Albumina serica: un indicator important al functiei renale si hepatice
Nivelurile de albumina din sange sunt adesea folosite pentru a studia functia hepatica. Acest test este de obicei inclus in analizele de rutina ale sangelui. Cu toate acestea, o scadere a concentratiei lor nu indica intotdeauna o alterare a functiei ficatului, deoarece nivelurile de albumina pot fi influentate si de alti factori precum ar fi inflamatia, sindromul nefrotic si malnutritia.
Nivelurile de albumina sunt de obicei normale in afectiuni hepatice acute, cum ar fi hepatita virala acuta, hepatotoxicitatea indusa de medicamente sau icterul obstructiv. Posibilitatea unei boli cronice subiacente trebuie luata in considerare atunci cand nivelurile serice de albumina sunt sub 3 g / dL.
Ce este albumina si ce rol are
Albumina serica este o proteina care se gaseste in serul sanguin, adica in partea lichida a sangelui, odata ce componentele celulare au coagulat. Este cea mai abundenta proteina din zer si este sintetizata in principal in ficat. Corpul produce albumina serica in ficat. Celulele hepatice produc 10-15 grame de albumina pe zi, dar pot produce de trei sau patru ori mai mult, daca este nevoie. Albumina are o functie importanta: prevenirea scurgerii lichidului din fluxul sanguin in alte tesuturi. Este principalul modulator de distributie a fluidelor pentru diferite parti ale corpului. Nivelurile anormale pot sugera probleme cu ficatul, rinichii sau alte functii esentiale.
Albumina regleaza echilibrul dintre volumul intravascular si extravascular. Mai mult, studiile in vitro demonstreaza alte actiuni importante, pe langa oncotice, de exemplu, neutralizarea radicalilor liberi si depunerea substantelor exogene si endogene (pigmenti biliari, colesterol etc.). Luand in considerare aceste proprietati secundare ale albuminei si evaluarea fiziopatologiei pacientului critic, in special in sepsis, mentinerea nivelului plasmatic de albumina in mod normal ar putea avea o importanta deosebita. Albumina serica joaca mai multe roluri importante in organism, inclusiv:
Mentinerea presiunii oncotice: Albumina ajuta la mentinerea unui echilibru adecvat de lichide intre compartimentele intravasculare si interstitiale. Prezenta sa in plasma sanguina genereaza o presiune oncotica care atrage apa din tesuturi catre vasele de sange.
Transportul substantelor: Albumina se leaga de diversi compusi, cum ar fi hormoni, enzime, bilirubina, acizi grasi si medicamente, permitandu-le sa fie transportate in sange. Aceasta functie este cruciala pentru a asigura o distributie adecvata a nutrientilor si a altor molecule esentiale in organism.
Reglarea pH-ului: Albumina actioneaza ca un tampon in sange, contribuind la mentinerea pH-ului intr-un interval fiziologic normal.
Rol antioxidant: Albumina serica are proprietati antioxidante si poate ajuta la protejarea celulelor de deteriorarea oxidativa cauzata de radicalii liberi.
Concentratia serica de albumina poate fi utilizata ca indicator al functiei hepatice si a starii nutritionale a unei persoane. Nivelurile scazute de albumina din sange pot fi asociate cu boli hepatice, malnutritie, inflamatie cronica, pierderi de proteine sau malabsorbtie.
Cand se recomanda verificarea nivelurilor de albumina
Este posibil sa va fie recomandat acest test daca medicul dumneavoastra suspecteaza ca aveti boli hepatice sau renale. Printre simptomele acestor conditii se numara:
Icter
Oboseala
Pierdere in greutate
Febra
Varsaturi si diaree
Urina de culoare inchisa sau scaun gri pal
Durere sub coastele drepte, inclusiv zona stomacului
Alte simptome ale bolii renale includ:
Umflarea stomacului, a picioarelor sau in jurul ochilor
Respiratie dificila
Urinare frecventa pe timpul noptii
Greata
Mancarime (prurit) a pielii
La barbati, incapacitatea de a avea sau de a mentine o erectie, o afectiune numita disfunctie erectila
De asemenea, este posibil sa faceti acest test daca sunteti pe tratament de dializa, pentru a ajuta medicul sa afle cat de bine functioneaza tratamentul.
Niveluri scazute de albumina – ce inseamna
Malnutritie: O cauza comuna a nivelurilor scazute de albumina serica este malnutritia sau deficitul sever de proteine in alimentatie. Daca organismul nu primeste suficiente proteine, inclusiv prin alimentatie sau din cauza malabsorbtiei, poate aparea o scadere a sintezei de albumina.
Afectiuni hepatice: Deoarece albumina este sintetizata in principal in ficat, orice afectiune hepatica care afecteaza functia ficatului poate duce la niveluri scazute de albumina serica. Aceasta include ciroza hepatica, hepatita cronica sau insuficienta hepatica.
Pierdere excesiva de proteine: Anumite afectiuni sau conditii pot determina pierderea excesiva de proteine prin rinichi sau sistemul gastrointestinal. Acest lucru poate duce la scaderea nivelului de albumina serica. Exemple includ sindromul nefrotic, boala inflamatorie intestinala sau afectiuni renale severe.
Inflamatie si stari de boala acute: In cazul inflamatiilor severe sau al unor boli acute, cum ar fi infectii grave, arsuri extinse sau traumatisme majore, nivelurile de albumina serica pot scadea temporar.
Pierdere de sange: Pierderea masiva de sange, fie prin sangerare interna sau externa, poate duce la scaderea nivelului de albumina serica, deoarece se pierd si proteinele din sange.
