Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155
Pentru comenzi telefonice: 0374.471.155 | Program Call Center: Luni - Vineri, 9:00 - 17:00
Spring va ureaza Paste fericit!
Black Friday la Spring | Comenzi telefonice: 0374.471.155
Stimati clienti, datorita sarbatorilor Pascale este posibil sa apara intarzieri in livrarile coletelor. Ne cerem scuze pentru inconvenient. Paste fericit, plin de sanatate!
Discopatia: Cum apare boala, metode de tratament si preventie

Discopatia: Cum apare boala, metode de tratament si preventie

Alexandra Nelepcu
de , Farmacist Diriginte
Data publicării: 19 februarie 2025 Ultima actualizare: 19 februarie 2025

Coloana vertebrala are rolul de a sustine corpul si de a proteja maduva spinarii, fiind responsabila totodata si cu mobilitatea si flexibilitatea. Coloana vertebrala este alcatuita din vertebre care sunt structuri osoase, din muschi, din maduva spinarii si radacini nervoase. Oricare dintre aceste componente, din diferite motive, este afectata, apar dureri la nivelul coloanei vertebrale. Cele mai intalnite probleme ale coloanei poarta numele de discopatii. Discopatia este o boala care ataca discurile osoase intervertebrale. In functie de localizarea durerii exista doua tipuri de discopatii mai des intalnite: discopatia lombara si discopatia cervicala. Cum apar aceste boli si cum se pot trata in materialul urmator.

Ce este discopatia lombara?

Discopatia lombara reprezinta o afectiune care apare in urma degenerarii discurilor intervertebrale de la nivelul coloanei lombare. In multe cazuri, patologia poate fi asimptomatica, insa, daca sunt prezente manifestari clinice, simptomatologia specifica este durerea in zona de jos a  spatelui, constanta, cu grade diferite de disconfort. Afla, in cele ce urmeaza, de ce apare discopatia lombara, ce factori de risc o pot agrava, cum se poate diagnostica si ce optiuni terapeutice exista.

Ce este discopatia cervicala?

Discopatia cervicala inseamna deteriorarea unuia sau mai multor discuri intervertebrale. Simptomele acestui diagnostic pot fi: dureri de brate, dureri de umeri sau dureri de umeri. Acest diagnostic este important sa fie tratat cu un plan bine pus la punct pentru a evita complicatii precum discopatia degenerativa.

Discopatia apare in momentul in care celulele discului intervertebral se opresc din regenerare. Cauza principala este cantitatea insuficienta de oxigen, nutrienti si apa care duc la imbatranirea acelor celule. Un alt factor care ar putea fi la baza discopatiei cervicale poate fi un prejudiciu anterior al gatului. Lovirea, intinderea sau alt tip de stres anterior produs la nivelul gatului poate fi un punct decisiv de progres al acestei boli.

Discopatia cervicala apare, in general, odata cu inaintarea in varsta, incepand cu varsta de 45 de ani, pana la 55 de ani. Atat femeile cat si barbatii pot fi afectati.

De ce apare discopatia? Cum se manifesta boala?

Discopatia, general vorbind, este o boala degenerativa a discului osos de pe coloana vertebrala si apare atunci cand modificarile din interiorul coloanei vertebrale nu mai sunt normale si au loc in discurile coloanei vertebrale pana cand provoaca durere. Discurile spinale sunt ca niste amortizoare intre vertebrele sau oasele coloanei vertebrale. Iti ajuta spatele sa ramana flexibil, astfel incat sa te poti indoi si rasuci. Pe masura ce imbatranesti, pot da semne de uzura. Incep sa se defecteze si s-ar putea sa nu functioneze la fel de bine.

Discurile aproape tuturor se strica in timp, dar nu toata lumea simte durere. Daca discurile uzate ale coloanei vertebrale sunt motivul pentru care te doare, ai o boala degenerativa a discului. Discurile spinale sunt formate dintr-un miez interior moale si un perete exterior dur. Discurile se modifica in moduri care pot provoca boli degenerative ale discului.

Cand te nasti, discurile din coloana vertebrala sunt formate in mare parte din apa. Pe masura ce imbatranesti, pierd apa si devin mai subtiri. Discurile mai plate nu pot absorbi cum trebuie socurile. Pierderea de apa inseamna, de asemenea, mai putina perna sau captuseala intre vertebre. Acest lucru poate duce la alte probleme la nivelul coloanei vertebrale care pot provoca durere.

Stresul sau miscarile bruste de zi cu zi si ranile minore de-a lungul anilor pot provoca mici fragmentari in peretele exterior, care contine nervi. Orice orificiu in apropierea nervilor poate deveni dureroasa. Si daca peretele se sparge, miezul moale al discului poate impinge durerea prin fisuri. Discul se poate umfla sau aluneca din loc, ceea ce se numeste disc alunecat sau hernie de disc si poate afecta nervii din apropiere.

Care sunt simptomele asociate cu discopatia?

Cele mai comune semne ale acestei boli, indiferent ca vorbim de discopatia lombara sau cervicala sunt:

durere agresiva in partea inferioara a spatelui, in fese sau in partea superioara a coapselor;

junghiuri, intepaturi care vin si pleaca. Poate fi sacaitor sau sever si poate dura de la cateva zile la cateva luni;

Se simte mai rau cand stai si mai bine cand te misti si mergi;

Se simte mai rau atunci cand va indoiti, ridicati sau rasuciti;

In unele cazuri, boala degenerativa a discului poate duce la amorteala si furnicaturi in brate si picioare. De asemenea, va poate slabi muschii picioarelor. Aceasta inseamna ca discurile deteriorate pot afecta nervii din apropierea coloanei vertebrale.

