Merisoarele: Cum recunosti fructele, beneficii pentru organism, contraindicatii
Merisorul are multe proprietati medicinale care sunt cunoscute de mult timp. Medicina populara recomanda utilizarea merisorului in raceli, angina pectorala, boli reumatice, in probleme ale vezicii urinare, in afectiuni ale stomacului, intestinelor si pancreasului, precum si in avitaminoza si oboseala. In merisoare se acumuleaza in concentratie mare substante cu proprietati unice pentru sanatate, cum ar fi proantocianidine - care, printre altele, protejeaza ficatul, scad nivelul zaharului din sange, cresc puterea de contractiei a muschiului inimii. Cu toate acestea, efectele benefice ale merisoarelor asupra sistemului urinar sunt cele mai cunoscute. Pe langa proprietatile aseptice, merisoarele au si beneficii nutritionale. Sunt o sursa bogata de vitamine A, B si C. Fructele proaspete contin cei mai multi nutrienti si substante medicinale. Cum trebuie consumate merisoarele si la ce trebuie sa fim atenti descoperiti in articolul urmator
Proprietati si beneficii ale merisoarelor
Merisorul si fructele sale se folosesc in constipatia cronica si are actiune purgativa, dar si in cazurile de insuficienta hepatica, cand creste secretia biliara. Se folosesc in combinatie cu alte plante cum este anghinarea sau papadia si se recomanda in afectiunile ficatului si in constipatie. Sub forma de ceai insa, doza difera in functie de afectiunile pe care le trateaza. Are un efect laxativ daca se bea dimineata pe stomacul gol iar rezultatele incep sa apara dupa 8-10 ore de la administrare. Merisorul poate fi utilizat si sub forma de pulbere, in doza de 1-2 varfuri de cutit, seara inainte de culcare. Iata compusii care se gasesc intr-o 100 de grame de merisoare crude:
quercetina - cel mai abundent polifenol antioxidant din merisoare. De fapt, merisorul este una dintre principalele surse de quercetina.
miricetina - un alt polifenol antioxidant din merisoare. Miricetina are o serie de efecte benefice asupra sanatatii.
peonidina – este responsabila pentru culoarea rosie a merisoarelor si pentru unele dintre efectele benefice asupra sanatatii. Merisorul reprezinta una dintre cele mai bogate surse de peonidina din dieta.
acidul ursolic - concentrat in coaja de merisor, este un compus triterpenic. Este un ingredient regasit in multe remedii traditionale din plante medicinale si are un puternic efect antiinflamator.
Beneficii si actiuni terapeutice ale ceaiului de merisoare
remediu pentru constipatie
Compusii derivati din merisor incetinesc absorbtia apei si a electrolitilor in intestine. In acest fel, volumul scaunului creste pe masura ce absoarbe excesul de apa si pune presiune pe intestin, stimuland contractiile musculare la nivelul. Din acest punct de vedere, merisorul este considerat un laxativ stimulant iar efectul acestei plante este mai bland, rezultand mai putine scaune moi sau apoase. Totusi, este dovedit faptul ca utilizarea pe termen lung al merisorul poate duce la aparitia leziunilor hepatice. Asadar, se recomanda administrarea suplimentelor cu merisor doar pentru maxim o saptamana iar dozele recomandate nu trebuie depasite.
beneficii pentru sistemul digestiv
Merisorul ofera fructe cu un impact important pentru sistemul digestiv. Merisoarele faciliteaza digestia si ajuta la descompunerea alimentelor. Atunci cand papilele gustative intra in contact cu merisoarele, creierul incepe sa elibereze gastrina, un hormon digestiv care provoaca stimularea apetitului, eliberarea enzimelor digestive si stimularea muschilor stomacului pentru a creste rata de golire gastrica. De asemenea, sustine ficatul in procesul de detoxifiere, regleaza secretia de hormoni pancreatici, normalizand nivelul zaharului din sange.
remediu anti-microbian
Merisorul are proprietati antifungice si antimicrobiene astfel ca ceaiul de merisoare ajuta la eliminarea parazitilor din organism. Aceasta planta poate indeparta in mod eficient bacteriile nocive, cum ar fi Helicobacter pylori, E coli si stafilococul auriu. Studiile au demonstrat si actiunea antifungica impotriva ciupercii Candida albicans.
un important instrument de detoxifiere
Merisorul ajuta la eliminarea toxinelor si a reziduurilor daunatoare din colon, de aceea se regaseste in compozitia diverselor remedii naturiste care detoxifiaza colonul. Componentele active ale crusinului stimuleaza mucoasa intestinala si amelioreaza simptomele intestinului lenes, avand un rol important in procesul de curatare a colonului.