Nivelurile scazute de albumina sunt mult mai frecvente in bolile hepatice cronice, cum ar fi ciroza. In aceste cazuri, scaderea concentratiei de albumina reflecta leziuni hepatice severe cu scaderea sintezei albuminei. Se pot observa exceptii la pacientii cu ascita (situatie care apare cu lichid crescut din ser in cavitatea abdominala) si la pacientii care primesc cantitati mari de lichide intravenoase la care nivelurile de albumina poate parea a fi scazut din cauza cresterii volumului plasmatic. Nivelurile de albumina au valoare prognostica in ciroza, cancer la ficat si dupa hepatectomie partiala.
Nivelurile scazute de albumina pot indica, de asemenea, o boala renala in care rinichii nu pot impiedica trecerea albuminei din sange in urina. In aceste cazuri, poate fi solicitata determinarea nivelului de albumina sau proteine in urina (albuminurie sau proteinurie, respectiv).
Niveluri crescute de albumina. Cum se pot decodifica
Nivelurile crescute de albumina pot fi observate la pacientii cu scaderea nivelului de lichide, in dietele bogate in proteine si in unele variante genetice. Unele medicamente, cum ar fi steroizii anabolici, hormonul de crestere si androgenii si insulina pot creste nivelul de albumina in sange. Dehidratare: Cand corpul este deshidratat, volumul de lichid in sange scade, ceea ce poate duce la o concentratie mai mare a albuminei si altor proteine in ser. In cazul deshidratarii, nivelurile de albumina pot fi ridicate in comparatie cu volumul total de sange.
Unele conditii, cum ar fi insuficienta cardiaca congestiva sau sindromul nefrotic, pot determina o redistribuire a lichidului in organism si scaderea volumului de lichid in sange. Acest lucru poate duce la o crestere relativa a concentratiei de albumina in ser. Boala cronica a ficatului: In unele afectiuni hepatice cronice, cum ar fi hepatita cronica sau ciroza hepatica, sinteza de albumina poate fi crescuta ca raspuns la deteriorarea functiei hepatice. Aceasta poate duce la niveluri crescute de albumina serica. Reactii inflamatorii: In cazul anumitor boli inflamatorii, cum ar fi artrita reumatoida sau boala inflamatorie intestinala, nivelurile de albumina pot fi ridicate ca raspuns la inflamatie.
Tulburari genetice sau ereditare: Unele tulburari genetice sau ereditare pot determina cresterea nivelurilor de albumina serica. Nivelurile scazute de albumina serica nu sunt un diagnostic in sine, ci reprezinta un indicator al unei posibile afectiuni sau probleme de sanatate.
De ce apare xantocromia? Legatura dintre xantocromie si nivelul de albumina serica
De obicei, xantocromia in par poate fi cauzata de leziuni sau traumatisme la nivelul capului, dar uneori poate fi asociata si cu boli hepatice. Exemplele includ icterul obstructiv de la calculi biliari sau hepatita cronica din abuzul de alcool. Xantocromia la nivelul pielii poate rezulta din anemie hemolitica, leucemie, mielodisplazie sau policitemie vera. Urticaria papulara poate duce, de asemenea, la ingalbenirea pielii prin vasodilatatie si scurgerea ulterioara a unor cantitati mari de globule albe in derm.
Ficatul produce bilirubina in timpul descompunerii hemoglobinei din globulele rosii vechi. Splina elimina excesul de bilirubina din sange, inainte de a patrunde in ficat si ajuta la eliminarea acesteia cu urina, scaun sau bila. Xantocromia apare de multe ori insotita de echimoze (vanatai). Vanataile, precum si alte afectiuni medicale cunoscute, de asemenea, ca produc o decolorare galbena a pielii (de exemplu, hemoglobinurie si niveluri crescute de bilirubina), sunt cauzate de descompunerea celulelor rosii din sange.
Hemoglobina din fiecare celula elibereaza fier in fluxul sanguin, care este apoi transformat in hemosiderin si secretat din celula. Hemosiderina este un pigment maroniu care este stocat in splina si ficat, pana cand este eliberat in sistemul nostru circulator. Procesul de descompunere a hemoglobinei in bilirubina este ceea ce cauzeaza aparitia xantocromiei. Bilirubina provine din hemoglobina atunci cand se descompune si este excretata prin ficat, splina, intestine si piele.
Cum recunosti o persoana care sufera de xantocromie
BIBLIOGRAFIE:
Shah KH, Edlow JA. Distinguishing traumatic lumbar puncture from true subarachnoid hemorrhage. J Emerg Med. 2002 Jul;
Seehusen DA, Reeves MM, Fomin DA. Cerebrospinal fluid analysis. Am Fam Physician. 2003 Sep 15;
Chu KH, Bishop RO, Brown AF. Spectrophotometry, not visual inspection for the detection of xanthochromia in suspected subarachnoid haemorrhage: A debate. Emerg Med Australas. 2015 Jun;
Gill HS, Marcolini EG, Barber D, Wira CR. The Utility of Lumbar Puncture After a Negative Head CT in the Emergency Department Evaluation of Subarachnoid Hemorrhage. Yale;
Long B, Koyfman A, Runyon MS. Subarachnoid Hemorrhage: Updates in Diagnosis and Management. Emerg Med Clin North Am. 2017 Nov;
Ichiba T, Hara M, Nishikawa K, Tanabe T, Urashima M, Naitou H. Comprehensive Evaluation of Diagnostic and Treatment Strategies for Idiopathic Spinal Subarachnoid Hemorrhage;
Yu SD, Chen MY, Johnson AJ. Factors associated with traumatic fluoroscopy-guided lumbar punctures: a retrospective review. AJNR Am J Neuroradiol. 2009 Mar;
Petzold A, Keir G, Sharpe LT. Spectrophotometry for xanthochromia. N Engl J Med. 2004 Oct 14;