se imbunatateste somnul si se amelioreaza simptomele unor tulburari precum cele de spectru autist sau de sindrom Down. 

Terapia prin miscare si exercitiu fizic

Terapia prin miscare e de departe cea mai cunoscuta forma de terapie, cea mai recomandata medical si totodata cel mai simplu de folosit de oricine. In plus, majoritatea bolilor au ca preventie terapia prin miscare, de la bolile cardiace pana la bolile digestive si renale. 

medicina_traditionala_tipologiimedicina_traditionala_tipologii

Sursa: medicinadurerii.ro

Cine poate Practica Medicina Alternativa?

Medicina alternativa este un domeniu cunoscut si practicat de mii de ani, dar de mai mult ani a fost legiferat si are si un cadru legal in care se desfasoara. Conform legii din Romania, terapiile conventionale pot fi desfasurate de urmatoarele categorii profesionale: medici, medici dentisti, farmacisti, psihologi si absolventii de alte institutii superioare de invatamant.

Medicii, medicii dentisti si farmacistii pot avea dreptul de a practica medicina alternativa daca poseda o autorizatie de libera practica, eliberata de Ministerul Sanatatii (MS) si vizata de Centrul National de Perfectionare in Domeniul Sanitar. In ceea ce privesc celelalte metode si metodologii care tin de medicina complementara precum tehnica de masaj prin acupunctura, apiterapia, fitoterapia dar si altele legea impune ca persoana care executa aceste practici intr-un cabinet particular pentru a intra in legalitate are nevoie de calitatea de absolvent de medicina, farmacie sau stomatologie.        

Beneficiile oferite de Medicina Alternativa

Atunci cand vorbim de beneficiile oferita de Medicina Alternativa trebuie sa intelegem cat mai clar acest concept. Altfel spus, orice tratament naturist, bazat pe plante si suplimente din plante, extracte din plante, uleiuri esentiale, trebuie sa il aplicam si sa il folosim doar dupa ce ne-am informat, documentat, sau ne-a fost recomandat de un specialist sau o persoana avizata cu experienta in medicina naturista.

Un prim beneficiu al medicinei naturiste consta in faptul ca aceasta nu trateaza doar simptomele patologice ale unei afectiuni, ci propune o abordare holistica a intregului organism, cautand sa rezolve sursa problemei de sanatate. Se stie deja ca multe dintre bolile organismului sunt reactii care se somatizeaza din cauza unor tulburari din spectrul psihic. O stare de stres cronica, o deceptie, o problema in relatia cu parintii sau persoanele dragi pot declansa anumite boli si pot slabi organismul.

In plus, medicina naturista sporeste capacitatea proprie de vindecare a organismului, acesta fiind un alt beneficiu adus de aceasta specialitate. Remediile pe baza de plante contin substante active naturale care stimuleaza organismul sa functioneze optim. Un alt aspect foarte important de care trebuie sa tinem cont cand apelam la remediile naturiste este faptul ca acestea nu au reactii adverse, atunci cand sunt facute asa cum trebuie si sunt respectati toti pasii. 

Cateva aspecte importante!

Cu toate acestea, niciun tratament naturist nu ar trebui sa fie un motiv pentru a evita vizitele la medic. Tratamentele naturiste doar ajuta tratamentul obisnuit, medicamentos, prescris de catre medic, ele nu inlocuiesc definitiv tratamentele primite in urma diagnosticarii corecte. Nu este o practica sigura luarea unor tratamente naturiste „dupa ureche”, in urma parcurgerii unor articole de pe Internet sau dupa ce a existat o informare partiala despre acestea in farmacie.

In prezent, tratamentele naturiste sunt din ce in ce mai cautate, de multe ori se apeleaza intai la ele, si de abia cand se constata ca nu au efectele dorite sau au efecte mai puternice se ajunge si la medic. Costurile pot fi mai mici decat cele din cazul tratamentelor pe baza de medicamente de sinteza, dar si efectele sunt pe termen mediu si lung. Dozele si substantele active sunt reduse, asta insemnand ca tratamentele sunt prelungite mereu. Medicina naturista a evoluat mult si este diferita in functie de regiune si de cultura in care apare si se manifesta. De exemplu, intr-un fel se aplica medicina naturista in Orient, altfel se aplica medicina naturista in Occident. Insa indiferent de locul in care se pune in practica medicina naturista, efectele sale sunt de cele mai multe ori unele suficient de bune pentru a avea incredere in ea. Tendintele actuale in tratamentele naturiste sunt destul de greu de descifrat, asta pentru ca sunt foarte multe moduri in care se aplica tratamentele si sunt intelese aceste tipuri de tratamente.