Contraindicatii ale consumului de merisoare si ceai de merisoare
Pe langa beneficiile acestei plante medicinale, trebuie amintite si situatiile in care nu se recomanda utilizarea ei. Consumul abuziv de ceai de merisoare provoaca o stare de greata si varsaturi, de aceea nu trebuie consumate fara o discutie cu un medic specialist cu privire la dozaj.
Ceaiurile nu se beau in cantitati mari deoarece determina aparitia colicilor puternici si a scaunelor lichide. Merisoarele nu se recomanda copiilor sub 15 ani dar nici femeilor insarcinate sau care alapteaza. Este indicat sa solicitati parerea unui medic specialist inainte de a consuma diferite preparate cu si din merisoare, deoarece acestea pot interactiona cu unele medicamente. Este bine de stiut ca preparatele din merisor nu se utilizeaza mai mult de 7 zile pe luna, deoarece un consum indelungat poate duce la aparitia reactiilor adverse. In unele cazuri, poate provoca dureri si crampe abdominale, in special atunci cand sunt administrate pentru a trata constipatia grava.
De asemenea, Merisoarele poate provoca deshidratare severa si pierderea rapida a electrolitilor daca este consumat mai mult de 1-2 saptamani. Corpul are nevoie de electroliti, cum ar fi sodiu si potasiu pentru a functiona in mod corespunzator iar pierderea acestora poate provoca aparitia unor reactii adverse, cum ar fi: greata, pierderea energiei, dureri de cap, slabiciune, spasme sau crampe musculare, batai neregulate ale inimii, palpitatii cardiace, amorteala sau furnicaturi, stare de confuzie si chiar constipatie.
Nu se recomanda consumul ceaiului de Merisoare pentru cei care sufera de afectiuni gastrointestinale, deoarece s-ar putea agrava simptomele. Din categoria acestor afectiuni fac parte: ulcer gastric, obstructie intestinala, colita ulcerativa, apendicita, boala Crohn si dureri de stomac acute. Tineti cont de aceste precautii pentru a nu intampina situatii severe in care simptomele pot fi destul de grave. Evitati sa ajungeti la spital cu complicatii severe si respectati intotdeauna indicatiile medicului.
Fructele de dracila, beneficii pentru sanatate, o planta inrudita cu merisoarele
Dracila este o specie de planta din Europa, care creste si se dezvolta in soluri aride din toata tara. Se intalneste deseori in tufisuri, la marginea padurilor, ogoarelor si pe locuri pietroase in zona de deal. Acesta este un arbust spinos, cu tulpina inalta de aproape 3 m, frunze ovale si flori mici si galbene. Planta infloreste in perioada mai-iunie. Fructul are un gust acru astringent si se coace prin septembrie. Frunzele se recolteaza in luna iunie si se usuca la umbra.
Scoarta de pe radacina si tulpina se recolteaza in martie-aprilie, care se usuca la soare la temperaturi mari. Fructele se strang in perioada septembrie-noiembrie, cand ajung la la maturitatea deplina. Acestea se usuca artificial la temperaturi de 50-60°C. Scoarta contine alcaloizi, acid chelidonic, tanin, gume, rezine si grasime. Fructele au in compozitia lor vitamina C, zaharuri, acizi organici si minerale. Scoarta este toxica, insa frunzele si fructele nu conţin alcaloizi, deci nu sunt toxice.
Bibliografie:
Fik, E., Wolun-Cholewa, M., Kistowska, M., Warchol, J. B., and Gozdzicka-Jozefiak, A. Effect of lectin from Chelidonium majus L. on normal and cancer cells in culture 2001;
Gansauge, F., Ramadani, M., Pressmar, J., Gansauge, S., Muehling, B., Stecker, K., Cammerer, G., Leder, G., and Beger, (Ukrain) in the palliative treatment of pancreatic 2002;
Gansauge, F., Ramadani, M., Schwarz, M., Beger, H. G., Lotspeich, E., and Poch, B. The clinical efficacy of adjuvant systemic chemotherapy with gemcitabine 2007;
Gebhardt, R. Antioxidative, antiproliferative and biochemical effects in HepG2 cells of a homeopathic remedy and its constituent plant tinctures tested separately 2003;
Gerencer, M., Turecek, P. L., Kistner, O., Mitterer, A., Savidis-Dacho, H., and Barrett, N. P. In vitro and in vivo anti-retroviral activity of the substance purified from the aqueous 2006;