Cum se pune diagnostic?

Odata ce atingeti cel putin 2 dintre semnalmentele bolii descrise mai sus, este important sa consultati un medic specialist, un neurolog sau un ortoped care sa descopere cand a inceput durerea, de unde incepe ea, din ce zona a spatelui durerea este mai proeminenta, daca a inceput deja sa se raspandeasca in tot corpul.

Este vital de stiut daca ati mai avut leziuni in tinerete ale coloanei, accidentari in timpul unor antrenamente sau traume fizice care au implicat si zona spatelui, sau daca aveti in familie un istoric al bolilor de spate pentru ca de multe ori bolile asociate cu coloana vertebrala au si o componenta genetica. 

Dupa anamneza medicul specialist poate recomanda investigatii precum radiografii cervicale sau lombare, RMN sau alte tipuri de investigatii pentru a descoperi leziuni osoase sau probleme ale nervilor si discurilor coloanei vertebrale.

 

Cum se poate trata discopatia?

Scopul este de a calma durerea si de a opri mai multe daune care se pot extinde si catre alte discuri sau alte terminatiuni nervoase. Medicul  va sugera cel mai bun plan de tratament, in functie de simptome si de cat de grava este starea coloanei vertebrale si cat de avariate sunt discurile coloanei vertebrale.

In prima instanta, toate metodele de tratament implica si o parte medicamentoasa. Calmantele eliberate fara prescriptie medicala, cum ar fi aspirina si ibuprofenul, pot ajuta la combaterea inflamatiei. Ele va pot usura durerea si pot reduce umflarea. Medicul totodata poate prescrie si alte medicamente mai puternice, in cazuri exceptionale poate recomanda morfina sau alte medicamente opiopate daca durerea devine cronica si se acutizeaza. In plus, boala degenerativa a discului poate duce, de asemenea, la spasme musculare. Medicul dumneavoastra va poate sugera medicamente pentru a ajuta la ameliorarea lor.

Pe langa medicamente cea mai buna metoda de tratament implica si ore de fizioterapie. Miscarile specifice fac muschii gatului si spatelui mai puternici si mai flexibili. Aceasta sustine coloana vertebrala. In cele mai multe cazuri, terapia fizica si medicamentele pentru durere sunt suficiente pentru ameliorarea pe termen lung.

Injectii cu steroizi. Aceste medicamente puternice se pot oferi de catre medic pentru a calma durerea, umflarea si inflamatia. Medicul va poate sugera sa faceti o injectie in spatiul epidural din spate, o zona plina de lichid din jurul maduvei spinarii sau sa faceti una in nervul sau muschiul dumneavoastra.

Daca alte tratamente nu functioneaza, medicul dumneavoastra va poate recomanda o interventie chirurgicala. O procedura, numita discectomie, indeparteaza partea ranita a discului. Acest lucru va ajuta sa eliminati presiunea de pe nervi. In unele cazuri, medicul  poate scoate intregul disc si pune unul artificial. Daca aveti o problema grava, medicul poate fuziona (conecta permanent) oasele coloanei vertebrale cu discuri artificiale.

Sursa: https://www.webmd.com/back-pain

Bibliografie:

Arthritis Foundation: "Degenerative Disc Disease."

The Spine Hospital at the Neurological Institute of New York: "Degenerative Disc Disease."

University of Maryland Medical Center: "Degenerative Disc Disease."

NYU Langone Health: "Degenerative Disc Disease in Adults."

Cedars-Sinai: "Degenerative Disc Disease."

Mayo Clinic: "Herniated Disk."

Articole similare
Maduva spinarii: Posibile afectiuni si functii ale acesteia Maduva spinarii: Posibile afectiuni si functii ale acesteia

Maduva spinarii este o structura anatomica esentiala a sistemului nervos central care se gaseste in canalul vertebral al coloanei vertebrale. Este un cordon lung si subtire de tesut nervos care se extinde de la baza creierului pana la nivelul vertebrei L1 (prima vertebra lombara), fiind protejata de o serie de vertebre.

27 martie 2023
Edited 19 decembrie 2023
citește articolul
Sternul (osul pieptului): ce este si ce rol are in corpul uman Sternul (osul pieptului): ce este si ce rol are in corpul uman

Exista anumite afectiuni congenitale patologice legate de osul pieptului. Cele mai multe apar din cauza modificarilor formei sternului, care, in unele cazuri, pot afecta organele interne ale cavitatii toracice, mai ales daca este cazul unei malformatii foarte grave.

27 martie 2023
citește articolul
Preventie: Sfaturi pentru a va mentine rinichii sanatosi Preventie: Sfaturi pentru a va mentine rinichii sanatosi

Rinichii sunt doua organe, fiecare avand forma unei boabe de fasole si dimensiunea unui pumn. Acestia filtreaza excesul de apa si deseurile din sange si produc urina.

27 martie 2023
citește articolul

Informatiile din acest articol nu trebuie sa inlocuiasca consultarea unui specialist sau vizita la un medic. Orice recomandare medicala continuta de acest material are scop pur informativ. Concluziile sau referintele nu sunt tipice si pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de starea de sanatate, dar si de alti factori. Aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.