Ce trebuie sa retinem

Atunci cand vorbim de medicina alternativa sau medicina complementara ne referim la:

  • Medicina integrativa - a crescut mult interesul pentru abordarile integrate ale medicinei, pentru combinatia cu tratamente conventionale si metode naturiste. Se folosesc terapii complementare, fitoterapia, homeoterapia, terapiile cu plante medicinale, asta fara a se renunta la medicina traditionala;
  • Alimentatie sanatoasa si dietoterapie - multa lume renunta la alimentatia dezechilibrate si trece la diete si la tratamente naturiste incluse in diete. Dietoterapia este despre folosirea alimentelor naturale si nutrientilor pentru promovarea sanatatii si vindecarii. Alimentele organice si locale sunt mult mai cautate si mai folosite in meniurile zilnice de acasa, alaturi de suplimente din plante si combinatii inedite de suplimente naturale cu efecte puternice;
  • Terapie alternative - aici discutam despre acupunctura, masaj terapeutic, yoga, meditatie, aromaterapie. Ele relaxeaza, echilibreaza emotional, vindeca organismul pe cale naturala. Oamenii au inceput sa aiba incredere in ele si sa le dea o sansa cand medicina traditionala nu pare sa mai fie atat de importanta la nivel individual;
  • Utilizarea plantelor medicinale de cultura sau salbatice - fitoterapia este la moda, se foloseste adesea gingsengul, echinacea, ginkgo biloba, plante comune. Mai nou se obtin soiuri noi, se cultiva soiuri pe care le gaseam foarte greu in natura, avem acces la tot felul de plante si la tehnici si metode de extractie ce garanteaza pastrarea intacta a substantelor active din ele;
  • Remedii naturale pentru stres si anxietate - de la tehnici de respiratie, la relaxare, stretching, sau plante banale, lavanda, musetel, valeriana, toate sunt folosite tot mai des pentru a scapa de stres si a echilibra organismul mental si emotional. Tendinta este de a se folosi tot mai mult pentru ca si stresul este mult prea mare;
  • Terapiile ce implica meditatia si mindfulness-ul - am inceput sa constientizam cat de importanta este meditati sau miscarea si terapiile ce implica miscare si tendinta aceasta se impleteste de minunte cu tratamente naturale, naturiste, suplimente de tot felul pentru a completa ce obtinem in urma terapiilor;
  • Medicina ayurvedica - este un tip de medicina alternativa si de tratamente naturale ce implica concentrarea pe echilibrarea corpului, mintii si spiritului. Se folosesc plante medicinale, terapii de detoxifiere, masaje, modificari ale stilului de viata;
  • Plantele adaptogene - vorbim despre plante cu proprietati unice, care ajuta organismul uman sa se adapteze mai eficient la diverse conditii date. Avem mai multa energie, de ea avem mare nevoie din cauza ritmului haotic de lucru, se promoveaza o stare generala de bine;
  • Uleiurile esentiale, tot mai populare - se folosesc in scopuri terapeutice, se extrag din plante, aromaterapia este la putere in toate formele sale, se fac inhalatii, aplicari topice, pentru inducerea unei stari de relaxare, pentru a ameliora stresul, pentru a trata diverse afectiuni;
  • Terapia cu lumina - influenteaza somnul, poate ameliora anumite simptome. Ne expunem la lumina naturala, folosim lampile de lumina completa, utilizam lumini colorate pentru a stimula anumite raspunsuri fiziologice.

Bibliografie:

Antiga E, Caproni M. The diagnosis and treatment of dermatitis herpetiformis. Clin Cosmet Investig Dermatol. 2023;

Zhu J, Mulder CJ, Dieleman LA. Celiac Disease: Against the Grain in Gastroenterology. Journal of the Canadian Association of Gastroenterology. 2022;

Roy A, Pallai M, Lebwohl B, Taylor AK, Green PH. Attitudes Toward Genetic Testing for Celiac Disease. J Genet Couns. 2021;

Luján-sanchis M, Pérez-cuadrado-robles E, García-lledó J, et al. Role of capsule endoscopy in suspected celiac disease: A European multi-centre study. World J Gastroenterol. 2021;

Rubio-tapia A, Barton SH, Murray JA. Celiac disease and persistent symptoms. Clin Gastroenterol Hepatol. 2021;

Articole similare
Avitaminoza: De ce apare boala, complicatii si tratament Avitaminoza: De ce apare boala, complicatii si tratament

Vitaminele sunt substante nutritive necesare organismului. Cu toate acestea, daca nu se adopta o dieta variata care sa contina toate grupele de alimente, este relativ usor sa nu se ajunga la recomandarile zilnice minime de vitamine. Vitaminele sunt compusi organici esentiali pentru sanatatea normala. Ele nu sunt sintetizate in organism si trebuie furnizate din dieta. 

21 octombrie 2024
Edited 21 octombrie 2024
citește articolul
Boala celiaca: De ce apare, simptome, complicatii ale bolii Boala celiaca: De ce apare, simptome, complicatii ale bolii

Boala celiaca este o afectiune digestiva autoimuna reprezentata de o reactie inflamatorie a intestinului subtire generata dupa ingestia de gluten alimentar. Ultimele statistici vorbesc despre faptul ca pana in prezent, aproximativ 30% din populatie are una dintre genele care pot determina aparitia bolii.

21 august 2024
Edited 21 august 2024
citește articolul
Discopatia: Cum apare boala, metode de tratament si preventie Discopatia: Cum apare boala, metode de tratament si preventie

Coloana vertebrala are rolul de a sustine corpul si de a proteja maduva spinarii, fiind responsabila totodata si cu mobilitatea si flexibilitatea. Coloana vertebrala este alcatuita din vertebre care sunt structuri osoase, din muschi, din maduva spinarii si radacini nervoase.

2 august 2022
Edited 31 octombrie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.