Avitaminoza: De ce apare boala, complicatii si tratament
Vitaminele sunt substante nutritive necesare organismului. Cu toate acestea, daca nu se adopta o dieta variata care sa contina toate grupele de alimente, este relativ usor sa nu se ajunga la recomandarile zilnice minime de vitamine. Vitaminele sunt compusi organici esentiali pentru sanatatea normala. Ele nu sunt sintetizate in organism si trebuie furnizate din dieta. Unele vitamine formeaza coenzime, iar altele functioneaza ca hormoni. Vitaminele sunt impartite in liposolubile (A, D, E si K) si solubile in apa (B si C). Deficienta vitaminelor produce conditii patologice specifice (avitaminoza).
Ce este avitaminoza?
Deficitul de vitamine sau avitaminoza este lipsa vitaminelor din organism si este de obicei cauzata de o dieta inadecvata, cu un aport redus de vitamine. Se poate intampla, de asemenea, atunci cand se consuma cantitati bune de vitamine, dar organismul nu reuseste sa le absoarba prin alimente sau suplimente, fiind frecvente in cazurile de tulburari intestinale sau cand se utilizeaza medicamente implicate in absorbtia vitaminelor.
Avitaminoza, prin definitie, este absenta totala a vitaminelor la o persoana. Termenul cel mai corect de utilizat este hipovitaminoza, care exprima mai bine ideea ca exista un deficit sau o deficienta partiala a vitaminelor. Cu toate acestea, adesea si colocvial, termenul avitaminoza este folosit in sensul deficientei partiale.
De ce apare avitaminoza?
Deficitul de vitamine (avitaminoza) poate fi cauzat de lipsa aportului, malabsorbtia intestinala, activitate metabolica slaba sau atunci cand organismul are nevoie de o cantitate mai mare fata de ceea ce primeste. Lipsa aportului este cauzata de lipsa resurselor (foamete in lumea a treia, aport scazut de proteine din cauza saraciei), diete inadecvate, pierdere necontrolata in greutate, vegetarianism prost conceput, tulburari psihologice sau psihiatrice, anorexie nervoasa sau lipsa consumului de alimente proaspete. Malabsorbtia poate fi localizata sau generalizata (ca in colita ulcerativa, boala Crohn, alcoolismul, malabsorbtia varstnicilor, gastrita cronica si neoplasmele intestinale).
Cum se manifesta deficitul de vitamine?
Organismul are nevoie de 13 vitamine absolut esentiale pentru o buna functionare a acestuia. Fiecare vitamina are rolul ei, iar deficitul (avitaminoza) poate avea efecte daunatoare asupra organismului.
● Vitamina A sau retinol: Produce orbire de noapte, uscaciune a ochilor (membrana conjunctiva) In schimb, excesul de aceasta vitamina produce tulburari, cum ar fi modificari osoase, sau chiar inflamatii si sangerari in diferite tesuturi.
● Vitamina D sau Calciferol: Poate provoca decalcifierea oaselor (osteoporoza), carii dentare grave sau chiar rahitism.
● Vitamina E sau tocoferol: Poate provoca anemie, distrugerea celulelor rosii din sange, degenerare musculara si tulburari de reproducere.
● Vitamina K sau antihemoragica: Pot aparea sangerari nazale, in tractul digestiv sau genito-urinar.
● Vitamina C (acid ascorbic): Se manifesta prin gingivita (inflamatia gingiilor), piele cu aspect solzos, vindecare lenta a ranilor, sangerari nazale, smalt deficitar al dintilor, durere si inflamatie ale articulatiilor, anemie, crestere a greutatii, par uscat.
● Vitamina B1 (tiamina): Deficitul de vitamina B1 produce oboseala, modificari nervoase in general. Daca deficitul este sever poate aparea sindromul Korsakoff, caracterizat prin pierderea memoriei si confuzie sau boala Wernicke, tulburari oculare, confuzie.
● Vitamina B2 (riboflavina): Lipsa vitaminei B2 in dieta provoaca tulburari oculare cum ar fi fotofobia (durerea oculara cauzata de lumina), precum si modificari orale, inclusiv aparitia fisurilor in cavitatea bucala si roseata buzelor.
● Vitamina B3 (cianina sau acidul nicotinic): Deficitul de vitamina B3 produce o inflamatie a pielii, modificari ale sistemului digestiv, diaree, deteriorarea sistemului nervos (dementa).
● Vitamina B6 (sau piridoxina): Deficitul major provoaca iritabilitate, slabiciune, ameteli, depresie, neuropatie periferica si spasme, tulburari de crestere, acrodinie si anemie.
● Vitamina B12 sau cianocobalamina: Cea mai frecventa cauza a deficitului de ciancobalamina (vitamina B12) este anemia pernicioasa, alte cauze ar fi: Gastrectomie totala, cancer gastro-intestinal, fistula gastro-intestinala, diverticula, tuberculoza, ileita, boala celiaca, dietele vegetariene si gastrita atrofica.
ce vitamine te ajuta sa scapi mai usor de gripa si raceala
De ce apare avitaminoza?
Cauza principala a deficitului de vitamine este alimentatia saraca in substante nutritive, adoptarea unui stil alimentar format din alimente puternic procesate, care nu ofera niciun aport de vitamine sau care au fost pierdute prin procesare. Fructele, legumele, cerealele, fructele de mare, carnea sunt excelente surse din care ne putem lua necesarul de vitamine. Sunt multe alimente ce abunda in vitamine, iar unele contin si numeroase minerale. Laptele, de exemplu, pe langa calciu (este mineral, nu vitamina), contine si vitamina D. Totodata, pastele, cerealele si orezul ofera numeroase vitamine.
Cum prevenim deficitul de vitamine?
Cel mai bun mod de a avea toate vitaminele de care corpul nostru are nevoie pentru a functiona corect este prin consumul unei diete sanatoase si variate, inclusiv toate tipurile de fructe, legume. Cu toate acestea, suplimentarea cu vitamine poate fi o alternativa pentru prevenirea si tratarea deficientelor si complicatiilor acestora, in special la persoanele in care aportul lor oral poate fi limitat. Este important sa retineti un consum de complexe de vitamine nu ar trebui sa inlocuiasca o dieta buna si nu ar trebui sa fie utilizat fara supravegherea unui medic sau nutritionist.
De fapt, cu exceptia catorva cazuri, marea majoritate a vitaminelor sunt esentiale, ceea ce inseamna ca, pe langa faptul ca este necesar, omul trebuie sa le ia sau sa le obtina in mod obligatoriu din exterior, deoarece organismul sau nu este capabil sa le produca. Avand in vedere acest fapt, importanta dietei in aceasta tulburare devine si mai relevanta.
vitamine recomandate in perioada de sarcina
Ce trebuie sa facem daca manifestam simptome?
Sa ne prezentam la medic. De multe ori, exista conceptia gresita de administrare acasa a suplimentelor alimentare, insa, in unele cazuri, acestea pot face mai mult rau, deoarece nu putem sti cu exactitate la ce vitamina avem un deficit. Analizele de sange ofera date precise despre ce tip de avitaminoza avem, de aceea este important sa nu amanam vizita la medic. Desigur, si medicul poate prescrie suplimente alimentare, insa acesta va vedea pe baza rezultatelor analizelor, ce vitamine ne lipsesc, mergand astfel direct la tinta. In principal, este nevoie sa ne schimbam stilul alimentar, prin introducerea in alimentatie a fructelor, legumelor, cerealelor, carne de pui, vita, curcan.
In ciuda a ceea ce ar putea parea, avitaminoza nu se intampla intotdeauna persoanelor care traiesc in tarile in curs de dezvoltare, unde o mare parte a populatiei poate fi grav subnutrita si unde pare logic sa vorbim despre niveluri scazute de vitamine. Consumul regulat de fructe, legume, unele tipuri de cereale, carne, ne pot ajuta sa suplimentam necesarul de vitamine din organism. Deficiul de vitamine (avitaminoza) trebuie sa fie ajustat, insa doar la recomandarea medicului.
Bibliografie:
Bai L, Su X, Zhao D, Zhang Y, Cheng Q, Zhang H, Wang S, Xie M, Su H. Exposure to traffic-related air pollution and acute bronchitis in children: season and age as modifiers. J Epidemiol Community Health. 2018 May;
Altiner A, Wilm S, Däubener W, Bormann C, Pentzek M, Abholz HH, Scherer M. Sputum colour for diagnosis of a bacterial infection in patients with acute cough. Scand J Prim Health Care. 2009;
Ward JI, Cherry JD, Chang SJ, Partridge S, Lee H, Treanor J, Greenberg DP, Keitel W, Barenkamp S, Bernstein DI, Edelman R, Edwards K., APERT Study Group. Efficacy of an acellular pertussis vaccine among adolescents and adults. N Engl J Med. 2005 Oct 13;